Ficus Benjamin di pedalamanDaripada semua suku kaum, ficus dari Benjamin dianggap sebagai salah satu yang paling tidak menentu. Dan tidak menghairankan bahawa persoalan itu: “Mengapa Benjamin Ficus tidak tumbuh atau kehilangan dedaunannya?” Mengganggu sangat banyak kedai bunga.

Penyebab utama kesihatan tumbuhan yang lemah, menyebabkan pertumbuhan yang lebih perlahan, kejatuhan dan penurunan daun, adalah kesilapan dalam penjagaan dan keadaan penahanan yang tidak tepat.

Mengapa Benjamin Ficus menumpahkan daun, dan apa yang perlu dilakukan dalam situasi seperti itu untuk menyelamatkan tumbuhan? Tanah asli yang mempunyai iklim tropika dan subtropika, Benjamin Ficus digunakan untuk memanaskan dan kelembapan yang tinggi.

Daun patung Benyamin jatuh kerana kekurangan dan lebihan cahaya

Dedaunan ficus berubah menjadi kuning dan jatuhUntuk membuat tumbuhan itu berasa “di rumah”, secara aktif memberikan pucuk, dan dari cicak daun Benjamin tidak terjatuh, dia memerlukan cahaya yang panjang, dan pencahayaannya harus cerah, tetapi bertaburan.

Sebagai perbandingan dengan spesies dedaunan lain yang berkaitan, pokok ara Benyamin lebih kurus dan cetek. Ini bermakna bahawa kemungkinan penyebab keadaan penyakit yang berpenyakit boleh menjadi sinaran terik matahari. Memimpin kepada penyejatan kelembapan, dehidrasi, daun, dan kadang-kadang untuk membakar teruk, matahari berlebihan memberi kesan negatif kepada kekuatan dan pertumbuhan ficus.

Mengurangkan rizab lembapan, plat daun berubah kuning sebelum tempoh, dan kemudian runtuh.

Escape pucuk bukan sahaja memburukkan lagi penampilan tumbuhan, tetapi juga melemahkannya. Yang lebih kecil pada mahkota daun, perlahan fotosintesis, dan ficus tidak mempunyai tenaga yang diperlukan untuk pertumbuhan.

Malangnya, gambar yang sama dapat dilihat jika ficus mengalami defisit matahari. Pucuk muda menjadi nipis, regangan. Dedaunan segar kecil, dan yang terletak di tingkat bawah, kering. Hasilnya, daun jatuh dari pokok ara Benyamin. Loji itu kehilangan keupayaan hiasan, kekuatannya habis, dan tanpa penjagaan yang betul ia dapat binasa.

Related  Memperpanjang kesihatan dengan bantuan kek cedar

Itulah sebabnya Benjamin Ficus tidak berkembang jika tempat untuknya tidak dipilih dengan betul. Ia agak mudah untuk memperbaiki keadaan. Perkara utama adalah untuk melakukannya dengan segera, pada tanda-tanda awal kesihatan yang buruk dari haiwan hijau.

Dalam musim sejuk, tanaman memerlukan pencahayaanDi bawah peraturan penjagaan yang lain, adalah perlu untuk mencari tempat yang dilindungi dari matahari tengahari, di mana bunga itu akan dinyalakan dari 10 hingga 14 jam sehari, kerana ficus akan hidup. Dari musim gugur hingga akhir bulan Mac, ia berguna untuk mengatur pencahayaan tambahan di tengah-tengah kilang. Ukuran yang sama akan membantu mengekalkan keindahan pokok berdiri jauh dari tingkap.

Mengambil semua langkah untuk memperbaiki alam sekitar, untuk memulihkan penampilan bekas ficus, tentu saja, tidak akan berfungsi. Tetapi pertumbuhan dedaunan sepenuhnya akan diteruskan di batang baru, muda.

Dedaunan yang sihat BenjaminBagaimana jika Benjamin Ficus bangun daun walaupun lampu yang betul? Tidak kurang kerap tumbuhan mengalami sebab-sebab lain. Ini termasuk:

 • kekurangan kelembapan atau sebaliknya, pengairan air secara tetap tanah;
 • draf;
 • kekeringan udara yang berlebihan di dalam bilik;
 • tidak mematuhi rejim suhu kandungan.

Keadaan kesihatan tumbuhan boleh terjejas walaupun oleh perubahan mendadak dalam keadaan. Contohnya, kejutan ficus bergerak dari kedai ke rumah, jika pembelian dibuat pada musim sejuk.

Mengapa daun jatuh ficus: sejuk, panas dan udara kering

Tumbuhan itu memerlukan bantuanMengapa Benjamin Ficus tidak berkembang apabila pangsapuri sejuk? Fenomena ini dapat dijelaskan oleh sifat termofilik tetamu dari kawasan tropika. Tetapi selalunya penanam mengadu bahawa pembentukan tunas dan dedaunan baru terasa terbantut pada suhu yang selesa untuk budaya 17-23 ° C.

Jelas dalam hal ini kilang itu:

 • berada dalam udara yang terlalu kering, yang sering berlaku apabila pemanasan berjalan;
 • melanda zon tindakan udara sejuk dari transom terbuka, penghawa dingin atau balkoni.

Related  Kaktus asal: spesies popular dan gambar mereka dengan nama

Tanpa menderita tinggal di udara yang terlalu kering, Benjamin Ficus menumpahkan daun. Apa yang perlu dilakukan dalam kes ini? Pindahkan periuk ke tempat tanaman akan lebih selesa, dan jika ini tidak mungkin, anda boleh:

 • menggunakan pelembap isi rumah;
 • setiap hari merapikan mahkota ficus dari jarak 20-30 cm;
 • tahan jiwa yang nyenyak dan lap daun dengan serbet lembap.

Kehilangan daun akibat kesilapan pengairan

Ficus daun jatuh melanggar peraturan pengairanUntuk ficus Benyamin sama-sama berbahaya untuk menjadi kering sepenuhnya atau tepu dengan kelembapan:

 1. Apabila penyiraman berlebihan, terutamanya apabila disimpan di udara sejuk, tumbuhan itu berkembang menjadi reput akar. Ficus kehilangan kemampuannya untuk makan secara aktif, daunnya kering dan mula runtuh.
 2. Kekeringan tanah menimbulkan tumbuhan untuk menyelamatkan kelembapan, dan ficus menyingkirkan “pengguna yang berlebihan”, iaitu, dedaunan. Pada masa yang sama, kadar pertumbuhan pucuk muda menurun, menimbulkan persoalan yang sah tentang penanam bunga: “Mengapa Benjamin Ficus tidak berkembang?”

Kepada tanaman sentiasa gembira dengan kehijauan yang terang dan ditambah dengan pertumbuhan, antara penyiraman tanah di bawah ficus harus kering selama beberapa sentimeter. Kekerapan pengairan bergantung pada suhu dan kelembapan udara di dalam bilik, saiz tumbuhan dan sifat-sifat substrat.

Ficus Benjamin membuang daun kerana kekurangan nutrisi

Daun ficus Benjamin jatuh jika tumbuhan:

 • dalam substrat yang lemah dalam bahan organik dan mineral;
 • belum dipindahkan untuk masa yang lama, dan akar tidak mempunyai peluang untuk mendapatkan begitu banyak nutrisi dan kelembapan untuk memenuhi semua keperluan mahkota yang terlalu tinggi.

Langkah segera ialah penyuburan dedaunan hiasan dengan agen kompleks cecair. Dan pada kesempatan pertama, ficus:

 • dipangkas, membentuk mahkota yang lebih padat dan serentak mengeluarkan pucuk telanjang dan mati;
 • dipindahkan ke substrat nutrien longgar, sebelum memilih periuk yang sesuai dan lebih besar.

Semakin lama ficus Benjamin berada dalam keadaan yang tidak sesuai, semakin tinggi risiko mencari serangga perosak di atasnya.

Perosak yang menetap di atas tumbuhan juga boleh menyebabkan penyakit tumbuhanTumbuh tumbuhan paling sering diserang oleh hama labah-labah, thrips, scutes. Apabila haiwan peliharaan dibawa ke taman untuk musim panas, aphids atau larva lalat boleh hidup di atasnya.

Related  Kehidupan baru minuman lama – bit kvass

Untuk menghalang para tetamu yang tidak diundang untuk menghentikan pertumbuhan bicik benih dan dedaunan jatuh, tumbuhan ini berguna untuk diperiksa secara teratur dan, jika perlu, merawat racun serangga sistemik dan acarisida.

Ficus Benjamin bangun daun – video