Hasil penjagaan yang baikAsparagus dalam florikultur dalaman telah lama disayangi. Rayon hijau yang anggun bukan sahaja menghiasi komposisi, tetapi digunakan dalam pemotongan bunga dan penghias. Genus asparagus diberikan kepada kawasan tropika, dalam bentuk semak dan lianas. Tumbuhan ini tergolong dalam keluarga asparagus. Secara keseluruhan terdapat sehingga 300 jenis, kadang-kadang tidak berbeza antara satu sama lain. Di rumah, asparagus digunakan, bersahaja dengan syarat-syarat mengekalkan jenis.

Penjagaan asparagus di rumah

Asparagus Sprenger Asparagus dan paku kadang kala keliru kerana kesamaan struktur bahagian daratan. Kebanyakan jenis tidak mempunyai daun dalam bentuk biasa mereka. Mereka merosot ke dalam jarum. Struktur bahagian ini adalah daun yang telah berubah menjadi skala, dari mana keluar jarum, cladonia. Ini adalah pelarian yang unik, seperti pakis dari pakis. Sebenarnya, skala adalah daun. Kilang dewasa menjadi berumur 5-6 tahun, maka ia boleh mekar dan memberikan benih yang tertutup dalam beri beracun.

Sesetengah jenis asparagus digunakan untuk mendapatkan produk makanan elit, asparagus. Dalam makanan menggunakan pucuk asparagus biasa, khusus ditanam untuk kegunaan makanan. Di Jerman, satu perlima daripada tanah pertanian diduduki oleh ladang asparagus, pucuknya secara manual digali dari lapisan bajak pada musim bunga.

AsparagusPembiakan asparagus di rumah adalah aktiviti yang menarik. Bunga ini relatif tidak menonjol, tetapi ada keperluan tertentu, tidak memenuhi yang anda tidak boleh mendapatkan semak belukar, tetapi telanjang ranting.

 1. Pencahayaan perlu mencukupi, tetapi tanpa cahaya matahari langsung. Tutup tingkap selatan dengan tulle tidak cukup, tanaman itu harus dipindahkan ke jauh. Oleh itu, ia sesuai untuk menggunakan asparagus dalam kompos gantung atau dinding. Dalam cahaya rendah, daun menjadi kuning dan jatuh.
 2. Suhu musim sejuk penyelenggaraan di rumah tidak boleh jatuh di bawah 10 , Keselesaan musim panas boleh dicapai pada 22-24 0. Di atas udara kering, jarum akan mula kering. Dalam kes ini, anda perlu menyemburkan tumbuhan lebih kerap.
 3. Kelembapan adalah syarat yang perlu bagi kewujudan semua jenis. Pengeringan gumpalan bumi bermaksud merosakkan tumbuhan. Penyiraman adalah mencukupi dan tetap, percikan pada musim panas sekurang-kurangnya dua kali sehari. Humidifier atau pallet dengan kelembapan penyejat dari bahan berliang adalah wajib. Pada musim sejuk, bergantung kepada suhu kandungan, penyemburan boleh jarang berlaku.
 4. Asparagus adalah pembersih udara yang baik dari kekotoran berbahaya, tetapi tidak suka draf.
 5. Pemindahan adalah kerap, tetapi cara terbaik adalah pemindahan kapal.
 6. Apabila peralatan pertanian dilanggar, cadonium akan diberi isyarat dengan menukar penampilan.

Related  Gejala keracunan tembikai dan rawatan yang berkesan

Asparagus asparagusPeraturan-peraturan kandungan adalah penting dan biasa kepada seluruh spesies, untuk setiap jenis asparagus, teknologi pertanian mempunyai ciri-ciri.

Asparagus perlu membentuk mahkotaMembeli bunga rumah, anda perlu membiasakan diri dengan keistimewaan mengurus pelbagai jenis asparagus. Dalam pengemasan, yang paling biasa adalah asparagus:

 • asparagus;
 • pinnate;
 • yang nipis;
 • Meyer;
 • padat atau Sprenger;
 • berbentuk sabit.

Tidak semua disebutkan, hanya jenis yang paling biasa, tetapi terdapat banyak lagi. Dengan asparagus yang baik, ditanam oleh anda, boleh kelihatan seperti gambar dalam artikel.

Asparagus pinnate

Asparagus kecil-kecilSayuran terbuka yang halus dalam bentuk jarum menyerupai tudung. Di dalam tumbuhan ini semua adalah elegan, jarum nipis, banyak cawangan, mewujudkan aliran yang mengalir. Penjagaan asparagus pinnate adalah mudah.

Perlu diingati bahawa ia tidak bertolak ansur dengan sinar matahari, dengan serta-merta menjadi kebodohan. Taburkan, kitar semula tanaman yang anda perlukan. Pelbagai ini menuntut tanah, ia mesti disediakan berasaskan gambut, menjadi ringan, masam. Komposisi terbaik substrat untuk transplantasi, terdiri daripada bahagian yang sama:

 • gambut;
 • pasir;
 • daun dan tanah sod;

Kilang itu digunakan dalam penghijauan pejabat dan premis kediamanTumbuhan ini digunakan di pejabat landskap dan premis kediaman, tetapi di dalam bilik tidur itu adalah bukan tempat, serta lianoobraznye lain. Asparagus pinat mereproduksi semasa penanaman, membahagikan rizom, berkembang pesat. Untuk landskap tertutup, Asparagus plumosus Nanus adalah yang paling sesuai. Mengeringkan kilang akan menyebabkan kematiannya.

Asparagus Meyer

Asparagus Meyer tidak suka pemangkasanKekompleks dan kecantikan khas lilin kecil mereka, mengingatkan lilin, berbeza dengan Mayer asparagus. Setiap menembak secara individu menyerupai berus untuk membasuh pinggan. Kilang menghasilkan “lilin” seperti lebih daripada setengah meter panjang, tumbuh sangat cepat dan memerlukan pemindahan musim bunga tahunan. Tumbuhan ini tidak menyukai pemangkasan. Anda boleh menyebarkan dengan membahagikan belukar dan biji benih. Berbanding dengan ringan, asparagus Meyer bersahaja, tolerates kemarau sementara, tetapi tidak bertolak ansur dengan racun serangga. Oleh itu, adalah mungkin untuk menghancurkan perosak di atasnya hanya dengan ubat-ubatan rakyat.

Related  Petua berguna untuk menjaga paku – rambut Venus

Penjagaan asparagus bulan sabit di rumah

Bulan sabit Aspragus tidak memerlukan penjagaan yang kompleksNative to Africa, bunga ini di tanah air menghasilkan labang sehingga 15 m panjang. Dalam keadaan bilik, pertumbuhannya lebih sederhana. Walau bagaimanapun, pertumbuhannya masih mencapai 5 meter, seringkali spesies ini ditanam di rumah hijau dan kebun botani. Ia berbunga dalam bunga putih kecil, berkumpul di tandan, yang mempunyai bau yang menyenangkan. Tumbuhan ini tidak memerlukan penjagaan khas, ia berpuas hati dengan pemindahan setiap beberapa tahun. Pada hari-hari panas, penjagaan sabit asparagus di rumah adalah penyiraman yang kerap dan membasahi daun. Pemindahan itu digabungkan dengan pembiakan. Di samping itu, spesis aspartus ini disebarkan dengan baik oleh keratan dan biji benih. Tanah untuk tumbuhan mesti disediakan asid lemah, berdasarkan humus daun dan daun.

Asparagus gustofetrovy

Asparagus Sprenger tidak boleh diletakkan di tempat yang boleh diakses oleh kanak-kanakSatu lagi nama untuk tumbuhan ini adalah Asparagus Sprenger, penjagaan yang di rumah tidak begitu sukar. Ini adalah semak semak malar hijau dengan pucuk panjang, yang perlahan jatuh di bawah berat badan mereka. Panjang anak panah ini, bergantung pada keadaan penahanan, dapat mencapai hampir dua meter. Mekar dua kali setahun dengan bunga kecil, buah-buahan – beri merah, yang beracun.

Tumbuhan ini adalah termophilic dan suhu di musim sejuk tidak boleh jatuh di bawah 15 darjah. Untuk Sprenger tidak cahaya matahari yang mengerikan. Jatuh di bawah naungan, tumbuhan menarik keluar pucuk dan menjadi kurang hiasan. Tanah untuk pelbagai ini memerlukan neutral atau sedikit alkali yang sangat subur. Penyiraman berlimpah, tetapi pada musim sejuk dengan penurunan suhu, sederhana. Merawat Spranger asparagus tidak termasuk pemangkasan, ini akan menghentikan pertumbuhannya.

Kilang itu responsif untuk membaja dengan baja mineral setiap dua minggu semasa musim menuai. Ini adalah gred hanya dari bilik, yang berseri secara langsung dengan cahaya matahari langsung.

Related  Kemuncak reka bentuk landskap adalah yang menjalar

Tanda-tanda perkembangan terjejas asparagus

Tanaman memerlukan pemindahanSetiap tumbuhan mempunyai isyarat yang melaporkan perkara-perkara buruk. Untuk tujuan ini, keadaan umum loji digunakan. Florist berpengalaman akan dapat melihat isyarat dalam masa dan mengambil tindakan dengan cepat:

 • Taburkan dan putar jarum kuning, ini bermakna salur air pecah;
 • Jarum gelap dan mekar dari warna terang dan tanah kering;
 • bintik-bintik terang muncul-mereka tidak dilindungi dari sinaran matahari;
 • sayuran pucat – untuk menambah cahaya, boleh dibuat tiruan;
 • jatuhkan belukar, cari sebab di akar;
 • Beri itu berpakaian plak abu-abu, kelabu kelabu diselesaikan.

Penjagaan yang lebih baik untuk asparagusMengetahui penyakit, mudah untuk menghilangkannya. Oleh itu, untuk melihat haiwan peliharaan mereka perlu sentiasa, dan mereka sendiri akan meminta pertolongan. Anda tidak boleh melepaskan masa penyelesaian pada serangga asparagus perosak. Takut segala-galanya, tetapi hama labah-labah yang paling berbahaya, yang sukar untuk membawa rawatan rumah dan asparagus tidak suka pada jarum halus mereka memberi kesan kepada kimia.

Pengendalian asparagus – video