cuka anggur buatan sendiriSeperti yang anda tahu, cuka semulajadi adalah yang paling berguna dan disyorkan untuk menggunakannya untuk menambah pelbagai hidangan. Jadikan produk sebegini agak mungkin dan di rumah, terutamanya jika tapak mempunyai kebun anggur. Jadi, hari ini kita akan menyediakan cuka anggur atau anggur.

Bahan-bahannya

Untuk menyediakan cuka, anda perlu:

  • anggur – 1.6 kg;
  • gula – 200 g dan lebih separuh 50 g;
  • air.

Untuk cuka adalah lebih baik untuk menggunakan jenis wain, tetapi dalam kes-kes yang teruk, dan anggur meja.

Adakah saya perlu mencuci anggur?

Kebanyakan suri rumah lebih suka membersihkannya terlebih dahulu sebelum menggunakan buah-buahan dan sayur-sayuran. Walau bagaimanapun, berkaitan dengan anggur, walaupun ketika membuat wain, ia sering digunakan dalam bentuk yang baru dipotong, tanpa menimbulkan sebarang pemprosesan. Terdapat pendapat bahawa dalam beri terdapat bahan yang lebih berguna.

Untuk mencuci atau tidak membasuh anggur – semua orang solusinya secara individu, tetapi dari praktiknya diperhatikan bahawa tidak terdapat perbezaan tertentu dalam produk yang diperolehi pada output, dan bakteria yang berbahaya akan binasa semasa penapaian.

Membuat bahan kerja

Pertama sekali, anggur mesti dipotong dari tandan dan dituangkan ke dalam botol kaca. Untuk bilangan produk tertentu, kapasiti 3 liter cukup.

Sekarang, dengan bantuan pin rolling, untuk menggigit buah-buahan, supaya mereka memulakan jus. Tambah gula dan tuangkan air panas yang hangat di atas bahu kaleng. Campur dengan sudu kayu untuk membubarkan gula.

Tutup botol dengan kasa yang dilipat di beberapa lapisan dan pasangkannya dengan jalur elastik. Letakkan benda kerja di tempat yang hangat di mana ia akan bersiar-siar selama dua minggu.

Sepanjang masa ini, kandungan balang harus dikacau setiap hari.

Bagaimana anda tahu bahawa penapaian sudah berakhir?

Selama dua minggu, anggur mesti ditapai. Mengenai kesediaan bersaksi seperti tanda:

  • semua beri akan menetap di bahagian bawah tin;
  • semasa pencampuran busa tidak terbentuk.

Apa yang perlu dilakukan dengan anggur yang ditapai?

Apabila anggur ditapai, ia mestilah ditapis, menyingkirkan beri. Dalam jisim yang berawan, tambah sedikit lebih banyak gula (kira-kira 80 g) dan sekali lagi meletakkan balang di panas. Gula akan memberikan cuka masa depan rasa perisa yang lebih jelas.

Untuk kali kedua, musim menuai harus sekurang-kurangnya 2 bulan tanpa intervensi manusia (jangan campur).

Selepas masa yang ditetapkan, cuka wain akan siap. Ia hanya tersesat, memisahkan bahagian berlumpur, dan tuangkan ke dalam botol.

Langkah demi langkah penyediaan cuka wain – video