anemone dalam sejambakAnemones, gambar yang menunjukkan kecantikan tumbuhan ini, diwakili oleh 172 spesies. Tetapi pelbagai bunga taman ini tidak terhad kepada angka ini: banyak jenis dengan penampilan asli diperolehi. Mereka akan menghiasi mana-mana bunga dan plot.

Nama kedua adalah anemone – anemone, atau “Daughter of the winds”: ini menerangkan nama tumbuhan dari bahasa Yunani. Kelopak bunga halus mula berkeringat pada pukulan yang sedikit, dengan lancar berputar pada peduncle panjang dan nipis.

Anemone hibrid (Anemone × hybrida)

Anemoni hibrid – sejenis buatan yang dibuat oleh penanam-penanam bunga untuk digunakan dalam reka bentuk landskap. Mereka diperoleh dengan menyeberang pelbagai Jepun dengan Anemone vitifolia.

Contoh varieti:

 1. “Queen Charlotte” (“Queen Charlotte”) dengan bunga semi-ganda warna merah jambu sengit.ratu hibrid anemone charlotte
 2. ‘Honorine Jobert’ dengan kelopak putih.anemone hybrid jobert kehormatan
 3. ‘Rosenschale’, yang batangnya mencapai ketinggian 60-85 cm. Ia mempunyai bunga merah jambu yang besar.anemone rosenschale hibrid

Muncul kebanyakan jenis spesis berlaku pada bulan September-Oktober, dan berakhir hanya dengan permulaan selsema yang berterusan.

Anemone nemorosa

hutan oak anemoneVariasi ini juga dipanggil “putih” dalam warna semulajadi kelopak. Berdasarkan jenis tumbuhan dengan warna lain juga berasal: merah jambu, ungu, biru. Struktur bunga itu boleh menjadi sederhana atau separuh ganda. Ketinggian batang kecil – hanya 20-30 cm, dan diameter bunga tidak melebihi 3.5 cm.

Bunga oak Anemone mekar pada musim bunga – hampir sejurus selepas salji jatuh. Tempoh berbunga berlangsung hampir sepanjang bulan. Sudah pada bulan Jun, daun mula memperoleh warna kuning, dan hingga ketinggian musim panas benar-benar kering. Spesies ini didarab dengan biji, tetapi kerana pemeliharaan miskin mereka, bahagian belukar sering digunakan. Anda boleh menghargai kecantikan dan ciri-ciri anemon yang sederhana ini dari foto.

Anemone oak mempunyai kelebihan penting – bersahaja dalam suasana iklim yang sederhana. Tanah “bersejarah” kilang itu adalah hutan zon tengah Rusia, di mana ia dapat dilihat di hutan musim semi. Oleh itu, di taman, anemone putih tumbuh tanpa kesulitan: ia cukup untuk menanamnya di sudut gelap, kerana dalam alam ia berada di bawah kanopi pokok. Dia juga suka kelembapan.

Satu lagi ciri pelbagai adalah cawangan kuat rimpang. Sekiranya anda tidak mengawal proses pertumbuhan, maka tidak lama lagi pokok ek anemone akan membanjiri kawasan yang luas di taman. Ia juga disyorkan untuk mengambil bunga lama, supaya tidak memburukkan lagi keadaan dengan penanaman diri.

Terdapat jenis yang dibiakkan secara buatan:

 • ‘Alba Plena’ – bunga terry putih;anemone oak grove alba plena
 • ‘Allenii’ adalah pelbagai jarang dengan kelopak kebiruan yang merah jambu;anemone oak grove allenii
 • ‘Robinsoniana’ dengan warna ungu.anemon Robinsoniana

Mahkota (Anemone coronaria)

mahkota anemoneMahkota Anemone mungkin merupakan varieti tumbuhan yang paling popular yang digunakan untuk kebun flora kebun. Palet warna dan pelbagai struktur bunga memukau imaginasi. Berdasarkan spesies ini, jenis dengan ciri hiasan yang tinggi diperolehi. Benar, menjaga bunga semacam itu memerlukan pengetahuan dan perhatian, tetapi pematuhan peraturan akan membantu menjadikannya puncak taman.

Kilang itu lebih suka tanah dengan penambahan kapur.

Diameter bunga boleh mencapai diameter 8 cm. spesies lebih suka iklim panas (tempat kelahiran yang adalah Mediterranean), yang tumbuh hingga 45 cm tinggi, tetapi dalam jalur tengah keadaan iklim tidak melebihi 20 cm. anemone ini ditanam sebagai tahunan atau menggunakan acara-acara khas (tempat tinggal, menggali ubi) untuk menyelamatkan berikut tahun.

Semua jenis tanaman dibahagikan kepada 2 kumpulan besar:

 • anemone decan mahkota (‘De caen’) dengan struktur mudah bunga;anemone mahkota de chan
 • anemone St. Bridget (‘St. Brigid’) dengan setengah dan dua kali ganda.anemone sept brigitte

Jika anda tidak menggali ubi untuk musim sejuk atau menanamnya pada musim gugur, maka bunga akan bermula pada akhir bulan Mei atau awal musim panas (bergantung kepada keadaan cuaca). Dalam penanaman musim bunga, ia berlaku pada pertengahan musim panas dan tidak begitu ekspresif, dan penampilan tunas bertepatan dengan kedatangan fros.

Varieti popular:

 1. Anemone “Laksamana” dengan pewarna lembayung dengan aliran keluar ibu-mawar yang lembut dan daun zamrud. Ketinggian tumbuhan adalah lebih kurang 20 cm.
 2. Fokker, yang mempunyai kelopak ungu-biru. Di tengah-tengah bunga adalah gelap yang luar biasa, hampir hitam. Ia mempunyai struktur separuh ganda dan kelihatan mewah di bunga.anemone mr. fokker
 3. Anemone “Tuhan Leftenan” adalah tumbuhan yang berkesan dengan bunga ganda. Pewarna mereka berwarna biru, lebih tepu daripada “Mr Fokker”, dan tengah gelap yang sama. Pelbagai ini digabungkan dengan bunga-bunga lain di taman dan tidak mengganggu mereka.anemon tentera letnan
 4. “Bicolor” – boleh berbangga dengan kelopak putih asli. Strip ungu yang cerah melintasi pusat mereka.anemone bicolor
 5. “Holland”, mempunyai bunga merah dengan pusat putih.
 6. Anemone “Gabenor” – satu lagi warna terang, berwarna merah jambu.gabenor anemone Ia dicirikan oleh warna mahrovost dan putih kelopak yang tinggi di pangkalan mereka. Kilang itu mempunyai pelbagai benih yang subur, hitam.
 7. ‘Sylphide’ adalah pelbagai merah.
 8. Anemone “De Kaen” Mix – sesuai untuk mereka yang ingin mempelbagaikan katil bunga mereka dalam penyebaran warna-warna cerah. Pewarna mereka boleh berubah-ubah: dari cahaya menjadi gelap tepu.
 9. Anemone “Gunung Everest” – tumbuhan dengan warna-warna kemas terry meningkat. Kelopak banyak, dikumpulkan hampir dalam bentuk bola, mempunyai tengah emas yang ringan.Anemone Mount Everest Mereka dicat putih.

Hutan (Anemone sylvestris)

hutan anemone di tamanAnemon ini adalah abadi, kerana ia berasa baik dalam iklim yang sederhana dan bertolak ansur dengan sejuk musim sejuk. Dia lebih suka tanah ringan. Kembangkan dengan cepat, membentuk kusyen lembut daun hijau. Ketinggian tanaman ini berbeza-beza dari 25 hingga 50 cm. Bunga-bunga kecil yang kecilnya kecil (3 hingga 5 cm), dicat putih. Mereka menghiasi laman web ini pada lewat bulan Mei atau awal bulan Jun, dan tempoh berbunga berlangsung selama 2-3 minggu.

Bunga hutan Anemone lebih lama di tempat teduh daripada di kawasan terbuka.

Jenis tumbuhan yang dibuat secara buatan dengan lebih besar (kira-kira 8 cm diameter) dan warna-warna berganda.

Lembut (anemone blanda)

Tumbuh-tumbuhan adalah kecil: mereka hanya meningkat 5-10 cm di atas tanah. Bunga-bunga seperti chamomile muncul pada musim bunga selama 2-3 minggu. Ia tumbuh di kawasan yang cerah dan separa. Warna anemone berambut perang itu berbeza-beza.

Varieti popular:

 1. “Charmer” dengan kelopak gelap, kelopak hampir ungu.
 2. “Pink Star”, atau ‘Pink Star’, terkenal dengan bunga lavender halus dengan warna merah jambu.
 3. Anemone “Blue Shades” dilukis dalam warna biru yang lembut, yang digambarkan dalam nama pelbagai: ia diterjemahkan sebagai “bayangan biru”. Tumbuhan yang popular dengan penampilan yang sederhana tetapi menawan.blues anemone shakes
 4. “Radar” adalah pelbagai taman dengan kelopak ungu.
 5. “Violet Star” mempunyai warna dua nada: pusat putih bersesuaian dengan nada amethyst utama.bintang ungu anemon

Hubei (Anemone hupehensis)

Anemone HubeiKetinggian anemone Hubei adalah 50 hingga 120 cm. Bunga-bunga tidak mempunyai saiz yang besar – mereka berukuran 5-7 cm, tetapi mereka kelihatan sangat kemas dan pintar. Mereka menghias semak belukar 2 bulan: Ogos dan September.

Varieti popular:

 1. ‘Kriemhilde’, berkembang dengan indah di tempat-tempat separa. Bunganya separuh ganda, berwarna merah jambu yang kaya.
 2. ‘Splendens’ adalah pelbagai merah.anemone splendens
 3. ‘September Charm’ – tumbuhan tinggi, berasal di England dan dalam keadaan yang baik, mencapai 1.2 m Coating merah jambu pucat, dengan peralihan kecerunan sedikit dari tepi hampir putih hingga titik tepu ..daya tarikan anemone pada bulan September

Jepun (Anemone japonica)

Anemon JepunAnemone Jepun adalah belukar kecil yang tingginya tidak melebihi 40 cm, dengan daun warna gelap. Warna kelopak adalah pelbagai. Bunga dikelompokkan dalam perbungaan. Anemone japonica semasa penyelidikan botani telah dinamakan semula Anemone hupehensis, dan hari ini namanya Anemone scabiosa.

Bunga anemon di kawasan semula jadi pertumbuhan adalah saka, dan di tengah tali pinggang mungkin tidak menahan frosts musim sejuk. Tetapi tukang kebun mengasihi mereka untuk berbunga yang indah dan berlimpah, walaupun berumur pendek. Menanam tumbuhan memerlukan perhatian, walaupun ia tidak begitu sukar. Perkara utama ialah memilih tempat yang sesuai untuknya, berdasarkan keutamaan setiap varieti.

Menarik mengenai anemia – video