Abutilone tumbuhan hiasanLampu suluh abutilone yang tergantung pada peduncle panjang nipis menarik perhatian orang untuk waktu yang lama. Sejarah kenalan dengan budaya Eropah bermula pada abad XVIII, dan nama ini diberikan kepada semak-semak malar hijau, semak semak dan tumbuhan herba dari nama Arab, menurut legenda yang diperoleh dari Avicenna.

Hari ini, ahli botani tahu kira-kira dua ratus jenis abutilone. Popularly dikenali sebagai tanglung Cina, mallow India, atau maple rumah, abutilone sering dianggap berasal dari China atau India. Walau bagaimanapun, tumbuh-tumbuhan yang dipunyai oleh banyak genus boleh didapati bukan sahaja di sini, tetapi juga di kawasan tropika lain di dunia, contohnya, di utara Afrika, di Oceania, Australia dan juga di pantai Amerika.

Di rumah dan sebagai tumbuhan taman hiasan, kira-kira sepuluh spesies tanaman berbunga terang digunakan. Pada masa yang sama, koleksi penanam bunga secara aktif diisi semula kerana tumbuh-tumbuhan varietas dan hibrid yang menarik. Foto abutilone dan penerangan spesies dan varieti yang semulajadi dan ditanam dengan jelas menggambarkan warna dan kepelbagaian tumbuhan.

Abutilone Theophrasti (A. Theophrasti)

Abutilone Theophrasti (A. Theophrasti)Rusia dan penduduk beberapa negara Eropah dan Asia yang lain, yang digambarkan dalam foto ofofit Abutilon, dikenali dengan nama yang berbeza – sebuah kereta kabel. Secara luaran, tumbuhan yang tidak menarik dan tidak hiasan telah digunakan untuk pertama kalinya untuk menghasilkan serat tahan lama yang digunakan untuk pembuatan twine, kain kabung dan serat untuk keperluan teknikal.

Satu budaya herba kecil dengan daun hijau berbentuk hati dan bunga kuning masih ditanam di China sebagai tumbuhan pertanian berharga. Untuk mendapatkan serat, batang dikumpulkan, dikeringkan dan diproses dengan analogi dengan flaks.

Jenis abutilone jenis AmpelJika hanya satu abutilone mewakili kepentingan ekonomi, maka spesies hiasan yang menarik perhatian dengan keanggunan dedaunan dan bunga lebih besar. Bentuk rumput padat dan semak-semak yang padat, termasuk jenis abutilone yang mencukupi, seperti dalam gambar, sesuai untuk tumbuh di dalam pasu atau taman musim sejuk dalam keadaan tanah tertutup. Pada masa yang sama, nilai utama abutilon tersebut adalah bunga mereka, besar, sering berbentuk loceng atau terbuka lebar.

Abutilon Chitendeni (A. Chitendenii)

Abutilon Chitendeni (A. Chitendenii)Seperti spesies terdahulu, tumbuhan ini, yang dipanggil pokok Canary, mempunyai bunga kuning yang lebar. Benar, saiz coronal, dalam kes ini, mencapai 6-7 cm, dan dalam bentuk mereka sama dengan bunga bunga raya. Corolla menggabungkan lima kelopak tekstur yang cerah dengan patch kemerahan atau oren di pangkalan. Dedaunan tumbuhan itu berbentuk hati, dengan timbunan sedikit di bahagian belakang dan permukaan muka kasar.

Digambarkan dalam foto, abutilone dalam bentuknya membentuk pokok yang indah, sehingga 3 meter tinggi, dalam budaya periuk yang berbentuk baik dan ditanam di dalam pasu tebal. Budaya memerlukan banyak perparitan yang ringan dan baik. Pada musim panas, tumbuhan ini berguna untuk dibawa ke udara, di mana bunga abutilon semestinya menarik perhatian serangga madu.

Related  Masalah yang mungkin berlaku dalam penanaman cyclamen: punca dan cara untuk menghapuskannya

Abutilone megapotamicum (A. megapotamicum)

Abutilone megapotamicum (A. megapotamicum)Tumbuhan dengan bunga bentuk yang luar biasa di dalam masyarakat itu sepatutnya diberi nama “tanglung Cina”. Sesungguhnya, carmine yang diperbesarkan atau asas corolla merah menyerupai lampu tradisional yang diperbuat daripada kertas berasaskan cerah. Kelopak boleh berwarna kuning, oren atau ungu. Bunga dari Megapotamus abutilone berpanjangan, di rumah boleh berlaku hampir sepanjang tahun.

Abutilone bentuk hiasan ini membentuk semak semak yang elegan atau ditanam sebagai budaya ampel, memerlukan asas yang kukuh atau sokongan.

Bentuk variasi Megabotamian AbutiloneUntuk florikultur rumah dan taman adalah bentuk variasi Megapotamum abutilone yang menarik dengan pucuk berwarna gelap yang memanjang. Di bahagian atas batang ada lampu tanglung kuning merah. Tetapi keanehan bentuknya tidak ada di dalamnya, tetapi di dalam dedaunan berwarna kuning-hijau yang berbentuk, hampir berbentuk pisau cukur.

Orange Megapotamy Orange Hot LavaThe abysilone Hot Lava oren dari pelbagai megapotamia mempunyai bunga oren yang cerah dengan bug udara yang besar dari warna ungu. Daun daun, peduncle dan pucuk adalah gelap, hampir ungu. Daun dahan, hijau, dengan hujung yang tajam dan urat gelap. Bunga kelihatan seperti loceng, yang terdiri daripada dua peringkat. Kelopak atas dibezakan oleh kehadiran urat gelap, dan yang lebih rendah berwarna gelap.

Abutilon sellowianum

Abutilon sellowianumAbutilon Cello atau sellowianum adalah pokok renek yang cukup besar sehingga dua meter tinggi, dengan pucuk tegak dan cerah, dan kadang-kadang dedaunan beraneka ragam. Bentuk plat tiga bilah, bertekuk. Bunga-bunga, berbanding dengan abutilone megabotamian, lebih mirip dengan kerucut atau loceng tradisional. Warna corolla berwarna merah jambu. Diameter corolla adalah kira-kira 4 cm, manakala urat kemerahan merah jambu jelas kelihatan pada permukaan kelopak.

Abutilone dilihat (A. striatum atau pictum)

Abutilone kelihatan (A. striatum atau pictum) jenis Marlon FontouraSeperti yang anda dapat lihat dalam gambar abutilone dari pelbagai warna Marlon Fontoura, coronal dalam kes ini mempunyai bentuk loceng. Calyx adalah kecil, dekat dengan kelopak keranda yang cekung. Bentuk liar mempunyai oren, salmon atau bunga merah jambu merah. Daunnya berwarna gelap, sama rata.

Thompsonii abutilone.Bagaimanapun, pada hari ini terdapat jenis spektakuler dengan daun lima marmar warna marmar. Contohnya adalah seperti maple, Thompsonii jenis Abutilon. Pucuk, petioles daun dan tunas tumbuhan ini terang. Corolla bunga berwarna merah oranye, dan terdapat beberapa warna hijau pada plat daun. Kawasan berhampiran urat lebih gelap, keamatan nada berkurangan ke arah tepi. Di samping itu, dalam gambar abutilone, bintik-bintik kekuningan atau keputihan putih dengan susunan yang kacak jelas kelihatan.

Related  Phalaenopsis Orchid – Bunga rama-rama memerlukan penjagaan khas

Pelbagai Abutilon melihat NabobPelbagai Abutilona melihat Nabob menghiburkan penanam bunga dengan bunga yang tidak biasa untuk jenis warna merah tebal. Plat lembaran adalah besar, monophonik. Ketinggian tanaman boleh dari 60 hingga 100 cm. Pembungaan berlimpah dan panjang.

Pelbagai Royal ilima mendedahkan bunga kuning orenTidak banyak jenis Abutilone, yang mampu menanam tumbuhan dalaman amatur dengan bunga bergemuruh yang subur. Pelbagai Royal ilima mendedahkan bunga kuning oren hingga 5-6 cm diameter. Kelopak luar lebih panjang. Pusat corolla terdiri daripada kelopak krim yang dipendekkan dengan urat merah yang jelas.

Abitilone limau gedang (A. vitifolium)

Abitilone limau gedang (A. vitifolium)Berbagai hibrida Suntense, yang diperoleh dari abutilon anggur-anggur, telah menjadi permintaan budaya hiasan. Tumbuhan spesies ini agak tahan sejuk dan mewakili pokok renek separuh sehingga 180 cm. Pembungaan terdiri daripada pembentukan jisim bunga berbentuk cerah besar berwarna ungu, biru, merah jambu atau putih. Kilang itu daun. Daunnya keras, pubescent, hijau atau dengan warna keperakan yang nyata.

Dalam budaya potter lebih suka tempat-tempat yang sunyi, tanah berkhasiat dan penyiraman sederhana. Untuk menghadkan pertumbuhan, di rumah, abutilone ditanam dalam periuk kecil.

White Charm AbutiloneFoto abutilone Charm putih memberi gambaran mengenai dedaunan spesies ini, benar-benar mengingatkan daun anggur kebudayaan. Pelbagai ini menarik minat jurang putih yang jarang dan saiz corolla. Diameter bunga terbuka luas mencapai 7-9 cm.

Abu-tilon Darwin (A. darwinii)

Abu-tilon Darwin (A. darwinii)Spesies asalnya dari Brazil mula-mula digambarkan oleh Joseph Dalton Hooker pada tahun 1871 dan tergolong dalam spesies abutilon kebudayaan yang tertua, membentuk belukar yang kuat dengan ketinggian satu setengah hingga dua meter.

Kilang ini mempunyai daun petiolate yang sederhana yang mempunyai bentuk tiga atau lima jari, plat lembaran padat yang ditutup dengan rambut keras. Bunga abutilone, seperti dalam foto, adalah tunggal, besar, dicat dengan nada merah jambu dan oren. Spesies ini mudah bertolak ansuran dengan frosts hingga -12 ° C, menyukai tanah ringan dan pencahayaan yang berlimpah.

Abutilone hibrid (A. hybridum)

Abutilone hibrid (A. hybridum)Kebanyakan yang ditanam di taman dan di tingkap abutilons tidak dapat ditemui di alam semula jadi. Ini adalah pelbagai jenis kacukan, yang sering tidak diketahui asalnya, yang kini bersatu dengan nama Abutilon hybridum. Kerana ketidakpastian asal usul, pendidikan itu tidak dianggap sebagai spesies, tetapi kumpulan varietas yang luas.

Abutilon hibrid adalah tumbuhan yang padat dan sangat bercabang sehingga satu setengah meter tinggi. Daun-buahan budaya yang indah ini berbentuk jantung atau ovate, kurang kerap tiga atau lima jari, bergerigi di sepanjang tepi. Plat lembaran di kedua-dua belah pihak ditutup dengan longgokan keras pendek, dan pewarnaan mereka boleh berbeza dari cahaya hijau atau kekuningan hingga bervariasi.

Related  Dan apa yang anda ketahui tentang sifat-sifat bermanfaat bunga kembang sepatu?

Abutilone hibrid menarik perhatian oleh berbentuk loceng, sinusoidal atau berpasangan dalam bunga. Corolla dengan garis pusat sehingga 5 cm disimpan pada peduncle yang kurus. Kelopak megah dengan pelbagai warna dari burgundy tebal hingga putih.

Di antara abutilon asal hibrida terdapat kedua-dua pokok renek dan semisrub, yang di rumah memerlukan pemangkasan wajib dan membentuk.

Hibrid Abutilone Bella Select MixPada pelupusan tukang kebun adalah banyak jenis dan kacukan yang menarik, termasuk yang paling popular Abutilon siri hibrid Bella Pilih Mix, yang terdiri daripada tumbuh-tumbuhan dengan bunga merah jambu pucat, merah jambu, karang, putih dan kuning pucat.

Abutilon gambar Bella warna karang terang dengan pertengahan lebih ringan daripada Corolla dan kaya kelopak merah jambu bermata. Dedaunan tumbuhan sedemikian adalah hijau, tiga atau lima lobed.

Abutilone Bella KuningTidak kurang menarik ialah abutilone Bella Yellow dengan pucuk gelap dan bunga kuning yang pasti tidak akan disedari.

Para penternak domestik menawarkan amatir amatur tulen Juliette Abutilone sehingga 55-60 cm tinggi dan bunga-bunga mudah yang besar dari pelbagai warna. Kilang itu bersahaja dan mudah mentolerir semua keanehan dalam menjaga rumah. Ciri-ciri yang serupa mempunyai satu lagi jenis – Abitilon Organza dengan bunga putih, emas, merah jambu dan warna jemuran jenuh.

White King AbutiloneBuat komposisi unik tanaman dengan warna bunga yang berbeza boleh jadi jika anda membeli biji abutilone dalam campuran. Dalam kes ini, tumbuh-tumbuhan dengan pelbagai yang sama memerlukan pendekatan yang seragam untuk penyelenggaraan dan penjagaan, dan di atas periuk akan muncul topi berlian berbulu berwarna-warni.

Salah satu abutils hibrid yang paling terkenal adalah pelbagai King White, yang membentuk semak padat yang tidak melebihi 40 cm. tumbuh-tumbuhan dedaun baldu itu, gelap-hijau atau biru-kelabu, bunga yang berbentuk loceng, semua putih, dengan pistil dan stamen kuning terang.

Pink Swirls hybrid hybrid dengan corolla merah jambu lembutPeminat bunga berganda perlu memberi perhatian kepada Pink berputaran jenis hibrid Abutilon dengan Corolla lembut merah jambu dan dayung dedaunan terang.

Souvenir de BonnAdalah menarik bahawa di kalangan abutilons, terdapat jenis hiasan dan daun yang runcing. Berbunga yang terdapat dalam gambar Abutilon pelbagai Souvenir de Bonn, berbanding tumbuhan sebelum boleh dipanggil biasa, tetapi ia meninggalkan jelas menarik perhatian. Budaknya kira-kira setengah meter tebal dan ditutup dengan daun lima tajam. Plat daun berwarna hijau gelap, dengan urat bergelombang dan tepi putih yang cerah sepanjang tepi.

Lawatan ke tapak semaian Abutilons – video