Tanaman muda geraniumSemen muda geranium kelihatan lebih menarik, berkembang lebih baik dan tempat di tingkap mengambil sedikit. Pembiakan geranium lama akan meremajakan, meninggalkan beberapa buah ginjal pada batang lama. Keratan muda yang diperoleh pada awal musim bunga, pada musim panas akan mengucapkan terima kasih kepada bunga yang banyak dalam penanaman kumpulan atau dalam cawan individu.

Cara cara menyebarkan geranium di rumah

Pengeluaran semula geranium dengan keratan apikalGeranium mencipta krennya – bunga hanya di bahagian atas pukulan. Batang telah berkembang, telah menjadi kosong, dan ada batang telanjang yang tidak menarik, jika ia tidak dipotong setiap tahun. Potong pucuk boleh diasaskan dan ada peluang besar untuk mengemas kini belukar, pada masa yang sama melakukan pembiakan geranium di rumah.

Kekasih boleh didapati:

 • keratan bahagian atas dan bahagian sederhana batang tumbuhan;
 • pembahagian akar;
 • kaedah pembiakan benih.

Selalunya, kaedah penyebaran digunakan, apabila dari satu tumbuhan dewasa adalah mungkin untuk mendapatkan tidak satu lusin tanaman baru. Memupuk keratan yang terhasil dalam pelbagai cara. Geranium, apabila disebarkan oleh keratan, cepat memasuki mekar, mengekalkan sifat-sifat loji rahim.

Keratan cawanganBahagian oleh kaedah akar dijalankan apabila pokok renek yang sihat menjadi sempit dalam periuk. Apabila pemindahan, ia dipotong supaya ginjal terestrial kekal pada semua bayi. Pembiakan semulajadi yang lemah akibat kelaparan dan penyakit tidak akan bertahan.

Geranium dari biji-biji di rumah diternak, jika tidak ada keratan yang disediakan atau menghasilkan tumbuhan varietas baru. Tidak sukar untuk mendapatkan benih dari benih. Tetapi pada masa berbunga belukar muda datang lebih lama.

Bagaimana untuk menyebarkan keratan geranium di rumah

Untuk penyebaran yang berjaya, bulan terbaik ialah bulan FebruariSebelum tumbuhan rahim melahirkan anak baru, ia perlu disediakan. Sesetengah pencinta mengesyorkan bahawa tumbuhan itu akan dibiakkan pada musim gugur, selepas bunga itu berhenti. Walau bagaimanapun, kebanyakan orang percaya bahawa tumbuh-tumbuhan muda yang paling berjaya berkembang semasa keratan bulan Februari dari belukar ibu yang disediakan pada musim sejuk.

Geranium pembiakan membawa dengan memotong keratan dengan pisau bersih tajam di bawah daun. Pada masa yang sama, hujung harus mempunyai 2-3 atau lebih daun yang sihat selepas pelucutan. Sekiranya batang membenarkan, keratan boleh dipotong dari batang terdedah yang lebih rendah, tetapi mesti ada tunas tidak aktif, dari mana tanaman baru akan tumbuh.

Keratan siap untuk perakaranBagaimanakah geranium berlipat ganda, jika ia degil, keratan tidak berakar? Terdapat cara yang radikal dengan jaminan penuh untuk hidup. Di atas batang yang kosong, cincin bulat perlu dibuat di sekitar seluruh batang dua minggu sebelum cawangan dipisahkan dari kilang ibu. Keratan dibuat melalui buah pinggang. Dalam bidang kecederaan datang gusi, di dalamnya asas-asas akar adalah tubercles. Delyonki mengambil akar, cepat berkembang.

Pengeluaran semula geranium selepas musim sejukKeratan perlu dikeringkan selama beberapa jam, kemudian potong bahagian dengan karbon aktif atau Kornevin. Rangsangan sedemikian menggalakkan pembentukan pesat asas kuda.

Pada musim bunga, pengeluaran geranium boleh dilakukan pada masa yang berlainan. Sekiranya tumbuhan itu berakar pada bulan Mac, akan ada semak berbunga penuh pada musim panas. Kemudian, pembiakan geranium dengan keratan pada musim bunga akan mendorong berbunga sehingga musim depan.

Untuk perakaran untuk berjaya, adalah perlu untuk menanam batang dalam medium khusus. Keperluan substrat – kemandulan dan kebolehtelapan udara. Komposisi tanah termasuk tanah sejagat dengan tambahan satu pertiga daripada vermikulit dan pasir. Bumi tertumpah dengan air mendidih atau permanganat kalium panas. Dalam bekas diletakkan claydite atau kepingan buih pada bahagian berlubang, bahagian atas dipenuhi dengan tanah.

Potongan mendalam ke dalam tanah selama 2 cm, berdiri di dalam gelap selama 3-4 hari, kemudian dedahkan ke tingkap sejuk dengan teduhan dari matahari. Menyiram sederhana, melalui palet, agar tidak membasahi keratan. Kilang itu ditutup dengan balang hanya jika daun menjadi kuning dan wilts batang. Dalam beberapa hari, Tugor akan dipulihkan. Bahaya utama pada masa ini adalah membasahi bumi yang berlebihan.

Perakar di dalam airMenendang akar ketika menyeberang geranium dengan keratan di dalam air lebih mudah. Seluruh proses berlaku sebelum mata kita. Tepung pra-kering dengan daun yang dibuang jauh diletakkan di dalam balang dengan air dan arang yang diaktifkan. Akar akan muncul dalam masa dua minggu. Apabila mereka tumbuh, perakaran membawa kepada komposisi biasa tanah ke tempat yang tetap.

Apa yang perlu anda pertimbangkan ketika memotong geranium di rumah:

 1. Semua operasi untuk pemisahan keratan dan penyediaannya dijalankan di bawah keadaan steril. Pisau, gunting dan semua peralatan mestilah bersih.
 2. Taburkan penyapu dengan air suam, supaya air tidak memukul tumbuhan.
 3. Hanya tumbuhan yang terperangkap perlu dilindungi.
 4. Perakaran dilakukan pada suhu 15 darjah.
 5. Pembiakan geranium mengambil masa setahun, tetapi proses yang paling berkesan pada musim bunga.
 6. Penanaman kumpulan tanaman muda pada jarak 15-17 cm untuk berbunga pesat.

Geranium geraniumBayi yang baru lahir berakar dengan cara yang berbeza, bergantung pada variasi. Varieti zonal dan ivy cepat berakar umbi. Sebulan diperlukan untuk bertahan hidup kepada jenis diraja, wangi, akan menunjukkan daun pertama dalam sebulan setengah. Geranium diraja akan berkembang hanya tahun depan, serta geranium malaikat.

Bagaimana untuk menggandakan geranium dari biji di rumah

Pengeluaran semula biji geraniumKaedah pembiakan geranium benih kurang biasa. Jika benih dituai dari tumbuhan mereka, anda boleh mendapatkan belukar yang akan berbeza dengan ibu bapa anda. Selalunya, varieti baru diperoleh semasa pemilihan. Tetapi tidak sukar untuk berkembang geranium dari benih di rumah, hanya lebih banyak masa yang diperlukan untuk mengembangkan semak penuh.

Benih akan naik lebih cepat jika skarifik dilakukan. Benih yang dibeli mungkin telah diproses. Sendiri, Anda perlu menghapus dengan kertas pasir, menghancurkan lapisan padat atas kulit. Selepas itu, benih direndam dalam perangsang selama tiga jam.

Dalam kaedah benih, untuk kecekapan yang lebih tinggi, perlu diambil kira:

 • masa penanaman optimum;
 • pergantungan suhu tanah dan masa percambahan;
 • substrat untuk benih;
 • memilih dan dandanan.

Penyediaan tanahTanah untuk menyemai harus ringan dan diayak, kerana benih kecil. Substrat ini terdiri daripada turf, gambut dan pasir dalam nisbah 2: 1: 1 bahagian. Pastikan untuk membasmi substrat dengan apa-apa cara yang ada. Komposisi ini agak lembab, diratakan. Benih tersebar pada jarak 5 cm, dan ditaburi dengan pasir tebal 0.5 cm.

Selepas menyemai meliputi bekas dan ditetapkan di tempat gelap yang hangat. Setelah menetas benih, meletakkan periuk di tempat yang terang di tempat yang sejuk. Sehingga benih bercambah, keluarkan kaca, titisan air dikeluarkan daripadanya, aerate tanah.

Suhu optimum untuk percambahan benih adalah 20-22 darjah. Cotyledons, jika tidak diturunkan, akan meregangkan dan jatuh. Pada masa ini, anda tidak boleh membenarkan rupa kaki hitam. Untuk air dengan air merah jambu dengan permanganat kalium, tidak menumbuk. Adalah penting untuk melembabkan substrat secara sederhana, tidak membenarkan genangan air dalam tanah.

Anak benih geraniumDua minggu selepas pucuk, tumbuh-tumbuhan diselam, selepas 45 hari tumbuh-tumbuhan ditanam di tempat yang kekal. Oleh kerana geranium berlipat ganda dari biji untuk jangka masa yang panjang, adalah perlu untuk menyemai mereka, bermula pada bulan Disember. Benar, sebelum ini benih akan timbul, lebih banyak penjagaan, pencahayaan akan diperlukan. Tetapi benih dari benih akan berkembang lebih awal.

Ia juga tidak perlu untuk melambatkan pemilihan tanaman. Sistem akar, berkembang, saling berkait, dan pemilihan akan berlalu dengan kelambatan dalam pembangunan.

Anda boleh memilih anak benih dalam cawan berasingan, diameter 10 cm atau dalam bekas biasa untuk bunga pada jarak 15-17 cm.

Anak benih geraniumApabila daun keenam muncul pada tumbuhan, semak perlu dipetik. bentuk, supaya geranium dari benih di rumah gembira dengan berbunga yang banyak kren. Walau bagaimanapun, perlu diingati bahawa geranium wangi mempunyai kitaran pembangunannya sendiri, di rumah tumbuhan itu berkelakuan berbeza. Perkembangan yang lebih panjang berlaku dengan geranium diraja yang bergejolak.

Pembiakan akar pelargonium daripada pucuk

Jika pelargonium dari akar bertiup, dari situ anda boleh mendapatkan semak baru. Untuk ini, semak belukar dikeluarkan dari bumi, digoncang dan sistem akar dibahagikan supaya asas-asas muda daun mempunyai akar umbi untuk memberi makan. Adalah penting bahawa membosankan adalah kecil, jika tidak, akar akan menjalin hubungan dan ia tidak mungkin untuk memisahkannya. Tanah harus komposisi normal, mangkuk kecil dengan diameter tidak lebih dari 10 cm.

Itulah kebijaksanaan pelargonium pembiakan. Dalam perjalanan kerja, setiap tukang kebun memperoleh teknik sendiri, kadang-kadang, jauh dari disyorkan.

Kaedah utama penyebaran geranium pada musim bunga – video