Indah asplenium di rumahUntuk sebab-sebab yang banyak, paku pakai telah menjadi sangat popular dalam landskap tertutup. Warna hijau menenangkan, ukiran vayi indah dan menarik mata, mengambil fikiran dari negatif. Terdapat 800 spesis pakis kuno. Asplenium adalah pelbagai tumbuhan tropika, kebanyakannya adalah epifit yang tumbuh dalam simbiosis dengan pokok-pokok dan pada mereka. Tiga jenis asplenium dikenal pasti dalam budaya, penjagaan yang tersedia di rumah dan di rumah hijau.

Agrotechnics of aspleniums

Tumbuhan yang indahYang paling penting untuk kandungan bunga di rumah adalah untuk mewujudkan keadaan untuk mereka berkembang. Memandangkan terdapat orang di dalam bilik yang terbiasa dengan keadaan tertentu, keseimbangan antara kepentingan diperlukan. Penjagaan aspleniumom di rumah perlu memastikan:

  • pencahayaan yang betul;
  • kelembapan udara yang mencukupi;
  • pertukaran udara tanpa draf;
  • keadaan suhu pada musim panas dan musim sejuk;
  • penyiraman, baja dan keperluan tanah.

Sekiranya kita melahirkan anak, kita membesar, dan akhirnya ia dapat melakukan tanpa pertolongan, maka kilang rumah akan sentiasa tidak berdaya, menuntut perhatian dan perhatian. Ia akan mendapat manfaat dari kehadirannya hanya dengan berhati-hati. Tingkap hijau dengan tanaman berpenyakit tidak akan mewujudkan keadaan yang selesa.

Asplenium tidak bertolak ansur dengan sinaran langsung matahariMencipta taman rumah yang anda perlukan untuk mencari setiap tumbuhan tempat untuk dirasakan. Asplenium dalam cahaya tidak suka cahaya matahari langsung. Dan jika apartmen tidak mempunyai tingkap utara, maka ia harus terletak di kedalaman, tidak kurang dari 3 m dari tingkap. Kami tahu bahawa daun yang sihat menyerap bahan-bahan berbahaya dari udara, dengan itu membersihkannya. Oleh itu, sangat penting untuk mempunyai kesihatan yang sihat. Di sudut gelap, bunga itu akan berhenti berkembang dan berkembang. Dalam plat daun ringan menjadi pucat. Hanya makna emas dalam penjagaan dan penyelenggaraan asplenium akan membawa kepada kejayaan!

Related  Ciri-ciri penggunaan aprikot, faedah dan bahaya mereka

Untuk mendapatkan kelembapan yang betul untuk tumbuhan, ada teknik khas. Kelembapan yang ideal adalah 60%, ia adalah persekitaran yang selesa untuk seseorang. Untuk mewujudkan keadaan seperti di pangsapuri dengan pemanasan pusat adalah mustahil. Ia perlu menggunakan pelembab tempatan.

Teknologi penjagaan asplenium memerlukan penyemprotan lembaran dengan semburan halus. Walaupun pada musim sejuk, pembasahan ini perlu dilakukan 2 kali sehari. Pada musim panas, daun-daun dibasahi lebih kerap, dan bilangan pendekatan bergantung pada suhu ambien. Penyejatan yang kerap perlu disusun berdekatan. Ia dicapai oleh penyejat, lampin pada bateri pemanasan atau palet berdekatan dengan bahan-bahan lembap yang lembap – lumut, tanah liat berkembang. Apabila menyembur ia perlu menggunakan hanya air suam lembut yang berterusan, anda boleh menggunakan air masak.

Penjagaan aspleniumDi dalam bilik sejuk, pelembapan asplenium yang berlebihan pada musim sejuk boleh mengakibatkan acuan. Tidak seperti tumbuh-tumbuhan hiasan lain, paku-pakunya suka jiwa, tetapi mereka melindungi vayas mereka daripada menyentuh. Oleh itu, lebih baik tidak menyentuh mereka lagi dan tidak menimbulkan tekanan untuk tumbuhan. Akibat kelembapan yang tidak mencukupi akan menyebabkan daun kering, perubahan warna dan rupa aphid. Warna coklat bilah daun akan menunjukkan pada aphids. Fern daun aphid tidak memutar.

Asplenium muda yang sedang berkembangPenyiraman asplenium suka menyelamatkan, tanpa jurang. Clod bumi hanya boleh lembap. Walaupun pada musim panas mereka air 2-3 kali seminggu, pada musim sejuk, kerana mereka menuntut. Tetapi sebelum menyuburkan tanah mesti dibasahkan. Fertilkan tumbuhan semasa tumbuh-tumbuhan setiap 2 minggu dengan komposisi khas untuk paku-paku. Ia mengandungi lebih banyak ekstrak organik dan garam mineral yang lebih sedikit. Baja untuk ficus sesuai, tetapi dalam separuh dos. Salinization berlebihan bumi akan mengakibatkan kematian tumbuhan. Air untuk pengairan diambil secara desalted, atau lembut dengan sedikit karbonat.

Related  Ketahui lebih lanjut mengenai sifat ubat-ubatan dan kontraindikasi untuk penggunaan lidah buaya

Kaedah penyiraman yang terbaik adalah bahagian bawah, manakala tumbuhan dengan periuk diturunkan ke dalam bekas dan menunggu, apabila ia benar-benar tepu dengan kelembapan. Bidang selama beberapa jam mewujudkan syarat untuk penapisan cecair yang berlebihan. Limpahan dan kemarau sama-sama merosakkan tumbuhan.

Asplenium memerlukan bantuanKepentingan penting dalam menjaga asplenium adalah udara bersih tanpa draf. Seperti tumbuh-tumbuhan lain spesies ini, asplenium tidak bertoleransi asap tembakau di dalam bilik. Draf ke pakis janin juga kontraindikasi. Reaksi terhadap keadaan penahanan yang salah adalah satu – pengeringan risalah. Dalam kes ini, tumbuhan boleh dibebaskan dari daun kering dan menghasilkan kelembapan udara yang berterusan. Selepas beberapa saat daun akan mula berkembang lagi. Hanya kerana daun yang sihat tidak digalakkan.

Transplantasi jarang ditransplantasikan apabila terdapat keperluan:

  • pertumbuhan daun baru berhenti;
  • vayi mulai bertukar menjadi kuning;
  • terdapat pengeringan intensif dedaunan di bawah syarat penyelenggaraan;
  • Kontena itu padat dengan akar.

Untuk pembangunan yang baik, anda memerlukan buku primer khasTanah untuk asplenium terdiri dalam perkadaran yang sama gambut, daun dan rumput bumi, pasir. Aditif yang berguna akan dicincang sphagnum, arang. Apabila transplantasi memilih saiz periuk yang lebih besar, tetapi tidak selesa. Walaupun akar tidak mengisi bumi, bahagian atas tanah tumbuhan tidak akan berkembang. Pemindahan tanaman muda dilakukan setiap tahun, untuk orang dewasa hidangan diubah jika perlu. Pada masa yang sama, tumbuhan yang sihat dipindahkan tanpa memusnahkan koma dan substrat tidak dipadatkan.

Akar-akal yang terluka perlu dikeluarkan dan luka-luka dibasmi. Untuk memindahkan loji berpenyakit yang anda perlukan selepas dibersihkan di dalam periuk yang lebih kecil, supaya tidak ada pembuahan bumi.

Penyakit dan perosak

Tumbuhan ini mempunyai masalahPenjagaan asplenium adalah kawalan berterusan terhadap keadaan tumbuhan. Walaupun komposisi spesies jus spesies paku, perosak dan penyakit boleh memasuki loji yang lemah. Jadi, penyiraman berlebihan boleh menyebabkan septoriosis, kelabu abu-abu. Tompok boleh menjadi isyarat pemakanan tumbuhan yang berlebihan. Titik-titik sedemikian adalah akibat penyakit penyakit taffin atau phyllostic. Rawatan penyakit penyebab spora kulat adalah racun kulat. Pada masa rawatan, penyiraman berkurangan dan makan tidak dikecualikan.

Related  Cara menanam lemon di rumah anda: video dan cadangan

Rawatan penyakit penyebab spora kulat adalah racun kulatTumbuh-tumbuhan di udara kering mempengaruhi aphids dan scutes. Mereka boleh diselamatkan oleh racun serangga atau kaedah rakyat. Tetapi jika ada nematod dalam wain, maka tumbuhan sedemikian sukar untuk menyembuhkan, lebih baik menyingkirkannya supaya tidak menjangkiti semua tumbuhan lain. Anda boleh mencari nematoda jika daun dengan bintik-bintik dalaman coklat dibasahkan dan diletakkan pada kertas gelap. Kecil, sehingga cacing 1 mm, kelihatan pada latar belakang hitam, akan mula muncul dari plat. Anda boleh merobek vayi itu, berhenti sejenak menyiram dan menyemburkan tumbuhan, dalam beberapa keadaan ia membantu.

Gred yang disyorkan untuk pengemasan

Sarang AspeniumSebagai kesimpulan, kami menamakan jenis asplenium untuk penyelenggaraan dan penjagaan di rumah yang paling sesuai. Sarang Asplenium adalah tumbuhan yang paling biasa dalam budaya. Fern epiphytic, ia mempunyai daun besar sehingga satu meter, yang tumbuh dari pusat, mencipta corong. Tumbuhan ini memerlukan ruang, ia secara aktif tumbuh lebar. Bentuk sarang itu dipanggil untuk penempatan asal akar dan daun yang menjalar.

Ashlenium beetrootAsplenium, anodolus mempunyai daun pinat, tumbuh dengan sangat cepat, daun-daunnya dibedah dengan teruk, tergantung. Pada tunas bawahan, tumbuh-tumbuhan kecil berkembang yang jatuh ke tanah dan menjadi akar.

Aspirenium anticumulus, atau sedgeAsplenium antikum, atau sedimen, kurang biasa. Dia mempunyai daun berbulu, bergelombang di sepanjang tepi.

Video tentang fern asplenium