Bunga fuchsia dalam pasuFuchsia berwarna-warni, berwarna-warni dan pelbagai – permata berharga dalam koleksi mana-mana penjual bunga. Membawa ke rumah kecantikan indah, ia adalah perlu untuk mengetahui bahawa penanaman dan penjagaan fuchsia di rumah memerlukan aplikasi houseplants amatur segala ilmu dan kuasa.

Fuchsias terkenal dengan panjang, dari musim bunga yang sangat dan hingga akhir musim bunga berbunga. Tumbuh-tumbuhan boleh tumbuh sebagai ampel, belukar dan batang. Beberapa warna dan jenis lampu suluh yang luar biasa sangat mengejutkan dan menarik. Fuchsia tumbuh pesat dan sangat responsif untuk dijaga. Tetapi setelah merasakan kekurangan perhatian, tumbuhan itu boleh berubah-ubah.

Ciri-ciri penjagaan fuchsia di rumah

Penanaman musim bunga benih di dalam pasuApabila menyusu di rumah, bunga fuchsia mengekalkan bermusimnya yang wujud. Tempoh tumbuh-tumbuhan aktif dan berbunga berlangsung dari musim bunga hingga musim gugur, dan pada musim sejuk tumbuhan itu terletak. Oleh itu, pematuhan terhadap rejim suhu ketika menjaga bunga sangat penting.

Pada musim panas, tumbuh-tumbuhan berasa paling baik di dalam bilik yang cukup panas atau di taman pada suhu 16-24 ° C.

Jika suasana yang sejuk, pertumbuhan tumbuhan melambatkan, berhenti pembentukan tunas baru, iaitu, penyejukan menjadi fuchsia isyarat permulaan tempoh rehat.

Melebihi bar 25 ° C bertindak menyedihkan pada budaya hiasan. Fuchsia boleh membuang tunas, dedaunan kecil, pucat. Pada masa ini, tumbuh-tumbuhan berisiko terhadap perosak dan penyakit, dan bahaya ini kemungkinan besar apabila tumbuh dan menjaga fuchsia di taman.

Tumbuhan itu lebih suka tempat di tingkap barat atau timurPada hari-hari panas, perlu mengambil semua langkah untuk:

  • melindungi keindahan mekar dari matahari yang terik;
  • pengairan biasa kehijauan dengan air lembut;
  • meningkatkan kelembapan di dalam bilik.

Dalam keadaan bilik, fuchsias sempurna hidup di tingkap barat atau timur. Di sini ada penumbra yang diperlukan untuk berbunga dan pemeliharaan dedaunan dedaunan. Sekiranya periuk terpaksa berada di tingkap utara, bunga itu dapat diterangkan sehingga 12 jam sehari.

Penyiraman dan bunga atas bunga fuchsia apabila menyusu di rumah

Pembentukan fuchsia oleh pokokDari musim bunga hingga musim gugur, fuchsia perlu menerima penyiraman yang banyak, yang secara beransur-ansur berkurangan semasa musim rehat:

  • Keperluan terbesar untuk air dialami oleh tumbuhan berbunga;
  • apabila fuchsia terletak, menyelesaikan bunga berbunga, tanah di bawahnya dibasahkan kira-kira sekali seminggu.

Ia adalah perkara yang berbeza jika bunga akan berehat. Bagaimana untuk menjaga fuchsia di musim sejuk?

Pada musim sejuk, bunga disiram tidak lebih kerap daripada dua kali sebulan. Ia perlu memastikan bahawa mereka tinggal di bilik sejuk pada suhu positif yang rendah. Jika ini tidak dilakukan, berkembang dan menjaga fuchsia di rumah akan menjadi lebih rumit.

Kekurangan haba dan cahaya semasa pucuk musim sejuk akan dilanjutkan, dedaun sebahagian atau sepenuhnya runtuh, dan ambang kekal terdedah bekas kecantikan rangka. Dengan kemunculan musim bunga, tumbuhan sedemikian ketinggalan dalam pembangunan, kurang senang dan rela memasuki tempoh berbunga.

Pada musim sejuk, tiada keperluan pemupukan, tetapi semasa musim tumbuh mereka membantu fuchsia membentuk banyak tunas dan cepat sembuh selepas berbunga. Buah pupuk bermula pada separuh kedua bulan Mac. Untuk pakaian atas mingguan menggunakan alat yang kompleks untuk tanaman bunga.

Apabila merawat fuchsia dan membesar di rumah, anda perlu ingat bahawa baja penyiraman dilakukan pada substrat yang sedikit lembap. Pemberian fuchsia foliar dilakukan di bahagian belakang daun.

Selepas pemindahan, kilang tidak boleh diberi makan selama sebulan. Peraturan yang sama berlaku kepada anak benih muda, hanya.

Bunga fuchsia di dalam periuk lantaiUntuk mempercepat pembentukan tumbuhan massa hijau disenyawakan dengan kandungan nitrogen yang tinggi. Dan untuk meletakkan dan mengekalkan mekar yang subur, sebatian dengan kekuasaan potassium dan fosforus diperlukan.

Apabila tumbuh dan menjaga fuchsia di taman, hasil yang baik diberikan dengan memberi makan dengan sebatian organik, dan spesimen dewasa bertindak balas dengan positif kepada pengenalan unsur surih.

Pemindahan semasa menjaga fuchsia di rumah

Agar tumbuhan mempunyai kekuatan yang mencukupi untuk berbunga aktif, penting untuk menerima pemakanan yang berlimpah dan kompleks. Dalam kes ini, peranan yang besar dimainkan oleh tanah di mana bunga tumbuh. Dalam menjaga fuchsia di rumah, disarankan untuk memasukkan pemindahan tahunan, yang mesti berlaku pada musim bunga – masa apabila bangun bermula dan bunga tumbuh.

Untuk tumbuh-tumbuhan berbunga yang subur memerlukan pembajaanSebagai substrat, anda boleh mengambil apa-apa campuran siap pakai longgar untuk tanaman hiasan, mencampurkannya dengan tanah taman atau humus yang dibumbui dengan baik. Jika bunga fuchsia tumbuh di balkoni atau di rumah, sedikit loam boleh ditambah ke tanah untuk mengurangkan kadar penyejatan kelembapan. Di bahagian bawah seramik, melindungi sistem akar fuchsia dari terlalu panas periuk mesti membuat saliran.

Pengeluaran semula fuchsia di rumah

Untuk menanam tumbuh-tumbuhan baru fuchsia adalah mungkin, setelah didarab bunga dengan biji atau vegetatif. Ia sering digunakan sebagai vegetatif, seperti dalam gambar, pembiakan fuchsia, penjagaan rumah adalah lebih mudah, dan anak benih muda membesar dengan lebih cepat dan mula berkembang.

Anda boleh memotong keratan apikal atau batang mengikut kehendak pada bila-bila masa yang sesuai dari musim bunga dan sepanjang musim panas. Adalah penting hanya bahawa bentuk tunas yang sihat pada pucuk, dan tidak hijau tetapi tangkai separuh-stubby masuk ke dalam tanah.

Sekiranya perakaran keratan dijalankan pada musim gugur atau musim sejuk, kilang itu semestinya memberikan pencahayaan tambahan dan mengekalkan rejim suhu dan kelembapan “musim panas”.

Memotong keratan untuk pembiakanKeratan dipotong dengan pisau bersih tajam, yang mana semua daun, kecuali pasangan atas, dikeluarkan dari pucuk. Fuchsia akar dengan kejayaan yang sama:

  • di dalam air;
  • dalam perlit basah;
  • dalam campuran gambut dan pasir.

Bagaimana untuk menjaga fuchsia selepas keratan? Dalam 1-2 minggu, apabila keratan membentuk akar kelihatan, mereka boleh dipindahkan ke dalam pasu kecil individu dengan diameter sehingga 9 cm. Jika penanaman dijalankan dalam bekas yang besar, seperti untuk penanaman budaya ampelnye dalam bekas carry pelbagai keratan berakar.

Batang berpintalUntuk bunga ampuh dan belukar fuchsias adalah subur secara maksimal, tumbuh-tumbuhan dalam masa dua atau tiga tahun perlu dikemas kini. Spesimen setem tumbuh dan mengekalkan dekorasi lebih lama. Tetapi di sini, apabila berkembang dan menjaga fuchsia di rumah dan di taman, pemangkasan itu digunakan dengan aktif.

Jika tidak ada cara untuk memotong keratan dari belukar, gunakan daun fuchsia. Daun sihat besar dipotong bersama-sama dengan potongan, dan kemudian setiap sentimeter dikebumikan dalam perlit basah. Dalam keadaan rumah hijau, dengan penyemburan harian, kelembapan meningkat dan suhu malar di dasar petiole, roset kecil berkembang.

Tumbuhan dari biji benihApabila ia cukup kuat, ia dipisahkan dari daun dan ditanam di dalam periuk berasingan. Pada masa akan datang, menjaga fuchsia di rumah tidak berbeza dari biasanya, apabila bunga ditanam potongannya.

Video tentang menjaga fuchsia