Ixia-campuran di laman web iniIxia adalah tumbuhan eksotik Afrika Selatan, yang menarik dengan warna kecantikannya dan palet warna cerah. Untuk mencairkannya di laman web ini, anda harus tahu semua perihal menanam dan merawat ixia di tempat terbuka.

Memilih tapak pendaratan

Ixia pada bungaOleh kerana Ixia milik wakil-wakil tumbuhan selatan, perlu memilih kawasan yang menyala dengan kelembapan mencukupi untuk penanamannya masing-masing. Walaupun kelembapan yang tinggi, tanah mesti mempunyai saliran yang baik, tidak termasuk genangan air. Sebelum menanam tumbuhan, tapak yang dipilih digali dan disenyawakan dengan humus, dalam hal tanah yang lebih longgar, pasir dicurahkan. Tanah berat tidak sesuai, kerana ia mempunyai kesan buruk terhadap pertumbuhan dan pembungaan. Ia juga perlu disuburkan:

  • 300 g abu kayu;
  • 70 g superfosfat;
  • 20 g magnesium.

Untuk mencegah perkembangan penyakit, adalah wajar untuk menukar lokasi bunga di laman web ini setiap tahun.

Menanam Ixia ke dalam tanah terbuka

Mentol Ixia sebelum menanam

Kilang itu didarab dengan mentol. Sebelum mereka ditanam, perhatian perlu diambil bahawa mentol adalah padat dan tidak mempunyai sebarang kerosakan. Juga, sebelum penanaman, mereka harus dirawat dengan baik dengan racun kulat. Untuk menanam bunga dibenarkan kedua-dua musim gugur, dan pada musim bunga. Walau bagaimanapun, jika tanah membeku hingga 18-20 cm, proses ini dilarang. Apabila terdapat penanaman Ixia di tanah terbuka pada musim bunga, tanah sudah hangat, tumbuhan itu akar dengan cepat dan dikehendaki dengan banyak warna. Peraturan asas yang perlu diambil kira semasa menanam:

  1. Penanaman dijalankan pada suhu sekurang-kurangnya 10-12 darjah Celcius.
  2. Kedalaman fossa hendaklah 3-4 cm.
  3. Di bahagian bawah adalah perlu untuk meletakkan sebilangan kecil pasir.
  4. Anak benih diletakkan di dalam tanah pada jarak 6-8 cm.
  5. Mereka tertidur dengan tanah kompos.

buku asas untuk IxiaPendaratan dan penyelenggaraan Ixia di lapangan terbuka di Siberia dijalankan, memandangkan iklim wilayahnya. Anak benih diletakkan di atas tanah untuk sebahagian besarnya pada pertengahan bulan Mei, tetapi jika tanah cukup dipanaskan, maka mungkin turun ke luar sebelum waktu yang dinyatakan. Dalam kes ini, kilang itu ditutup dengan polietilena sehingga haba sepenuhnya ditubuhkan. Menanam dan menjaga Ixia di kawasan pinggir bandar Moscow lebih awal daripada di kawasan utara negara ini, disebabkan oleh keadaan cuaca yang lebih panas.

Penjagaan Ixia dalam bidang terbuka

Ixia di taman berkembangApabila menanam ixia di tempat terbuka, penjagaan perlu dijalankan dengan kerap, ini akan membolehkan ia tumbuh dengan selesa dan menggembirakan bunga-bunga mekar. Selepas penempatannya di tapak, kilang itu tidak dibasahkan selama 10-15 hari, penyiraman dilakukan selepas pengesanan pucuk.

Air bunga dengan air suam, sebagai air yang berlebihan menyumbang kepada kematiannya.

Pada masa berbunga, Ixia juga memerlukan penyiraman dan penyiraman bunga. Perkara utama apabila menyiram tidak melampaui batas, ia boleh menyebabkan kemerosotan keadaan sistem akar.

Dengan berhati-hati ixia di tanah terbuka, perlu menggunakan makanan, dengan menggunakan baja organik dan mineral, yang direka khusus untuk bunga ini.

tender IxiaUntuk kemunculan inflorescence baru pada ixia, perlu menghapuskan bursa yang layu pada waktu. Selepas bunga mekar, air berkurangan, dan kadang-kadang berhenti sepenuhnya. Apabila semua daun kering di Ixia, mentol digali dari tanah untuk penyimpanan musim sejuk, pengeringan dan merawatnya dengan permanganat kalium.

Dengan penanaman dan penjagaan yang betul ixia di tanah terbuka, bunga itu akan lama menyenangkan keindahan eksotiknya, dan menghiasi plot negara dan bunga bunga.

Pengenalan kepada Ixia – video