clematis berbunga di SiberiaPenanaman clematis di Siberia – penanaman dan penjagaan, jenis foto untuk pemilihan spesies yang betul, pemangkasan dan tumbuhan perlindungan untuk musim sejuk dan banyak nuansa lain. Bunga ini menyesuaikan diri walaupun dalam iklim sejuk, pemindahan musim sejuk di padang terbuka, dan pada musim panas dikehendaki dengan berbunga yang banyak. Tidak semua spesis clematis boleh tumbuh dalam keadaan Siberia, tetapi bagi penduduk di rantau ini masih terdapat pelbagai varieti tumbuhan.

Clematis adalah keterangan spesies

Jenis Clematis untuk SiberiaGenus Clematis mengandungi lebih daripada 380 jenis tumbuh-tumbuhan herba atau berkayu. Mereka tergolong dalam keluarga Lyutik. Ciri utama mereka adalah bunga dari pelbagai warna dan diameter yang boleh menghiasi taman mana pun. Secara semulajadi, mereka tumbuh di iklim yang sederhana dan subtropis di Hemisfera Utara dan sangat berakar dalam keadaan musim sejuk yang berpanjangan.

Untuk penanaman yang berjaya, perlu memilih hanya jenis clematis tahan fros – menjaga mereka tidak akan menjadi sukar.

Clematis mempunyai beberapa ciri:

 • beberapa jenis terdiri daripada bahagian bawah tanah dan pokok anggur: yang pertama kekal di tanah untuk musim sejuk, dan yang kedua mati;
 • Bentuk belukar juga popular dan tidak memerlukan pemangkasan untuk musim sejuk;
 • pada satu semak beberapa jenis pucuk boleh dibentuk, tumbuh-tumbuhan dengan pucuk tahun baru atau tahun lepas akan sesuai untuk penanaman di Siberia;
 • bunga boleh menjadi sederhana (sehingga 8 kelopak) atau terry (sehingga 70 kelopak), perbungaan tunggal atau bentuk;
 • tumbuhan liar tidak sesuai untuk berkembang di Siberia.

Clematis gambar di Siberia, menanam dan menjaga yang tidak sukar, tidak berbeza dengan tumbuh-tumbuhan yang tumbuh di iklim panas. Perkara utama ialah memilih varieti tahan fros yang betul dan mematuhi peraturan perlindungan untuk musim sejuk.

Menanam clematis di Siberia dan menjaga mereka

ciri-ciri tumbuh di SiberiaClematis penanaman di Siberia mempunyai ciri khasnya. Dalam keadaan semulajadi, mereka tidak tumbuh di sini, tetapi dengan berhati-hati mereka mudah menyesuaikan diri dengan iklim dan boleh bertolak ansur dengan musim sejuk di tempat terbuka. Untuk pembiakan tumbuhan ini di taman adalah perlu untuk memilih benih varieti yang betul, yang lebih baik untuk mengambil tas semaian khas.

Pengeluaran semula bunga

Anak benih klematisSaplings yang boleh didapati dijual adalah pucuk muda. yang berjaya mengambil akar dan sesuai untuk ditanam di tanah terbuka. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa cara bagaimana untuk mengembangkan budaya ini di rumah dan selama beberapa tahun untuk mendapatkan dari satu belukar pelbagai tebal yang terang:

 • Untuk tujuan ini, akar-akar lansia di dekat belukar ibu adalah berakar;
 • Keratan – pucuk muda dipisahkan dari tumbuhan semasa pertumbuhan intensif, berakar dan ditanam di tanah untuk tahun depan;
 • Dengan membahagikan belukar, adalah mungkin untuk membahagikan semak yang besar, tumbuh dewasa dari 4 tahun ke atas, untuk ini mereka dipotong menjadi beberapa bahagian bersama dengan rimpang dan segera ditanam kembali ke dalam tanah.

Dalam keadaan semulajadi clematis juga menghasilkan semula dengan benih, tetapi untuk berkembang di rumah kaedah ini tidak akan berfungsi. Tanaman tumbuh dari benih kurang tahan fros.

Pelbagai pilihan untuk penanaman

clematis tahan frosDi Siberia, perkara utama adalah pilihan pelbagai yang sesuai. Clematis harus menyesuaikan diri dengan iklim dan mentolerir musim sejuk tanpa kerosakan. Mereka mempunyai banyak jenis, jadi untuk kemudahan mereka diklasifikasikan ke dalam 3 kumpulan besar:

 1. Kumpulan pertama – jenis, di mana berbunga terjadi pada pucuk tahun lepas. Di Siberia, mereka tidak ditanam, kerana pucuk perlu dipotong untuk musim sejuk.
 2. Kumpulan kedua adalah tumbuhan, di mana bunga boleh muncul pada kedua-dua pucuk tahun lalu dan muda. Mereka sesuai untuk pembiakan di Siberia, tetapi mereka memerlukan pemangkasan berkala.
 3. Kumpulan ketiga adalah jenis herba, di mana berbunga berlaku pada pucuk muda. Menjelang musim sejuk, bahagian hijau mati, dan rizom kekal di tanah. Mereka boleh ditanam di Siberia, tetapi ia perlu ditampung dari frosts.

penanaman jenis penyayang haba dalam tangki mudah alihJenis klematis yang tahan fros untuk Siberia dalam gambar tidak berbeza daripada spesies yang lebih termophilic. Mereka hanya berbunga panjang dan berlimpah, membentuk hal berkembang yang besar dan menarik perhatian.

Ciri-ciri pendaratan clematis

anak benih untuk ditanam di tanah terbukaUntuk menanam di tanah terbuka, benih yang berusia 2 tahun akan sesuai. Mereka harus tanpa kerosakan, dengan sistem akar kuat. Tumbuhan ini adalah yang terbaik dibeli pada musim gugur dan disimpan sepanjang musim sejuk di tempat yang kering dan gelap. Pada musim bunga ia boleh ditanam di dalam tanah. Jadi ia akan mempunyai masa untuk mengambil akar dan akan bersedia untuk menentang frosts.

Untuk menanam clematis di dalam tanah, anda perlu melakukan beberapa langkah:

 • menggali lubang (60 cm dalam dan lebar), terletak pada saliran bawahnya;
 • menyediakan campuran tanah khas, yang akan terdiri daripada tanah, tepung dolomit dan limau;
 • letakkan anak benih di dalam pit penanaman, isi rimpangnya dengan campuran dan tutupnya dengan pasir;letakkan anak benih dalam lubang
 • menganjurkan sokongan untuk pucuk muda.susun sokongan untuk pucuk

Clematis lebih suka tumbuh pada tanah nutrien ringan dengan paras air bawah tanah yang rendah. Laman ini harus diterangi dengan baik dan dilindungi dari angin. Lebih baik menanam tumbuhan dari bahagian selatan rumah – jadi dinding akan berfungsi sebagai tempat perlindungan.

Untuk penanaman clematis, baja organik dan gambut tidak digunakan – mereka terlalu berat untuk tumbuhan ini. Jika ada keperluan untuk memberi makan kepada mereka, lebih baik membeli campuran mineral siap pakai.

Penjagaan tumbuhan

sokongan yang indah untuk clematisClematis adalah tumbuhan saka yang boleh tumbuh di padang terbuka sepanjang tahun. Jika anda memilih jenis yang tepat dan memilih tempat yang sesuai untuk ditanam, mereka akan berasa selesa. Walau bagaimanapun, untuk penanaman berbunga dan penampilan yang rapi di atas katil bunga, anda perlu memberi sedikit bunga. Penjagaan Clematis Kompleks merangkumi beberapa peringkat:

 • menyiram;pengairan
 • pemangkasan;pemotongan clematis
 • pembinaan sokongan;sokongan clematis
 • permohonan baja; baja clematis
 • tempat perlindungan untuk musim sejuk.persediaan untuk musim sejuk perlindungan terhadap fros

Jenis-jenis clematis yang berbeza memerlukan penyiraman yang berlimpah. Kelembapan yang mereka perlukan untuk membina jisim hijau dan pembentukan bunga. Rata-rata, mereka hanya memerlukan satu penyiram seminggu di musim panas, dan anda harus pastikan tiada genangan air di tapak. Lembapan mesti menembusi lapisan dalam tanah dan mencapai rimpang.

Tanah pada bunga yang dikeringkan hendaklah secara berkala dilonggarkan dan dibersihkan dari rumput. Ia juga berguna untuk membuat baja mineral siap sedia. Anda boleh memilih campuran yang kompleks atau menggunakan nitrogen, potassium dan fosforik atas secara berasingan. Ia juga berguna untuk menganjurkan sokongan untuk setiap bunga mengikut ketinggian pertumbuhan. Oleh itu, penyusup tidak akan rosak oleh angin dan berat badannya sendiri.

clematis di tamanKeadaan utama untuk penanaman klematis di Siberia adalah perlindungan mereka untuk musim sejuk. Setiap tahun, pemangkasan pucuk selepas berbunga, dan sepanjang tahun anda juga boleh mengeluarkan cawangan kering yang rosak. Tempat perlindungan bentuk pasir kering atau gambut. Untuk melakukan ini, pucuk berumput terpisah dari sokongan dan diletakkan dalam bentuk bulatan. Di atasnya, tutup dengan daun dan letakkan di dalam kotak kayu.

Jenis Clematis untuk penanaman di Siberia

Clematis ElegyClematis Elegy – merujuk kepada kumpulan gambar ketiga. Kilang itu membentuk penyapu panjang, masing-masing 3 hingga 3.5 m. Pembungaan berlimpah, berlangsung sepanjang musim panas. Pada satu belukar sebilangan besar bunga sederhana warna biru-violet terbentuk, masing-masing dapat mencapai diameter 12-14 cm.

Clematis Luther BurbankClematis Luther Burbank – Penerangan tentang pelbagai ini boleh didapati dalam pelbagai jenis taska. Ia tergolong dalam kumpulan pemangkasan ketiga, sangat beku. Tanaman dewasa mencapai 2-3 m tinggi, membentuk bunga ungu yang sangat besar (sehingga 25 cm diameter). Tempoh berbunga berlangsung dari bulan Jun hingga September.

clematis Anastasia AnisimovaKlematis Anastasia Anisimova Adalah tumbuhan dalam bentuk belukar. Bunga itu mencapai ketinggian 1-1.5 m, praktikalnya tidak memerlukan sokongan. Pada satu belukar, sehingga 20 pucuk terbentuk, dan di atasnya – bulatan biru muda sehingga diameter 14 cm. Tempoh berbunga berlangsung sepanjang musim panas.

Presiden ClematisPresiden Clematis foto itu kelihatan cerah dan mengagumkan. Tanaman dewasa mencapai 2-2.5 m, ia terpasang dengan baik. Pelbagai ini popular untuk landskap menegak gerbang dan arbors. Bunga muncul pada tahun muda dan tahun lepas, biru terang, sehingga diameter 15 cm.

Clematis Multi BlueFoto dan perihalan Clematis Multi Blue boleh didapati di hampir mana-mana katalog – pelbagai sangat popular. Ciri-cirinya adalah bunga terry atau setengah ganda, yang boleh dicat dalam pelbagai warna biru dan ungu. Mereka besar, boleh mencapai diameter 18 cm, terbentuk sepanjang musim panas.

Clematis Miss BatemanClematis Miss Bateman Adalah pelbagai bunga yang besar, tahan dengan fros. Ia dibezakan oleh bunga tunggal salji putih sehingga diameter 15 cm. Tumbuhan tahan kepada fros, pokok renek dewasa mencapai ketinggian 2.5 inci.

Clematis Puan CholmondeliClematis Puan Cholmondeli Ini adalah tumbuhan besar yang pucuk boleh mencapai 3 m. Mereka membentuk bunga sehingga diameter 18 cm. Mereka biru, boleh mempunyai warna ungu. Mungkin terdapat perbezaan warna kelopak dalam satu varieti tunggal.

clematis Madame de KultreClematis Madame le Cultre Adalah pelbagai bunga besar. Sepanjang musim panas tumbuhan itu membentuk bunga putih yang cerah dengan teras kuning, sehingga diameter 18 cm. Semenjak mencapai ketinggian 3 m, pada musim gugur mereka memerlukan pemangkasan sebahagian untuk musim sejuk.

clematis Warsaw NikeClematis Warszawa Nyk (Malam Warsaw) – bunga spektakuler yang suka untuk katil bunga landskap, gerbang dan arbors. Ini adalah pelbagai Poland, tetapi ia dibezakan oleh ketabahan musim sejuk yang tinggi dan boleh tumbuh di iklim sejuk di Siberia. Bunga adalah besar, kaya dengan wain, dengan teras cahaya yang berbeza.

clematis Doctor ReppelClematis Doctor Ruppel – salah satu jenis yang paling bersahaja. Ia berkembang pesat, manakala anggurnya terpasang dengan baik kepada apa-apa sokongan. Dia boleh memanjat dinding bangunan. Bunganya sangat besar, sehingga diameter 20 cm, kelopak dicat dengan warna merah jambu yang cerah dengan tepi cerah.

Clematis Nelli MoserGambar Clematis oleh Nelly Moser sama dengan gred terdahulu. Mereka juga dicat dalam warna putih dan merah jambu, yang dilampirkan dengan sokongan, boleh digunakan untuk membuat pagar hidup dan lindung nilai. Lianas diperbaiki dengan bantuan antena khas.

Clematis JacquemanClematis Jacqueman – pelbagai bunga berbunga dengan kelopak biru-violet terang. Dia cepat tumbuh dan boleh berpaut kepada pelbagai jenis sokongan dengan antena. Pembungaan berlaku pada pucuk muda, jadi oleh musim sejuk ia memerlukan pemangkasan sebahagian dan tempat perlindungan.

Clematis Rouge CardinalHuraian clematis Rouge Cardinal sememangnya menekankan warna cerahnya yang besar dari naungan anggur yang kaya atau burgundy. Kelopak berbulu, dan perbungaan boleh mencapai diameter sehingga 15 cm. Di tengahnya adalah teras cahaya yang berbeza. Tumbuhan ini tergolong dalam kelompok pemangkasan ketiga dan memerlukan perlindungan untuk musim sejuk.

Clematis HuldinClematis Huldin Adalah salah satu spesies terbesar. Panjang pucuk-lian mencapai sehingga 5 m, sementara mereka lemah dan memerlukan sokongan. Bunga-bunga itu bukan primer, tunggal, kelopaknya putih terang. Inflorescence kecil, sehingga diameter 10 cm.

clematis Hegly HybridClematis Hegly Hybrid berbeza warna bentuk yang luar biasa, dicat dalam warna ungu cahaya. Ia tidak tumbuh sangat cepat, tetapi ia berwarna dengan warna sepanjang musim panas. Jika anda menanamnya di dekat sokongan, si luka akan berpegang pada antena dan memanjatnya.

Clematis John Paul 2Clematis John Paul 2 Ini adalah pelbagai yang berkembang pesat, yang boleh mencapai ketinggian 4 m. Lianas memerlukan sokongan dan boleh digunakan untuk tujuan landskap menegak objek. Bunga-bunga itu besar, putih dengan jalur merah jambu di tengah setiap kelopak. Strip menjadi lebih jelas pada akhir berbunga.

Clematis Ernest MarkhamClematis Ernest Markham – salah satu jenis yang paling berkesan. Ia tumbuh dengan perlahan, mula berkembang lewat (pada bulan Julai), tetapi sangat banyak. Ubinnya boleh dilampirkan kepada sokongan semulajadi dan buatan, arca atau lengkungan yang menghias. Sebelum musim sejuk, tumbuhan memerlukan pemangkasan kuat.

Clematis Purplea Plena EleganceClematis Purpurea Plena Elegance Adalah pelbagai dengan warna dua warna merah jambu atau warna merah jambu. Selalunya ia digunakan untuk menutup dinding bangunan, kerana ia mudah dipasang pada mana-mana sokongan. Pembungaan panjang dan berlimpah, berterusan sepanjang musim panas.

Menteri ClematisMenteri Clematis telah dibiakkan oleh penternak Estonia. Bunganya besar, dan pokok renek mencapai ketinggian 2-2.5 m. Kelopak berwarna biru dengan garis merah jambu di tengah, dengan tepi yang tidak rata. Tumbuhan ini dipasang dengan baik dengan peti daun daun, ia boleh memanjat dinding bangunan.

Melodi Clematis CosmicMelodi Clematis Cosmic – Variasi yang berkesan dan bersahaja. Kunyit mencapai ketinggian 3-4 m, berbunga berterusan sepanjang musim panas. Ciri utama pelbagai adalah bunga terang, dicat dengan warna ungu yang kaya. Mereka adalah kecil (10-14 cm diameter), tetapi muncul dalam jumlah yang besar dan tinggal di pucuk untuk masa yang lama.

Clematis gambar di Siberia, menanam dan menjaga yang mungkin walaupun dalam keadaan musim sejuk yang keras, berbeza dalam pelbagai warna dan warna. Mereka menyesuaikan diri dengan iklim yang berlainan, tetapi untuk ini mereka memerlukan penjagaan yang tetap dan perlindungan untuk musim sejuk. Jika anda mengikuti semua peraturan – clematis dengan cepat berkembang dan berlimpah berkembang sepanjang musim panas.

Kajian semula video mengenai jenis clematis untuk Siberia