vriesia yang menakjubkanSecara semula jadi, bunga Vriesia adalah penghuni kawasan tropika di Amerika Selatan. Kami, penduduk pinggang tengah, tumbuh vriesias di rumah, tetapi di luar negara, di Brazil dan Argentina, tumbuhan hidup di hutan gunung lembap, menyelesaikan tanah di zon akar pokok dan sebagai epifit – pada tingkat atas.

Banyak genus, yang dinamai dalam ingatan penjelajah Belanda, satwa liar V. de Vriese, menyatukan 250 spesies yang berlainan. Penampilan asal tumbuh-tumbuhan dengan daun cerah dan bunga luar biasa menarik pencinta tanaman dalam, dan hari ini lebih daripada seratus jenis Vriesias digunakan untuk tempat tinggal landskap dan di pejabat.

Penerangan Vriesia

vreezia di rumahSeperti kebanyakan wakil keluarga bromeliad, Vriesia mempunyai penampilan yang sangat dikenali. Perkara pertama yang penanam bunga akan diberi perhatian adalah roset lebar daun tajam, lurus. Untuk banyak spesies dicirikan oleh warna yang berbeza-beza. Saiz tumbuhan boleh sangat berbeza. Panjang daun bervariasi dari 20 hingga 80 cm Di samping daun keluar, penanam bunga yang terlibat dalam penanaman Vriesia di rumah, mekarnya adalah menarik.

Bunga-bunga itu sendiri tidak boleh disebut hiasan. Mereka agak kecil, dikumpulkan dalam perbungaan bulu dan tersembunyi oleh bracts besar. Ia adalah warna dan bentuk cerah yang kadang-kadang menyebabkan pemalsuan pemula.

Berkembang dari pusat bunga bunga roset yang tinggi, dihiasi dengan bracts elegan warna merah, merah jambu, kuning atau oren, untuk jangka masa yang panjang memberikan bunga yang unik. Apabila hujung berbunga, akar tumbuh-tumbuhan anak perempuan muncul di pangkalan roset. Sedikit kemudian, apabila mereka membesar, bunga Vriesia ditanam, memisahkan anak-anak dengan kemas.

Bunga VriesiaPengasih penanam bunga yang telah lama tumbuh vriesies di rumah tahu bahawa haiwan hijau ini tidak menyebabkan banyak masalah. Walau bagaimanapun, pembungaannya tidak dijangka tidak lebih awal daripada 3-4 tahun selepas penanaman.

Ketidaksuburan untuk mekar adalah ciri ciri bromeliad banyak, contohnya nanas. Adalah baik bahawa tumbuh-tumbuhan boleh “ditipu” walaupun di rumah, dengan menutup periuk dengan pakej Vries dan meletakkan beberapa keping epal di dalamnya. Pengasingan etilena merangsang pembentukan tunas bunga.

Pencahayaan ketika tumbuh vriesia di rumah

Vriesia dengan kanak-kanakBerdasarkan deskripsi Vriesian dan analisis keadaan di mana tumbuhan itu hidup di alam semula jadi, dapat disimpulkan bahawa di rumah, bayangan separuh, udara panas yang stabil, tanah yang mudah ditiup udara dan penyiraman biasa diperlukan.

Yang paling penting, kilang itu akan menunjukkan keindahannya di tingkap barat atau timur. Pot itu boleh diletakkan di atas tingkap, yang masuk ke utara, tetapi di sini bunga tidak akan terlalu nyaman di musim sejuk.

Jika Vriesia terdedah kepada cahaya matahari langsung, mungkin:

  • kejadian luka terbakar pada daun, berpusing atau pengeringan;
  • penjelasan warna hiasan dedaunan;
  • pemberhentian pertumbuhan;
  • keengganan berbunga.

Vreezia adalah thermophilic. Pada musim panas, ia akan selesa pada suhu dari +24 hingga +28 ° C. Pada musim gugur dan musim sejuk, apabila menjaga wawasan rumah, rejim suhu dikekalkan dalam lingkungan 20-22 ° C. Jika udara lebih sejuk daripada 18 darjah, tumbuhan itu kehilangan keupayaan untuk menyerap air dan nutrien. Ia lemah dan boleh binasa.

Ciri-ciri penyiraman Vriesians

adalah perlu untuk mematuhi rejim menyiramDi bawah kanopi hutan hujan, udara dan tanah tidak pernah kering. Ini mesti diingat oleh penanam bunga yang tumbuh di Vriesia.

Kelembapan optimum adalah 60-80%. Substrat mesti dibasahi sebagai lapisan atas kering.

Pada musim panas dan dalam tempoh yang panas, tanah kering dengan cepat. Oleh itu, lebih mudah untuk meletakkan periuk di pallet rendah yang dipenuhi dengan claydite lembap atau menyerap bola kelembapan dari gel khas.

tumbuhan muda selepas pemindahanApabila bilik sejuk, tumbuhan menjadi sensitif terhadap kelembapan berlebihan. Penyiraman Vriesia dilakukan dengan berhati-hati, semestinya mengalir air yang berlebihan, mengalir ke dalam kuali.

Untuk pengairan menggunakan air panas yang hangat, sementara itu penting bahawa kelembapan tidak stagnasi di teras salur daun.

Sekiranya rumah ini mempunyai bunga bilik Vriesia, ditanam sebagai epifit, di bangkai pokok, mereka disiram secara berbeza. Oleh kerana tanah di sekeliling sistem akar kecil, bahagian bawah tumbuhan sekali seminggu sekali dibersihkan dalam air pengairan selama 20-30 minit atau disembur dengan banyak dari semburan.

Primer untuk bunga rumah Vriesia

buku asas untuk vriesiaKe tanah Vriesias spesies yang berbeza tidak ada keperluan khusus, perkara utama ialah tanah itu ringan, berstruktur.

Untuk menanam spesimen muda dan tanaman pemindahan selepas pembelian, formulasi siap untuk bromeliad atau campuran berdasarkan bahagian yang sama adalah sesuai:

  • daun dan tanah sod;
  • gambut dikupas;
  • pasir dibasuh;
  • kayu kayu lembut dihancurkan;
  • sphagnum.

Sebelum menanam, ia berguna untuk memanaskan substrat dalam ketuhar atau membersihkannya dengan cara lain. Jika tidak, terdapat bahaya merosakkan vriesis oleh perosak dan penyakit.

Di bahagian bawah periuk sebelum penanaman perlu dituangkan lapisan tebal tanah liat yang lebih luas. Jika anda tidak membuat saliran, akar budaya rumah, yang memerlukan kelembapan yang tinggi, boleh menjadi busuk.

Pemindahan dan aspek penjagaan yang lain untuk Vriesia di rumah

tumbuh-tumbuhan yang rapiBuat kali pertama bunga itu dipindahkan ke tanah baru sejurus selepas pembelian, pemindahan tanaman pada masa yang lain dilakukan seperti yang diperlukan. Lebih baik jika musim bunga, apabila tumbuh-tumbuhan diaktifkan, dan kemungkinan kerosakan akan pulih dengan cepat.

detasmenAsas soket tidak dapat dikebumikan, serta membenarkan penembusan ke dalam inti tanah. Jika di kilang ibu pada masa pemindahan ada bayi besar, hati-hati dipisahkan dari roset dan dipindahkan ke pasu mereka diisi dengan substrat cahaya.

Selepas pemindahan Vriesia diberi makan hanya selepas sebulan, menggunakan produk siap cair untuk bromeliad. Baja digunakan di tanah basah, tidak melebihi dos yang disyorkan.

Berhati-hati menimbangkan penjagaan Vriesia, anda boleh menikmati kehijauan cerah dan bunga asal untuk masa yang lama. Walaupun tumbuhan ini sangat tahan, kerap berlaku terlalu kerengsaan, penyejukan atau tanah yang tidak disengaja boleh menyebabkan kerosakan kepada vriesis oleh penyakit dan perosak, contohnya, reput akar atau mealybugs.

Fakta menarik tentang Vriesia – video