Perladangan nanasAntara nanas buah-buahan tropika menduduki tempat ketiga dari segi jumlah yang semakin meningkat. Di negara-negara tali pinggang tropika, penanaman nanas menjadi salah satu artikel penting pertanian. Jadi secara harfiah di seluruh dunia anda boleh menemui ladang di mana nanas berkembang, dalam alam semula jadi, anda dapat melihat buah-buahan manis yang biasa di rak-rak kedai tidak mungkin berfungsi.

Hakikatnya ialah semua nanas yang dimaksudkan untuk kegunaan manusia adalah milik Ananas comosus var. comosus, yang hari ini terdiri daripada beberapa jenis sedozen dan hibrid ditanam. Di alam liar, tumbuh-tumbuhan nanas subspesies ini tidak dijumpai. Sebagai tambahan kepada pelbagai komosus, spesies Ananas Comosus diwakili dalam empat varian: Ananassoides, Erectifolius, Parguazensis dan Bracteatus. Semua wakil spesies mempunyai ciri-ciri biasa dan tergolong dalam keluarga bromeliad di kawasan tropika di Amerika Selatan.

Malah di zaman pra-Columbus, penduduk tempatan tumbuh dan menggunakan nanas. Dan dalam kes itu bukan sahaja buah-buahan yang boleh dimakan, tetapi juga daun keras dan batang tanaman nanas, yang mana mereka menerima serat yang kuat untuk pengeluaran pakaian, tali, tikar dan pancing.

Apakah yang kelihatan seperti ini, dan apakah buah nanas tropika yang terkenal dengan baik?

Penerangan botani tumbuhan nanas

Nanas mempunyai dedaunan panjang yang sengitApabila anda melihat sifat atau perladangan tanaman nanas, anda mungkin berfikir bahawa semua kelembapan yang diekstrak oleh akar memberikannya kepada buah yang berair. Habitat yang habitatnya lazimnya adalah dataran yang hangat tetapi agak kering, kelihatan sangat keras dan berduri. Ketinggian nanas, bergantung kepada pelbagai dan keadaan yang semakin meningkat, dapat mencapai 0.6-1.5 meter. Tangkai pendek, padat ditutup dengan dedaunan keras, panjang.

tumbuhan roset dewasa terbentuk daripada 30 atau lebih penuh daging, mempunyai bentuk cekung tirus panjang daun 20 hingga 100 cm. Menariknya, pada pekat dengan peningkatan dedaunan stem adalah berpilin. Sesetengah jenis dan subspesies nanas di sepanjang tepi daun boleh melihat duri melengkung tajam.

Terdapat subspesies dengan daun yang sama rata, serta variasi pelbagai. Tetapi dalam semua wakil-wakil genus dedaunan ditutup dengan salutan waxy tebal, yang menjadikannya hampir kelabu atau kelabu.

Bagaimanakah mekar nanas?

Penuaian nanasHanya sedikit orang yang terbiasa makan buah tropika, menunjukkan bagaimana bunga nanas. Walau bagaimanapun, adalah menarik bukan sahaja apa yang kelihatan seperti bunga, tetapi bagaimana tanaman nanas disediakan untuk berbunga di ladang industri

Related  Penjagaan dan penanaman lebiri di rumah

Kebiasaannya budaya berkembang sudah siap dalam 12-20 bulan selepas penanaman. Oleh kerana pembentukan peduncle dalam spesies ini boleh dipanjangkan dengan ketara, beberapa teknik digunakan untuk mendapatkan tanaman yang mesra di ladang di mana nanas tumbuh. Tumbuhan, atau beberapa kali fumigated dengan asap, atau, yang berlaku lebih kerap, dirawat dengan asetilena. Langkah sedemikian merangsang tumbuh-tumbuhan untuk membentuk tunas bunga, dan selepas beberapa bulan anda dapat melihat bagaimana bahagian atas batang itu memanjang dan inflorescence muncul di atasnya.

Pembungaan nanas larutPanjang inflasi nanas adalah dari 7 hingga 15 sentimeter. Dalam kes ini, ia terdiri dari 100 hingga 200 bunga kecil yang tersusun secara rambang, padat duduk di batang dan dikelilingi oleh bract.

Mewarnai corolla boleh, bergantung pada variasi, warna yang berlainan warna merah, ungu atau ungu.

Sejak pembentukan benih yang berlaku semasa pendebunga silang, menurut pengeluar buah-buahan tropika pada nanas dan kualitinya tercermin secara negatif, ladang berbunga dilindungi dalam setiap cara yang mungkin. Untuk perbungaan ini ditutup dengan topi, dan di Hawaii, di mana pencemar budaya adalah burung kolibri, penanaman harus dilindungi dengan ketat dari burung-burung kecil ini.

Untuk mendapatkan buah-buahan manis, perbungaan nanas dilindungi dengan topiPada batang, bunga, dan kemudian buah-buahan individu pada tanaman nanas diatur mengikut urutan nombor Fibonacci, membentuk dua spiral yang saling terhubung.

Sebaik sahaja ovari dibentuk, dan pertumbuhan mereka bermula, beri individu bergabung, sehingga akibatnya, buah muncul di rak dengan teras tunggal yang berair dan kulit berduri tebal.

Kerana fakta bahawa terdapat hampir tidak ada benih dalam varieti yang ditanam, penyebaran dilakukan secara eksklusif secara vegetatif. Selepas menuai, tumbuh-tumbuhan nanas lama dikeluarkan, dan di tempat mereka ditanam baru, diperoleh dari proses-proses lateral, yang banyak dibentuk di paksi daun dan pada akarnya sendiri. Akibatnya, pemilikan varieti tanaman dikekalkan dan penanaman mereka dipercepat.

Related  Adakah benar bahawa Dzhungar dapat mengubati kanser?

Sudah jelas bahawa teknologi penanaman moden tidak diketahui di era pra-Columbus, atau kemudian, ketika orang Eropah pertama muncul di rantau Amerika Selatan. Apakah asalnya nanas? Bila, oleh siapa dan di manakah nanas pertama ditemui?

Sejarah penemuan dan asalnya nanas

Nanas di Lembah Sungai ParanaMengikut pandangan saintis hari ini, tempat kelahiran nanas boleh dianggap sebagai daerah yang membentang dari selatan Brazil ke Paraguay.

Tumbuhan yang paling dekat dengan spesies moden Ananas comosus pada permulaan abad yang lalu ditemui di lembah sungai Parana.

Ia adalah jelas bahawa di kawasan-kawasan ini puak-puak tempatan, yang telah belajar untuk makan berair batang, penyebaran nanas untuk sebahagian besar Amerika Selatan sehingga Caribbean dan Amerika Tengah. Adalah diketahui bahawa tanaman nanas ditanam oleh suku Aztec dan Mayan. Penemuan buah nanas tropika oleh orang Eropah telah diadakan pada tahun 1493, ketika Columbus melihat tumbuhan menarik di pulau Guadalupe. Dengan cahaya pelaut, nanas dipanggil “Pina de Indes”.

Sekiranya orang Sepanyol menemui nanas di Hawaii, Portugis menemui tumbuhan yang tidak terancam di Brazil. Dan selepas beberapa dekad penanaman nanas pertama muncul di koloni India dan Afrika. Buah tropika yang berkembang pesat telah mengekalkan nama yang berasal dari Amerika Selatan asli, kerana “nanas” dalam bahasa Tupi India bermaksud “buah yang luar biasa.” Awalan comosus, iaitu, puncak, muncul pada tahun 1555.

Penanaman nanas: buah-buahan tropika di Eropah

Medan nanas di koloni IndiaSebagai buah tropika eksotik, nanas telah cepat mendapat populariti di Eropah. Tetapi penghantaran dari koloni luar negeri ke negara-negara Eropah tidak hanya mahal, tetapi juga sangat panjang. Semasa pelayaran laut kebanyakan buahnya telah rosak. Oleh itu, pada tahun 1658, buah pertama Eropah ditanam, dan pada tahun 1723 dalam bahasa Inggeris, Chelsea telah membina sebuah rumah hijau yang besar, bertujuan khusus untuk budaya tropika ini.

Nanas menjadi sangat popular dan bergaya sehingga imej mereka muncul pada potret royalti, dan para penguasa berharap bahawa dalam harta benda mereka, mereka akan mengembangkan “gundukan” mereka sendiri yang aneh. Sebagai contoh, potret dengan nanas Raja Henry II diketahui, pada tahun 1733 di atas meja Louis XV muncul nanas dari rumahnya sendiri di Versailles. Dan Catherine II, sehingga kematiannya, menerima buah dari ladang-ladangnya di Petersburg.

Related  Pendaratan dan penyelenggaraan yang betul di padang terbuka di belakang ternakan

Tetapi, meskipun nanas tumbuh tidak secara semula jadi, tetapi sudah di Eropah, mereka tidak menjadi lebih murah dan lebih murah. Untuk mendapatkan buah yang berharga, anda perlu menunggu sekurang-kurangnya dua tahun, dan penyelenggaraan rumah hijau dan penanaman kebudayaan yang menentu adalah mahal. Oleh itu, nanas dianggap sebagai simbol kemewahan, dan pada waktu makan malam mereka sering tidak dimakan, tetapi digunakan sebagai hiasan dan bukti kemewahan. Buah yang sama digunakan untuk menghiasi meja berkali-kali, sehingga ia rusak.

Rumah hijau dengan kubah dalam bentuk nanasImej bergaya nanas, buah tropika untuk orang kaya, semakin digunakan untuk menghias pedalaman dan pakaian. Pada separuh kedua abad ke-18, di alam Earl keempat Dunmore, John Murray, terlibat dalam penanaman nanas untuk golongan bangsawan Inggeris, muncul rumah hijau, tarikan yang merupakan kubah berbentuk mewah batu nanas ketinggian 14 meter besar.

Lady dengan beg dalam bentuk nanasTetapi tidak juga pembinaan rumah hijau atau pembangunan industri boleh menjadikan penanaman buah-buahan tropika di Eropah secara besar-besaran. Melakukannya di mana nanas tumbuh di alam semula jadi ternyata lebih cepat dan menguntungkan.

Pada pergantian abad ke-20, ladang perindustrian besar seperti ini muncul di Hawaii, maka ladang-ladang itu dipecah di banyak negara di Amerika Selatan, Afrika dan rantau Asia. Pengusaha yang berjaya menghasilkan bukan sahaja penghantaran buah-buahan di atas kapal, tetapi juga menguasai pengeluaran buah kalengan. Dari barang mewah, nanas telah menjadi produk yang murah dan murah.

Sejak berabad-abad sejak pembukaan buah abad ini, bukan sahaja nilainya telah berubah, tetapi juga rupanya. Jika nanas yang tumbuh liar secara semula jadi membentuk percikan dengan berat 200 hingga 700 gram, maka kultivar itu menyenangkan pengguna dengan nanas hingga 2-3 kg berat. Pada masa yang sama, daging dalam buah menjadi lebih manis.

Bagaimana nanas tumbuh di Thailand – video