Anthurium tergolong dalam keluarga aroidSejarah sesetengah tumbuh-tumbuhan, ditanam oleh manusia, dihitung selama beberapa millennia. Kebiasaan dengan warna yang berbeza yang setengah abad yang hanya bermula dengan salah satu daripada genus keluarga Araceae yang lalu, tetapi dalam masa yang di keliling pokok membentuk banyak mitos dan salah faham sering tahan.

Salah satu pendapat yang sering mendengar mengenai asal usul anthurium adalah bahawa spesies berbunga lusuh adalah penduduk pribumi pulau Pasifik, termasuk Hawaii. Sesungguhnya, untuk mendapatkan syurga dunia ini tidak boleh terkejut dengan kepelbagaian dunia tumbuhan, di mana salah satu tempat utama diduduki oleh anturium.

Hari ini, budaya ini dianggap “hati Hawaii”, simbol dan jimat tempatan. Di pulau-pulau ada jisim hibrida yang paling jelas dan luar biasa, tetapi, bertentangan dengan mitos, yang dipercayai oleh orang-orang Hawaii sendiri, tanah air anthurium tidak sama sekali di sini.

Di manakah tempat kelahiran anthurium itu?

Tanah air anthurium adalah Amerika SelatanPembukaan salah satu genus terbesar flora berlaku pada tahun 1876, apabila peminat ahli botani dari Perancis Edouard André, perjalanan ke Amerika Selatan, telah tidak dijumpai salinan anthurium tepat di luar tingkap saya. Tumbuhan yang tidak pernah berlaku sebelum ini diangkut ke Eropah, di mana tempat tinggal dari hutan berkabut Colombia digambarkan dan dinamakan Anthurium andreanum.

Tumbuhan dengan dedaunan hijau dan tangkai kembang yang tegak, yang dimahkotakan dengan bunga-bunga bunga-cobs dan bracts merah, meluas di seluruh Colombia dan utara Ecuador. Ia adalah tempat-tempat yang boleh dianggap sebagai tempat kelahiran Anturium dan pusat pelebaran budaya di seluruh dunia.

Salah satu tempat pertama di mana anthurium jatuh ke dalam kehendak Eropah, dan Hawaii menjadi. Di pulau-pulau, tumbuhan berbunga luar biasa pada tahun 1889 membawa mubaligh Samuel Damon, yang banyak melakukan rantau ini dan bahkan menjadi Menteri Kewangan Republik.

Satu lagi salah tanggapan berkaitan dengan tumbuhan apa yang boleh dipanggil anturium. Malangnya, sebahagian besar golongan florists mengklasifikasikan sebagai genus sahaja Anthurium andreanum dan Anthurium scherzerianum dengan bunga hiasan terang. Ia tidak seperti itu.

Pelbagai anthurium

Pelbagai anthurium dari Mexico ke ParaguayTernyata wilayah Amerika Selatan dan Tengah didiami bukan hanya oleh tumbuh-tumbuhan dengan tudung terang yang dikenali, tetapi spesies dekat lain.

Mereka termasuk dalam genus Anthuriums dan menarik minat semua pencinta tumbuhan, termasuk mereka yang terlibat dalam budaya dalaman. Anthurium mekar di tanah air mereka dan di seluruh dunia telah menjadi tumbuhan dalaman dan taman yang bergaya, mereka dinilai untuk daya tarikan luaran dan daya tahan bunga yang masih segar selama 2 hingga 8 minggu.

Hari ini, menurut anggaran yang paling konservatif saintis dalam genus Anthuriums, yang berkisar dari kawasan subtropika dan tropika di Amerika dari Mexico ke Paraguay, terdapat 800 spesies. Dan pada tahun 2010, ahli botani diisytiharkan kira-kira 1000 spesies anthurium dan keperluan untuk terus mengkaji flora Amerika dalam segala cara yang mungkin.

Related  Apa yang anda perlu tahu tentang pemindahan, pembiakan dan pemangkasan

Anthurium AcherizerianumAnthurium meluas di Andes dan Cordilleras, yang ditumbuhi hutan. Di sini, tanaman lebih suka menetap di ketinggian sehingga 3.5 km di atas paras laut. Dan antara penduduk tropika yang lembap boleh ditemui dan tumbuh-tumbuhan daratan, dan epifit, serta spesies yang mendiami niche perantaraan. Anthurium seperti itu, bermula abad mereka di tingkat bawah hutan, secara beransur-ansur, dengan bantuan akar dan pucuk, naik lebih tinggi ke arah matahari. Di bawah, di savannahs dengan iklim kering, anda juga boleh mencari anthurium yang sempurna disesuaikan dengan gaya hidup ini.

Video tentang anthurium akan membiasakan anda dengan keanehan tumbuhan, habitat mereka dan memberitahu tentang jenis yang sesuai untuk pertanian tempatan.

Struktur anthurium tumbuhanKeupayaan semua jenis anthurium sangat tinggi. Mereka telah menetap tanah dengan baik, sesetengah spesies epifit. Seperti sarang kecil dan besar pada batang dan cawangan pokok yang melihat bunga ros anthurium. Dalam kes ini, tumbuhan bukan parasit. Mereka tidak mengambil jus dan makanan dari spesies di mana ia terancam, tetapi memberi makan kepada deposit kecil bahan organik dan kelembapan dan oksigen atmosfera.

Satu-satunya persekitaran yang tidak diserahkan kepada tumbuhan adalah air.

Walaupun pendapat umum tentang cinta anthurium menjadi kelembapan dan bahkan kemungkinan tumbuh di dalam akuarium, tiada spesies yang dikaji boleh menyesuaikan diri dengan kehidupan di dalam air.

Anthurium amnicola tumbuh di batu pesisirContohnya, Anthurium amnicola tumbuh di atas batu-batu pesisir, dengan tegas berpaut kepada mereka dengan akar. Ini memberi tumbuhan keupayaan untuk menerima oksigen dari udara lembap yang berasal dari sungai, tetapi semua bahagian hijau berada dalam keadaan kering.

Semua anthurium mempunyai satu tanah air – Selatan dan Amerika Tengah. Tetapi kerana keadaan pertumbuhan yang berbeza, saiz anthurium dan penampilannya berbeza dari spesies hingga spesies.

Apa bentuk anturium?

Peringkat pembangunan tumbuhanAnthurium sangat pelbagai, dan kebanyakan spesies tidak mempunyai tudung yang cerah dalam bentuk jantung merah, dan saiz tumbuhan dapat sangat sederhana, dan benar-benar raksasa.

Anthurium terdapat di banyak kawasan di Amerika Selatan dan Tengah. Tetapi sebagai ahli botani mengatakan, tanah air anthurium dengan berbunga terang adalah bahagian barat Andes di wilayah Ecuador dan Colombia. Spesies yang lain tidak menarik kerana kecerahan perbungaan, tetapi kerana dedaun mempunyai bentuk dan saiz yang paling pelik. Walau bagaimanapun, untuk semua anthurium, terdapat tanda-tanda biasa.

Related  Kenapa tidak ada rumah amaryllis berbunga?

Kebanyakan anthurium mempunyai batang tebal, sering dipotong, padat ditutupi dengan skala dari daun yang telah mati, akar udara dan dedaunan itu sendiri. Adalah menarik bahawa daun dalam genus yang sama mungkin mempunyai bentuk, saiz dan tekstur yang sama sekali berbeza. Selain berbentuk berbentuk hati atau berbentuk baji, seperti anthurium berbunga yang paling biasa, daun, satu dapat menemui jenis dengan bilah daun bulat, berbentuk pisau pembedah, keseluruhan atau dibedah. Daun ke batang dilampirkan dengan bantuan petioles panjang atau sangat kecil.

Apabila tangkai tumbuh, anthurium secara beransur-ansur hilang, kecuali untuk spesies terestrial individu.

Saiz anthurium bergantung terutamanya pada plat daun, yang boleh mencapai panjang 15 cm hingga satu setengah meter. Oleh kerana bentuk dan saiz dedaunan adalah berbeza-beza, begitu juga dengan jenis-jenis permukaannya. Sebagai tambahan kepada daun yang keras dan sangat padat, seperti Anthurium Andre, seseorang dapat menemui kedua-dua daun elastik licin dan daun dengan permukaan lembut, seperti anthurium Crystal.

Pembentukan akar udara dalam anthuriumDalam keadaan hutan tebal di mana kelembapannya tinggi, dan penting untuk tidak melepaskan satu sinar matahari, anthurium telah mempelajari untuk memusingkan plat daun supaya ia sentiasa ditujukan kepada bintang. Epiphytes, yang hidup dalam keadaan kering, diberi makan dan lembab oleh roset berbentuk kerucut daun. Secara beransur-ansur, sisa tumbuhan, zarah humus, dan kelembapan yang diperlukan untuk tumbuhan jatuh ke dalamnya.

Dengan berbunga anthurium, terdapat juga kesalahpahaman yang meluas di seluruh dunia. Apa yang banyak menganggap bunga yang besar, sebenarnya, adalah hal berkembang dan daun terang yang diubahsuai, bract. Pembesaran yang sama juga spathiphyllum lembut.

Pembungaan anthurium terdiri daripada cob dan bractHal berkembang bongkah berbentuk yang terdiri daripada bunga bisexual halus, boleh menjadi kedua-dua bentuk langsung dan heliks mempunyai bentuk kon atau akhir bulat pada silinder. Bauran warna berbeza dari putih, krim atau kekuningan menjadi biru, ungu atau ungu. Memandangkan pematangan sesetengah spesies cob menjadi hijau.

Anvil anthurium dikelilingi bukan oleh satu kelopak besar, tetapi oleh bract, yang sebenarnya adalah daun yang sangat luar biasa dan warna. Varieti anthurium untuk rumah itu mempunyai selimut yang besar dan hiasan. Dan sebagainya tumbuhan hari ini dipanggil “lacquer” atau “pelangi” bunga. Nama ini sangat sesuai untuk hibrida moden dengan bedspreads bukan hanya satu warna cerah, tetapi menggabungkan dua atau tiga warna tidak berlaku.

Related  Manfaat benih dan ketumbar hijau pedas

Dalam jenis hiasan-hiasan, perbungaan kelihatan tidak menarikTetapi dalam spesies hiasan dekoratif, bract kadang-kadang sukar untuk dibezakan, yang tidak menghalang tumbuhan daripada memikat penyuap serangga.

Apabila proses pendebungaan selesai, bentuk buah sfera atau bujur kecil di telinga. Di dalam buah beri berair adalah 1-4 biji, yang dalam alam semula jadi, di tanah air anthurium, dibawa oleh burung dan tikus.

Varieti dan kacukan anthurium untuk rumah

Populariti spesies anthurium yang mekar telah membawa kepada hakikat bahawa dunia sedang giat mengusahakan mendapatkan varieti baru dan hibrida spektakuler. Para penternak menunjukkan pencapaian mereka bukan sahaja di rak-rak kedai, tetapi juga di pameran bunga, contohnya, perayaan tahunan tanaman tropika Extravaganza di bawah naungan Putri Wales.

Akibatnya, dengan keindahannya dan penampilan yang luar biasa, tumbuh-tumbuhan yang ditanam oleh penanam moden amat berbeza dengan varieti yang pernah ditemui di tanah air Anturium, di benua Amerika.

Pengemasan hibridPengeluaran kacukan dikaitkan dengan pendebungaan satu tumbuhan dengan debunga yang diambil dari spesimen lain. Operasi ini bertujuan untuk memperoleh varieti dengan lebih besar dan lebih besar inflorescences, daun yang indah atau lain-lain parameter yang dikehendaki dari peternak. Untuk menyatukan hasilnya, ia memerlukan masa yang lama dan berkembang banyak generasi tumbuh-tumbuhan.

Untuk mengurangkan masa untuk pembangunan dan pemilihan, teknologi moden yang melibatkan pertumbuhan bukan dari benih, tetapi dari budaya tisu yang membawa semua maklumat mengenai tanaman induk, membolehkan teknologi moden dibangunkan. Terima kasih kepada operasi biokimia yang kompleks hari ini, majoriti perdagangan yang dicadangkan dalam tumbuhan anthurium untuk rumah, taman dan keratan diperolehi.

Tukang bunga kecil dengan bunga merah jambuTerima kasih kepada kerja-kerja yang intensif, terdapat anthurium, saiz yang sangat mudah untuk berkembang di rumah, dan juga tumbuh-tumbuhan dengan pewarna luar biasa yang terang. Tetapi pencapaian saintifik dan teknologi inovatif tidak selalu digunakan untuk kebaikan para penjual bunga.

Malangnya, banyak pengeluar komersial sering menggunakan asid gibberellic atau GA3 apabila anthurium yang semakin meningkat. Kompaun ini adalah hormon tumbuhan yang menjejaskan kuantiti dan kualiti bunga, dan juga menyumbang kepada pembentukan pesat inflorescence.

Hasil daripada rawatan dengan bahan kimia yang sama, anthurium yang dimaksudkan untuk rumah itu, tanpa berkembang, jatuh di kaunter yang mekar dengan terang. Masuk ke dalam rumah, spesimen sedemikian sukar untuk bertolak ansur dengan penyesuaian, dan kemudian mereka dapat mengecewakan, kerana mereka berkembang lebih sederhana daripada sebelum pembelian.

Belajar untuk menjaga anthurium – video