Tahun lepas, penuaian yang baik dari bit dan wortel, tetapi pada bulan Januari semua akar telah rosak. Jiran berkata bahawa kami menggali mereka awal. Beritahu saya, apabila perlu untuk mengumpul wortel dan bit untuk memelihara mereka jika tidak sehingga musim menuai berikutnya, maka sekurang-kurangnya sehingga musim bunga?

wortel dan bitSetiap pemasar sayuran tahu kebenaran sebenar pertanian: untuk mengembangkan wortel dan bit – ia masih separuh pertempuran, perkara utama ialah mereka kekal selama mungkin. Tanpa ini, perniagaan tanah yang sukar dan bermasalah kehilangan semua makna, kerana biasanya penduduk musim panas tidak menanam dua katil, tetapi lebih untuk tujuan bekalan musim sejuk.

Untuk memastikan akarnya dipelihara dengan baik dan masih mempunyai rasa dan vitamin, ia perlu menggali mereka pada waktunya.

Bilakah anda boleh mengumpul lobak merah dan bit? Ia bergantung pada gabungan banyak faktor:

  • rantau yang semakin meningkat (utara atau selatan);
  • keadaan cuaca (hujan atau musim gugur kering dan panas);
  • Pelbagai spesifik (sayur-sayuran luka – atau matang);
  • tahap pematangan.

Perlu diingat bahawa masa panen untuk akar-akar ini berbeza: bit dikeluarkan sebelum ini, dan selepas beberapa minggu – lobak merah. Walau bagaimanapun, adalah penting untuk memberikan buah-buahan yang matang, jika tidak sayur-sayuran yang kurang matang akan segera diikat dan dibusukkan di ruangan bawah tanah.

Untuk memahami sama ada bit atau wortel matang, anda perlu menggali buah tunggal dengan pitchfork: jika ia mempunyai rumput putih kecil, sayur-sayuran itu sudah masak dan siap untuk dituai.

Terdapat satu lagi nuansa: dalam kes apabila musim luruh kering dan hangat, penuaian lebih baik untuk masa yang ditangguhkan, kerana di sayuran taman akan lebih baik daripada di bawah tanah. Tetapi jika hujan panjang diramalkan, lebih baik untuk menghilangkan tanaman akar dari taman dapur sebelum permulaannya. Jika tidak, kedua-dua wortel dan bit akan tepu dengan kelembapan, yang akan mengurangkan umur rak dan juga rasa.

Pembersihan bit

penuaian bit

Ciri ciri pertumbuhan bit adalah bahawa bahagian atas janin menonjol di atas permukaan tanah. Ini memerlukan penuaian lebih awal berbanding dengan wortel, kerana jika bit dibekukan, terdapat risiko pembekuan tanaman akar. Untuk kegunaan, sayur-sayuran ini masih berguna, tetapi ia tidak akan disimpan.

Selepas menuai bit mesti dibersihkan dari puncak dengan pisau atau gunting, tanpa merosakkan buah-buahan, dan dikeringkan.

Pembersihan wortel

pembersihan lobak merah

Berbeza dengan lobak bit yang ditoleransi dengan baik oleh fros pertama, jadi koleksinya lebih baik ditangguhkan sehingga permulaannya. Perkara utama bukanlah untuk melupakan “meletakkan” puncak di atas tanah.

Kebun yang berpengalaman berhujah bahawa wortel, yang telah melepaskan frosts pertama di atas katil, disimpan lebih baik, kerana buah-buahan yang diletakkan di dalam bilik bawah tanah sudah sejuk.

Tetapi masih menggali akar adalah perlu sehingga permulaan frosts kekal, kerana wortel tidak akan mengekalkan suhu yang stabil rendah. Kilang itu boleh dibuang secara manual, meninggalkan ekor kecil, dan kering sayur-sayuran.

Video mengenai masa menggali bit dan wortel