insecticide nurellDalam menjalankan pertanian, kecil dan besar, pastikan untuk menimbulkan beberapa masalah: kemarau, fros, rumpai, degradasi tanah, serta perosak hidup, dan terhadap racun serangga itu diwujudkan Nurell D. Haiwan ini, terutamanya serangga yang memakan bunga , daun, merosakkan buah dan benih. Agronomi berfikir: bagaimana kita boleh menyingkirkan mereka.

Tujuan penyediaan dan bentuk pelepasan

nurell d dalam ampoulesRacun perosak telah dibangunkan, masing-masing mempunyai pengkhususan sendiri. Arahan untuk penggunaan racun serangga Nurell D mentakrifkan ubat sebagai cara untuk memerangi serangga, telur dan larva mereka. Serasi dengan racun perosak yang lain dengan tujuan yang sama. Dihasilkan dalam 7 ml vials. Ini adalah tumpuan yang perlu dicairkan sebelum digunakan.

Berkonsentrasi dalam ampul mesti dicairkan dengan air. Persediaan yang dijual dalam botol 5 liter, anda tidak perlu membiak. Mereka boleh dituang terus ke dalam nebulizer.

Nurell dalam kapasiti tinggianalog dadah adalah “Volley” dan “Twix” hanya berbeza dalam jumlah. Ia dihasilkan dalam balang lima liter. Sebagai contoh, syarikat Syngenta menghasilkan kimia yang sama adalah sama, dalam balang. analog nurse dadah dSeperti yang dijanjikan pengeluar, insektisida Nurell D memusnahkan perosak berikut:

 • penyu yang menyakitkan (bug), kumbang bug, kumbang tanah, dan pivot pada bijirin;
 • weevils dan kutu vitreous – shchitonosok pada bit gula;
 • Lalat buah, pengikat, tahi lalat dan kutu pada pokok epal;
 • bunga rapeseed, phobes tersembunyi dan kutu salib pada mustard;
 • aphids, kacang dan kumbang buah, masing-masing, pada kacang polong dan kekacang lain.

spektrum tindakan nurell ubatNampaknya pengkhususan dadah agak luas. Senarai ini tidak termasuk semua perosak yang telah dimusnahkan oleh ubat-ubatan Nurell D. Menurut mereka yang menggunakan racun serangga ini, semoga semua jenis serangga mati seketika. Jangan biarkan masa yang lama untuk muncul semula perosak. Mempunyai kesan penghalang.

Arahan untuk penggunaan racun serangga Nurell D menyatakan bahawa ia tidak boleh digunakan semasa berbunga!

Bagaimana ia berfungsi

Komposisi insektisida ini hanya mengandungi dua bahan aktif: chloropyfos dan cypermethrin. Kedua-dua komponen ini menyebabkan kelumpuhan atau kematian segera dalam serangga dan larva mereka. Iaitu, secara langsung mempengaruhi sistem saraf mereka. Oleh kerana insektisida itu disembur secara merata, ia menembusi semua kawasan di mana perosak boleh bersembunyi.

Related  Menanam strawberi pada teknologi Belanda

Telur serangga, nampaknya mempunyai cangkang pelindung, yang tidak membiarkan semua jenis bahan. Tetapi insektisida berjaya mengatasi dengan ini: ia hanya mengecilkannya. Walaupun beberapa kumbang, bug atau rama-rama berlaku di wilayah yang disembur, ia mula makan daun atau buah-buahan, dan kemudian ia mati. Ini adalah kesan penghalang.

Kesan penghalang berlangsung selama 14 hari! Selepas ini, perosak akan mula melakukan kerja mereka semula.

Nurel tidak mencuci air. Ia menembusi jauh ke dalam tisu tumbuhan, tanpa merosakkan daun dan buah-buahan. Sekiranya suhu di atas 20 darjah Celsius, kesan fumigat ubat diaktifkan. Penembusannya ke semua kawasan menjadi lebih sengit.

Kerja bermula dua jam selepas rawatan. Sekiranya anda mematuhi semua peraturan arahan insektisida Nurel, hasilnya akan menjadi sangat baik. Semua tumbuhan akan mendapat perlindungan yang boleh dipercayai. Serangga dan larva mereka akan jatuh.

Kelebihan dan kekurangan

ubat mempunyai kelebihan dan kekuranganInsektisida Nurel D, seperti ubat lain, mempunyai kebaikan dan keburukannya.

Plus:

 1. Ubat ini berkesan terhadap kebanyakan perosak.
 2. Bertindak dengan serta-merta.
 3. Melindungi budaya untuk masa yang lama.
 4. Ia tahan hujan.
 5. Nurel serasi dengan ejen lain, dengan baja.
 6. Mempunyai kesan di tempat yang sukar dijangkau.

Kelemahan:

 1. Ia adalah perlu untuk menyemburkan sekata semua tumbuh-tumbuhan.
 2. Tidak boleh digunakan semasa berbunga.
 3. Toksik. Tidak boleh digunakan tanpa perlindungan.

Penyediaan dan penggunaan

kawalan perosakSebelum digunakan, pastikan anda mengkaji arahan insektisida Nurel D, yang sentiasa dilampirkan. Ambil bekas yang bersih untuk menyembur, tuangkan air kepada separuh tangki. Tambah jumlah insektisida yang diperlukan. Kemudian bekas harus ditutup dan kandungannya digoncang. Goncang selama kira-kira 10-15 saat. Bawa jumlah yang diperlukan (tambah air) semua kandungan dan goncang lagi, kira-kira pada masa yang sama.

Related  Di mana dan bagaimana persimmon tumbuh: ciri-ciri budaya dan penanamannya

Tuangkan dalam tangki anda hanya perlu air bersih. Jika tidak, penyembur boleh tersumbat. Jika air mempunyai pelbagai daun, benang dan serpihan lain – air itu tidak digunakan! Ini akan membawa kerumitan tambahan.

Dadah itu adalah toksik! Ia adalah perlu untuk melindungi seluruh badan dari mendapatkan penyelesaian.

Sebelum memulakan pemprosesan wilayah, pakai beberapa saman perlindungan. OZK, L-1 atau barangan perlindungan kimia yang sesuai. Anda boleh menggunakan jubah getah atau polietilena. Pakai kasut tertutup, sarung tangan. Lindungi muka dengan respirator dan cermin mata, dengan syarat bahawa cermin mata kedap udara. Paling penting, sudah tentu, topeng gas yang sesuai.

Semasa menyembur, penyelesaiannya hendaklah diedarkan secara sama rata. Sempurna menyembur setiap tumbuhan, menyembur ke kanan dan kiri. Sekiranya anda tidak keberatan, anda perlu merawat dan menutup tempat tanaman. Selepas menjalankan rawatan kimia, basuh seluruh pakaian dengan banyak air. Mandi.

Sekiranya produk tersebut tidak disengajakan pada kulit, anda perlu membersihkan kawasan ini dengan air bersih, dengan sabun. Sekiranya tumpuan masuk ke dalam mata atau mulut, berunding dengan doktor dengan segera.

Peraturan untuk bekerja dengan racun serangga – video