Lemon MeyerPenanaman sitrus di dalam bilik adalah rumit. Mulailah dengan lemon, berkembang dan penjagaan di rumah untuknya lebih mudah daripada orang lain. Belukar muda boleh dibeli, dan ia mungkin untuk berkembang, bermula dari menanam benih atau menanam keratan. Di bawah semua keadaan yang menguntungkan, tanaman dari batu dapat dituai dalam 20 tahun, dari keratan melalui 7-8. Tetapi lemon dari tulang di rumah akan lebih cergas, sihat, cantik dengan dedaunan yang berkilat gelap. Untuk itu, kemungkinan untuk membebaskan diri dari lemon buah yang akan mempercepatkan pembungaan. Pilihannya adalah untuk amatur.

Penjagaan apa yang memerlukan lemon lapang di rumah

Lemon JubileeLemon – pokok di dalam bilik, dia juga berusaha untuk berkembang. Terdapat beberapa jenis yang dibiasakan oleh penternak kepada kandungan bilik. Tetapi mereka memberontak jika penjagaan salah. Sebelum menanam benih, anda perlu tahu bahawa hanya jenis bilik sahaja yang boleh membahagikan kediaman dengan seseorang. Ini termasuk:

 • Pavlovsky;
 • Ulang tahun;
 • Mayer.

Varieti ini dicirikan oleh kemasukan pantas ke dalam berbuah dan produktiviti tinggi ketika merawat lemon di rumah. Apabila membeli benih varietas yang sudah siap, bunga harus dijangkakan dalam dua atau tiga tahun.

Bilik lemon dengan penjagaan yang baik hidup sehingga 30 tahun. Lemon selepas tali dituangkan 9 bulan, tetapi selepas ia terus bertambah, tetapi menjadi tawar dan berkulit tebal.

Adalah penting untuk tidak membiarkan bunga itu longgar dan merobek tunas sehingga ada 20 daun di belukar. Para saintis percaya bahawa setiap janin dipelihara oleh 9-10 daun usia matang. Bergantung kepada jumlah daun yang anda perlukan untuk meninggalkan tanaman. Atas sebab yang sama, anda perlu melindungi daun daripada penumpahan, yang protes tumbuhan apabila ia tidak selesa. Pada masa yang sama, perlu untuk memangkas bahagian atas cawangan untuk membentuk pucuk baru, dengan itu, untuk meningkatkan jumlah daun. Oleh itu, menjaga kilang itu adalah di tengah-tengah pengetahuan dan intuisi.Lemon Pavlovsky

Related  Semua tentang sifat berguna minyak walnut

Keadaan optimum dalam penjagaan lemon

Hanya jika anda mempunyai bilik cerah yang luas anda boleh bergantung pada penciptaan taman sitrus. Walaupun berada di tempat yang tetap, pokok itu tidak suka digerakkan. Dan untuk perkembangan yang lebih baik, ia diputar beberapa derajat dalam 10 hari, sehingga satu giliran penuh dicapai dalam setahun:

 1. Dari pendirian ke siling harus sekurang-kurangnya dua meter.
 2. Udara kering tidak bertolak ansur dengan lemon. Optimum 70% kelembapan. Ini bermakna loji itu harus dijauhkan dari bateri pemanasan, mempunyai humidifier atau akuarium, melengkapkan zon kelembapan dalam apa-apa cara yang ada, dan serap semburan dengan semburan halus.
 3. Pada musim panas lemon berguna untuk menjadi 2 jam di bawah matahari, tetapi tidak lagi. Oleh itu, matahari pagi di tingkap timur tepat untuknya. Pada musim sejuk, apabila tumbuh limau dan menjaga di rumah, latar belakang 5-6 jam perlu dianjurkan.
 4. Suhu kandungan untuk limau mestilah dari 14 hingga 27 darjah. Semasa tempoh berbunga, lemon perlu sejuk.
 5. Jadual penyiraman pada musim panas sangat tegang. Periuk dicurahkan dua kali sehari, pada waktu pagi dan petang, merendam seluruh tanah. Oleh sebab longkang yang baik, genangan air tidak berlaku. Bahagian bawah untuk mengumpul air perlu dipasang di bawah. Air lembut digunakan untuk pengairan.

Suhu tidak boleh berubah secara drastik. Jika tumbuhan dibawa dari beranda sejuk ke dalam bilik yang hangat, ia akan membuang daun. Bumi dalam laras sejuk, dan daunnya hangat! Pada musim sejuk, anda perlu mencari sudut lemon paling sejuk di kediaman itu. Tanpa tempoh rehat yang penuh, bunga di masa akan datang akan menjadi kurang.

Menjalankan pemangkasan lemonSangat penting dalam menjaga lemon adalah pembentukannya, pengekalan dalam pertumbuhan dengan pemangkasan sistematik dan kon hijau prischipko. Pemangkasan terdalam dilakukan pada musim bunga. Di cawangan meninggalkan 5-6 daun hidup, selebihnya dikeluarkan, dari mereka, bahan untuk penyebaran lemon adalah keratan.

Related  Keistimewaan penanaman dan penjagaan tumbuhan birch bilik

Penyakit dan perosak lemon

Apabila merawat lemon di rumah, dan membesar, anda perlu tahu tanda-tanda penyakit untuk membetulkan kesilapan dengan cepat. Selalunya tumbuhan memerlukan pelembapan, yang boleh ditentukan oleh:

 • dari atas bumi berwarna abu-abu, di tangan gumpalan runtuh;
 • Periuk membuat bunyi yang kuat ketika ditembusi;
 • daun-daun melengkung, dan bahagian atasnya terkelupas.

Akibatnya, selepas beberapa ketika, kejatuhan daun, bunga dan ovari akan bermula.

Sekiranya tumbuhan tidak menerima pakaian atas, daun menjadi cahaya, bunga berbunga, ovari mula jatuh. Tetapi tanda-tanda yang sama dan dengan persenyawaan yang berlebihan. Oleh itu, adalah perlu untuk mengikuti dos yang disyorkan dan arahan bagaimana untuk menjaga jerawat di rumah

Sekiranya tumbuhan tidak dipindahkan dan menukar tanah untuk jangka masa yang panjang, ia tidak boleh menyelamatkan penyiraman penyiraman. Tanah dipadatkan, air air membuat pukulan yang lebih tebal dan digabungkan, tidak membasuh sepenuhnya jumlahnya.

Perisai pada lemonAkibat kesilapan dalam penjagaan, loji yang lemah yang didiami oleh serangga perosak atau penyakit kulat dan bakterisida diwujudkan.

Pelbagai jenis penyakit sitrus adalah spesifik, mereka dipanggil:

 • xylopsorosis dan trisera – virus tidak dapat diubati;
 • gommoz – menular apabila batang pokok terjejas;
 • malseko – menular, bermula dengan kemerahan daun, pokok itu binasa;
 • Rotasi akar adalah penyakit kulat, ia perlu mengeluarkan bahagian yang rosak dan transplantasi ke dalam tanah baru.

Lemon segera memerlukan bantuanPunca mana-mana penyakit adalah penjagaan yang tidak sepatutnya. Dan walaupun pokok itu tidak berbuah, penyakitnya sama.

Cara menanam lemon di rumah

Paling penting ialah pemilihan bekas untuk tumbuhan dan substrat. Bekas mesti mempunyai lubang saliran yang baik. Sistem akar lemon itu padat, tumbuhan muda baik untuk pemindahan tahunan, jadi ia tidak layak untuk mewujudkan keadaan bagi kelodak tanah dalam periuk besar. Untuk tumbuh-tumbuhan yang lebih tua, tanah berubah kurang kerap, tetapi lapisan subur di atas diperbaharui setiap tahun.

Related  Kami berkenalan dengan sifat-sifat perubatan alocacia

Saplings lemon dari keratanKomposisi tanah:

 • humus daun – 2 bahagian;
 • humus dari lembu – 1 bahagian;
 • Pasir pasir dicuci – 1 bahagian;
 • abu kayu – 0.25 bahagian.

Di bahagian bawah meletakkan lapisan arang bercampur dengan tanah liat yang berkembang, tambah ke substrat untuk melonggarkan vermikulit. Pemindahan loji perlu dilakukan selepas akar tumbuh-tumbuhan lemon diikat dengan gumpalan bumi, dengan cara pemindahan kapal.

Ovari pertama munculApabila pemangkasan pokok limau, terdapat banyak bahan penanaman, ranting. Daripada jumlah ini, potongan akan diperoleh jika beberapa daun dicabut dari bawah dan ranting hijau diletakkan di dalam air. Selanjutnya, batangnya berakar dalam substrat dalam jumlah kecil. Bagaimana untuk menjaga jerawat yang diperoleh daripada potongan? Selepas tangkai memberi tangkai daun, ia disimpan sebagai tumbuhan dewasa. Pada ketinggian 25 cm, tumbuhan mencubit bahagian atas, membataskan pertumbuhan. Pucuk tengah dan sampingan yang dihasilkan dalam jumlah 4 keping dibiarkan, selebihnya dipotong pada cincin.

Pucuk sisi tumbuh pada 25 cm dan sekali lagi mencubit, mengulangi operasi sebagai kali pertama. Dua lagi acuan belukar terbentuk, akibat dari pokok bulat, anda mendapat daun yang cukup, dan tunas bunga diletakkan di cawangan. Lemon bersedia untuk berbuah, ia telah mendapat kekuatan yang cukup untuk memberi makan buah-buahan yang dicurahkan.

Pengeluaran semula biji lemon adalah proses yang panjang. Anak benih yang dihasilkan harus dicantumkan untuk mendapatkan pokok buah. Dichok akan berkembang untuk masa yang lama, tidak cukup untuk berkembang dan kualiti lemon yang diperolehi akan menjadi miskin. Oleh itu, kilang dewasa harus ditanam dengan ouksisasi atau di belahan untuk mendapatkan pokok yang ditanam.

Anak benih tanpa cantuman akan menjadi pokok hiasan yang indah dengan rintangan yang baik terhadap penyakit. Untuk membentuk mahkota, perlunya belukar itu kemas dan tidak menghulurkan cawangan, menduduki ruang yang besar.

Video tentang menanam dan merawat lemon