indah liatris di negara iniLiatris dengan bunga-bunga halus-lilin dan aroma yang mengagumkan-adalah cendawan dekoratif yang popular untuk kotej musim panas. Jika di antara tumbuhan kegemaran dari kedai bunga terdapat Liatris, penanaman dan penjagaan di tanah terbuka adalah langkah-langkah penting untuk kehidupan yang panjang dan pembungaan yang stabil.

Liatris tinggi dengan batang tegak, daun sempit, dan perbungaan kenaikan seperti semua warna dari putih tulen kepada magenta tebal, salah satu tumbuhan yang paling penting dalam katil taman. Orang-orang dari Amerika, mereka amat bersahaja, responsif kepada pemeliharaan, boleh membiak dengan benih dan tampang, dengan membahagikan rizom Umbi.

Menanam Liatrice ke dalam tanah terbuka dengan biji benih

benih benih liatrisBanyak tumbuhan hiasan boleh ditanam hanya melalui anak benih. Ini agak susah dan memerlukan banyak usaha, masa, perhatian. Liatris adalah pengecualian gembira. Benih bercambah dengan baik di taman, tidak memerlukan penyediaan khas, kecuali merendam dalam larutan kalium permanganat.

Benih penanaman liatrisa di tanah terbuka pada musim bunga, apabila tanah dicairkan. Di lorong tengah, tempoh yang sesuai berlangsung dari akhir Mac hingga pertengahan April. Sehingga musim luruh, penanam muda akan mempunyai masa untuk berkembang cukup untuk memulakan kehidupan yang bebas di bunga di musim bunga.

Penaburan dilakukan dalam tanah nutrien yang telah digali sebelum kedalaman 1 hingga 1,5 sentimeter. Apabila keran ditaburkan, mereka disiram. Tembak sepanjang musim panas memerlukan:

  • dalam air biasa tetapi sederhana;
  • dalam merumput tanah berhampiran anak benih;
  • dalam longgar loosening permukaan tanah.

bunga lyatris pada bungaUntuk menjimatkan masa untuk merumput, pada musim bunga, selepas menanam Liatrice ke dalam tanah terbuka, tanaman dipulihkan. Sekiranya terdapat hujan pada musim panas, khususnya tanaman tidak disiram. Kelembapan tambahan boleh menyebabkan pereputan ubi kecil dan rimpang.

Pada musim luruh musim gugur muda kehilangan bahagian di atas tanah. Ini adalah isyarat untuk tukang kebun yang mesti menggali ubi dan menyimpannya sehingga musim bunga.

Menanam Liatris ke dalam lubang terbuka oleh mentol

mentol, lyatrisCendawan hiasan agak lewat matang dan mekar. Lilin pertama di atas dedaunan binaan sempit hanya muncul pada tahun kedua atau ketiga. Sekiranya tapak tersebut telah mempunyai keriting besar tumbuhan atau bahan penanaman yang dibeli di kedai, mentol menanam Liatris ke tanah terbuka dijalankan pada separuh kedua musim panas. Masa yang tepat datang selepas berbunga, pada bulan Ogos atau September.

Perennial lebih tua daripada tiga tahun sesuai untuk pembiakan. Pada bulan Ogos:

  • tumbuhan digali;
  • Corms berasingan lebih besar daripada dua sentimeter;
  • bahan penanaman yang dihasilkan ditanam di tempat yang sesuai dalam lubang 8-10 sentimeter dengan tanah longgar bercampur dengan humus.

lyatrice sebagai budaya periukMentol menanam kemelesetan ke atas, kemudian ditutup dengan lapisan tanah, yang dipadatkan, disiram dan dicelup. Antara lubang meninggalkan jurang sekurang-kurangnya 30-40 cm, sehingga bunga-bunga muda mempunyai banyak ruang dan makanan. Selepas penanaman, penjagaan Liatris di tanah terbuka adalah terhad kepada mulsa dan merumput.

Jika musim luruh kering, anda boleh menyiramnya. Untuk musim sejuk, ladang sedemikian banyak diliputi dengan mulsa, lapnik atau bahan lain.

Sekiranya dikehendaki, anda boleh menanam lyatris tidak dengan cacing berasingan, tetapi dengan bahagian-bahagian orang dewasa, belukar yang terlalu banyak. Perkara utama adalah untuk mempunyai delenki:

  • akar sendiri;
  • umbi terbentuk;
  • mata pertumbuhan yang sihat.

Lubang penanaman dibuat kepada saiz bahagian yang dipisahkan dari semak belukar, dan kemudian untuk pemendakan pengisian cepat dengan campuran nutrien yang longgar berdasarkan tanah taman dan humus.

Tempat penanaman Liatrice di tempat terbuka

tirai lutrisUntuk memudahkan penjagaan Liatris selepas menanam di dalam tanah terbuka, ia adalah penting untuk memilih tempat yang sesuai untuk budaya, dan keperluan untuk memberi perhatian bukan sahaja kepada kualiti hiasan perennials, tetapi juga untuk keperluannya ke tanah, lampu dan berkembang syarat lain.

rama-rama di semak lyatrisLiatris – tiang dekoratif yang besar, yang di tempat tidur ditugaskan sebagai salah satu peranan utama.

Kilang ini akan kelihatan hebat dengan latar belakang pokok, pokok renek yang besar, di sebelah spesies hiasan-hiasan dan di latar belakang tumbuh-tumbuhan berbunga rendah atau tanah.

liatris dalam reka bentuk landskapTapak untuk penanaman Liatris mestilah cerah. Kilang itu tidak takut angin, sinaran tengah hari dan panas musim panas. Tetapi tanah padat, terutamanya supersaturated dengan kelembapan, adalah faktor risiko. Sekiranya laman tersebut dipilih untuk mendarat Liatris, dalam foto, penjagaan luaran akan menjadi rumit disebabkan oleh kerosakan sistem akar dan perkembangan penyakit kulat.

komposisi taman dengan liasJika salji atau air hujan terkumpul di kawasan pinggir bandar, air bawah tanah mengalir dengan teliti, lapisan saliran dan sistem kumbahan mestilah diletakkan di bawah katil bunga.

Merawat Liatris selepas menanam di tanah terbuka

mekar lyatris putihLiatris menghairankan tidak bersahaja dan boleh disebut “bunga untuk penduduk musim panas malas”. Penjagaan bunga dalam pengairan, penyingkiran rumpai dan melonggarkan tanah. Perhatian yang paling besar diperlukan oleh lyatrisy muda. Sebaik sahaja belukar tumbuh, soket daun meliputi sebahagian besar tanah, mengekalkan kelembapan di dalamnya dan mencegah pertumbuhan rumput rumput.

Pada musim kemarau, Liatris cukup disiram. Adalah penting bahawa aliran air tidak kuat dan tidak mengaburkan tanah, mendedahkan sistem akar permukaan. Jika ini berlaku, anda perlu menggigit bunga atau menuangkan substrat segar di bawah pangkalannya.

Liatris diberi makan tiga kali semasa musim panas. Pada musim bunga bunga menerima pertumbuhan merangsang nitrogen kehijauan. Pada musim panas, bunga disenyawakan dua kali dengan campuran kalium-fosforus, yang merangsang berbunga dan menyediakan tumbuhan untuk tempoh rehat.

lyatris cerahUntuk tumbuhan tinggi memberikan sokongan. Dan selepas mengembang, inflorescence terputus. Jika ini tidak dilakukan, Liatris tidak akan melepaskan peluang untuk menghilangkan dan merampas sebahagian daripada bahagian yang tidak disebabkan olehnya. Persediaan untuk musim sejuk ini tidak berakhir. Ketabahan, tetapi musim luruh sejuk secara tiba-tiba, seperti menanam dan menjaga Liatris dalam bidang terbuka dalam Ural dan kawasan-kawasan lain yang mempunyai iklim yang keras, boleh menyebabkan kemudaratan kepada budaya. Oleh itu, bahagian atas tanah apabila daun bertukar menjadi kuning dan layu terlebih dahulu dipotong, dan bahagian lapisan mulsa padat kira-kira 15 cm. Shelter yang paling penting, jika musim sejuk salji percuma.

Pengeluaran semula Liatris – video