actinidia di kawasan pinggir bandarTumbuhan ini menjadi semakin popular setiap tahun di taman Rusia. Dan, jika anda telah memutuskan untuk memperolehnya, anda perlu mengkaji dengan berhati-hati mengenai sifat-sifat berguna actinidia dan kontraindikasi untuk kegunaannya.

Actinidia bersama dengan ginseng, eleutherococcus dan honeysuckle datang kepada kami dari Taiga Timur Jauh. Genus tumbuhan ini termasuk kira-kira 75 spesies, di mana empat spesies actinidia tumbuh di Timur Jauh Rusia, dan hanya dua yang ditanam di mana-mana – colomicta atau hujah.

Semua orang tahu buah buah kiwi juga merupakan buah makanan istimewa actinidia.

Pengenalan kepada Actinidia

matang actinidiaKesemua jenis actinidia yang tumbuh di negara kita adalah lianas jenis renek. Mereka tidak bersahaja dan mempunyai ketabahan musim sejuk yang baik. Tumbuhan ini sangat hiasan, di taman-taman yang mereka sering menghiasi gazebos, pagar, dinding bangunan atau cuti untuk menggulung di atas trellis. Tetapi mereka sering dibiakkan kerana sifat perubatannya yang luar biasa.

actinidia pada trellisCiri-ciri berguna actinidia yang tidak diragui, dan juga kontraindikasi untuknya, telah dicatat oleh ahli akademik Rusia dan peternak IV Michurin ketika dia menulis bahawa actinidia tidak kalah dengan anggur dalam sifatnya. Tetapi, jika anggur dianggap hanya beri ubat, maka actinidia berguna semua – beri, daun, kulit dan akar.

Apakah sifat aktinida berguna?

tinctures, decoctions, compote, jem dari actinidiaNilai utama buah beri actinidia adalah kandungan rekod asid askorbik. Dengan jumlah vitamin ini, liana Timur Jauh hanya kedua untuk anjing yang meningkat, melebihi sitrus dan kismis hitam. Beri juga mengandungi:

  • tanin dan pectin, yang mempunyai kesan positif terhadap pencernaan dan mengeluarkan kelipatan dari badan;
  • karotena, meningkatkan penglihatan;
  • vitamin P, yang meningkatkan tindakan asid askorbik;
  • glikosida, bermanfaat untuk sistem kardiovaskular;
  • pelbagai mikroelen dan asid organik, yang diperlukan untuk badan.

Related  Kami menghiasi laman web kami dengan kemuliaan pagi yang luar biasa ungu

bloom actinidiaBeri, bunga, kulit dan daun lianas digunakan untuk penyakit gastrousus, beriberi, anemia, penyakit paru-paru, sembelit, reumatik dan hipertensi. Juga, ia berguna sebagai hemostatic, menenangkan, analgesik dan pemulihan.

Dari buah tumbuhan, bahan yang unik dalam aksinya, actinidin, mula terpencil. Ia mengembalikan fungsi otot jantung selepas serangan jantung, mengurangkan kemungkinan kerosakan berulangnya dan menggalakkan pencernaan.

Penggunaan actinidia dalam menurunkan berat badan

actinidia untuk penurunan berat badanBeri dari keajaiban ini liana mengandungi bahan yang unik, dalam kompleks yang dapat mengurangkan berat badan dengan berkesan. Penggunaan actinidia dalam menurunkan berat badan datang dari sifatnya untuk menghilangkan toksin dan toksin dari tubuh semasa menetap dengan vitamin dan mikro penting. Dalam kes ini, 100 gram buah mengandungi hanya 47 kilokalori.

Makan secara tetap actinidia dengan cepat dapat menormalkan berat badan dengan diet seimbang dan aktiviti fizikal yang mencukupi.

Siapakah yang contraindicated dalam penggunaan actinidia

Actinidium tidak berguna kepada semuaPenggunaan actinidia jauh melebihi kemudaratan yang mungkin. Oleh itu, anda perlu mengambil buah-buahan dengan berhati-hati dengan najis yang tidak stabil, tekanan darah rendah, trombophlebitis, urat varikos dan peningkatan pembekuan darah. Ulser peptik dan pesakit gastrik dengan keasidan yang tinggi untuk jus gastrik untuk mengambil buah beri actinidia hanya selepas berunding dengan doktor.

Kontraindikasi yang tidak jelas digunakan adalah intoleransi individu, yang dapat menyebabkan reaksi alergi yang kuat.

Ciri-ciri berguna actinidia, walaupun dijelaskan secara ringkas, memberi peluang untuk menilai kesannya terhadap kesihatan dan tubuh secara keseluruhan. Sekiranya anda tidak menemui apa-apa kontraindikasi untuk kegunaannya, cubalah menanam pokok pemulihan di laman web anda dan akan sentiasa disediakan dengan buah-buahan yang lazat dan sihat.

Sebuah video mengenai sifat terapeutik actinidia