Dracaena di bahagian dalam bangunanDracene dianggap tumbuhan tropika basah. Dipanggil semak, ia boleh tumbuh menjadi satu batang tebal sehingga 20 meter tinggi. Berapa banyak di kalangan banyak spesies dalam pembiakan budaya di bawah keadaan yang luar biasa. Seperti yang anda dapat lihat dalam gambar, untuk penjagaan rumah peduli dracaena akan berterima kasih kepada perempuan simpanan mahkota yang subur.

Bunga Dracaena, bagaimana untuk menjaga rumah

Dracaena MarginataDalam pembiakan domestik, lebih kerap beberapa spesies tumbuhan tropika yang paling bersahaja digunakan, dari mana kira-kira 40 jenis telah diperolehi:

 1. Dracaena adalah wangi, bunga tumbuhan dalam keadaan baik walaupun di dalam bilik.
 2. Jabatan Dracaena mempunyai daun berbentuk bujur, berbulu.
 3. Marginata dracaena, daunnya mempunyai sempadan kemerah-merahan dan batang panjang yang panjang.

Di bilik yang luas dengan siling tinggi tumbuh tumbuhan yang menyerupai pokok palma. Yang paling sesuai untuk tujuan ini adalah Drazen Marginata, yang boleh sampai 3 meter di ruang tertutup.

Drazen Sander yang hiasanSangat hiasan dracene Sander. Ia boleh ditanam dalam satu bekas beberapa salinan dan membuat tenunan seni dari batang.

Walau bagaimanapun, hanya tumbuhan yang sihat yang menyenangkan dengan keindahan mereka. Sekiranya daun mula kering atau berubah bentuk, tumbuhan itu didiami oleh serangga atau ia tidak mendapat penjagaan yang mencukupi, tidak mungkin spesimen sedemikian akan menyenangkan mata. Sebelum membeli Dracaena, anda perlu mengkaji syarat kandungannya. Dracaena bersahaja boleh dipanggil relatif kepada tumbuh-tumbuhan tropika yang lain. Dengan beberapa kesulitan kandungan, dia bertoleransi, tetapi ada faktor yang perlu diambil kira.

Bagaimana untuk menjaga dracaena dengan betul

Apabila merawat dracaena, perlu memerhatikan rejim penyiramanKeadaan biasa untuk penyelenggaraan bunga dalam ruangan termasuk keperluan:

 • keadaan suhu;
 • pencahayaan;
 • satu cara penyiraman dan berpakaian atas;
 • draf;
 • ciri-ciri dalam penjagaan dracaena.

Ia adalah paling mudah untuk mewujudkan keadaan suhu yang sesuai untuk tumbuhan malar hijau. Suhu musim panas 18-22 derajat dalam persekitaran tertutup dicipta secara semulajadi. Banyak bangunan pejabat mempunyai penghawa dingin, mudah untuk membuat suhu pada musim panas. Dalam perjalanan di musim panas dracaena boleh diletakkan di dalam kontur terbuka loggia atau balkoni.

Suhu musim sejuk 15 C adalah paling kondusif untuk penyelenggaraan. Daya tahan dracaena berada dalam julat suhu 5-27 darjah.

Tumbuhan dracene tidak menyukai terlalu banyak habaBagaimana untuk menjaga dracaena dalam periuk jika ia tidak bertolak ansur dengan cahaya matahari langsung, tetapi suka cahaya yang baik. Tingkap selatan adalah pantang untuk meletakkan tumbuhan. Pendirian khas pada jarak satu setengah meter dari tingkap pada waktu tengah hari akan melindungi daun dari luka bakar. Jejak luka bakar kelihatan sebagai titik gelap di permukaan daun, tetap sepanjang masa, sementara daun duduk di batang. Untuk membantu anda mendapatkan fluks cahaya yang diperlukan, anda boleh menggunakan pencahayaan buatan. Dracaens dengan dedaunan bervariasi memerlukan lebih banyak pencahayaan.

Related  Bagaimana untuk mengembangkan kosmeju dari biji benih

Mewujudkan kawasan iklim tropika lembap di sekitar bunga akan menjadi tugas paling penting untuk mengekalkan kehalusan. Cara pengisian semula air:

 • menyembur lembaran dracaena;
 • penempatan penyejat;
 • menyiram.

Dracena suka penyemburan biasaLebih banyak suhu di dalam bilik, semakin banyak penjagaan yang diperlukan oleh tumbuhan. Meningkatkan kelembapan di dalam bilik boleh menggunakan pelbagai penyejat. Ini boleh menjadi lampin pada bateri pemanasan, akuarium terletak berhampiran, palet dengan kerikil dan sphagnum lumut, apabila kelembapan secara beransur-ansur menguap ke udara.

Walau bagaimanapun, yang paling berkesan adalah penyemburan biasa tumbuhan dengan air lembut. Secara berkala, tumbuhan mesti mandi.

Sebaik sahaja lapisan atas tanah di dalam periuk kering semasa musim panas, adalah perlu untuk menyiram tumbuhan dengan banyaknya. Pada musim sejuk, biarkan tanah kering selama seminggu, kerana tempoh musim sejuk kandungannya berbahaya dengan akar yang mereput dalam tanah lembap yang sejuk.

Peraturan emas untuk semua tumbuh-tumbuhan dalam negeri adalah lebih baik untuk kering daripada tuang – untuk dracaena adalah sebenarnya.

Air penyiraman perlu dilalui melalui penapis karbon. Dalam kes-kes yang teruk, arang boleh dibuang ke dalam air semasa mempertahankan. Baja untuk dracaena boleh digunakan sejagat, tetapi kandungan jejari fluorida tidak dapat diterima. Pada musim panas, kilang itu diberi makan setiap minggu, pada musim sejuk – sekali sebulan.

Skru berbahaya kepada tumbuhan. Dracaena segar segar suka. Oleh itu, penyiaran perlu dilakukan dengan kerap, tanpa berlebihan.

Kemas kini tanaman dengan memotong mahkotaIa berlaku, dalam pencahayaan yang kurang baik, tumbuhan itu tidak perlu. Mungkin, batangnya kosong, dalam parut dari daun yang jatuh sebelumnya. Ini berlaku, kerana perubahan daun adalah semula jadi untuk dracaena. Untuk memendekkan tumbuhan dan membuatnya cawangan, anda perlu memotong puncak dengan batang panjang 10-15 cm. Selepas ini, letakkan tumbuhan di tempat yang gelap dan jangan air sehingga daun baru muncul di atasnya. Ini akan mengemas kini bunga dengan garpu.

Related  Mengapa Benjamin Ficus tidak berkembang? Mencari jawapan

Pemotongan dracaena digunakan untuk penyebaran tanamanBahagian potong boleh digunakan untuk penyebaran dracaena. Roti terbuka sentiasa ditaburi dengan arang batu yang ditumbuk atau dirawat dengan sos taman.

Pemindahan kilang dewasa dalam penjagaan dracaena di rumah dianggap sebagai syarat utama untuk penyelenggaraan yang betul. Pada masa yang sama, keadaan untuk memilih kapasiti yang betul diperhatikan. Untuk tumbuhan dalam 40 cm, periuk memerlukan diameter 15 cm.

Drazen dipindahkan sekali setahunTumbuhan muda dipindahkan setiap musim bunga. Tanah dibeli seperti pokok sawit. Lapisan saliran yang diperlukan. Air tumbuhan selepas pemindahan perlu, anda boleh menggunakan pertumbuhan merangsang akar pemupukan.

Keadaan untuk dracaena berbunga di rumah

Apabila semua syarat dipenuhi, dracaena berkembang. Terutama wangi adalah wangi dracaena. Bunga berkembang panjang, lebih dari satu tahun di paksi daun, tetapi kemudian berus mengisi bilik dengan aroma. Hanya 12 tahun kemudian, dracaena fringed dapat memberikan bunga kuning ke dalam bunga kuning, membawa aroma madu ke bilik.

Dengan penjagaan dracaena yang betul boleh berbungaPembungaan di rumah adalah fenomena yang jarang berlaku. Selalunya ia perlu untuk merenung dedaunan yang sihat yang cantik.

Penyakit dan perosak dracaena

Dracaena mula mengeringkan daunBagaimana untuk menjaga dracaena di rumah, jika tip daun mula kering? Masalah ini datang dahulu. Daun menjadi tidak menarik, dekoratif bunga terganggu:

 1. Kekeringan udara sering menyebabkan pengeringan helaian lembaran.
 2. Pengairan tidak mencukupi membuktikan pengeringan bilah daun.
 3. Skru dan penyelenggaraan jangka panjang pada suhu udara kurang daripada 15 darjah akan membawa kepada kesan yang sama.

Udara kering pada musim panas dalam cuaca panas akan mencetuskan penampilan labah-labah labah-labah. Pada daun kelihatan jejak kuning dari punctures, kemudian mereka bergabung menjadi yellowness. Di bahagian belakang kilang terdapat sebuah web labah-labah, di mana serangga mikroskopis berkisar. Anda boleh menyimpan bunga terlebih dahulu dengan mencuci di bawah pancuran, kemudian – dengan rawatan dengan Fitoverm dua kali dalam setengah bulan.

Related  Kami minum jus timun, faedah dan bahaya yang telah lama diketahui

Kemunculan scimitar pada dracene boleh mengakibatkan kematian tumbuhanDrazen suka scabbard, yang cepat merebak melalui batang dan daun, membawa tumbuhan itu mati. Sekiranya perosak adalah tunggal, ia boleh dikeluarkan dengan membasuh, sambil menambah vodka kepada penyelesaian sabun. Sekiranya jangkitannya teruk, anda harus menggunakan Actellik.

Mullet serbuk dikeluarkan dengan membasuh kilang dengan penyelesaian sabun. Tetapi perlu diingati bahawa perosak menyerang tumbuhan yang lemah. Oleh itu, untuk menyimpulkan serangga, ia tidak mencukupi, adalah perlu untuk mencari sebab mengapa mereka digulung. Memusnahkan perosak di kilang, perlu dilakukan pemprosesan ambang jendela dan zona yang bersebelahan dengan bunga. Ketahui peraturan penjagaan di rumah untuk dracaena boleh dari video.

Penjagaan dracaena di rumah dalam video