hiasan katil bunga cyniaMajors, mereka juga sinis, menghiasi katil bunga dengan bunga-bunga cantik yang terang sepanjang musim musim panas. Cinchia, penanaman dan penjagaan di tanah terbuka di luar yang tidak sukar, menanam benih dan benih. Bunga tahunan selepas berbunga memberikan benih yang baik, mengumpul yang menerima bahan penanaman yang sangat baik untuk tahun yang akan datang. Untuk mendapatkan perbungaan besar dan semak-semak yang subur, tukang kebun amatur menggunakan beberapa peraturan untuk penjagaan dan penanaman tumbuhan ini.

Di mana untuk menghancurkan katil bunga di bawah zini

berkilauan bunga cyniaPenanaman yang betul di cina di kawasan terbuka adalah mustahil tanpa tempat pendaratan yang baik. Kilang itu suka cahaya matahari dan panas, jadi tempat terbuka dipilih untuknya.

Adalah penting bahawa di kawasan bunga tidak tumbuh pokok besar, memberikan bayangan yang melimpah.

Tanda tempat yang sesuai untuk katil bunga:

 • tanah itu longgar dan subur;
 • tempat itu mempunyai pengudaraan yang baik, tetapi tidak digubal;
 • bumi disinari dengan baik oleh matahari;
 • Tanah juga melepasi air, tanpa melambatkannya.

Air tidak boleh bertakung di tanah, jika tidak, akar tumbuh-tumbuhan akan rosak.

Jika tanah terlalu padat, pasir atau rumput ditambah kepadanya. Oleh itu, sifat saliran tanah akan bertambah baik.

Menanam masa

Untuk menentukan dengan tepat masa penanaman zini di kawasan terbuka, dipandu oleh keadaan cuaca. Sekiranya malam-malam sejuk dan terdapat frost di tanah – ia perlu menunggu. Jika tanah dipanaskan dengan baik dan suhu diturunkan di bawah sifar, tidak dijangkakan – bunga boleh ditanam. Bergantung pada cara pendaratan, pilih bulan yang paling sesuai. Sebagai contoh, untuk menanam benih di tanah terbuka memilih akhir bulan April. Jika tanah ditanam benih, pilihlah hari yang baik pada pertengahan bulan Mei.

Bagaimana untuk menanam benih siania di dalam tanah

penanaman benih zinia di tanah terbukaKaedah penanaman zink di dalam tanah dengan biji lebih sesuai untuk kawasan selatan Rusia. Kondisi iklim di rantau ini menyumbang kepada pemanasan pesat tanah. Agar benih menghasilkan pucuk yang kuat tepat pada waktunya, penanam bunga menggunakan algoritma penanaman seperti:

 • benih selama 5 hari sebelum ditanam dibalut dengan kain hangat yang diresapi dengan larutan epin untuk percambahan;
 • untuk katil bunga memilih tempat yang terang;
 • menyediakan tanah – melonggarkan, tambah baja (superfosfat) dan pasir untuk memperbaiki sifat saliran;
 • menentukan skema penanaman, selalunya benih disemai dengan cara kiasan (dalam bentuk bulatan, jantung, chamomile);
 • pada hari penanaman, semua rumpai dan batu dikeluarkan dari katil bunga;
 • di tanah membuat alur dan menanam benih yang telah menjadi pilihan.

Alur untuk jurusan hendaklah dibuat 4 cm dalam, dan benih harus diletakkan 30 cm. Jurusan berkembang lebih besar dan lebih lebat dalam kes ini. Sekiranya benih terlalu dekat dengan barisan – bunga akan lebih kecil dan lemah.

tunas zink terbukaBiji yang disiapkan berkembang dengan baik. Jika mereka tidak bercambah terlebih dahulu, separuh daripada bahan penanaman tidak boleh membenarkan bercambah. Selepas menanam, katil bunga dituangkan melalui penyembur supaya tidak menghalang tanah. Penyiraman seterusnya dilakukan selepas penampilan pucuk.

Menanam zinnias dengan benih

tumbuh benih kayu manisCara kedua adalah menanam zink ke dalam tanah pada musim bunga di dalam benih. Kaedah ini sesuai untuk mana-mana wilayah, kerana ia memberikan hasil yang dijamin. Anak benih ditanam terlebih dahulu dan ditanam apabila menubuhkan rejim suhu yang baik. Algoritma tindakan adalah sama seperti untuk pembenihan. Perbezaannya ialah benih terletak pada jarak 35-40 cm antara satu sama lain, mendalamkan 5-6 cm. Selepas penanaman, anak benih disiram dengan baik.

Apabila memindahkan tumbuh-tumbuhan muda di atas katil, adalah perlu untuk tidak merosakkan akar dan tunas. Jika tumbuhan itu berada dalam periuk gambut, maka ia tidak perlu dikeluarkan – yang terbaik untuk menanamnya secara langsung dalam periuk.

Apabila penanaman zink di tanah terbuka selesai, bunga-bunga itu disediakan dengan berhati-hati – mereka mengalir dengan banyak, menghilangkan rumput rumput dan menyuburkan.

Bagaimana untuk menjaga cynia

penjagaan bibit zinniaPenjagaan anak benih jurusan dewasa terdiri daripada lima prosedur:

 • pengairan berlebihan;
 • melonggarkan tanah kering;
 • penyingkiran rumpai;
 • mencubit pucuk;
 • permohonan baja.

sejambak kayu manisUntuk menanam dan mengurus cynia di padang terbuka memberikan hasil yang baik, katil bunga disiram dengan baik. Daripada air yang kerap, tetapi penyiraman cetek, tumbuh-tumbuhan memberikan yang tetap dan berlimpah. Oleh itu, mereka berjaya diserap dengan kelembapan, manakala tanah di antara penyiraman mempunyai masa untuk mengering, yang tidak membenarkan akar menjadi reput.

Airkan bunga yang anda perlu akar. Sekiranya air masuk ke dalam sinus, ia akan mula membusuk. Jika air mendapat tunas, mereka akan kehilangan penampilan estetik mereka.

Tanah antara bunga berubah menjadi kerak yang padat. Ini berlaku dengan kerap selepas penyiraman yang baik, apabila bumi mengering dan mengeras. Kerak yang terbentuk tidak membenarkan udara menembusi akar tumbuhan, yang mana ia menjadi lebih buruk. Oleh itu, antara menyiram tanah yang longgar, menyediakan sistem akar dengan akses udara.

Secara kerap mengeluarkan rumpai hanya pada masa majors telah berkembang. Tumbuhan kecil tidak dapat menyerap semua nutrien dan kelembapan dari tanah, jika rumpai tumbuh di dekatnya. Dia menghilangkan nutrien, dengan cepat membesar dan merendahkan bunga. Tetapi sebaik zina berkembang, mereka tidak takut rumpai.

sobaKepada sinis, penanaman, penjagaan dan pembungaan di tanah terbuka yang penting untuk tukang kebun, tumbuh di semak belukar yang subur. puncak mereka mesti dipecahkan. Jika matlamat – untuk menanam bunga besar di kaki panjang, memotong pucuk sampingan, dan bahagian atas tidak mencubit.

Menjalankan pemupukan hanya jika bunga-bungaan dengan jurusan untuk masa yang lama tidak mekar atau mempunyai penampilan yang menyedihkan – daun kuning, pucuk yang lembap. Lebih baik mengambil formula rumit dengan kesan antikulat. Sesuai, sebagai contoh, “Humate” atau “Humax”.

Pengumpulan dan penyimpanan benih

pengumpulan biji cyaniaMenanam zink dan penjagaan luaran untuk musim sejuk adalah berbeza dari penjagaan biasa mengumpul biji dan menyediakan tempat tidur untuk musim baru. Maturasi kapsul dengan benih berlangsung agak lama – 50-60 hari dari saat berbunga. Jika semasa penjagaan tumbuhan, penanam bunga dipotong oleh kepala bunga pudar, maka dalam tempoh penyediaan benih, kotak benih tumbuhan yang kuat dan besar akan dipelihara. Mereka boleh dipotong hanya apabila mereka matang.

Benih harus dituai dari bunga besar di atas. Ia dipotong dengan gunting selepas penuaan dan kering. Selepas benih disapu sampul, tandai dan simpan untuk musim sejuk.

Cicicism adalah hiasan utama bunga. Jika dipelihara dengan betul, mereka kelihatan diraja, berkembang dengan berlimpah dan dengan cepat berkembang dengan gembira dengan penjual bunga.

Video mengenai penanaman benih zink di tanah terbuka