fantastiska kaktusarKaktusar upptar fortfarande en värdig plats i samlingar av många blomsterhandlare och anses vara en av de mest ovanliga växterna. För att bestämma valet av ursprungliga saftplanter för odling, föreslår vi först att se vilka typer av kaktusar och deras foton med namn.

Kort beskrivning och typer av kaktus

kaktusar av olika arterHemland av dessa exotiska växter är Amerika, även om de i naturen finns i ökenzonerna i Afrika, Asien och även Europa. Vilda kaktusar har vanligtvis stora storlekar. De växer i de heta områdena i världen, utbredd i Argentina, Mexiko och Chile. Vissa arter av kaktus växer i troperna, liksom i kustnära Medelhavet och Svarta havet.

sådana olika och ovanliga kaktusarDe naturliga förutsättningarna för deras tillväxt är slående, vilket är ganska vanligt för kaktusar:

 1. Många arter växer i ökenområden med låg luftfuktighet. Även om det finns sorter som föredrar våtmarker, så bor de exklusivt i troperna.
 2. Kaktusar är anpassade till plötsliga temperaturförändringar, som ibland utgör upp till 50 ° C i öknar.
 3. De flesta växter lever på löst grus och sandiga markar, med lågt humusinnehåll, men med ett stort antal mineraler.

stor runda kaktusKaktusar har en ovanlig struktur – en köttig stjälk och en tät skal. Denna funktion hjälper anläggningen att anpassa sig till ett fuktunderskott. För att förhindra förlusten i kaktusar finns specifika skyddsegenskaper:

 • spines istället för löv
 • ett hårskydd som nyanser växten från den brännande solen;
 • Vaxbeläggning skyddar mot avdunstning av fukt;
 • Ribbad stjälk, på spåren som morgondugg droppar till rötterna;
 • långa rötter skyddas mot uttorkning.

kaktus trädgårdFör att kompensera för bristen på löv har kaktusförtjockade köttiga stammar. De flesta är sfäriska, så de absorberar ljus i ungefär lika mycket som bladen. Vissa kaktusar har revben som bidrar till en liten skuggning från solen.

Fleshy växt, mättad med vatten – det är ett utmärkt byte för ökendjur. För att skydda sig från dem har den vanliga kaktusen taggar. I vissa arter är de ett naturligt skydd från solens strålar.

kaktus chereus i naturenI utseende är kaktuserna indelade i följande grupper:

 • buskar;
 • träd;
 • gräs;
 • lianovidnye.

Vi föreslår att du känner till de vanligaste typerna av kaktus bland floristerna på bilden med namnen.

Related  Typer och grader av rums geranium på ett foto med beskrivningen

Öken och skogkaktus

kaktus i öknenBeroende på växlingsplatsen utmärks två huvudgrupper av kaktusar: öken och skog (tropisk).

ÖkenkaktusI naturen växer kaktusar av öknar i varma öken- eller halvökenzonerna i Amerika och Afrika. De kännetecknas av en hög grad av anpassning till miljöförhållandena, de har massiva skott och långsträckta, starka ryggradar.

Ökenkaktuserna kan delas in i tre typer:

 • Echinopsis – har tjocka stammar av sfärisk form, på vilken spines är jämnt fördelade;frodiga blommande kaktus echinopsis
 • Opuntia – kännetecknad av utplånade stammar, som i utseende liknar pannkakor;prickly pear cactus
 • astrofytum – de har ribbade stammar med tjocka ryggradar.

Hemma under perioden oktober – mars, ökenkaktusar är bättre att inte vatten alls. De behöver konstant solljus, annars kommer de inte att blomstra. Därför är plantorna bättre placerade på södra fönster.

Nedan är de mest populära typerna av kaktusar i bilden och deras namn på ryska.

De flesta kaktusar är invånare i särskilt torra regioner i öknar och halvöken. Men det finns arter som växer i tropiska våta områden. Den naturliga miljön för tillväxt av skogkaktuser är tropiska zoner i Sydamerika, Afrika och Australien.

kaktusskogkaktusPlacerad på träd, levereras de med organiska nedbrytningar. Och på klipporna klamrar sig mot stenarnas bredder och är nöjda med en obetydlig andel humus. Nästan alla tropiska kaktuser kännetecknas av en rik form och långa, löviga, hängande stjälkar. I stället för vanliga taggar har de tunna hår.

Hemma under en kall vinterperiod rekommenderas begränsad vattning för skogkaktus. Och i den heta sommaren behöver de obligatorisk skuggning. Det är bäst att placera dem på de östra eller norra fönstren.

Hemblommande kaktus

blommande kaktusUngefär hälften av alla sorter av blommande kaktusar kan förväntas blomma när de når 3-4 år. I framtiden kan de roa alla med sina blommor varje år. De flesta kaktusar blommar på våren. Men du kan framgångsrikt välja flera typer, vars blommor blir dekoration av interiören under hela året.

kaktusskogkaktusOvanliga blommor som blommar i några typer av kaktus presenteras i bilden med namnen.

blommande kaktus echinocereusFör att kaktus blomstra snabbt måste han skapa de mest naturliga förhållandena. De flesta blommor visas bara på en ny tillväxt. Och för sitt utseende behöver en kaktus tillräcklig vård på sommaren och fred på vintern.

 1. Det är nödvändigt att ta hand om växterna mycket noga, eftersom även en skadad ryggrad kan minska risken för blomning avsevärt.
 2. Under hösten är det nödvändigt att minska antalet vattnor, och närmare vinteren stannar de helt. Du kan börja vattna endast i mars, först spruta kaktusar med vatten.
 3. På vintern är det värt att hålla plantor i ett svalt rum med svag belysning.
 4. När knoppar är födda är det omöjligt att transplantera och befrukta kaktusar, annars finns det en chans att förbli utan blomning.

Odling av en kaktus i en liten kruka accelererar dess blomning. Det är tillrådligt att inte vända det till solen på olika sidor, annars kommer det att förlora chansen att blomma.

Typer blommande kaktusar med foton och namn

blommande cactus mammiliaCactus Mammilaria har en sfärisk form av stammen, grön med en blå nyans upp till 25 cm hög. Dess karakteristiska egenskap är vita tunna trådar som binder långa ryggradar.cactus mammilia Blommor av rosa eller lila färg placeras på toppen av kaktusen. Ofta liknar sin blomning en krans av blommor.

Related  Översikt över de mest opretentiösa långblommande stauderna för stugor och trädgårdar med ett foto

den prickiga päronkaktusenKaktus Opuntia har plana skott, täckta med skarpa taggar. Därför måste du vara försiktig med omsorg om växten. Dess ryggraden brister lätt och sitter fast i en persons hud. På sommaren blommar Opuntia med orange stora blommor. Frukt kan bindas, varifrån olika rätter är beredda i Amerika. Opuntia växer i mycket olika naturliga förhållanden: i tropiska och barrskogar, öknar och halvökener, savannor, vid havets kust.

kaktusblomma peyoteCactus Peyote från släktet Lofofor liten storlek, grågrön färg, utan ryggrad. I naturen växer i Mexiko och några amerikanska stater. Din favorit livsmiljö är liten grus. Spetsen av kaktusen liknar utplånade molarer, och underdelen av stammen ligger under marken. Blommor visas på toppen, vit eller rosa. Frukt är långsträckta bär av röd färg, bildad under hela sommaren.cactus peyote i naturen

Odling av Peyote i Ryssland är förbjudet enligt lag sedan 2004 på grund av hallucinogen substans meskalin, som ingår i massan av växtstammar.

blommor kaktus chereusCactus Cereus – detta är många florists stolthet. Koloniformstång med tjocka utstickande revben har ibland en höjd på 1 m. På revbenen finns långa och skarpa taggar. På sommaren börjar Cereus blomma. Några av dess arter har blommor upp till 15 cm långa. Det är intressant att blomningen i olika sorter av Ceres inte är densamma. Vissa sorter blommar under dagen, andra – på natten.

kaktusen ehtinopsis blomstradeCactus Echinopsis  I översättning från grekiska betyder det liknande. Anläggningen präglas av en grön globulär stjälk med kraftiga revben och korta ryggradar. I framtiden kan stammen bli cylindrisk. Stora traktformade blommor kan ha en diameter på upp till 20 cm, de kan vara vita, röda eller rosa. De börjar blomma på kvällen och vid midnatt blir deras känsliga doft väldigt stark. Blomningen börjar på våren och slutar på hösten. Blommor stannar på stammen i 2-3 dagar.

Related  Foto med namn på arter av hemmafruar

denna ovanliga kaktus gimnokalitsiumCactus Gymnokalitsium översatt från grekiska, som en naken calyx. Kaktusen är sfärisk, för vilken apikala blommor med ett långt rör utan hår och spines är karakteristiska. kaktus gimnokalitsiumI stammarna finns det ingen klorofyll, därför råkar de vara gul, röd, rosa färg. På den ribbade ytan finns tvärgående tuberkroppar. Kaktus börjar relativt tidigt att blomstra, vid 3-4 års ålder.

spurgeSeparat är det nödvändigt att berätta om en saftig Euphorbia från familjen Euphorbia, som även kallas kaktus Euphorbia. Detta är en buske med små löv och ljusa ursprungliga blomställningar. Om det är lämpligt att ta hand om växten kan det samtidigt blomstra omkring 25-30 blomställningar. I naturen är Molochia vanligt på alla kontinenter. I Ryssland kan det ses längs floderna, nära vägar och i fälten.

Mjölk innehåller giftig mjölkjuice. Det kan orsaka brännskador i huden och slemhinnorna, liksom en kränkning av matsmältningsfunktionen när den kommer in i magen.

stor spurgeEuphorbia är opretentiös med villkoren för frihetsberövande, hela tiden har ett dekorativt utseende. På vintern bör plantan placeras i ett kallt rum och inte vattnas för att förhindra rötande rötter.

Tio av de vackraste kaktuserna – video