Hem aphelandra i krukorVackert blommande buskar hem aflanders vill fylla i sina samlingar, många blomsterodlare, amatörer. Även om en tropisk växt som en krukväxter är väldigt nyckfull och krävande att bry sig växer den snabbt, blommar och till och med knyter frön.

Reproduktion av aphelandra blomman genom sticklingar

Afelandra, odlad från ett handtagÅrlig beskärning av mogna skott är en bra anledning att försöka uppfödas aphelandra hemma. Toppen av de främre och laterala stjälkarna avskurna på våren kan rotas, varefter de blir unga växter, som i regel blommar i andra levnadsåret.

Fördelar med att multiplicera aphelanders med hjälp av steklingar:

  • relativ enkelhet;
  • produktionshastigheten för unga lönsamma växter;
  • överlevnad av plantor.

För rotning är apikala sticklingar på minst 7-12 cm långa med välformade 2-3 löv lämpliga. Separat från busken ska framtida sapling vara en skarp kniv strax under knuten. När skäret är lite torrt, pulveriseras det med en roterande stimulator.

Det är användbart att behandla separationsställen för sticklingar och dess bas med pulveriserat kol eller kanelpulver. Detta kommer att bidra till att desinficera skivor och förhindra utveckling av mögelsvampar och putrefaktiva bakterier.

Sticklingar planteras i fuktad perlit och placeras under en film eller i ett växthus. Om det inte finns någon perlit kan den ersättas med en blandning av torv och sand, men ett sådant substrat måste steriliseras.

Rooting tar ungefär tre veckor i genomsnitt. För att processen fortskrider stabilt och snabbt får unga hemodlade aflanders särskilda villkor:

  • Håll temperaturen inom 24-26 ° C;
  • ge partiell nyans eller diffus ljus;
  • ge inte en fuktkoncentration i luften för att falla under 90%;
  • dagligen luftas med ett växthus med plantor.

Related  Foto och beskrivning av crotonarter

Vid avverkningen av blomkropparna rekommenderas avhuggarna att behandla dem på en vecka med en systemisk fungicid för att undvika skador på plantorna med bladplatsen, vilket massivt påverkar de unga plantorna och leder till dödsfallet.

En förankrad plantor transplanteras i en separat krukaNär plantorna har sina egna rötter transplanteras de i separata små krukor med en lös jordblandning som används för att transplantera vuxna växter.

För att bli ägare till en ung, som på bilden, utförs de häckare, skära och rota sticklingar från maj till början av september. I det här fallet bildar växterna aktivt rotsystemet och blir inte sjuk.

Förökning av hemland aphelanders av frön

Unga växter från frönOm fröna mognar efter blomningen i stället för blomställningarna, kan de också bli ett plantmaterial. I detta fall utförs utbredningen av hemlandra hemma på hösten.

Fröer är inbäddade i en lös blandning av sand och torv, fuktad och placerad under en film. Sprängning sker vid en temperatur av 22 ° C med konstant fuktighet.

De odlade skotten dykas och planteras sedan i separata behållare med ett dräneringsskikt och ett substrat för vuxna växter i hemmet afelandra.

Skadedjur och problem med blomtillväxt

Från de sydamerikanska troperna lockar aphelandra blomman inte bara älskare av inomhusblomsterodling, men också alla slags skadedjur.

Planterna är oftast hemma av svampar, svampmuggar, spindelmyt, mjölkfiskar och nematoder som kommer in i marken om det inte har desinficerats och steriliserats ordentligt.

På sommaren på balkongen lockar afelandra sniglar, vitflugor och bladlusarAvelanders fall, som på bilden, tas ut för sommaren i trädgården eller på balkongen, kan locka bladlöss, vitflugor och sniglar. Därför är det mycket viktigt att övervaka rumskulturen och etablera förebyggande åtgärder.

Anläggningen ska vara acceptabel för den, få regelbunden bevattning och gödning. Det är användbart att bevattna kronan med rent varmt vatten och behandla bladen från damm.

Vid de första tecknen på insekter är det nödvändigt att behandla hem afelandra med en insekticid och fortsätta kursen tills försvinnandet av skadedjur.

Afelandra är inte förgäves betraktas som en tillräckligt capricious houseplant. Hemma kan det vissna bort, inte bara från skadedjur, men också från att de inte uppfyller villkoren för frihetsberövande. Oftast uttrycks detta:

  • vid förändring av bladformen, deformerar dem och kortar internodierna, vilket indikerar att busken är alltför upplyst och lufttemperaturen är för hög;
  • i massdöd av lövverk och skjuter sedan, vilket indikerar det alltför våta på grund av vattning eller brist på dräneringsjord, såväl som överdriven applicering av befruktning;
  • i förvirring och fall av det förtunnade på grund av luftens torrhet i lammets rum.

Related  Ta hand om icke-tangent hemma: plantering, bevattning och belysning

Dessa problem kan som regel lösas om åtgärder vidtas i tid och luftfuktigheten, temperaturen och ljusförhållandena justeras.

Sjukdomar i hemlandet aflanders

Leaf aelandra slog av svampar Myrothecium roridum och CorynesporaUtseendet på bruna eller svarta fläckar på bladen på afhelandra, som i bilden, kan vara ett tecken på den vitala aktiviteten hos de skadliga Myrothecium roridum- och Corynespora-svamparna. Båda mikroorganismerna orsakar skador på bladens vävnad och deras gradvis borttagning. Hantera besväret kommer att hjälpa trefaldig behandling av växtens fungicid.

De utförs med ett intervall på 7 – 8 dagar, noggrant efter kulturens tillstånd. Som förebyggande åtgärd, ta bort fallande löv och observera villkoren för innehållet i afelandra.

Om plantorna är långa vid en temperatur under den rekommenderade temperaturen, observeras inte bevattningssystemet, eller blomningen av afelandra saknar ljus, kan det konstateras att stammarna roter på platsen för deras kontakt med substratet. Detta är resultatet av aktiviteten hos bakterier som Botrytis, Phytophthora och Pythium SPP, vilket inte bara påverkar löv och stjälkar, men också rotsystemet.

Rottna delar av aphelandersna måste avlägsnas, behandlas med kutant kolpulver och transplanteras i ett rent substrat. Om de förebyggande åtgärderna vidtas och att husdjuret placeras under ordentliga förhållanden kommer hemmet afelandra igen att täcka med lövverk och på våren kommer det att blomma.

Video om aphelandra