Användbar för mänsklig fänkålDill trädgård, känd för människor i mer än tusen år, hittar ansökan i köket i olika länder och regioner. Växten i form av extrakt, buljonger och dofter finner applicering i kosmetologi, men inte minst efterfrågar grönarna av dillanvändning och medicin. Fortfarande använde invånarna i Hellas och Ancient Rome dill som en naturlig bedövning. Idag, tack vare en detaljerad studie av sammansättningen av örter, kan dess tillämpning vara mycket bredare.

Så vad är de användbara egenskaperna hos dill, och finns det någon kontraindikation när du använder kryddiga gröna för mat? Under hela sommaren får gröna dill från sängarna på bordet, fröer löv skördas för vintern. Kan alla lägga krossade kvistar av dill till soppor och sallader? Och hur är dill användbart för kroppen?

Sammansättning och kaloriinnehåll av dill

Framställning av en dillDen gröna kulturen har en välförtjänt popularitet bland kockar och gourmeter tack vare ny smak och en ljus lukt som är märklig endast för denna växt.

Doften av dill beror på överflöd av eteriska oljor, men detta är inte den enda fördelen med växten.

För 100 gram grönska, som endast innehåller 38 kcal, är det nödvändigt:

 • 0,5 gram fett;
 • 2,5 gram protein;
 • 6,3 gram kolhydrater.

Varför är dill användbart för kroppen, och vilka sjukdomar kan det lindra? Den första i en rad vitaminer, tillgänglig i dill, är askorbinsyra. När 100 gram färska gröna konsumeras per dag får en person mer än 110% av den önskade mängden vitamin C.

Mikronäringsrika växterDessutom finns i dill beta-karoten, tokoferol och B-vitaminer. Makronutrientsammansättningen av dillgrön innehåller koppar, kalium och natrium, magnesium, zink och andra vitala substanser. Dill i sallad eller gryta kommer att fylla på kroppen med järn och fosfor, och de aktiva ingredienserna i fänkål kommer att ha en desinficerande, lugnande och anestetisk effekt.

Varför är dill användbart för kroppen?

Paraply blomställningar av dillVad är dillens användning och skada för kroppen? Vid vilka sjukdomar kommer användningen av örter och rätter från det att vara till nytta, och när det är bättre att vägra spriget av dill?

Eteriska oljor i dillgrönsammansättningen är inte bara ansvariga för dess arom, men bidrar också till aktiveringen av matsmältningsförfaranden.

På grund av detta sänks en så tung mat till magen som fett kött i närvaro av dill och absorberas av kroppen mycket lättare och snabbare. Vad är användningen av dill för kroppen? Desinfektionseffekten av fytoncider i kombination med askorbinsyra och andra aktiva substanser tjänar:

 • Suppression av patogen flora i kroppen;
 • ökad resistens mot tarminfektioner;
 • Behållandet av immunitet före säsongens katarralsjukdomar.

Dillbuljong används för dyspepsi och till och med, enligt vissa experter hindrar det utvecklingen av cancerceller.

Den lätta anti-spasmodiska effekten av dill för kroppen är användbar vid andningssjukdomar, till exempel kall och allergisk hosta och nysning. Dessutom har den väsentliga oljan av denna växt en antihistaminegenskap och kan lindra allergiska människors lidande. För kvinnor är dill användbart i smärtsam menstruation. Rätterna kryddat med örter och infusionen tas för medicinska ändamål hjälper till:

 • att lugna ner smärtan
 • minska spasmer.

Dill-rik gröna av dillI grönt av användbar dill för organismen, förutom andra vitaminer och mikrodelar, är kalcium tillräckligt, vilket är oumbärligt för bensins hälsa. Därför kan människor i mogna och äldre kryddiga gröna tjäna som ett bra förebyggande medel mot osteoporos. Vid varje ålder hjälper dill till att läka frakturer, blåmärken och sprickor.

Flavonoider i sammansättningen av dill och många vitaminer i grupp B perfekt ton upp, normalisera mental och nervös aktivitet.

Sprig av dill:

 • omärkbart ta bort känslan av ångest;
 • kommer att hjälpa till att övervinna trötthet efter en dags arbete;
 • kommer att bidra till att återhämta sig från sjukdomen.

Örtermedlet normaliserar trycket försiktigt och försiktigt. Dill kan både lugna och uppmana på rätt tidpunkt. Åtgärden av avkokning och färskt bladverk sträcker sig till sexuella funktioner, än dill är användbart för män vars hormonfond minskas på grund av åldersrelaterade förändringar eller sjukdomar. En liknande effekt av gräset har på kvinnor.

Sätt att använda dill för hälsa

Dill skördad för skörd för vinternAromatisk färsk fänkål – en oumbärlig krydda för sallader, marinader och varma rätter. Kockar föredrar att hantera grönska, och eleganta paraplyer med frön hittar bara ansökan i husberedningar. Men det finns användbara ämnen i alla delar av växten, därför är gröna löv, stjälkar och växtfrön lämpliga för beredning av läkemedelsinfusioner, buljonger, oljor och extrakt. På så sätt från dill en vikt av användbara egenskaper och nästan finns inga kontraindikationer.

Antalet eteriska oljor leds av frön, vilka i form av infusioner och avkok har länge ansetts vara ett effektivt verktyg för gasning, huvudvärk och inflammatoriska processer i genitourinary systemet.

Hemma är det lättast att förbereda en infusion av frön och skott av dill, och förbereda också ett helande avkok från denna växt:

 • För att infusera en tesked torkade frön och häll ett glas kokande vatten.
 • Efter 30 minuter kan en mjuk smärtstillande och lugnande medel tas två gånger om dagen för 100-120 ml.

Den stramande toningavkakningen från fänkålen som är användbar för organismen är gjord av två matskedar torra frön eller krossade grönsaksråvaror, äppel och apelsinskal, en liten mängd hallon eller vinblad:

 • Den torra blandningen bryggs med en liter kokande vatten och hålls på elden i ca 10 minuter.
 • När produkten svalnar filtreras vätskan och tas på morgonen och kvällen för 150-200 ml.

Användning av dill i marinaderEftersom alla aktiva egenskaper hos växter överförs till sådana infusioner, är det bättre att konsultera en specialist innan de tar medlen. Men de yttre metoderna för dill har användbara egenskaper, och har nästan ingen kontraindikationer, därför kommer de inte att orsaka någon skada exakt. Men vattnet från de krossade gröna delarna hjälper till att ta bort en tumör och en klåda efter en bit av insekter. Komprimera med en så enkel komposition drar pus från löpande sår och lindrar inflammation.

Cosmetologists dill är välkänd som en fuktgivande, lindrande trötthet och inflammation i huden botemedel.

Masker och kompressor, som inkluderar krossad grönska, lätta pigmentfläckarna, dra åt och mätta huden med vitaminerna i ansiktet, nacken och händerna. Särskilt användbara är sådana förfaranden på vintern när kroppen upplever en naturlig vitaminbrist. Och här kommer till räddning isbitar från dill, användbar för organismen och från denna sida.

Kontraindikationer vid användning av dill

Överdriven användning av dill kan skada kroppenTrots den utmärkta uppsättningen användbara egenskaper och vitaminkompositionen av dill för att använda denna växt tanklöst och okontrollerbart är det i alla fall omöjligt. Fördelarna med dill- och hälsoskador, som är möjliga med entusiasmen för självmedicinering av denna växt, beror på de doser och metoder som används.

Under reducerat tryck förvärrar alltför stora mängder dill i menyn endast situationen och kan orsaka svimning.

Det finns också en individuell intolerans mot de essentiella oljorna av dill. Om dill är en ny kryddig växt i kosten är det bättre att börja använda det med en liten del, och vid de första tecknen på en allergisk reaktion från grönarna måste överges.

Video: lev hälsosamt – om fördelarna med dill