Pemangkasan bunga pokok buah-buahanMenanam taman adalah langkah pertama untuk menuai. Untuk memastikan ia berbuah dan tidak sakit, kita perlu memotong pokok buah-buahan. Lakukan pada musim bunga dan musim luruh. Mari kita bercakap mengenai musim bunga.

MengenaiJika anda memotong tumbuhan, anda mencederakannya. Oleh itu, sangat penting untuk memilih jenis dan kualiti instrumen yang anda gunakan. Ia bergantung kepada mereka sama ada pokok itu akan dipulihkan dengan cepat.

Anda perlu:

 • pisau taman;
 • sekejap;
 • hacksaw.

Alat untuk memotong pokok buah-buahanAdalah disyorkan untuk memotong cawangan dengan pisau. Sekretariat lebih mudah, tetapi ia lebih berbahaya: ia sangat memampatkan kayu, dan kemudian luka menyembuhkan lebih lama. Dalam usaha untuk memulihkan kebun dengan lebih cepat, pemotongan mesti ada. Untuk mencapai ini, hanya mungkin dengan pisau taman.

Pemangkasan bunga pokok buah-buahan

Para tukang kebun amatur sering mempunyai soalan: apabila untuk memotong pokok buah-buahan pada musim bunga, adakah mungkin selepas permulaan pergerakan sap? Ia semua bergantung kepada keadaan taman anda. Batang itu berpecah, cawangan patah di bawah berat salji? Sudah tentu, pemangkasan tidak dapat dielakkan. Apabila tidak ada apa-apa seperti ini, tidak semestinya traumatizing pokok. Lagipun, pemangkasan tidak berakhir dengan sendirinya. Jika anda membentuk pokok mengikut peraturan, anda hanya memerlukan operasi pembetulan yang minimum, tanpa anda boleh lakukan sama sekali.

Pemangkasan bunga pokok buah-buahanPokok buah pemangkasan adalah faktor penting untuk taman yang sihat dan berbuah. Dan anda perlu melakukannya dengan mahir. Pertama sekali, anda perlu mengeluarkan pucuk:

 • yang berlepas dari batang pada sudut yang akut;
 • diarahkan ke pusat mahkota;
 • yang tidak berbuah (serigala).

Terdapat beberapa peraturan bahawa tukang kebun-profesional sentiasa mematuhi:

 1. Pemangkasan hendaklah dimulakan segera, sebaik sahaja frosts besar tidur (selalunya ini adalah akhir Januari, awal Mac). Oleh itu, luka tidak membekukan, dan apabila aliran sap bermula, mereka akan sembuh dengan cepat. Seksyen hendaklah licin, licin. Mereka mesti dilapisi dengan kebiasaan kebun.
 2. Memotong pucuk memerlukan mata yang tumbuh dari mahkota. Potong dari bahagian dalam ke luar.
 3. Cabang yang merupakan kesinambungan batang mestilah lebih panjang daripada yang lain.
 4. Pada pokok yang lemah membuat pemangkasan pendek. Potong di atas mata ketiga.
 5. Dengan pertumbuhan yang kuat membuat pemangkasan purata. Cabang memotong mata kelima.
 6. Untuk pokok-pokok yang kuat menghabiskan pemangkasan lama, menjadikan lapan atau lebih mata.

Related  Kami menanam pucuk bunga secara bebas

 

Pembentukan mahkota

Teknik membentuk mahkotaBentuk mahkota pokok muda boleh bermula pada tahun kedua dalam hidupnya dan berterusan selama beberapa tahun. Buah-buahan pada epal, pear muncul pada pucuk anakan, dan plum, ceri berbuah pada tahun berikutnya selepas penanaman. Mengetahui ini, pemangkasan bunga pokok buah boleh dibuat tanpa banyak kerosakan untuk tuaian masa depan. Sistem bukan berperingkat dan jarang untuk pembentukan mahkota semakin meluas. Yang kedua sangat sesuai untuk ceri, plum, plum ceri. Asas mahkota itu adalah batang dan sehingga sedozen cawangan sisi yang tumbuh dari batang dengan garis panjang pada jarak hingga dua puluh sentimeter dari satu sama lain.

Prinsip umum pokok buah-buahan pemangkasanJadi, bagaimana untuk memotong pokok buah-buahan dengan betul pada musim bunga dan membentuk mahkota? Teruskan seperti berikut:

 1. Konduktor adalah tembakan utama, memotong kira-kira 80 cm dari tanah. Perkara utama: pada konduktor perlu kekal sehingga sedozen buah pinggang. Dari mereka akan pergi pucuk baru, cawangan sisi. Ini adalah peringkat pertama.
 2. Tahun depan, keluarkan cawangan yang rosak untuk musim sejuk, pilih tiga atau empat yang kuat. Mengalihkan selebihnya. Ini adalah tahap kedua.
 3. Oleh itu, prinsip membentuk peringkat ketiga sudah pada tahun keempat.
 4. Pokok itu mencapai ketinggian empat meter (pokok buah-buahan yang rendah – maksimum), keluarkan konduktor di atas cawangan atas. Oleh itu, hentikan pertumbuhan, sepenuhnya membentuk mahkota pokok itu.

Pokok tanaman secara berkala: sekali setahun, atau pada musim bunga dan musim luruh. Pada bila-bila masa, jika perlu, menghasilkan pemangkasan kebersihan atau pembetulan.

Pemangkasan pokok buah-buahan pada musim bunga masa – akhir musim sejuk atau awal musim bunga. Ini amat penting untuk aprikot, ceri, pic, plum ceri. Pemangkasan musim panas hanya untuk mengeluarkan puncak, cawangan, yang menyumbang kepadatan mahkota yang tidak perlu.Membentuk dan memangkas pokok

Related  Pengeluaran semula petunia oleh keratan – peraturan dan nasihat

Penerangan: a – pucuk yang lebih pendek pada tahun pertama; b, c – membentuk pemangkasan mahkota di sepanjang kontur yang diberikan; d – pemangkasan kebersihan (penyingkiran cawangan kering); d – pemangkasan dan penipisan untuk meningkatkan pengudaraan (sebelum dan selepas); e – peremajaan pokok lama.

Pemangkasan pokok buah-buahan dewasa

Taman anda sudah menghasilkan buah. Tetapi dia, serta pokok-pokok muda, memerlukan penjagaan dan penghapusan cawangan yang layu atau berpenyakit. Bagaimana untuk memotong pokok buah-buahan pada musim bunga?

Pemangkasan musim bunga pokok mudaMahkota pekat pokok buah pekat perlu ditiup. Selepas lima tahun, keluarkan konduktor. Ini akan menghadkan pertumbuhan ke atas. Keluarkan cawangan sepenuhnya atau sebahagiannya. Penyingkiran sebahagian akan menyumbang kepada pertumbuhan cawangan, yang terletak bersebelahan. Anda perlu memotong dan sakit, cawangan kering – meningkatkan pencahayaan mahkota, buah-buahan diedarkan secara sama rata.

Pemangkasan adalah yang terbaik apabila pokok itu beristirahat sehingga aliran sap bermula.

Sekiranya mahkota itu adalah piramid (pokok pir – cawangan tumbuh ke atas), cawangan-cawangan yang semakin berkembang harus diturunkan: meninggalkan mereka yang diturunkan ke bawah, dan mereka yang terpaksa dipotong. Di cawangan-cawangan pokok buah-buahan lain diarahkan ke bawah – mereka perlu dibangkitkan: keluarkan yang diarahkan ke bawah.

Untuk meremajakan pokok itu, anda perlu memotong bahagian atas batang dan mencairkan mahkota. Untuk melakukan ini, keluarkan cawangan lama yang masuk ke mahkota, yang saling berkaitan. Mahkota yang sangat padat, supaya tidak merosakkan tumbuhan secara serius, tidak boleh ditipis semalaman, melanjutkan operasi selama dua atau tiga tahun.

Skim untuk pemangkasan pear, ceri, pokok epal

Pemangkasan buah-buahan pada musim bunga untuk pir:

 1. Pada musim sejuk, cawangan membeku dan puncak berputar muncul. Mereka dikeluarkan sepenuhnya atau dipotong.
 2. Sekiranya terputus dengan teruk, ia akan melemahkan pokok itu, buah-buahan akan muncul lebih lama daripada yang anda harapkan. Adalah lebih baik untuk membuat pemangkasan sederhana.
 3. Cawangan pokok tahunan berguna untuk dipendekkan sedikit. Ini hanya akan menguatkan mereka.

Related  Tapestry untuk anggur di negara ini dengan tangan mereka sendiri

Untuk ceri, ceri:

 1. Di dalam pokok-pokok muda, lima hingga tujuh cabang yang kuat ditinggalkan, “mencari” dalam arah yang berbeza. Jarak antara mereka adalah sehingga 10 sentimeter.
 2. Semua cawangan yang lemah dikeluarkan.
 3. Konduktor mesti 20 cm lebih panjang daripada yang lain.
 4. Ceri dan ceri dipotong hanya pada musim bunga.

Untuk pokok epal:

 1. Sebelum anda memulakan pemangkasan, anda perlu membersihkan batang, cawangan utama dari pucuk.
 2. Meremajakan tanaman lama, meningkatkan hasil penghapusan sepertiga cawangan dan cawangan – perkara utama bukan untuk keterlaluan.
 3. Menjalankan pemangkasan selama beberapa tahun.

Beberapa tip untuk tukang kebun yang berpengalaman

Bekerja di taman anda, pertimbangkan pengalaman tukang kebun lain dan jangan lupa:

 1. Keluarkan cawangan, jangan biarkan rami, potong di batang itu sendiri.
 2. Betul dibuat slice meninggalkan jejak “cincin” dengan rapi.
 3. Mengeluarkan cawangan tebal, mula-mula membuat takik dari bawah, dan kemudian dari atas. Oleh itu, kulit kayu tetap tidak berubah jika cabang itu jatuh.
 4. Mereka menghilangkan tembakan secara tidak betul, ada kerosakan – mengupas, merawat potongan dengan var.
 5. Dengan pokok podmerzshih dipotong, lebih baik menunggu hingga musim bunga yang akan datang.
 6. Untuk menutup lubang, untuk mengebom apertur saliran adalah mustahil.
 7. Sekiranya terdapat bahaya memecahkan cawangan di bawah berat buah, jangan letakkan sokongan. Lebih baik memotong buah-buahan. Jika tidak, kilang akan terbiasa dan tidak dapat memegang cawangan sendiri.

Bagaimana dengan betul memotong tumbuhan dan bukan kerosakan, anda belajar dengan menonton video di hujung artikel.

Petua dari tukang kebun yang berpengalaman

 1. Apabila pemangkasan, pruner hendaklah disimpan sempit ke cawangan.
 2. Mahu membentuk mahkota yang subur dari pokok muda, memendekkan konduktor dengan ¼.
 3. Seorang pemandu mesti hanya satu. Terdapat pesaing – cairkan.

Satu tahun selepas menanam tumbuhan, memendekkan batangnya dengan 20 sentimeter, dan cawangannya sehingga 7 sentimeter. Nota: cawangan di bahagian bawah perlu lebih lama.

Pemangkasan musim bunga pokok video