blommande clematis i SibirienOdling av clematis i Sibirien – plantering och vård, bild sorter för val av rätt arter, beskärning och skyddande växter för vintern och många andra nyanser. Denna blomma acclimatizes perfekt även i ett kallt klimat, överföringar övervintrar på det öppna marken, och på sommaren gläds med riklig blomning. Inte alla clematisarter kan växa under förhållandena i Sibirien, men även för invånarna i denna region finns fortfarande ett stort antal växtsorter.

Clematis är en beskrivning av arten

Clematis sorter för SibirienClematis-släktet innehåller mer än 380 sorter av örtartade eller träiga växter. De tillhör familjen Lyutik. Deras främsta särdrag är blommor av olika nyanser och diametrar som kan dekorera vilken trädgård som helst. I naturen växer de i det tempererade och subtropiska klimatet på norra halvklotet och tar perfekt rot under förhållandena för en långvarig kall vinter.

För framgångsrik odling är det nödvändigt att välja endast frostbeständiga clematis sorter – vård av dem kommer inte vara svårt.

Clematis har flera funktioner:

 • vissa sorter består av en underjordisk del och en vinstock: den första kvarstår i marken för vintern, och den andra dör av
 • Busken är också populär och kräver inte beskärning för vintern.
 • På en buske kan flera typer av skott bildas, växter med nya eller fjolårets skott kommer att passa in för plantering i Sibirien;
 • Blommor kan vara enkla (upp till 8 kronblad) eller terry (upp till 70 kronblad), ensamma eller formblomställningar;
 • Vilda växter är inte lämpliga för odling i Sibirien.

Foto clematis i Sibirien, plantering och omsorg som inte är svåra, inte annorlunda än växter som odlas i varma klimat. Det viktigaste är att välja rätt frostbeständig sort och observera reglerna för sitt skydd för vintern.

Odling av clematis i Sibirien och ta hand om dem

särdrag av växande i SibirienOdlingsklematis i Sibirien har sina egna egenskaper. Under naturliga förhållanden växer de inte här, men med rätt vård anpassar de sig lätt till klimatet och kan tolerera vintern i det öppna. För reproduktion av dessa växter i trädgården är det nödvändigt att välja plantor av rätt sorter, som är bättre att ta i speciella plantskolor.

Reproduktion av en blomma

Clematis plantorSaplings som finns att köpa är unga skott. som lyckades slå rot och är lämpade för plantering i öppen mark. Det finns dock flera sätt att odla den här kulturen hemma och i flera år för att få från en buske en ljus tjock matris:

 • För detta ändamål är rötterna av lianas nära moderns buske rotade;
 • steklingar – unga skott separeras från växten under sin intensiva tillväxt, rotas och planteras i marken för nästa år;
 • Genom att dela busken är det möjligt att dela stora, väldigt odlade buskar från 4 år och äldre, för att de skärs i flera delar tillsammans med rhizomen och omedelbart planteras tillbaka i jorden.

Under naturliga förhållanden reproducerar clematis också av fröer, men för att odla hemma kommer denna metod inte att fungera. Växter som sprutas från frön är mindre frostbeständiga.

Sortiment för plantering

frostbeständig clematisI Sibirien är det viktigaste valet av en lämplig sort. Clematis bör anpassa sig väl till klimatet och tolerera vintern utan skada. De har ett stort antal sorter, så av bekvämlighet klassificeras de i 3 stora grupper:

 1. De första gruppsorterna, där blommande förekommer under det senaste årets skott. I Sibirien odlas de inte, för skott måste skäras för vintern.
 2. Den andra gruppen är växter, där blommor kan dyka upp på både förra årets och unga skott. De är lämpliga för avel i Sibirien, men de behöver periodisk beskärning.
 3. Den tredje gruppen är örtartade sorter, där blommande förekommer på unga skott. Vid vintern dör den gröna delen, och rhizomet kvarstår i marken. De kan odlas i Sibirien, men det är nödvändigt att skydda sig mot frost.

Related  Att lära sig att ta hand om gloxinia hemma

odling av värmeälskande sorter i bärbara tankarDe frostbeständiga clematis sorterna för Siberia i bilden skiljer sig inte från de mer termofila arterna. De är lika långa och rikligt blommande, bildar stora blomställningar och lockar uppmärksamhet.

Funktioner av landning clematis

plantor för plantering i öppen markFör plantering på den öppna marken kommer plantor som redan är 2 år att vara lämpliga. De borde vara utan skada, med ett starkt rotsystem. Växten köps bäst på hösten och lagras under vintern på en torr, mörk plats. På våren kan det planteras i jorden. Så det kommer att bli dags att ta rot och vara redo att motstå frost.

För att plantera clematis i marken måste du utföra flera steg:

 • gräva ett hål (60 cm djupt och brett), lägg på sin nedre dränering;
 • förbereda en speciell jordblandning, som kommer att bestå av jord, dolomitmjöl och lime;
 • placera plantan i planteringskålen, fyll i rhizomet med en blandning och täck den med sand;placera ett plantor i en grop
 • organisera stöd till unga skott.ordna stöd för skott

Clematis föredrar att växa på lätta näringsämnen med låg grundvattennivå. Webbplatsen bör vara väl upplyst och skyddad från vinden. Det är bäst att plantera växter från den södra delen av huset – så muren ska fungera som ett skydd.

För odling av clematis används inte organiska gödningsmedel och torv – de är för tunga för dessa växter. Om det finns behov av att mata dem är det bättre att köpa en färdig mineralblandning.

Skötsel av växter

vackert stöd för clematisClematis är fleråriga växter som kan växa på det öppna marken året runt. Om du väljer rätt sortering och väljer en lämplig plats för plantering, kommer de att känna sig bekväma. Men för blommans rikliga blommande och snygga utseende måste du ge blommor lite tid. Komplex Clematis vård omfattar flera steg:

 • vattning;vattning
 • beskärning;clematis skärning
 • konstruktion av ett stöd;clematis stöd
 • Användning av gödningsmedel; clematis gödselmedel
 • skydd för vintern.förberedelse för vintern skydd mot frost

Olika typer av clematis behöver riklig vattning. Den fukt som de behöver för att bygga upp den gröna massan och bildandet av blommor. I genomsnitt behöver de bara en vattning i veckan på sommaren, och du bör se till att det inte finns någon stagnation av vatten på platsen. Fukt måste penetrera djupa lager av jord och nå rhizomen.

Jord på blomsterbädden bör periodiskt lösas och rengöras från ogräs. Det är också användbart att göra färdiga mineralgödselmedel. Du kan välja en komplex blandning eller använda separat kväve-, kalium- och fosforförband. Det är också användbart att organisera ett stöd för varje blomma beroende på tillväxtens höjd. Så skogen kommer inte att skadas av vinden och sin egen vikt.

clematis i trädgårdenHuvudvillkoren för odling av clematis i Sibirien är deras skydd för vintern. Varje år beskärs skott efter blommande, och under året kan du dessutom ta bort torra skadade grenar. Skydd bildar torr sand eller torv. För att göra detta frigörs de gräsbevuxna skotten från stödet och läggs ut i form av en cirkel. På toppen av dem täcker du med löv och lägger dem i en trälåda.

Related  När man planterar asters på plantor

Clematis sorter för odling i Sibirien

Clematis ElegyClematis Elegy – hänvisar till den tredje gruppen av bilder. Växten bildar långa rankar, från 3 till 3,5 m vardera. Blommande är rikligt, varar hela sommaren. På en buske bildas ett stort antal enkla blommor av blåviolett nyans, som var och en kan nå upp till 12-14 cm i diameter.

Clematis Luther BurbankClematis Luther Burbank – En beskrivning av denna sort finns i sortimentet av olika plantskolor. Det hör till den tredje gruppen beskärning, mycket frosthärdig. Den vuxna växten når 2-3 m i höjd, bildar mycket stora lila blommor (upp till 25 cm i diameter). Blommande perioden varar från juni till september.

clematis Anastasia AnisimovaKlematis Anastasia Anisimova Är en växt i form av en buske. Blomman når 1-1,5 m i höjd, behöver praktiskt taget inte stöd. På en buske bildas upp till 20 skott och på dem – ljusblå blomställningar upp till 14 cm i diameter. Blommande perioden varar under hela sommaren.

Clematis presidentClematis president fotot ser ljust och imponerande ut. Den vuxna växten når 2-2,5 m, den är väl fäst vid stödet. Denna sort är populär för vertikal landskapsarkitektur av bågar och arbors. Blommor förekommer på unga och fjolårets skott, ljusblå, upp till 15 cm i diameter.

Clematis Multi BlueFoto och beskrivning av Clematis Multi Blue finns i nästan vilken katalog som helst – sorten är väldigt populär. Dess funktion är terry eller halv dubbla blommor, som kan målas i olika nyanser av blått och lila. De är stora, kan nå 18 cm i diameter, bildas under hela sommaren.

Clematis Fröken BatemanClematis Fröken Bateman Är en storblommig sort, resistent mot frost. Det präglas av snövit enblommor upp till 15 cm i diameter. Växterna är resistenta mot frost, vuxen busk når upp till 2,5 i höjd.

Clematis Fru CholmondeliClematis Fru Cholmondeli Detta är en stor växt vars skott kan nå 3 m. De bildar blommor upp till 18 cm i diameter. De är blåa, kan ha en lila nyans. Det kan finnas skillnader i kronbladets färg inom en enda sort.

clematis Madame de KultreClematis Madame le Cultre Är en storblommig sort. Under hela sommaren bildar växten ljusa vita enkla blommor med en gul kärna, upp till 18 cm i diameter. Buskarna når 3 m i höjd, på hösten behöver de delvis beskärning för vintern.

clematis Warsaw NikeClematis Warszawa Nyk (Warszawa natt) – spektakulära blommor som är lika för landskapsarkitektur blomsterbäddar, bågar och arbors. Det här är en polsk sort, men präglas av hög vinterhårdhet och kan växa i det kalla klimatet i Sibirien. Blommorna är stora, rik på vin, med en kontrasterande ljuskärna.

clematis Doctor ReppelClematis Doctor Ruppel – En av de mest opretentiösa sorterna. Den växer snabbt, medan dess vinstockar är väl fästa vid något stöd. Han kan klättra på byggnadens väggar. Blommorna är mycket stora, upp till 20 cm i diameter, kronbladet är målade i en ljusrosa nyans med ljusa kanter.

Related  Myrtle hemma kräver inte komplex vård

Clematis Nelli MoserClematis bilder av Nelly Moser liknande den föregående klassen. De är också målade i nyanser av vitt och rosa, väl fästa vid stödet, kan användas för att skapa levande staket och häckar. Lianas fixas med hjälp av speciella antenner.

Clematis JacquemanClematis Jacqueman – en rikligt blommande sort med ljusblå-violetta kronblad. Han växer snabbt och kan hålla fast vid olika typer av stöd med antenner. Blommande sker på unga skott, så vid vinter behöver det delvis beskärning och skydd.

Clematis Rouge CardinalBeskrivning clematis Rouge Cardinal nödvändigtvis betonar hans stora ljusa färger av ett rikt vin eller vinodling. Kronblad är flöjtiga och blomställen kan nå upp till 15 cm i diameter. I mitten är en kontrasterande ljuskärna. Växten tillhör den tredje gruppen beskärning och behöver skydd för vintern.

Clematis HuldinClematis Huldin Är en av de största arterna. Längden av skott-lian når upp till 5 m, medan de är svaga och behöver stöd. Blommorna är icke-primära, enda, deras kronblad är ljusa vita. Blomställningar är små, upp till 10 cm i diameter.

clematis Hegly HybridClematis Hegly Hybrid skiljer färgerna från ovanlig form, målade i en ljus lila färgton. Det växer inte mycket snabbt, men det färgas rikligt hela sommaren. Om du planterar den nära stödet, kommer lianorna att klamra fast på antennerna och klättra över den.

Clematis John Paul 2Clematis John Paul 2 Detta är en snabbt växande sort, som kan nå 4 m i höjd. Lianas behöver stöd och kan användas för vertikal landskapsarkitektur av objekt. Blommorna är stora, vita med en rosa remsa i mitten av varje kronblad. Remsan blir mer uttalad i slutet av blomningen.

Clematis Ernest MarkhamClematis Ernest Markham – En av de mest effektiva sorterna. Den växer långsamt, börjar blomma sen (i juli), men mycket rikligt. Dess vinstockar kan fästas på naturliga och konstgjorda stöd, dekorera arbors eller bågar. Före vintern behöver växten en stark beskärning.

Clematis Purplea Plena EleganceClematis Purpurea Plena Elegance Är en variation med små dubbla färger av rosa eller crimson nyanser. Ofta är det vanligt att stänga väggarna i byggnader, eftersom det enkelt är fäst vid alla stöd. Blomningen är lång och riklig, fortsätter under hela sommaren.

Clematis ministerClematis minister föddes av estniska uppfödare. Dess blommor är stora, och buskar når 2-2,5 m i höjd. Kronbladet är blått med en rosa rand i mitten med ojämna kanter. Växten är väl knuten till stöd med lövblad, det kan klättra väggar av byggnader.

Clematis Kosmisk melodiClematis Kosmisk melodi – Effektiv och anspråkslös sort. Buskar når 3-4 m i höjd, blommande fortsätter under hela sommaren. Huvuddragen i sorten är dess ljusa blommor, målade i en rik lila nyans. De är små (10-14 cm i diameter), men förekommer i stort antal och stannar på skotten under lång tid.

Foto clematis i Sibirien, plantering och omsorg som är möjliga även under förhållandena för en lång hård vinter, skiljer sig i olika färger och nyanser. De anpassar sig till olika klimat, men för detta behöver de konstant vård och skydd för vintern. Om du följer alla regler – clematis växer snabbt och blommar rikligt hela sommaren.

Video recension av clematis sorter för Sibirien