otroligt vacker irisIriser är en populär trädgårdskultur med spektakulär blommande och opretentiös karaktär. Många blomsterhandlare är intresserade av att plantera och ta hand om iris på det öppna marken. Sammet flerfärgade iris är en flerårig växt som fungerar som en riktig dekoration för en blomsterbädd eller blomsterbädd.

Iriser – beskrivning och egenskaper hos kulturen

olika sorter av iris i trädgårdenIriser är låga perenner av släktet Roots. I grekiska betyder Iris regnbåge. Faktum är att mer än 700 sorters iris är kända, olika i storlek, form, struktur och skugga av blomman. Externt liknar irisblomman som en orkidé, färgen på kronblad varierar från vit till blek till rik och ljus. I vissa sorter är blomstången färgad med två, tre eller fler blommor och ett originalmönster appliceras på de lägre kronbladen.

I början av blomningen av iris – maj och juni månader kan frodig blomning vara i slutet av juni. I höst kan iris blomma upprepade gånger – i augusti och september.

Kulturen har en stor geografi över hela världen, vissa sorter finns i det hårda klimatet på norra halvklotet. I naturen finns det rhizom och bulbous iris, som är utåt i likhet med varandra. Rhizomatic iris är fasta och opretentiösa, bra vinter och är inte rädda för kallt väder. Bulbous sorter kräver lite mer omsorg och uppmärksamhet. Fältblomstiris har länge varit förtjust i blommodlare och har blivit urban. Du bör lära dig allt om vård och plantering av iris i det öppna marken.

Regler för att plantera iriser i öppen mark

odlar iris utomhusRhizom iris föredrar ett väl upplyst område där de kommer att blomma lång och vackert. För fri fördelning av rötter behöver iris utrymme – inte mindre än en halv meter från varandra. Alla arter som färsk, näringsrik och fettstrukturerad jord. Plantering av iris under våren i marken genomförs efter det att kompost- och kaliumfosforgödseln infördes. Det rekommenderas inte att införa gödsel.

Fuktighet av jord för varje sort behöver sin egen:

 • Iris skägg är bäst planterad på backarna av en fläkt, så att det finns ett gott utflöde av regn och smältvatten.
 • Iris Siberian och Iris Marsh är bättre att växa där de alltid är fuktiga – nära vattenkroppar och delvis skugga.

Related  Landning på den öppna marken av soliga påskliljor

Området under irisen grävas, behandlas med fungicider, mot skadliga insekter och herbicider för att minska tillväxten av ogräs. För rhizom iris är jord med ett neutralt medium föredraget. Om jorden är sur, blanda den med aska, lime eller krita. När man planterar den övre njuren kvar på markens yta, begraver den inte.

Avståndet mellan irisbuskarnaRhizome sorter – hur man planterar iris under våren:

 1. En grop är grävd under roten, i mitten av vilken en liten höjd hälls.
 2. Den centrala roten ska placeras på höjden, och sidotrötterna fördelas på sidorna.
 3. Den huvudsakliga rhizom är täckt med jord, ett lager av sand läggs ovanpå, jorden är kompakt något.
 4. Fördjupa inte rötterna, de borde ligga nära jordens yta.
 5. Den centrala njuren är fri från jorden – över dess yta.

Erfaren odlare rekommenderar att våren och sommaren landar iris i öppen mark. Under en varm årstid lyckas växterna helt och hållet rota i jorden, på grund av vilka de sover i viloläge utan förluster och börjar blomma nästa år.

landande iriserlökarLampor iris – plantering och vård i det öppna fältet:

 1. Planteringslökar som produceras i början av våren eller hösten före frost.
 2. Jordens temperatur under planteringen bör vara minst 10 °, annars kan lökarna frysa.
 3. En grund gräv utgrävas, glödlamporna dyker in i gräven i 3-4 cm, inte mer.
 4. Det totala djupet av planteringen bör vara ca 10-12 cm.
 5. Den dränerade jorden blandas med trädgårdsjord för mat, flodsand och krossat kol för avlopp, med dubbelt superfosfat för tillväxt.
 6. De preparerade spåren desinficeras, spillas med en lösning av kaliumpermanganat och ett tillväxtstimulansmedel för att stärka rötterna.
 7. Irislökarna planteras med en spire uppåt, inte för djup, med tillräckligt avstånd från varandra – 15-20 cm.
 8. Toppen är fylld med jord, som bör vara lite täppt, så att glödlamporna inte kommer ut till ytan.
 9. Omskovning är endast nödvändig efter 3-4 dagar.

Överdriven penetration av rötter skadar tillväxten och utvecklingen av iris, medan jorden inte bör vara tung. För att lossa jorden lägg till kompost, torv och grovkornig sand.

Fina sorter av iris kräver inte fuktighet. De är begravda vid tre gånger lampans höjd, deras blomning börjar nästa vår.

Related  Hur man korrekt skär en dracaena för att få en vacker växt

Ta hand om iris – grunderna och hemligheterna

bevattnings irisEnligt erfarna blomsterbutiker är iris starka och livskraftiga växter som växer väl och blommar utan applicering av gödselmedel. Men under det tredje året av livet rekommenderas att behandla blomman med ett steg för steg komplext befruktning – på våren, under blommande och efter blommande. Som svar på vården blir växten starkare och starkare, den växer snabbare och blommar mer rikligt.

Iris – vårvård:

 • matning i förhållandet 2: 1: 1 – kväve, fosfor och kalium;
 • beroende på väderförhållandena.

Under periodens utfodring bör tillsatsen av befruktning ske i ett förhållande av 3: 1: 3 – kväve, fosfor, kalium. I detta fall utförs vattning och sprutning efter behov. En månad efter blomningens slut rekommenderas att applicera toppdressing i förhållandet 1: 1 – fosfor plus kalium. Under höstperioden, före vintern, är det nödvändigt att applicera ett torrt mineralgödsel på en matsked och sprida den under varje rot av växten.

Iris bör vattnas under roten med fullständig torkning av jorden runt busken. Efter plantering vattnas växten bara tre dagar senare.

Vad matar iris på våren:

 • Om en brist på mineraler uppmärksammas, då bör mineralgödning göras personligen för varje buske.
 • På våren är ett komplext kväve-kalium-fosforgödningsmedel för blommor användbart för växten.

Förebyggande av sjukdomar och skadedjur inklusive sanitära beskärning av döda växtdelar, i tid undanröja vissna stjälkar, regelbunden besprutning och dusch, rengöring av sängar av nedfallna löv. I den öppna marken plantering iris sålla hand försiktigt luckra upp jorden och vattnas efter behov. Innan vintern rötter stänkte marken och husrum, eftersom de ligger nära ytan och kan frysa.

Hur och när att transplantera iris

Iris TransplantationIris kan planteras på tre sätt – rhizomes, groddar och växer från frön. Att erhålla växter från frön är det längsta och mest komplexa sättet. I praktiken är det mycket lättare och snabbare att växa blommor genom att dela busken och utväxten. I det här fallet växer växterna från rhizomet redan nästa år, och fröplantagerna måste vänta ytterligare 2-3 år.

Hur och när att transplantera iris:

 • Den bästa tiden för transplantation är tidig vår, det vill säga mars-april, före blomning;
 • blommor multipliceras genom att dela rhizomer och groddar.

Related  Historien om utseendet av tulpanpjäser och särdrag hos växtvården

Transplanterar iris på våren till en annan plats utförs endast med friska och starka växter, som snabbt och utan problem kommer att överleva. Rizomer avlägsnas från marken och delas in i delar så att varje enskild rotrosett har en lövknopp. Extra bladverk bör avskuras. Innan planteringen roterades i några minuter sänktes i en lösning av kaliumpermanganat för desinfektion. Torkade rhizomer planteras i grunt gräv eller små foten på ett avstånd av 50-60 cm från varandra.

uppdelning av en buske av irisVid vegetativ reproduktion bör iris blekna minst en gång. Därefter kan unga skott tas ur det för ögonblicket av spirande. Röda nya växter ska vara i perioden från mars till maj på en skuggig plats, vilket skapar ett växthusförhållande. Komplet rotning kan observeras efter 2-3 veckor.

Iris kan odlas från frön. På hösten sås frön i en kruka med ett sandigt substrat och täcker det med polyeten eller glas. Vid våren kommer fröna att groa, de dyker och planteras i öppen mark. När ska man plantera iris i öppen mark på våren? Den optimala tiden att landa i marken är tidig vår, mars månad och april. Vid denna tid växer unga plantor redan, de kan snabbt och fullt rotta sig i jorden.

Iriser i landskapsdesign

Runda blomsterbädd med irisHöga dekorativa egenskaper av iris tillåter att plantera dem på blomsterbäddar och mixborders, längs staket, på blomsterbäddar och rockeries. Den perfekta platsen för dem ligger på en höjd där det inte finns någon stagnation av fukt, och det finns inget nära grundvattenbord. Det finns korta och långa typer av iris. Höga växter är vanligtvis bundna så att de inte går och håller knoppen väl. Dvärg iris växer som en solid vägg, de behöver periodisk beskärning och vattning i torrt väder.

Irises in landscape design foto:Gardiner av iris längs dammen

iris i trädgårdskompositioner

Flerfärgade iris längs trädgårdsbanan

iris i en sten trädgård

Att veta reglerna för plantering och omhändertagande av iris i det öppna marken gör det enkelt och lätt att växa dessa växter på bakgården. När du ser iris, drar det inte alls, du vill beundra det oändligt och andas in i blommans delikata och delikata doft.

Sådana olika iris på platsen – video