blommande nasturtiumCurly eller Bush Nasturtiums är en av de mest minnesvärda blommande årgångarna, glädjande för ögat från första halvåret till frost. Om nasturtium har fångat på plats tar det inte mycket tid att plantera och vårda på det öppna marken bakom det. Växten är opretentiös, lyhörd för vård och blommar villigt och rikligt. Erfaren trädgårdsmästare använder nasturtium för att skydda sängarna från skadedjur och gourmor vet hur man kan göra om till en utsökt maträtt omogna frön, unga blad och ömblommor.

I flera årtionden försvann nasturtierna från blomsterbäddarna och trädgårdarna, men idag hittar de igen beundrare och värdiga platser i förortsområdena, parker, terrasser och loggier.

Villkor för plantering nasturtium i jorden på våren

nasturtiumplantor för öppen markI naturen finns det nästan 90 sorters nasturtium, som i de naturliga förhållandena hos subtroperna på den amerikanska kontinenten tar formen inte bara av ettåriga men också av fleråriga.

I mitten av körfältet för vinning är även de mest frostbeständiga sorterna inte tillräckligt varma, så odlas nasturtium som en dekorativ sommar, planterar frön eller plantor i trädgården.

Hur man ordnar plantering av nasturtium på marken, när man planterar blommor i olika regioner?

Fröer av nasturtium börjar groa när luft och jord värms upp till 18-20 ° C. Om skotten faller under frost finns risk för frysning, så planteringen av nasturtium i marken på våren planeras, med hänsyn till väderförhållandena i regionen. Ju längre syd, desto snabbare kommer det rätta ögonblicket.

I mittenbältet utförs frön i friland i mitten eller i slutet av maj. I Sibirien, där plantering och skötsel av nasturtiums i det öppna fältet fördröjs med 7-10 dagar för tidig blomning är bättre att inte använda en gröda på sängar, och plantera plantor rais.

Related  Det viktigaste med att plantera och vårda på det öppna marken är för mild fresia

Planterar på friland med frön och bryr sig om nasturtium

nasturtium på blomsterbäddenFör nasturtiumar föredras soliga, tysta områden med tömd ljusjord. På fattiga markar verkar växten undertryckt, bladen växer mindre och lyser, blommorna förefaller senare och inte lika massivt som på välbefrukade fuktiga jordar. I denna kultur hänvisas negativt till införandet av färsk organisk substans.

Platsen under såningen grävas, försiktigt bryter klorna. Förändringen är inbäddad i jorden till ett djup av ca 2 cm, och på de lättare substraten görs hålen något djupare.

Om plantering nasturtium och utomhusvård kompliceras av hög markdensitet, är det bättre att tillsätta torv och sand i förväg.

Får eller hål för stora frön är gjorda på ett avstånd av 25 cm för busk sorter och med ett intervall på upp till 40 cm för lockiga, starkt växande sorter. Erfaren trädgårdsmästare råder såning i ett hål för 2-4 frön. En slingrande nasturtium en sådan metod hjälper till att snabbt bilda en frodig grön krona för vertikal trädgårdsarbete.frön av nasturtium för sådd

Snabbväxande och väldigt blommande växter hjälper snabbt att skilja sig från gårdarna, bygga ett lusthus eller skapa ett bekvämt skuggigt hörn i det soliga området.

När man planterar nasturtium och lämnar i det öppna marken, hjälper trellan från den sträckta strängen eller nätet att ge växten ett vertikalt läge för att övervaka vävnadens tillstånd.

Efter inbäddning komprimeras jorden och vattnas lite. Fröer av nasturtium framträder efter 7-10 dagar. De är ganska vänliga och starka. Så att groddarna inte drabbas av återkommande förkylning kan de täckas med nonwoven på natten.

Ta hand om nasturtium efter plantering i det öppna fältet

amputerat nasturtiumUnder den varma säsongen vattnas nasturtierna, så att marken under plantorna är ren från ogräs och lös. Från brist på fukt, speciellt i varmt väder, blir gjutningen av nasturtiumer gula, knopparna faller av, de blommande korollorna försvinner snart. För vattning använd det soluppvärmda stående vattnet.

Related  I vilka fall ska du tillämpa en kalendula salva

Busk nasturtium blommar efter 25-30 dagar efter sådd. Klättringssorterna, oavsett tidpunkten för plantering och vård av nasturtium i det öppna marken, öppnar knoppar i 10-15 dagar senare. Att blomma var frodig och varade fram till den första frosten, matas växterna varje månad med komplexa blandningar. I början av tillväxten kan gödselmedel för nasturtium ha en ökad koncentration av kväve och kalium. Men då överskott av kväve orsakar en snabb uppbyggnad av grön massa och en försening i utseende av knoppar. Därför, sedan juni, bör utfodringen innehålla mer fosfor och kalium.

På hösten sänker blomningen av nasturtierna gradvis, men det stannar inte. Därför förblir gröna växter frusna till förkylningen.

Därefter avlägsnas stjälkarna, platsen grävas och spills med fytosporin eller ett annat sätt att förbättra markens kvalitet.

Sädning av nasturtiumfrön på plantor och vård av plantor

sådd frön av nasturtium i krukorDe som inte vill vänta på en hel månad på sängar av gult, orange, vitt och rött nasturtiumblommor kan vara så tidigt som april så frön och växa plantor hem denna anspråkslösa blomma.

Sådd genomförs i torv krukor till ett djup av ca 1 cm. Detta är viktigt eftersom krasse inte tolerera omplantering och plantering måste bevara och lerkärl rum och alla bildade rötter.

Ytan efter plantering komprimeras och vattnas. Fuktar jorden ytterligare regelbundet, vilket inte tillåter hela potten att torka ut. När frönen passerar, är plantorna försedda med bra ljus och en temperatur på ca 18-20 ° C. Detta gör att nasturtiumet kan bilda en stark växt med flera riktiga blad. Överföring av plantor till en blomsterbädd eller en balkonglåda är planerad till maj.

Related  Egenskaper av vård för fläckig diffenbachia

växande nasturtiumplantorAtt sålja frön och plantera nasturtium på det öppna marken och ta hand om den dekorativa växten genom hela sommaren – kommer inte att kunna hindra sommarens invånare, även med den mest blygsamma upplevelsen. Blomman är så opretentiös, hur dekorativ och användbar den är. Ljusa nasturtiumgardiner nära kålbäddarna hjälper till att distrahera bladlusen och fjärilarna av kål. Potatis och aubergine är mindre utsatta för attacker från Colorado beetle.

gröna nasturtiumfrön för kapersEn ovanlig växt används inte bara som en dekorativ och fytosanitär kultur. Gröna oregelbundet formade frökapslar av nasturtium i marinaden förvärvar en piquant smak och serveras på bordet som en aptitretare. Och blommor och löv är ett vitamintryckigt tillskott för tidiga kalorier med låg kalori.

Video om nasturtiumplantning