Palmer i det vildaFamiljen av palmer är mycket omfattande och enligt de senaste uppskattningarna ingår cirka 3,5 tusen arter. Men hemmaplatser är betydligt mindre. Inte alla invånare i Afrika och Eurasiens troper kan leva länge i rummet, och några av dem är för stora för hushållsförhållanden.

Trots att dagens specialbutiker erbjuder en myriad av okända kulturer, bör man inte leta efter sunt förnuft att köpa ett palmer av okänt typ. Det största problemet för älskare av exotiska växter är trots allt den snabba tillväxten i den södra skönheten och komplexiteten i innehållet i mitten av körfältet.

Beskrivningar av inomhuspalmer med namn och bilder hjälper till att göra rätt val för blomsterhandlaren, som ändå bestämde sig för att dekorera huset med en stor växt med en eller flera kläder och lyxiga pinnat eller fläktformade löv.

Tamarind (Phoenix)

Den mest kända och prisvärda sortimentet av hemmapalm anses vara datum.

Datum palm i naturen och en dvärg datum palmDet verkar som om det är lättare, sätta en sten från den ätta söta frukten, och efter ett tag kommer huset att ha sitt eget palmer. Och faktiskt, om du har tillräckligt med tålamod, kan du se plantor som kommer ut ur stenen och växa ett träd. Men det är inte bara omöjligt att vänta på att frukterna uppträder i hemmet, det är omöjligt, så ett fingerfinger rums palm på några år kommer att växa så mycket att det blir problematiskt att hålla det inomhus.

Mycket mer kompakt och bättre anpassad för att växa till hemmet är en annan palm av denna släkt. Finik Robelen i höjd överstiger inte 3 meter och fruktar ibland.

En funktion av datumpalmen är förmågan att bilda flera strumpor.

Washington (Washingtonia)

Washingtonnitension i naturenEn annan känd typ av hemma palm är fan Washington. Bland floristerna uppskattas största möjliga uppmärksamhet av två växter: washingtonia filifera eller nitenosa och washingtonia robusta, starka.

Inomhuspalmer är kända för sina stora lövblad och ganska lätt anpassningsbarhet till innehållet i rummet.

Washington Nitenosa är en nordamerikansk art, som är lätt att känna igen av ett slags “skägg” från döda lövverk bildade i vuxna växter. Torkar, löven faller inte, men faller ner, ibland döljer praktiskt taget bagageutrymmet.

Washingtonia RobustaWashington robusta är en mexikansk sort, mer kompakt än dess släkting från USA.

Den enda nackdelen med rummet palm som avbildas på bilden med namnet Washington är dess snabba tillväxt. Efter 5-6 år växer inomhus, kommer hon att behöva hitta sin plats rymligare.

Hoveya (Howea)

Rum Chawe och Howea forsterianaDe porösa lövorna i rummets chalcedecpalm är de viktigaste, men inte den enda dygden av växten från öarna utanför Australiens kust. Många sorter av denna växt blir väl i rummet, drabbas starkt av brist på ljus. I det här fallet är lövverket inte blekare och torkar inte, det är fortfarande tätt och grönt även om luften är torr. Växter påverkas nästan inte av en spindelmyt och andra skadedjur. Sådan uthållighet förutbestämde populariteten hos hovei som växter för kontor och offentliga byggnader.

Denna huspalm växer långsammare än resten, och de framväxande unga bladen kan känna igen av det nästan vertikala läget inuti kronan.

Rapis (Rhapis)

Rhapis excelsa och Rhapis multifidaAsiatiska arter av hem palm, som föregående art är anspråkslös och är inte rädd för torka. Men när det saknas ljus, förlorar det dekorativitet och börjar bli lustfullt.

I en rumskultur odlas flera rapsarter.

Rapis excelsa eller hög gillar inte att ligga under solens brännande strålar, växer långsamt hemma och planteras ofta i krukor i flera delar, så att den resulterande gardinen får volym.

Rapisp multifida eller multiflade skiljer sig från föregående art och bladbladets storlek och antalet långa gröna “fingrar” i dem.

I potterkulturen idag växer växter med växter, vars gröna blad dekoreras med ljusa eller nästan vita längsgående ränder.

Hamedorei (Chamaedorea)

Chamaedorea atrovirens och Chamaedorea hooperianaMexikanskt, en hemlig palm i naturen finns i ganska fuktiga skogar, där växter är tillförlitligt skyddade mot kalla vindar och brännande sol. Ändå anpassar hamedorei sig väl för att torka inomhusluften och växer i en kruka.

Den långsamt växande sorten med en singelstam och hängande lövblomning planteras i behållare med flera bitar. I rummet kan det påverkas av edderkoppmider, och under sommarsemester i trädgården attackeras ofta av lövskador och sniglar.

Omkring ett dussin arter av hemmaplan odlas i kulturen, som skiljer sig i storlek och form av lövverk, liksom med nyanser i vård och reproduktion.

Chamaedorea elegans och Chamaedorea metallicaEn av de mest ovanliga palmerna i släktet är hamedoria metallica, vars löv inte skiljer sig i enskilda fjädrar och har en karakteristisk grå eller metallisk glans.

Egenheten hos alla inomhuspalmer av detta slag: med dålig vård får sina blommor en brun eller brun nyans.

Keriot (Caryota)

Efter att ha sett de bifurcated fjäderiga löven av denna palm är det redan omöjligt att glömma deras unika utseende. Tack vare den här typen av lövverk kallades inomhuspalmen i fotot “fiskens svans”.

Palm i natur och palm med blommor och fruktjuvarEn inhemsk asiatisk art älskar solen, när man växer i ett rum, om plantan matas regelbundet, märker inte en brist på mark. Men luftens torrhet leder till en minskning av intensiteten hos lövets färg och angrepp på växtskadegörare.

Mest ofta hemma får möss mitis eller mjuk. Denna växt bildar flera stammar, vars toppar är dekorerade med lummiga sultaner av löv.

Cariota mjuk i plantskolanMen ibland i blomstaffärer kan du se en annan typ av hemma. Karyota urens eller sting växer i en stam. I unga exemplar ökar tillväxten, men når en höjd på 1,5-2 meter, griper palmerna upp och växer snabbt.

Livistona (Livistona)

Livistona chinensis i naturenFläktrummet i Liviston växer snabbt, kräver ingen speciell vård, men med ökad torrhet av luften uppträder en karaktäristisk egenskap hos växten. Långa danglande lövspetsar torkar märkbart.

Oftast i rummet kan du se Liviston chinensis, kinesiska. Trots att växten inte kännetecknas av snabb tillväxt, efter ett tag, även om det går regelbundet omlastning till större krukor, saknas styrkan att utvecklas inomhus.

Livistona saribusEn annan art som odlas i rummet är Liviston saribus. De löviga bladen av denna art är inte så långa, och palmerna är mer kompakta.

Typer av palmer för att växa i ett rum – video