speciell iris siberianIriser är en riktig dekoration av alla blomsterbäddar och blomsterträdgårdar. Iris Siberian skiljer opretthet och motstånd mot kall, snabb tillväxt och riklig blomning. Täta plantningar av dvärg iris ser vackra ut längs kantarna. Höga sorter växer bra utmed staket och häckar. Det finns flera hundra sorter av sibiriska iriser, som skiljer sig i höjd och form av blomman, villkoren för blommande och bladets struktur.

Iris Siberian – beskrivning och funktioner

gul iris siberianFördelarna med sibirisk iris är uppenbara – det är uthållighet för svåra miljöförhållanden, resistens mot sjukdomar, enkel vård, färgdiversitet och möjligheten till snabb tillväxt.

Alla iris i naturen är indelade i två grupper:

 1. Iris med ett skägg på de lägre kronbladen, det är skäggigt.
 2. Iriser, som inte har något skägg, det vill säga är ökända.

Iris Siberian Iris Sibirica har inget skägg, det har släta silkeblöjor, en bukett i pittig form, tillräckligt stor. På en stam bildas flera blommor på en gång – 2 och 3. Växtens naturliga nyans är blåblå. Hybridsorter har ett brett utbud av färger – vit, rosa, gul, röd, vinröd, lila. På kronblad av den sibiriska irisen kan två nyanser kombineras samtidigt.

På grund av ett framgångsrikt arbete av uppfödare var cirka 800 sorter uppfödda. Vackra livskraftiga blommor pryder de bästa trädgårdarna i Europa, Kaukasus och Turkiet.

Iris Siberian foto och beskrivning:

 1. Den klassiska blomman består av sex kronblad, tre smala, riktade uppåt och tre nedre, bredare och böjda till botten.
 2. Nära botten av kronbladet finns ett kikhål – en kontrasterande färgpunkt, längs kronblad kan passera en kant.
 3. Hybridsorter kan bara ha breda eller bara smala kronblad, deras stjälkar kan grena.
 4. Skillnaden i sorter manifesteras inte bara vid färgning av peduncles, men också i deras konsistens. Det finns sibiriska iris med terry och släta kronblad, med en korrugerad och jämn kant.

Related  Väx Aglaonema hemma

gardin av sibirisk irisHuvudegenskapen hos den sibiriska irisen är stamens styrka. Även när den når 100 och 120 cm i höjd behöver anläggningen inte ytterligare stöd. Det finns medelstora, stunted och dvärg sorter med ett annat antal peduncles. De flesta av sorterna blommar i juni, det finns sorter med en sen blomningstid, som förekommer i juli och augusti. Tilldela också remontant sorter, som har tid att blekna för en varm årstid två gånger – på våren och hösten.

Sibirisk iris – sortväxter

Irises Siberian photos of varieties and their description:

 1. Harpswell Haze. Den har en stor blommig anbud, mild, blåblå nyans med uttalade mörka vener. Under lång tid kan växa utan transplantation, en livskraftig och anspråkslös blomma.Harpswell Haze
 2. Vit virvla runt. Vit sibirisk iris med en delikat guldfärg, kännetecknad av ett stort peduncle – upp till 15 cm och en lång blomningstid. En flerårig busk kan sprida sig till platsen, en meter i längd och bredd.grade White Swirl
 3. Leader of Altai. Inhemska sorten är utrustad med flera namn – kotatek, cockerel, bells. Varje stam behåller från 3 till 6 peduncles samtidigt som den blommar i 2 blommor av en mättad blå nyans.sortera ledare av Altai
 4. Hubbard. Denna iris når en genomsnittlig höjd – från 60 till 80 cm, har en stor blomstång av en ovanlig lila violett nyans. En särskiljande egenskap är en gul eller vit smet i botten av de lägre kronbladen.klass Hubbard
 5. Hohenflug. En av de högsta iriserna bland den sibiriska, den kan nå en höjd av 160 cm. Den har stora peduncles med breda kronblad av mörkblå färg.grade Hohenflug

Iris Siberian – regler för plantering och vård

plantering av sibirisk irisPlantering och vård av sibirisk iris är inte särskilt svårt, växter är generöst och vackert blommade på öppna områden. Varaktigheten av blomningen beror på sorten, det kan ta från 2 veckor till en månad. Måttlig fuktighet – ett lov om snabb spridning och frodig buskighet. För odling föredras ett neutralt jordmedium.

Related  Växande cyklamen hemma: viktiga nyanser av plantering och omsorg för den krävande stiliga mannen

Iris Siberian landning:

 • våren – mars och maj månad
 • hösten – augusti och september.

blomsterbädd med iris av sibiriskaReglerna för hösten iris plantering – en månad före början av stabilt kallt väder, så att växter kan etableras på det öppna marken. Transplantering och plantering av sibiriska iris under våren bör utföras efter frost och i välmående jord.

Iris som en näringsrik och lös jord, de behöver systematisk matning – efter transplantation, vid tidpunkten för knoppbildning och efter blomning.

Rizomer och lökar brukar inte återfalla, den centrala knoppen förblir alltid på ytan. Planterna behöver noggrann lossning för att undvika att röra anbudsrötterna, vattna när marken torkar, avlägsna döda delar och ogräs. Med ålder försvagas buskens blomning, så det är nödvändigt att plantera kulturen på nya ställen.

Iris Siberian i landskapsdesign

fantastiska iris av siberianOlika sorter av sibirisk iris, med olika nyanser av blomman, höjden på stjälkarna och storheten i busken, gör att den kan användas i stor utsträckning för att dekorera något landskap:

 1. I förgrunden. I den första nivån är det bättre att plantera sorter av iriser med en öppen blomma med cupped kronblad av de ljusaste och saftiga nyanserna – röd, blå, gul, orange, vit.
 2. Bakom. Höga och kraftfulla iris fungerar som en vacker bakgrund för andra växter och blommor.
 3. I mitten av blomsterbädden. Effektivt och ljust ser de långa iriserna ut i mitten av en öblomma eller en cirkulär blomsterträdgård.
 4. Vid dammen. Harmoniskt ser det ut som en iris planterad längs stranden av en damm eller sjö.Sibirisk iris nära dammen
 5. På gräsmattan. Gruppblommor är lämpliga bland grön gräsmatta, deras dekorativitet minskar inte alls före och efter blommande.
 6. För bergsklättringen. Låga kvaliteter är efterfrågan på att dekorera rockeries och alpina kullar. De planteras i separata exemplar och i små grupper.Sibirisk iris i rockar
 7. Komplex landskap. Rhizome iris planteras på backarna för skönhet och för att förhindra deras krossning.
 8. Längs vägarna. Den täta grönska av iris är idealisk för utformning av trädgårdsvägar, längs staket och häckar.iris siberian längs trädgården vägen

Related  Användbara egenskaper hos ingefära och kontraindikationer i ansökan

Erfaren odlare rekommenderar att man ofta delar upp och transplanterar iris. Dessa åtgärder tillåter inte att gamla växter växer, hjälper till att öka sina dekorativa egenskaper och förlänga blomningen. Utan transplantation kan buskar växa på ett ställe i 5 och 10 år i rad.

Iriser är sibiriska populära och multifunktionella blommor. De är vackra, opretentiösa och doftande. Dessa växter sjunger av poeter, porträtteras av konstnärer och adored av trädgårdsmästare. För varje trädgård finns en lämplig sort. Levande skönhet kan hämtas till huset – iris står långt i skuren.

Upretensiös Siberian iris – video