bakrov sulfat v vrtnarstvuVsak naseljenec želi rasti in zbrati močno, zdravo zelenjavo, sadje in sadje, vendar so razmere v posteljah daleč od idealne. Bakreni vitriol, katerega uporaba v vrtnarstvu že dolgo dokazuje svojo učinkovitost, je eden od najbolj znanih fungicidov, ki nasprotujejo patogenim glivam.

Izkušnje pri uporabi bakrovega sulfata v vrtnarstvu in vrtnarstvu so več kot stoletje. V tem času so se pojavile druge kemično aktivne spojine, danes pa se zahteva bakrov sulfat. Zahvaljujoč bakru ta spojina ne ščiti rastlin pred nevarnimi boleznimi, ampak ima tudi ugoden učinek na kakovost pridelka.

Varnostni ukrepi pri nanašanju bakrovega sulfata v vrtnarstvu

varnostni inženiring

Nepremišljena uporaba bakrovega sulfata lahko privede do kopičenja bakra v plodni plasti tal in vode, opeklin in poškodb tkiv rastlin, ki se zdravijo, in do neželenih posledic za zdravje ljudi.

Zato je pomembno upoštevati:

 • priporočljivo za škropljenje dreves v pomladnem odmerku bakrovega sulfata;
 • pogoji obdelave nekaterih vrtnih posevkov;
 • varnost pri delu s kemikalijami, to je uporaba osebne zaščitne opreme.

Pred delom z bakrenim vitriolom mora pridelovalec skrbeti za prisotnost kozarcev, respiratorja ali bombažne gaze, rokavic, delovne obleke in enostavno očiščenih čevljev. Raztopina se pripravi v ločenem vsebniku, ki nima stika s hrano in pitno vodo.

Med zdravljenjem dreves z bakrovim sulfatom spomladi ali z drugimi načini uporabe fungicida zagotovite, da v bližini ne obstajajo nezaščiteni ljudje in živali. Za preprečevanje nevarnega izhlapevanja kemikalije se uporablja pri temperaturi zraka pod + 30 ° C.

Pogoji obdelave vrta z bakrovim sulfatom

slaba foliarna obdelavaUčinkovitost zdravljenja z bakrenimi spojinami je odvisna od upoštevanja navodil, izbire odmerka in pravilnega obdobja uporabe. Kdaj razpršiti drevesa s bakrovim sulfatom, spomladi, poleti ali jeseni?

Raztopina bakrovega sulfata je aktivna kemična tekočina, ki ima sušilni in celo gorljivi učinek. Pršenje z listi in mladimi poganjki ne bo ščitilo pred glivami, temveč tudi povzroči poškodbe rastlin. Poleg tega sulfatni baker deluje le na sporih, ne da bi to vplivalo na zaraščeni micelij. Zato je bakrov sulfat odlična preventiva in zdravilo za nasade vrta s pojavom prvih znakov pora.

Zdravilo je treba uporabiti za profilakso. To olajša obdelava vrta z bakrovim sulfatom v zgodnji pomladi, ko se listi na drevesih in grmovnicah še niso obrnili ali pa jeseni po padcu.

Obenem se sadike nanašajo na bakrov sulfat, ki pomaga znebiti sporih glivic, ki se kopičijo v površinskem sloju zemlje in prenašajo vetrovi ali kapljice vode v rastline.

Na zelenih listih se bakrov sulfat in pripravki, ki temeljijo na njej, natančno uporabljajo za zdravljenje in profilakso, dokler spor iz prizadetih kultur ne razpade v zdrave rastline.

Related  Kako hitro in preprosto trajno znebiti regratov na vrtni parceli

Metode uporabe bakrovega sulfata v vrtnarstvu

nadzor bolezniNavodila za uporabo bakrovega sulfata v hortikulturi opisuje pripravo kot kristaliničen prah modro ali modro barvo, ki se v daljšem izpostavljanju zraku postanejo manj intenziven vendar se vrne, če bakrovega sulfata raztopino vzpostavimo v stik z vlago.

Najpogosteje uporabljana sredstva so:

 • cenovno ugoden, učinkovit antiseptik;
 • fungicid za predplodno pripravo gomoljev, semen, zdravljenje dreves in grmov;
 • priprava za izboljšanje kakovosti tal z nizko koncentracijo humusa in pomanjkanja bakra.

Na tleh z visoko vsebnostjo peska, na šotiščih in na drugih območjih, kjer rastline trpijo zaradi pomanjkanja bakra, se priprava v prahu lahko uporablja zgodaj in pozno.

Bakrov vitriol se porabi s hitrostjo 1 gram na kvadratni meter, predhodno pomešan z majhno količino substrata. Na kultiviranih tleh se sredstva, da bi se izognili akumulaciji bakra, uvedli v intervalih 4-5 let, vzporedno pa se izvajajo kolobarjenje.

zatiranje škodljivcevUporaba bakrovega sulfata v vrtnarstvu spomladi ni omejena na prah. Tla se dekontaminira z raztopino v koncentraciji 5 gramov snovi na 10 litrov vode. Ta ukrep pomaga prihraniti letne pridelke od fusarioze, različnih vrst gnilobe, črne noge.

Višina vegetacije, tj sredi poletja, če obstajajo znaki kloroze rastlin in zaviranje rasti, površina pod zaliti šibka, približno 1 g bakrovega sulfata za 10 litrov raztopine z vodo.

Visoka koncentracija. 100 gramov na 10 litrov vode, bakrov sulfat premaga moniliosis patogenov, pegavost klyasterosporioza, anthracnose in plesen, češnja listov naključna, in nekateri venenje patchiness. Zdravilne učinkovine, ki popolnoma očisti poškodovanih območij na debla sadnih in okrasnih rastlin. V tem primeru je obseg bakrovega sulfata v vrtnarstvu vključuje:

 • pridelki iz kamnitih sadnih sadežev, vključno s slivami in češnjami, marelicami, trnjem, češnjami in breskvami;
 • hruška in jabolka;
 • sadni grmi, na primer vse sorte ribez, maline in kosmulje;
 • vinske trte.

Related  Jeruzalemska artičoka se lahko in mora goji na primestnem območju

V pozni jeseni se raztopina 50 gramov bakrovega sulfata v 10 litrih vode razprši z vrtnicami. Sadike se razkužijo, ko potopite koreninski sistem v tekočino. Isti postopek, toda s dvakrat manj šibko raztopino, se izpostavijo sadike vrtnih jagod in drugih zelenih rastlin, kemična aktivnost tekočine pa se z dodatkom dodatnih sestavin zmanjša.

bakrov sulfat za vrtnicePreden boste posodili bakrov sulfat za njegovo uporabo v vrtnarstvu, morate poskrbeti za zadostno količino sredstev.

Povprečna poraba odraslih dreves je 10 litrov. Na travnatih gredah potrebujejo mladi primerki in visoki grmiči do 2 litra, za običajne grmovnice pa poll tekočine. Med predelavo rastlin spremljamo, da rešitev ni samo na vidnih delih debla in vej.

Kako saditi bakrov sulfat za uporabo v vrtnarstvu

pravilno koncentracijo zdravilaRaztopina bakrovega sulfata ima omejeno obdobje delovanja, zato jo pripravimo pred škropljenjem sadnih rastlin, predelovalnega sadilnega materiala ali zelenih rastlin.

Kako saditi bakrov sulfat za škropljenje dreves? Modri ​​prašek raztopimo v majhnem volumnu vode in nato tekočino z mešanjem prinesti v zahtevano koncentracijo. Zdravljenje je treba začeti takoj.

Najboljši čas za škropljenje je suho, brez vetra vreme z zmerno oblačnostjo, rastlina se zapre iz neposredne sončne svetlobe. Primerno je opraviti zdravljenje zgodaj zjutraj ali zvečer, po sončnem zahodu.

Ker delovanje bakrovega sulfata in pripravkov na njegovi osnovi traja približno en teden, in da bi dosegli želeni učinek, naj traja najmanj 4 ure. Če bodo rastline v začetnem obdobju padle pod dežjem ali zalivanjem, se bo učinek vitriola zmanjšal.

Z množico uporabnih lastnosti bakrovega sulfata ima to sredstvo resno pomanjkljivost – povečana kislost. Zaradi svoje raztopine sežigajo zeleni deli rastlin, mladi poganjki in korenine, zato je obseg vitriola zelo omejen.

Lime pomaga nevtralizirati toksičnost bakrovega sulfata. Taka mešanica, raztopljena v vodi, se imenuje tekočina Bordeaux, ima vse protiglivične lastnosti vitriola in pri povprečni stopnji strupenosti ne povzroča resne škode za pridelke vrtov. Med boleznimi, ki so bile dane pred tekočino Bordeaux, kraste, pozno blato, plesenjo, antracnozo, rjo in cercoporozo.

 1. Priprava sredstva na osnovi apna in bakrovega sulfata, ki se uporablja v vrtnarskih kemikalijah, se mešajo ločeno v plastičnih ali steklenih posodah. Kovinske jedi niso primerne zaradi agresivnosti sestavnih delov!
 2. V belem apnom mleku, postopoma, nenehno mešanje, vlijemo v modro tekočino.
 3. Nazadnje, raztopino filtriramo in uporabimo po navodilih.

Related  Kakšno sadje je avokado in kako se je jedo

1% raztopina za cvetjeZa aplikacijo pomladi Bordeauxove tekočine je lahko njegova koncentracija višja kot poleti. Pršenje dreves opravimo s 3-c raztopino, za predelavo zelenih grmovnic iz vrtnic, jagod, trajnih cvetov in grmov naredimo varčen enodstotni sestavek.

Manj manj učinkovita je tekočina, ki temelji na bakrovem sulfatu in natrijevem pepelu. Toda takšno mešanico je lažje narediti z odtekanjem dveh prej izdelanih rešitev. Njene kapljice na listih ne puščajo sledi in za boljšo oprijem na površino lahko dodate mleko, milo ali mletje lepila.

Na poletnem prebivališču je na voljo veliko načinov uporabe bakrenega vitriola v vrtnarstvu. Glavna stvar je, da uporabite to orodje pravilno, ne da bi pri tem povzročili škodo na nasadih, tleh ali ljudeh.

Video o lastnostih in metodah uporabe bakrovega sulfata