astilba v krajinskem oblikovanjuCvetličarji so še posebej cenjeni za nepretrgane trajnice, ki vsako leto zaokrožujejo spletno stran s svetelimi tremuloznimi socvetji. Takšne kulture vključujejo astilbo, sajenje in oskrbo v odprtem prostoru, nad katerim začetnik ne bo preveč težko.

Eno je, samo da vidim, enkrat luknjičaste listje in visok nad njeno ukrivljenih kot zračno peno, cvetovi, pozabite na obraz let dekorativne rastline je ni več mogoče! Tudi čez cvetočo sezono so astilba ljubek in privlačni. Ni presenetljivo, da rastlina postaja vse bolj priljubljena med vrtnarji različnih regij v državi. Ljubitelji Flower so, na primer, v Sibiriji, kjer je vkrcanje in skrb za astilbe, se zdi, lahko samo sanja.

Da bi se lepote, ki so se pojavile na mestu, počutile udobne, rastejo in cvetele za radost lastnikov, je treba vedeti nekaj o sami kulturi in pogojih, ki so za to sprejemljivi.

Garden Beauty Astilba

nežen cvet astilbeAstilba je zelena okrasna trajnica, katere različne vrste so prišle iz Azije in Severne Amerike. Odvisno od pridelane sorte se višina rastline lahko giblje od 20 cm do 2 metra, neverjetno raznolika in odtenki drobnih cvetov, zbranih v snežni cvetovi. Uspešno izbrane rastline bodo pokrivale vrt z oblakom znamenitosti odtenkov bele, roza, rdeče, vijolične in lila. Listi, kot so socvetje, so dekorativni. Ne samo, da imajo izvrstno lažno razrezane oblike, barva listnih listov se razlikuje od običajne zelene do bordo ali vijolično modre barve.

Če se malo trudite v rasti in negi, astilba, kot je na sliki, od junija do avgusta, bo presenetila s prijateljskim in dolgim ​​cvetenjem.

Astilba v odprtem prostoru je zelo hvaležna rastlina, ki se odlično odziva na pozornost, pravilno izbiro kraja za sajenje in neutrudno nego. Ta ena od redkih kultur ne nosi le, temveč tudi raje penumbra. V vrtu Astilbe je zelo malo sovražnikov, cvet pa zelo redko prizadenejo bolezni.

Kdaj rastlina astilba na prostem: spomladi ali jeseni

zbujam se po zimiPo hibernaciji se rastlina malo bolj pozna kot preostale trajnice. Da bi astilba začela stabilno vegetacijo, povprečna dnevna temperatura zraka ne sme padati pod + 10 ° C. Na toplem območju se mladi listi astilbe med saditvijo in oskrbo na odprtem terenu pojavijo konec aprila ali v začetku maja.

Na severu, kjer je pomlad zaprt, je razvoj obrata odložen do konca maja ali v začetku junija.

Če želi cvetličar dopolniti svojo zbirko razkošnih rastlin, je pomembno, da ne pohitite, da cvetna kultura po presaditvi ne zamrzne in ne zamuja. V nasprotnem primeru bo v težkem vremenu Astilbe težje prilagoditi.

Začetek rastne sezone in čas je, ko je bolje, da rastlina astilba na prostem spomladi.

Nekateri poletni prebivalci izvajajo jesensko zasaditev rože, vendar je v tem primeru obratu treba zagotoviti čas za korenenje in prilagajanje na nov kraj.

Kraj za zasaditev astilbe na odprtem tleh

cvetlična postelja cvetoče astilbePri izbiri mesta za astilbo, morate zapomniti, da obrat:

 • raje razpršeno svetlobo;
 • lahko raste in cvetijo v senci dreves in zgradb;
 • Pri izbiri zemlje, ki bi morala dobro vzdrževati vlago in ne biti preveč težka, je neizogibna;
 • Vendar pa ne prenaša stagnacije vlage, ki ogroža gnilobo korenin, in v pomladnem času povečuje tveganje za pojav preli.

Za cvetoče trajnice ne trpijo preveč suh zrak, astilbe za sajenje v odprtem terenu in lažje vzdrževanje, da je koristno, da izberejo dele bližini rezervoarjev, kjer je vlažnost nekoliko višja.

Značilnosti sajenja cvetovine Astilbe v tleh spomladi

astilbe pristanekNa posteljo prostor za astilbe izračunane tako, da je grmovje okoli 30-40 cm sajenje luknjo pripravljena globina vnaprej in dodamo širina 30 cm .:

 • 30 gramov kompleksnih gnojil za okrasne pridelke;
 • o kozarcu kostne moke;
 • humus.

Sajenje se izvaja v vlažnih tleh do globine približno 20 cm, medtem ko nad točkami prihodnje rasti plast zemlje ne sme biti večja od 3-5 cm.

Zasajene odrasle rastline in vegetativno razmnoževanje delenki astilbe vrh debel mulčenje na tleh zadržuje vlago bolje, in so rastline zaščitene pred kalitev plevela.

Kot mulč je primerna vrsta materialov, ki vključujejo:

 • sesekljana slama;
 • velike čipe ali koščke lubja;
 • kamenčki ali ekspandirana glina;
 • nizka šota.

mulčenje okoli astilbePo potrebi se poleti mulčenja poleti posodablja in ko jesenski zasaditev astilbe na odprtem tleh pomaga mirno zimo za dolgoročno kulturo.

Kdaj je koristno, da rastlina astilba na odprtem jesenju jeseni?

Astilba na UraluPosebnost astilbe je zgornja rast koreninskega sistema, ki v nekaj letih povzroči nastanek gostega otoka pod grmičevjem, ki se dvigne nad splošno raven tal. Brez rednega, enkrat v 4-5 letih presaditve:

 • korenine astilbe oslabijo;
 • število novo nastalih ledvičnih brstov se zmanjša;
 • cvetenje takšne rastline je krajše in revnejše, listi so plitki.

Po cvetenju odraslega astilbe je koristno opraviti jesenski presadek, ki je kombiniral postopek z razdelitvijo grmičev na nekatere mlade.

Če imate za sajenje in skrb za astilbe v Urala, Sibirije, Non-črna zemlja, morate izračunati čas presaditev, tako da je rastlina imela časa, da privadi. Dobro orodje bo padla mulčenje, ki delno nadomestile ali povečala učinek skriva cvet na zimo.

Vegetativno razmnoževanje in sajenje Astilbe s semeni

astilba blizu ribnikaV razmerah amaterskega vrta ali poletne rezidence Astilbe se vegetativno reproducirajo, to je z razdelitvijo odraslega grma ali z uporabo ločenih ledvic obnove. Zasaditev astilbe s semeni je redkost, ki se uporablja za proizvodnjo novih sort ali hibridov, pa tudi v prisotnosti sortnega semena.

Najlažji način je razdeliti odraslo grmovje. To se naredi spomladi ali jeseni, tako da na vsakem delu obstaja nekaj perspektivnih rastnih točk in dovolj korenin za hrano.

Mesta rezine na koreninskem sistemu je treba obdelati s sesekljanim ogljem. Pristanek na odprtem tleh in skrb za Astilbo v tem primeru nima posebnih značilnosti, razen tistih, ki vsak dan polivajo mlade primerke. Če ne zamudite s spremembo, že v drugi polovici poletja, Astilba prosim prve cvetove.

Podružnica obetavnih ledvic, ki bo prihodnje leto postala neodvisen beg, bo prav tako pomagala, da bi dobili mlado astilbo. In tukaj je vredno paziti, da ima ledvica obnovitve zdrav koren.

Prihodnja grm je posajena na ločeni sadišči v prostoru, ki absorbira vlago. Pogosto uporabite zavetišča za film. Pomagali bodo ohranjati udobno temperaturo, visoko vlažnost in pomagati rastlini, da se korenita hitreje. V jeseni ali naslednji veni so takšne sadike pripravljene za sajenje na stalnem mestu.

Skrb za Astilbo po pristanku na prostem

Astilba potrebuje skrbno negoSkrb za lepo astilbo ne otežuje najbolj zaposlenega poletnega prebivalca. Če je kraj zasaditve kompetentno izbran, spomladi, poleti in jeseni, medtem ko vegetacija poteka, je cvet potreben:

 • zalivanje, ki zagotavlja rastlino z najljubšo vodo;
 • prevleka z prevlado kalija in fosforja;
 • ukrepi za vzdrževanje čistoče in razrahljanja tal, na primer, vzdrževanje mulčnega sloja.

Ne bi smelo biti dovoljeno, da so tla pod astilbo prekrita s suho skorjo. Rastlina se takoj odziva z letargičnimi listi, razpršenjem cvetov in “napakami” v bujnih socvetjih.

Astilba se ne boji mraza, tako da v večini regij ni posebej zaščitena, vendar je vredno preveriti jalovino. Ko pride pomlad, se prepreči mulčenje. Ohranila bo kalčke pred zmrzaljo in poenostavila skrb za astilbo po sajenju rože v tleh.

Izkušeni pridelovalci, dolgoletne kulture, priporočamo, da odstranite izgubljene socvetje skupaj s pedunci. Ta ukrep bo prihranil energijo in izboljšal videz celotne gredice. Pred nastopom hladnega vremena je nadzemni del rastlin lepo odrezan, pri čemer se peclja 5-10 cm nad nivojem tal.

Zanimivo o očarljivi astilbi – video