Redko je najti vrtno zemljo ali nasad sadja in jagodičja, ne da bi pridelovali kosmulje, ki raste na njih. Prav tako se imenuje “severno grozdje” za prijeten nežni okus in možnost rasti v precej vremenskih razmerah.
Okrogle ali ovalne sadje kosmulja vsebuje sladkorje, vitamine in aminokisline, zato je treba uvesti jagode v prehrani vso družino, predvsem pa raznolikost sort omogočajo enostavno izberejo 2-3 grm za sajenje.

Izbira zgodnjih sort, pozno in srednjega zorenja omogočajo praznik na svežih jagod za en mesec, in konzervirane ali zamrznjeno sadje, da se za dobavo vitaminov in razvedriti zimsko sezono. Iz kislo-sladkih jagode pripravite kompote, žele, marmelado, marmelado in vino.

Pogoji za sajenje kosmulja

Kosmulje v kozarcuKosmulje pri saditvi in ​​pridelavi ne prinašajo veliko težav, vendar je treba še naprej upoštevati nekatere pogoje in zahteve, da bi pridobili in ohranili dobro žetev.

Ta kultura je samo-oplojena, prisotnost grmovnic ali opraševalnih sort ni potrebna za to. Ampak, kot si želite, lahko izkrcali v bližini besshipnye ali ščemeč grm z rumenimi, rdečimi, temno vijolične jagode sladko ali kislo-sladkega okusa. Lahko dajete prednost grmičevjem, ki se ne iztegnejo, ampak obrazec.

Pri izbiri kraja za sajenje upoštevajte ljubezen do svetlobe in dolgo življenjsko dobo kosmulja – obilno sadje do 15 let in postopoma zmanjšajte pridelke včasih do 40 let življenja.

Zato je treba saditi kosmulje, kjer ne načrtujete v prihodnjih letih, brez stavb, tako da grmovnice rastejo na sončnem območju brez senčenja.

Tla za kosmulje so lahko skoraj vse: glinasta in peščena, ilovnata in peščena ilovnata. Samo, ne voli močvirja in kislega tla.

Vsako zemljo je mogoče popraviti za potrebe kosmulje. Torej, v peščeni in peščeni ilovici je vsako leto potrebno ekološko pridelavo, glina pa se zelo pogosto sproščajo, tako da potrebujejo zrak, ki ga potrebujejo korenine. V idealnih razmerah tudi pridelava in pridelovanje kosmulja opazimo, ko so rastline posajene na svetlo suhih območjih. Plevel okoli grmov je treba redno uničevati.

Related  Celoletno gojenje kumar v rastlinjaku

Žlici kosmuljeDa bi v nekaj letih zbrali obilno pridelek sladkih aromatičnih jagod, je treba pravilno določiti kraj, kjer je treba saditi kosmulje. Pod njegovim pristankom izberite sončno, celo, zaščiteno pred vetrovnim delom. Podzemna voda ne bi smela ležati več kot 1 m od površine zemlje, ker korenine kosmulje rastejo do globine 50-70 cm; sicer se lahko upognejo, obrat bo začel boleti.

Značilnosti sajenja kosmulje v predmestju se ne razlikujejo od sajenja v regiji Volga ali Sibiriji. Tukaj so samo vrste, da izberejo zonski, primerni za gojenje v tej regiji.

Torej, za moskovsko regijo so sorte angleško rumene in Varšava primerne, za Volgijo pa Afriko, Grace, Kolobok.

Pravila za sajenje kosmulja

V skladu s pravili sajenja kosmul na trajnem mestu na mestu, kot tudi drugih trajnic rastline, morate najprej odločiti, kdaj je to bolje. Običajno so rastline posajene bodisi zgodaj spomladi, pred nenadzorovanim bodisi v jeseni po koncu vegetacije. Izjeme so sadike z zaprtim koreninskim sistemom, čas njihovega sajenja se lahko premika, vendar ne veliko, in ne v najbolj vročih in suhih časih.

Kosmiče se najbolje posadijo v jesenskem obdobju od sredine septembra do začetka oktobra. Pri sajenju kosmulje pade, bo imel časa za koren tudi pred nastopom zmrzali, pusti pozimi in spomladi z dobrimi koreninami bodo začeli uspešno raste.

Preživetje sadik med pridelavo spomladi je nekoliko slabše.

Kako saditi kosmulje v jeseni?

Torej ste pridobili sadik v drevesu sadnega drevja ali z rokami, in morda ste ga sami dvignili.

Pri sajenju kosmulja sledite naslednjim nasvetom, tako da vas rastlina v prihodnosti ne bo razočarala:

  • Pripravite sedeže za prihodnjo saditev na razdalji približno 1,5 x 1,5 m, glede na dimenzijske značilnosti grmišča določene sorte. Odkopajte in očistite območje okoli plevelov, najbolje je, da začnete to delati vsaj nekaj tednov pred sajenjem, da bi zagotovo odstranili travo, po možnosti s koreninami.
  • Kopati jamo velikosti 40 * 50 * 50 cm Če imate veliko organskih gnojil -. Humus, gnoj, kompost, – dodajte jih ne le v jamah, ampak tudi raztreseni okrog njih s hitrostjo 3-4 kg / 1 m .. Toda, če je količina organskih snovi omejena, nato poškropi le pod grmovje seboj v jamah, mešanih z gnojili – superfosfat in kalijev klorid, ter pepela in dolomit moke. Ker ste se odločili za gojenje kosmulje v jeseni, sečnina in druga dušika gnojila v tem času leta ni treba narediti! Uporabni bodo šele naslednji pomladi.
  • Sadike se pregledajo, odstranijo zlomljene vejice, odrezane poškodovane korenine. Korenine sadik se skrbno razprostirajo v globini in na straneh, poglabljajo pa 4-6 cm od prejšnje višine sajenja. Izkoristite korenine z zemljo in rahlo navlažite, da ga kompaktirate okoli korenin. Pod vsakim grmom izlijete ne manj kot vedro vode in pokrijte s humusom ali šoto.
  • Seske iz novo zasajene rastline odrežite do majhnih penechkov s 3-5 rastlinskimi brsti. Od tega se bodo prve večje podružnice povečale spomladi.

Related  Dušikova gnojila njihova pomembnost in uporaba

Naslednja skrb za grmovje kosmulje ne bo težavna. Ko rastlina raste, bo potreboval podporo, ne da bi dolge poganjke ležale na tleh.

črne kosmuljeZalivanje se izvede po potrebi: ne morete napolniti grmovja, temveč v vročih, suhih časih, zlasti v času izlivanja jagod, je potrebno zalivanje.

Zmanjševanje se izvaja občasno, še posebej po močnih deževnikih, da bi se izognili tvorjenju skorja na tleh pod grmičevjem. Med sproščanjem ne pozabite odstraniti vseh plevelov, če je mogoče – z koreninami.
Perekopka je dovoljeno le do globine ne več kot 5-8 cm, saj so korenine kosmulja blizu površine zemlje.

Oploditev rastline je lahko v obdobju nastanka jajčnikov in polnjenje jagod s tekočimi organskimi, pa tudi spomladi – dušik, jeseni – kalijeva gnojila.

Vsako leto se redčijo in, če je potrebno, sanitarno obrezovanje poganjkov, pri čemer pusti na grmovju 8-10 močnih zdravih vej različnih starosti.

Kako jeseni zasaditi kosmulje (video)