begonia bushLjubitelji rastlin se dobro zavedajo situacije, ko cvet, ki vam je všeč, ni na voljo ali pa je predrag. Posebej pogosto se to dogaja z begonii, ker imajo tako veliko sort in sort. Zato lastniki teh lepot potrebujejo hitro mlado kopijo.

Načini reprodukcije begonov

Odvisno od vrste se lahko razmnožuje:

 • semena (vse cvetoče vrste);
 • delitev gomoljev (gomoljnih vrst);
 • listi listov in listni deli;
 • steblo stebla (vse begoni, ki imajo steblo).

Razmnoževanje s semeni je najdaljši in najbolj nezanesljiv način. Primerna je, če ni materiala za vegetativno razmnoževanje ali če je potrebno pridobiti veliko rastlin. Zaradi narave rastline je proces setve in kalitev kompleksen.

Vegetativna razmnoževanje zagotavlja ohranitev vseh značilnosti materinega vzorca.

Pri uporabi listnih listov begonije ali delov listov se oblikujejo dojenčki, ki se počasi razvijajo kot sejanje.

Prednosti stebelnih sadik begonije

Rezanje begonov po delih stebla je boljše od drugih načinov razmnoževanja, ker ta možnost:

 • najhitrejši,
 • najbolj zanesljiv,
 • vam omogoča, da ohranite značilnosti sorte,
 • enostavno,
 • primeren za skoraj vse vrste begonia.

Begonia v lonecUtrjeni steblo begonije je lahko do 15 cm višine. Do tega trenutka že postaja precej močna in v prihodnosti raste z enako hitrostjo kot starša. Cvetenje, odvisno od vrste, se lahko pojavi skoraj takoj. Odstotek preživelih potaknjencev begonije je ponavadi zelo velik.

Reprodukcija begonije s stebelnimi potaknjenci, zahvaljujoč pridobitvi enakih materinskih vzorcev, omogoča ohranitev genskega bazena še posebej dragocenih sort in sort.

Če upoštevamo tehnologijo, metoda potaknjencev begonije ne povzroča težav žlahtnitelju.

Skozi vsako begonijo lahko zlahka razmnožujejo stebla stebla. Tudi v kraljevski begonii je mogoče razmnoževanje s potaknjenci, če so stari vzorci odrezali vrh, ki še ni postal koren.

Tehnologija razmnoževanja begonije s potaknjenci iz stebla

Rezine begonov vključujejo naslednje faze:

 • rezanje in priprava potaknjencev,
 • sušenje delov,
 • ukoreninjenje,
 • pristanek koreninskih stebel.

BegoniaZa potaknjence uporabite kose zdrave stebla dolžine 8-12 cm. Rezine so lahko apical (vzete s konice stebla rastline) in mediana. V vsakem primeru morajo biti vsaj dve ali tri ledvice. Odvečne liste se odstranijo, zato se ne odstranijo iz kalčkov. Dovolj je, da pustite 1-2 listov. Po tem morate rahlo sušiti dele.

begonia potaknjenci

Koren lahko potaknjenci begonia na dva načina: v vodi in v substrat.

V prvem primeru se spodnji del pripravljenih potaknjencev begonije dovaja v posodo z mehko vodo pri sobni temperaturi. Ne uporabljajte trde ali hladne vode. Plovilo je postavljeno v zmerno toplo (18-20 stopinj) svetlobe, ne pa v neposredni sončni svetlobi. Po tem ostane potrpežljiv in pazi … Če je kapaciteta prozorna, bo stanje reza jasno vidno. Tako pridelovalec ne bo zamudil trenutka pojavljanja prvih korenin in časa sajenja. Poleg tega lahko opazite pravočasno, če se rezanje zmanjša. Nato se vzame iz vode, odreže pokvarjeno mesto, ponovno osuši in postavi v svežo vodo. Po videzu korenin velikosti 1-2 cm je steblo posajeno v primerni tleh in potem deluje po normalnem presaditvi.

begonii rezanci, pripravljeni za sajenje

Root begoni se lahko ukoreninijo v substrat, ki se lahko uporablja kot vlažna šota, pesek ali primerna za begonie. V tem primeru je rez pripravljenih potaknjencev potopljen v vodo, nato pa v poseben pripravek, ki olajša nastanek korenin (podlage, heteroaksin ali kakšno drugo).
V majhnem loncu (v skladu z velikostjo potaknjencev) na drenažo vlije ustrezen vlažni substrat. Steblo je treba zatakniti v tla, odrezati rez za 1-2 cm.

Po tem je lonec tesno prekrit s prozorno posodo ali postavljen v tesno zaprto prozorno posodo, primerno velikosti. Noben del rastline ne sme dotikati stene ali strehe “trupla”.

gomolj iz begoniije

Po nekaj časa bodo stene posode pokazale potenje. To kaže na oblikovanje ustrezne mikroklime. Naslednji – vsak dan za minuto morate odpreti truplo za prezračevanje in opazovati. Takoj ko se pojavijo novi listi, se rastlinjaka odstrani. Nova naprava je pripravljena.

Uporabite lahko katero koli od opisanih metod. V vodi je primerneje opazovati proces nastajanja korenov. Ta metoda je bolj znana. Toda korenine so krhke, običajno se poškodujejo, ko so posajene. Da, rastlina se mora prilagoditi novim habitatom. Postopek preživetja in rasti upada, begonija slabi.

Korenine v tleh so takoj prilagojene za pridobivanje vlage in hranjenje iz nje. Tako pridobljena rastlina na ta način prevzema rast svojih “vodnih” bratov.

Video – potaknjenci begonije