malineMnogi začetniki vrtnarjev verjamejo, da so maline nezahtevne in ne zahtevajo posebne skrbi. Vendar pa je to daleč od primera. Če želite zbrati bogato letino, ne smete pozabiti, da napravo ob določenih časih hranite.

To se običajno izvaja trikrat v sezoni, medtem ko vezanje jagode (maj), v času zorenja plodov (junij), kot tudi na grmu se oblikujejo brsti, iz katerih nov pridelek – se bo pojavil (avgust september) v prihodnosti. Najprej se uporabljajo dušikova gnojila (to je potrebno za dober razvoj rastline), nato mineralne dodatke (dajo hrano za sadje, ki se proizvaja in s tem povečuje donos).

Malina hranjenje spomladi

Prvi vrh preliv malin je treba opraviti v maju. V ta namen se ponavadi uporablja repartiran gnoj. Na 1 kvadrat. m potrebuje 6 kg. gnoj. Postavljena je okoli grmovja in posuta z majhno plastjo zemlje. Takšna operacija se izvaja, da se ohranijo vsa hranila organskega gnojila.

Mnogi vrtnarji verjamejo, da je najučinkovitejši način uporabe mulleina (gnojevka). Pripravimo ga z raztapljanjem v vodi. Na 10-litrskem vedru potrebujete pol kilograma gnoja. Nastala raztopina se vlije neposredno pod grmičevje. Na 1 kvadrat. m. sajenje 5 litrov gnojila je dovolj.

nezadostno hranjenjeDrug način za pridelavo malin je uporaba piščančjega gnojila. Mimogrede, to gnojilo je mogoče uporabiti kadarkoli v letu. To je razloženo z dejstvom, da vsebuje veliko koristnih snovi, ki so potrebne za popoln razvoj rastline. To so dušik, fosfor, kalcij in kalij.

Pripravite delovno rešitev na različne načine. Nekateri vrtnarji raje vztrajajo pri dveh tednih, drugi manjkajo nekaj dni. Vsekakor je razmerje priprave raztopine iz piščančjega gnojila enako – 1:20. Najbolje je, če uporabljate prave piščančje iztrebke, vendar jih lahko kupite v trgovini. Res je, da bo zadnja možnost zelo drago.

Katera od zgoraj navedenih možnosti je odvisna od lastnosti samega vrtnarja. Absolutno vse metode so učinkovite.

Related  Metode za kontrolo lišajev na sadnih drevesih

Malina hranjenje sredi poletja

Med oblikovanjem sadja potrebujejo tudi maline. Vendar pa se v tem primeru uporabljajo organsko-mineralne dodatke. Za te namene je dobro, na primer, za uporabo gnojil “Biovita” ali “Ideal”:

  1. Gnojilo “Biovita” (v granulah). Za pripravo delovne rešitve potrebujete 20-30 gr. na vedro vode. Prejeto tekočino je treba infundirati čez dan. Nato se uporablja za gnojenje. 10 litrov je dovolj za 5-7 kvadratnih metrov. m.
  2. Gnojilo “Idealno”. Načelo priprave je enako kot pri prejšnjem izdelku. 10 litrov vode ponavadi potrebuje 60 gr. (3 žlice). Raztopina je takoj pripravljena za uporabo. Eno vedro je dovolj za 7 kvadratnih kilometrov. m.

Vrh preleta malin v zgodnji jeseni

ni dovolj elementov v sledovihZadnji vrh preleta malin je narejen v začetku jeseni (prvo desetletje septembra). V tem primeru se uporabljajo mineralna gnojila. To je potrebno, da se cvetni brsti oblikujejo čim bolj.

Torej, za zadnje hranjenje na enem grmu potrebujete kalijevo sol (40 g) in superfosfat (60 g) v suhi obliki. Granule se vnesejo v prej oplaščeni tleh, je najbolje, da jih potresemo (granule) z zelo tanko plastjo tal. S tem boste prihranili vse koristne snovi.

Opredelite pomanjkanje pomembnih elementov v sledovih pri videzu grme

rumena malinaOpaziti je, da je glede na zunanje spremembe rastline mogoče razumeti, kateri elementi v sledovih manjka ali, nasprotno, preveč.

  • pomanjkanje dušikovih listov so bledi, majhni in zelo počasi rastejo;
  • presežek dušika – grm zelo hitro raste in ne zrušijo jagodičja;
  • pomanjkanje kalija – robovi listov vihra ali curd, tudi primeri, ko so naslikani v rjavi barvi;
  • pomanjkanje fosforja – ta sprememba je vidna golim očesom: rastlina je zelo šibka in poganjki so tanki;
  • pomanjkanje magnezijevih listov dobi rumeno senco (predvsem v sredini), rastlina raste počasi;
  • pomanjkanje železa – listi postanejo rumeni, čeprav ne na celotni površini: žile ostanejo zelene.

Za pozorne vrtnarje so zunanje spremembe v grmu neke vrste zvonci, ki povejo, kaj potrebuje rastlina v tem trenutku. Če je čas za ukrepanje, potem lahko pričakujete, da se bo še vedno zbrala dobra žetev.

V povzetku je treba reči, da so gnojila za maline zelo pomembna. Pomagali bodo prihraniti tudi najšibkejše grmovje. Poleg tega lahko pravilno uporabljena zgornja obleka znatno poveča donosnost. Glavna stvar je poznati potrebne deleže in se ne sme zamenjati pri pripravi različnih vrst gnojil. Če ste preglavili grm, potem lahko dolgo časa umre ali boli.

Related  Nedolžna trajnica astilba raste dobro na prostem

V video priporočilih za nego malin