Chardjou melonGulyabi ali Chardzhuy melone ljubijo vsi, ki le enkrat okusijo rezino dišečih sadov. Obroki poznega zorenja, ki vključujejo več vrst gulabov srednje Azije, se upravičeno imenujejo “kraljica melon”.

Veliko podolgovato ali ovalno sadeže je gladko, rahlo nagubano ali prekrito z neenakomerno površino mrežnega očesa. Gosto lubje, odvisno od sorte in sorte, ima lahko zeleno, belko ali rumeno barvo. Celuloza je gosta, gosta s čudovitim sladkim okusom in izrazitim okusom. Vse njihove lastnosti večino sort Gullabi pridobijo le nekaj dni ali tednov po zbiranju. Zaradi te lastnosti se melone lahko shranjujejo skoraj do pomladi in se prevažajo na dolge razdalje, brez strahu pred poškodbami ali izgubo okusa. Drevesa so nezahtevna in enostavno prenašajo skladiščenje v suspendirani obliki in se zložijo v kroglice.

Tako kot več tisoč let nazaj, je center raste Gulab Chardzhuysky območje v Turkmenistanu, ampak priljubljenost te vrste melone je, da kultura lahko vidi na področjih melona v Uzbekistanu, Kazahstanu, Tadžikistanu in južni Rusiji, na primer, v Astrahan regiji. Pridelovalci melona razlikujeta več vrst gouilabija.

Oranžni gullybi

Oranžni gullybiVzorec sorte izberejo rejci Uzbeškega raziskovalnega inštituta za pridelavo rastlin. Tu so pridobljene sorte in hibridi te kulture, ki so danes priljubljene. Rastlinsko obdobje traja od 100 do 115 dni. Plod oranžne gulabi melone je jajčasto oblikovan in doseže težo od 4 do 5 kg. Površina melone je ravna, v nekaterih sortah blizu reza je mogoče videti šibko delitev na segmente. Lubje je gosto, oranžno-rumeno, brez vzorca, vendar z veliko mrežico.

Na melon ta podvrsta melone ne dozori. Sveže rezano sadje ima celulozo z nizko vsebnostjo sladkorja z nizko vsebnostjo sladkorja, kar spreminja svoje lastnosti kot posledica kvačkanja.

Pri primernem obroku melone se nabere do 8,5% sladkorja, meso pridobi belo barvo, postane sočno in zelo dišeče.

Utrujenost je zelena

Utrujenost je zelenaV nasprotju z oranžno zeleno sorto na površini kaže majhne gube, mrežni vzorec pa ni tako izrazit. Debela, hrustljava pulpa melone pod lupino je zelenkasta in bližje centru – bela barva. Po okusu ni slabše od prejšnjih vrst goulabyja.

Neokrnjeno sadje v posebni pletvi lahko shranite do pomladi naslednjega leta.

Sary-gulabi

Melina Sary-gulabiLong-ovidne melone te vrste zlahka prepoznajo trdna velika mrežna očesa, ki pokrivajo ravno površino kože. Ko zorite, se barva ploda spremeni iz rumene do oranžne barve. Meso je debelo, viskozno vlakno, sočno in zelo sladko.

Related  Kako ravnati s prašnatimi plesni v grozdju

Melone Alla-hamma

Sadje v obliki jajc lahko doseže težo 6-7 kg. Melone s komaj opazno mrežno vzorec imajo svetlo rumeno barvo. Glede na to, vidna tanka seznanjenih, pogosto prekinitvami pasov rjavo-oranžno barvo. Tall stoji odličen okus, prijetno teksturo in hrustljavo belo meso, ki je imel skoraj celotno notranjost sadja.

Video o pravilih za izbiro zrele melone