Spomladanska saditev sadik sadnega drevjaVsak vrtnar želi videti svoj vrt zdravo, lepo in obilno plodno. Ključ do dobre rasti, bujne cvetenja in žetve je pravilno zasajeno sadno drevje spomladi.

Na žalost ni vedno lastnik mesta odgovoren za ta postopek, saj izbere prvo mesto za drevo, nekako organizira posaditev ali prepogosto postavlja sadike, ne da bi upošteval njihovo širjenje. Počakajte kmalu za pridelovanje in dobra žetev v tem primeru ni potrebna. Kako in kdaj se sadike sadnih dreves sadijo? Ali obstajajo kakršne koli skrivnosti, ki omogočajo rastline hitreje koreninijo in začnejo naraščati?

Čas saditve sadnega drevja spomladi

Najprej je treba določiti čas zasaditve. V literaturi je pogosto poudarjeno, da je zasaditev dreves prednost za jesensko drevo, vendar je treba upoštevati, da to priporočilo velja za južne regije.

V pogojih dolge tople jeseni zimsko trda drevesa in grmovnice uspevajo aklimatizirati in utrditi, ki precej dobro prenašajo zimo in začenjajo rasti že od zgodnjega pomladi. Severno od vrtnega območja, večja je nevarnost zmrzovanja drevesa.

Zato je zasaditev sadnih dreves spomladi bolj pogosto opravljena v severnih regijah. Hkrati je mogoče ohraniti sadike celo najbolj termofilnih rastlin ter uspešno prenašati rastline z odprtim koreninskim sistemom v tla. Res je, da ima takšna pristanek eno funkcijo. Izvesti je treba čim prej, tako da sežig začne svojo rastno sezono v tleh v stalnem prebivališču. Še vedno “spanje” drevesa niso občutljive na aktivno sonce in možne zmrzali.

Saditev sadik z zaprtim koreninskim sistemomKo spomladi rastlin sadnih dreves in grmovnic, ki so že videli listje? Dejansko lahko danes, spomladi prodaje, kupite sadik z že odprtimi brsti in celo listi. Počakajte, da taka grmovja in drevesa ne morejo. Najbolje je, da jih spustite:

  • ob nastopu stabilne vročine, kadar ni nevarnosti, zlasti ponoči, zmrzali poganjkov in koreninskega sistema;
  • v oblačnem vremenu, ko je na ledvicah in lističih manj nevarnosti opeklin, ki niso navajeni na neposredni sončni svetlobi.

Posebni datumi za sajenje v sadnih drevesnih sadnih rastlinah in sadikih grmičevja so odvisni od podnebnih in vremenskih značilnosti regije, sestave tal in lokacije. Praviloma je snežni trakt v nižjih predelih manj aktiven, tla se še bolj suši, kar odloži saditev.

Priprava sadik za sajenjeKarkoli časa za saditev sadik sadnega drevja spomladi, priprava za delo se začne jeseni, izbira prostor za rastline vnaprej in priprava zasadnih lukenj.

Shema zasaditve sadnih dreves in grmovja na mestu

Če iščemo prostor za prihodnji sadni vrt, je treba spomniti, da je za rastline izjemno pomembno ne samo plodnost tal in zalivanje, ampak tudi razsvetljava. Za mlade rastline je mesto izbrano tako, da se sadike hranijo v svetlobi vsaj pol dneva. Istočasno je za krhka drevesa potrebna zaščita pred mrzlim vetrom.

Za hitro aklimatizacijo je priporočljivo saditi sadne rastline, saj so rasle v vrtcu. Določite usmerjenost drevesa na straneh sveta, ki se začne v starosti dveh let po dolžini stranskih poganjkov. Na južni strani so bolj razvite kot na severu.

Toda, kako naj spomladi sadijo sadno drevo, če je v drevesnici prinesena rastlina treh let ali več z asimetrično krono? V tem primeru je bolj koristno, da se ga uporabi, tako da se krajše podokne pogledajo na jug. V nekaj letih, ob upoštevanju korektivne obloge, bo krona postala enotna in redna.

Obvladovanje nove spletne strani, začetniki poletni prebivalci pogosto resno napako. Pri saditvi spomladi sadnih dreves ne upoštevajo, da sta lahko višina, širina krošnje in značilnosti kmetijske tehnologije v zasajeni vrsti zelo različni. Mladi izgleda dobro negovan vrt in rastejo skupaj, vendar je po nekaj letih odkril, da je velika hruška popolnoma zasenčila pritlikave nosilni jablane, in pod krošnjami češenj jagodičje niso vidni.

Tudi v fazi načrtovanja je določena natančna ureditev dreves. Iz tega načrta bo pozneje odvisna od zdravja rastlin in donosa, ki ga prinašajo.

Kako določiti, kdaj je najmanjša razdalja med sadnim drevjem?

Pri sajenju sadnih dreves je pomembno ohranjati razdaljoMerjenje razdalje med sadikami jih vodi skupna višina sosednjih odraslih dreves. Na primer, češnja s sadjem doseže višino treh metrov, mora biti med sosednjimi drevesi iste vrste in sorte vsaj šest metrov. To bo ustvarilo vse pogoje za razvoj, kar pomeni:

  • krošnje zrasla drevesa ne bodo blokirane in ne bodo zameglile drug drugega;
  • nič ne bo preprečilo opraševanja cvetenja dreves, rast in prelivanje sadja;
  • veliko lažje je skrbeti za pridelek in žetev.

Poleg tega je s tako zasaditvijo sadnih dreves in grmovja na mestu tveganje za okužbo vrta z glivicnimi okužbami in poškodbami insektov resno zmanjšano.

Kako saditi sadike sadnega drevja spomladi?

Ni dovolj, da dobimo kakovosten sadilni material. Vsako drevo lahko umre, če je bila priprava za njegovo sajenje izvedena “skozi rokave”. Sajenje sadnih dreves, predvidenih spomladi, predvideva, da bodo jame pod njimi položene jeseni. Če tega ni mogoče storiti, in lopato se vzame za vzmet spomladi, nato pa od trenutka, ko se polena jame pred koreninami drevesa pride vanj, mora trajati najmanj dva tedna.

Priprava jame za sadikeDrevesa ali tri leta starih jabolk, hrušk, sliv in drugih kamnitih posevkov se malo razlikujejo, tako da kopajo jamo s premerom vsaj 80 cm in enako globino. Pri sajenju rastline z zaprtim koreninskim sistemom je primerno, da se osredotočimo na velikost posode, zaradi česar je jamo 15-20 cm širše in globlje.

Da bi novi prebivalec vrta pritrdil na dno jame, se takoj vrže trdna podpora, ki bo rastlini pripomogla k ohranjanju svoje navpičnosti v prihodnjih letih.

Čudno je, da se skrb za sadno drevo ne začne po sajenju, temveč preden se gnojijo in pripravijo tla, v kateri bo sadik padel. Od jeseni se v jamo lahko doda svež gnoj, ki bo pozimi pozitiven in ne bo imel pekočega vpliva na korenine. Če je tla na mestu preveč kisla, jo limimo ali zmešamo z dolomitno moko. Po potrebi se prekomerno gosta tla zmešajo s peskom, plodna črna zemlja pa se doda peščeni ilovici.

HZa zagotovitev, da pri saditvi spomladi pridelka sadnega drevja ne pride v stik z uporabljenim gnojem ali granuliranimi materiali, se plast gnojila posipa z majhno količino rodovitne zemlje.

Poravnava sadik glede na višino koreninKako saditi sadna drevesa v pripravljenih jamah spomladi? Postopek po korakih:

  1. Korenine rastlin z odprtim koreninskim sistemom se po potrebi razširijo čez noč, da se obnovijo nagubana območja tonusa.
  2. Na stožcu rodovitne zemlje se sadika nastavi tako, da se korenine prosto nahajajo v jami, koreninski vrat pa pet centimetrov nad površino tal. Lahko preverite pravilno namestitev sadik z lopato.
  3. Drevo je posuto z zemljo, ne da bi pustila praznino med koreninami in pod prtljažnikom.

Sesanje sadik z zaprtim koreninskim sistemom je veliko lažje. Samo vlažno zemljo morate postaviti v jamo, preveriti raven vratu in preliti praznino substrata. Na koncu postopka je treba zalivati ​​mlada drevesa in grmovje.

Spletni kraj ne more biti pokrit z zemljoSamorazumevanje tankočutja procesa bo pomagala pri video o saditvi sadik sadnega drevja spomladi. Pazljiv odnos do potreb rastlin in skrbna priprava postane zagotovilo, da bo pridobljeno teoretično znanje v praksi koristno.

Pravila za sajenje sadik – video