Zrele tekuće jabukeZa početak, treba imati na umu da je ljetno sadnje voćaka je prisilna mjera, što je moguće samo u izvanrednim situacijama i ne treba se ponovno koristiti. Ako postoji pitanje: “Kada saditi stablo jabuka?”, Najbolje je odabrati jesenje, ili, u ekstremnim slučajevima, proljeće.

S tehničkog gledišta, ljetna transplantacija se ne razlikuje od dvije druge mogućnosti. Osim ako je potrebno više gnojiva za bolje opstanak sadnica. Dakle, o svemu u redu.

Ljeto sadnje stabala jabuka

Vođenje stabala voćkePrije sadnje drveća u tlu mora biti pripremljen. Da biste to učinili, iskopajte rupu promjera osamdeset centimetara i dubinu od pedeset metara. Udaljenost između najbližih jama treba biti najmanje tri metra. Prilikom postavljanja redaka između njih ostavi najmanje pet metara slobodnog prostora.

Mislite li da je ovo puno? Nipošto. Dovoljno je zamisliti kako će stabla jabuka rasti za nekoliko godina. Dok su sadnice relativno male, prazan prostor se može koristiti pod krevetima s povrćem, a kasnije – pod jagodama, koja će biti dovoljno sunčeve svjetlosti, prolazi kroz krunu stabala jabuka.

Sadnja sadnica s otvorenim korijenskim sustavomKada iskopavate jamu, ostavite na stranu gornji (plodni) dio tla. Mast treba popuniti s dvije trećine mješavine hranjivih tvari. Za replantiranje ljetnog jabuka ova smjesa gnojiva je prikladna: dodajte dva pola kilograma fosfatnih gnojiva i oko šezdeset grama kalijevog gnojiva u dvije pune kante humusa.

Stavljajući sadnicu u tlo, ispunite jamu na vrh jame iskapajući rupu humusom i vezati stablo jabuka na pre-zakovan klin.

Metode sadnje stabala (uključujući stabla jabuka) podijeljene su u dvije vrste. Na slici je jasno prikazana metoda sadnje stabla s otvorenim korijenskim sustavom, detaljnije ćemo raspravljati o drugom tipu sadnji.

Sadnja jabuke sa zatvorenim sustavom korijena

Dječja vrhunska jabukaSve češće, rasadnici prodaju različite biljke (na primjer, stabla jabuka) u loncima – tako ekonomičnije. Vrtlari su također pronašli svoje prednosti u tome – kada je stablo transplantirano u stalno mjesto prebivališta, korijenski sustav zaštićen je zubom zemlje. Zbog toga korijeni nisu oštećeni, postotak biljaka usađen značajno raste, a postrojenje se razvija na novom mjestu mnogo brže nego kada je posađeno s otvorenim korijenskim sustavom.

Related  Vrlo je važno znati kada sijati grah u otvorenom tlu u različitim klimatskim zonama

Dakle, da bi se biljka izvadila iz kontejnera bila je jednostavnija, i dok se nije slomila, preporuča se malo unaprijediti sadnicu. Zatim, čvrsto držeći ga jednom rukom, drugi pažljivo ukloniti lonac, uhvatiti rupe na dnu. Sada, bez kršenja cjelovitosti zemaljske komete, nježno ga stavite u pripremljeni utor i napunite preostalu prazninu humusom.

Kada sadite stablo jabuka s zatvorenim sustavom korijena, pokušajte se uvjeriti da se razina tla u posudi podudara s razinom tla u vašem vrtu. Osim toga, slijedite mjesto korijenskog oglavlja sadnice i ne dopustite da se usaditi.

Kako se brinuti za stablo jabuka u ljeto?

Počinje kloroza biljakaParadoksalno kako se može zvati, razni zlonamjerni insekti najčešće napadaju najzdravije stabla sočanim voćem. Zato je vrtlarova dužnost da pažljivo pregleda svoje optužbe u bilo koje doba godine zbog prisutnosti (ili odsutnosti) prvih znakova bolesti.

Osim toga, bez obzira na vrstu drveća jabuka, stabla će možda trebati gnojidbu s visokim sadržajem željeza, koja sudjeluje u velikom većinom oksidativnih procesa unutar stabla. Ova bolest se naziva “željezna kloroza”.

Prvi znakovi nedostatka željeza mogu se smatrati neobojenim ulomcima lišća. Ovisno o stupnju problema, može biti bilo mala bjelkasta impregnacija, ili potpuno nedostaje lišće klorofila.

U tom slučaju, možete jednostavno hraniti stabla bakrom sulfatom. Mora se staviti u prskalicu i prskati lišćem i grančicama.

Potpora stablu voćaU međuvremenu, moramo razgovarati o tome kako pravilno voditi stabla jabuka tijekom ljeta. Mnogi vrtlari vode stabla onoliko često koliko mogu, čak i nakon teške kiše. Ovo je velika pogreška! Od suvišne vlage, korijeni jabuka rastu, a usjev prestaje primati dovoljno hranjivih tvari. Kao rezultat toga – sljedeća pogreška: planinski vrtlari počinju voditi više nesretnih biljaka, čime se otežava situaciju.

Otpuštanje kruga blizu cijevi i zalijevanjeStoga valja istaknuti popis pravila za pismeno zalijevanje stabala jabuka.

  • Količina vode za stabla različitih dobi je vrlo različita. Mlade sadnice obično imaju dvije ili tri kante, a odrasle osobe koje aktivno plodne jabuke mogu konzumirati do petnaest kanti u isto vrijeme.
  • U svakom slučaju, brojite količinu vode tako da tlo postane natopljeno dubinom od oko sedamdeset do osamdeset centimetara. Vrtlarci “stare škole” često koriste takav sustav – koliko godina drva, toliko mnogo kante treba koristiti. Međutim, to su samo približni podaci i morate se usredotočiti na sastav zemljišta u vašem području.
  • Drveće koje se uzgajaju na gline ili pješčanim tlima, zalijevanje je potrebno češće. Obično dovoljno puta tjedno. Chernozem tlocrta – čak i rjeđe, do dva puta mjesečno. (U slučaju da se temperatura zraka poveća iznad trideset stupnjeva, stabla se može češće navodnjavati.)
  • Danas je bilo puno kiše, a sutra je planirano zalijevanje? Stavite ga na stranu par dana, neka malo suše tlo.
  • Česta pogreška u zalijevanju stabala: “pod korijenom” vodom samo mlada sadnica s malim korijenskim sustavom. Odrasle stabla treba zalijevati, tako da kažem, duž perimetra krune. tj voda treba rasporediti na prostor gdje sjena pada s drveta u podne (po mogućnosti izbjegavajući dobivanje puno vode izravno ispod prtljažnika).
  • Preporuča se ograditi ovo područje uz pomoć zemljanog “praga”. Tako zalijevanje stabala jabuka postat će učinkovitije – voda neće teći tamo gdje to nije potrebno.

Related  Kako se riješiti zastrašujućih lisnih leća na trešnjama?

Posađeno ljeti, stablo jabuka počelo je donositi plodoveKao što možete vidjeti, briga o jabukama u ljeto nije teško. Glavna stvar je ljubiti svoje kućne ljubimce, a oni će vam zahvaliti obilnom žetvom.

Kako odabrati sadnice sa zatvorenim korijenskim sustavom – video