Priprava bučeJesen je čas, ki povzema rezultate spomladansko-poletnega dela in žetve. Bučna, kot nezahtevna in precej hladno odporna kultura, eden od zadnjih se pošlje v skladišče. Toda kdaj je res? Ker so na voljo kmetom za tovornjake, obstaja več kot ducat vrst buče z različnimi značilnostmi in zrelostjo, čas za nabiranje zelenjave je v veliki meri odvisen od njihove zgodnje zrelosti, pa tudi od vremenskih in podnebnih značilnosti regije. Kdaj naj iz prvih sort odstranijo prve sorte in koliko časa ostanejo pozno zorenje sadje na vrtu?

Pogoji zorenja različnih vrst buče

Ripens sort bučnega durumaMed sortami zgodnje zrelosti, ki so običajne za ruske postelje, se razlikujejo suhomesne gurde. Medtem ko se njihovo zbiranje začne 90-120 dni po nastanku, meso takih sort ni preveč bogato s karotenom, sladkorji in preveč vlaknastimi. Toda semena trdih kuhanih buč, ki so prekrita s tanko kožo ali celo brez njega, so najbolj okusne in uporabne.

Te buče se začenjajo čiščiti v drugi polovici avgusta, v septembru pa je treba trde plodove tudi v hladnem poletju popolnoma zbrati. Tovrstno sadje se ne shranjuje dlje časa, če čez bučko prekrijemo bučo in ga odrežemo v 5-6 mesecih, pod lubjem se najdejo kaljena semena in ohlapna, izgubljena kakovostna celuloza.

Trenutek, ko je čas za čiščenje buče z vrta, se lahko določi z ojačitvijo peclja, stiskanjem, lomljenjem lubja in spreminjanjem njene barve.

Polje velikodušnih sort bučk s srednje zorenjemSrednje zorenje sorte, ki vključujejo večino velikodušnih buč, ki zahtevajo čas za zaposlovanje mase in velikosti, zorijo v 110-130 dneh. Takšno sadje je okusno, njihovo meso je bogato z vitaminom A, bogato z elementi v sledovih in popolnoma nabira sladkor. Poleg tega so vodilni pri ohranjanju kakovosti, vendar pa je mogoče zagotoviti dolgoročno shranjevanje šele po tem, ko je bučko sčasoma izrezal iz biča.

Če lubje še ni pridobilo ustrezne trdote ali je po zmrzali poškodovano, bo treba bučko reciklirati.

Zato je tako pomembno odstraniti buče z vrta pred prvim mrazom, ki se lahko v Moskvi ali na Uralju začnejo že sredi septembra. Če je potrebno, sadje pred shranjevanjem za 14-30 dni pustite zrelo na toplem in suhem mestu.

Related  Kako rastejo rabarbare na letnem vrtu in dobijo bogato letino

Vintage buče pozno zrelostKasneje zorijo najbolj sladke, dišeče buče, na katere se lahko nanašajo tudi sorte muskatov. Preden dosežejo popolno zrelost, je potrebno sadje od 130 do 150 dni, zato se, tako kot velika sorta, te buče nabirajo pred sezono zmrzali.

Le v razmerah na jugu države, ki se začnejo z regijo Rostov in do Krima, ko se pobirajo buče z zamrznjenim sortam, zorijo na biču. V preostalih regijah morajo odmerek od 1 do 2 meseca. Tako zrelo sadje ostane okusno in uporabno ne več kot 4-5 mesecev, zato je bolje, da jih nemudoma konzumira v hrani.

Kako vedeti, da je bučna zrel, bo okusna in brez težav bo trpela več zimskih mesecev?

Znaki zrelosti buče

Določite zrelost bučeNe glede na vrsto in zgodnjo zrelost buče ima njeno sadje skupne znake zorenja:

  • Prvič, bučica buče postane trdna, izgubi svojo sočnost in pridobi videz lesa ali plute.
  • Bučna lubja v večini sort in sort spreminja barvo. Rumeni in oranžni toni zamenjajo zelene odtenke, številka postane jasna.
  • Lubje je stisnjeno in ga je težko poškodovati z nohtom.
  • Zlata in listje rastline se utrudijo, rumeno in umrejo.

Če se buče odstranijo iz postelj z značilnimi znaki zorenja, so plodovi dobro ohranjeni, njihovo meso dolgo časa ne izgubi vlage in okusa.

Ni popolnoma zrela bučna, je bolje, da pred tem, dokler sadje ni popolnoma zaščiten pred okoljem. Ampak jajčnik z neoblikovanim lubjem je bolje, da ne shranjujete, ampak takoj predelamo v sok, domače konzervirane jedi ali kulinarične jedi.

Pomembno je vedeti, da vse sorte ne spreminjajo barve do jeseni. Takšno izjemo lahko štejemo za voščeno bučo, sorte s sivo in belo lubjem. Nič bučnega tipa “batternat” se nekoliko spremeni.

Nekatere sorte buče, ko zrel spremenite barvo lubjaKo odstranijo bučo za skladiščenje, se ti znaki lahko štejejo za kriterij za izbiro in zagotovilo, da se sadje ne bo izsiljevalo in gnilo.

Related  Fotografije in opisi skupnih in edinstvenih sort lubenic

Kako in kdaj bučo iz postelje čistiti?

Pogoji čiščenja v različnih regijah države se razlikujejoNajbolj okusna in uporabna celuloza buč, popolnoma zoren na vrtu in do zadnjega dne, absorbira sončne žarke in hranila iz tal. Toda podnebne in vremenske razmere to ne dopuščajo vedno. Zato, ko je bučna črta že na Uralju, v Stavropol Territorial culture za vsaj mesec dni lahko ostanejo na posteljah.

Čez severni, bolj pogosto vrtnarji na svojih posteljah morajo posaditi zgodnje zorenje sort in določiti čas zbiranja za uporabo ne konice rastline, ampak napoved meteorologov. Na sredini pasu so na primer sredi septembra odstranjene buče od trepalnic, v južnih predelih pa so lahko na polju, dokler se trepalnice ne posušijo.

Ob kateremkoli času, ko se odvijajo žetve, je pomembno, da vreme na dan, ko so buče očiščene, je suho in dovolj toplo. Če plodovi, ki ležijo na tleh, padejo pod resne zmrzali, kljub gostemu lubju trpi rastlinka in lahko med skladiščenjem gnetijo.

Zbiranje sadja je čim natančnejše, skrbno obdelujte vsako bučo. Pomembno je ne le, da ne dovolite kosov lubja, ne da bi se bučke spustile.

Konec koncev, tudi z mikroskopskimi razpokami v lubju, mikroorganizmi in bakterije zlahka prodrejo, kar vodi do razvoja plesni in gnilobe v plodu. Poleg tega, ko vpliv spremeni strukturo celuloze, se začne sok sode, kar vodi tudi k hitremu poslabšanju pridelka.

Čiščenje buče se izvaja v toplem sončnem vremenuKo se buče odstranijo iz postelj, jih ne bi smeli odtrgati ali odviti iz biča, ampak jih odrezati z ostrim nožem, pri čemer ostanejo steblo dolžine 5 do 10 cm.

Če je buča brez “repa”, je v območju pritrditve prikrajšana naravna zaščita celuloze, kar bo neizogibno izkoristilo gnusne bakterije in glive. Zato je pri prevozu in polnjenju bučk za rezanje bolje, da ne vzamete, kako bi bilo primerno in trdno videti. To pravilo je še posebej pomembno pri pridelavi poltrdih buč, sočnih sort, namenjenih za pridobivanje sokov in sladkih sladic. Njihova poškodba bo najhitrejša.

Related  Zanimive informacije o grmovju jasmina, njenih vrstah in sortah

Po rezanju iz biča se buče posušijo, nežno odstranijo ostanke tal in suho vegetacijo na lubju. Potem sadje v obdobju od 10 do 30 dni položimo v pokrito ohišje, kjer temperatura doseže 27-29 ° C Pri vlažnosti do 85% v takih razmerah buče aktivno mirujejo in koža se strdi.

Buča z mehanskimi poškodbami ni shranjenaKo so se naučili, da so buče zrele in pripravljene za dolgotrajno skladiščenje, se izberejo celi plodovi brez znakov mehanskih poškodb in znakov bolezni.

Pri izbiri sort bučnih miz za zimo upoštevajte njihovo velikost. Menijo, da lahko preživijo več mesecev v kleti buče najmanj 12-15 cm v premeru.

Za dolgotrajno skladiščenje lahko položite sesutje cele bučePicking buče za shranjevanje, izberite suho hladno sobo, s temperaturo 10-13 ° C in konstantno prezračevanje. V trgovini so plodovi lepo položeni na stojala ali palete, s čimer se izognemo gnečenju in stiku buče z mokrimi površinami. Najboljše, če:

  • pridelek je postavljen v eno plast nad nivojem tal za najmanj 10-15 cm;
  • Buče se ne dotikajo in ne stikajo z drugimi zelenjavo in sadjem;
  • Skladiščenje je zaščiteno pred glodavci;
  • v sobi ni kondenzacije in glivične okužbe.

Še posebej pomembno je, da v neposredni bližini jabolk, hrušk, kutin ni buče. Ti plodovi izločajo etilen, kar pospešuje zorenje plodov in skrajša rok trajanja buče. V zimskih mesecih, medtem ko se pridelek ne uporablja za hrano, se redno spreminja, zavržejo poškodovane ali mehčane plodove.

Kako shraniti bučo – video