hibrid ribeza in kosmičevja joshtaJoshtoy je hibrid kosmulja in črnega ribeza, ki ga je v osemdesetih letih prejšnjega stoletja gojil nemški amaterski žlahtnitelj. Če vrt raste yoshta, sajenje in oskrba, razmnoževanje in gojenje ne predstavljajo težav za lastnika te neverjetne rastline.

Je dolg graciozni grm do višine 1,5 metra in premer krošnje do dveh metrov. Njeno ime je prišlo iz dveh besed nemškega jezika: Johannisbeere in Stachelbeere, kar pomeni ribez in kosmulje.

Opis

pločevinasti listi in veliki plodoviIz ribeza joshta so dobili temno zelene lisice, ki se držijo na grmovju do zmrzali. Od kosmulja je podedoval obliko in velikost jagod, ki rastejo v obliki majhnih grozdov. Na vsaki čopiči je od 3 do 5 jagod.

Jagode so velike, temno vijolične, skoraj črne, kislega okusa, imajo aromo ribeza in kosmulja hkrati. Iz ene grmovnice lahko pridete do 5 kg jagod. Jagode neenakomerno zorijo, tako da se žetev lahko zbere od julija do zmrzali.

Na začetku zorenja jagod, trde in hrustljavo, ko so povsem zreli sočno s sladko-kisel okus in aromo muškatnega oreščka. Pokrita z zelo gosto kožo. Jagode se ne razpadajo, trdno so pritrjene na pedikel.

Grm je sestavljen iz 15-20 velikih močnih poganjkov različnih starosti. Globina korenin je do 40 cm. Spomladi je rastlina prekrita z lepimi svetlimi cvetovi. Cveti v maju, ponekod tudi v septembru.

grmičevje grmovjaNasprotno, kosmulje nimajo trnja, ni močnega okusa, značilnega za ribez. Rast in skrb za yoshty ne povzroča težav zaradi nepremišljenosti rastline. Odporen na mrzle temperature in škodljivce. Začetek plodov je drugo leto po sajenju. Najvišji donos je dosežen za 3-4 leta.

Najbolj priljubljena sorte Jost: Triton Odzhebin, Rudkis, Titanija, Črna Silvergitersa iz ruskih sort – hibrid Zvyagintsev.

Ima zdravilne lastnosti. Uporabljajo se za bolezni gastrointestinalnega trakta, za izboljšanje krvnega obtoka, odstranjevanje radioaktivnih snovi in ​​težkih kovin. Jagode so bogate z vitamini C, R, antocianini. Vitamin C je nekoliko nižji kot v ribezu.

Related  Oskrbovanje vrtnarja o svojih rastlinah – avtomatsko zalivanje postelj

Odporen proti boleznim in škodljivcem, dobro prenaša odsotnost sončne svetlobe, čeprav bolje raste in sadja v dobro osvetljenih sončnih predelih.

Reprodukcija yoshty

množenje yoshtyPo sajenju, razmnoževanju in vzdrževanju yoshty zahtevajo pravilnost in temeljitost, čeprav veliko napora ne bo potrebno. Vi lahko propagirate yoshtu z vsemi znanimi metodami v vrtnarstvu:

 1. Jesenski potaknjenci. Najbolj priljubljen način. Mlade lubje, ki jih pokrivajo letos, je treba zmanjšati jeseni. Te poganjke razrezane na manjše potaknjence dolžine 15-20 cm na vsakem takem posnetku pustite 4-5 ledvic. Rastlina v tleh, na površini pa sta dve ledvi.
 2. Poletne potaknjence. Zelene veje razrežite na rezine do 15 cm. Odstranite vse liste, razen dveh zgornjih listov. Na poganjkih naredite vzdolžni rez nad vsako ledvico. Rastlino pod filmom pod rahlim kotom, periodično spraznite in vodo.
  Skrb za yoshty, sajenje z razmnoževanje potaknjenci ne zahtevajo posebnih prizadevanj, ta metoda je pogosta tudi med neizkušenimi vrtnarji. Zato se šteje, da so potaknjenci najbolj primeren način razmnoževanja te rastline.
 3. Odcep grmovja. Izdelano spomladi ali jeseni. Treba je obrezati zaraščene korenine, razdeliti grmičje na več delov, obdelati kraje kosov z vrtno palico in obdati vsak del grmičevja na novem mestu.
 4. Semena. Ta metoda se redko uporablja, običajno, če želite dobiti novo sorto yoshty. Seme pomešamo z vlažnim peskom, ki je pred parjenjem, nato pa se položi na hladnem. Potrebno je redno vlažiti pesek.
 5. Plasti. Kopati zemlje okoli grma, obilno zalivati, da brazde v zemlji od sredine grma v različnih smereh, nato pa zunanji poganjki bend na tla, določi nosilce in potresemo tla. Neodvisno ukoreninjene grmovnice, presajene v enem letu.

Če semena kalijo pred pomladjo, jih je treba pred posodo posaditi v lonce na okenski ali snežni kepec. Spomladi so sadike kaljene in posajene v tleh.

Joshta: sajenje in oskrba

yoshYoshtu gojijo v ločenih grmovjah ali v stebeljih. Med vrtnarji obstaja prepričanje, da je Jošt dobro uspeva in obrodi sadove le v okolici kosmulje in črnega ribeza, zato je pogosto cepljen na zlatih kosmulj in ribez ali uporablja kot podlage Stam kosmulje in ribeza.

Najbolje je presaditi joshtu v jeseni: konec septembra ali v začetku oktobra. Bush se mora umiriti pred začetkom jesenskih zmrzal, kopičiti hranila in zgraditi koreninski sistem.

Zasaditev joshty spomladi je manj primerna za vrtnarje. Spomladi se temperatura zraka hitro poveča, kar vodi v sušenje tal. Yoshta ljubi vlažnost. Ko so potaknjeni sesalci potekajo dobro, jih pada in v naslednjem letu dajo prvo žetev.

Na enem mestu rastlina sadja do 18 let. Potem bo potrebno presaditi na drugo mesto.

Kako saditi

pravila za sajenje grmovjaZa naraščajočo yoshty potrebuje sončno prostoren prostor: sčasoma je grm je močno razširjen. V vrstah, nameščenih v vrsti na razdalji 1,5 metra, je priporočljivo, da med vrsticami zapustite 2 metra.

Related  Kdaj saditi ribez na dvorišču?

Pogosto se uporabljajo za žive meje. Da bi to naredili, je treba mlade poganjke zasajiti na medsebojni razdalji. Naprava ni priporočljivo postaviti v središče ploskve, da ne bi prikrila drugih nasadov.

Joshta se ne boji vetrov in prepihov. Rahlo raste na peščenih tleh in šotiščih. Raje ilovnata mesta.

Treba je vedeti, kako saditi joshtu, ker bo to zahtevalo posebno pozornost izboru sadik. Sadilni material mora biti dobre kakovosti, z močnim koreninskim sistemom.

Odstranite vsa suha ali gnita območja. Pred zasaditvijo v vodo ali šibko raztopino kalijevega permanganata. Sadika mora biti mlada, z gladko, elastično lubjem in močnim koreninskim sistemom.

Priprava tal

Treba je izkopati jamo velikosti 50-60 cm, tako da lahko korenine postavite v ravnotežje. Za polnjenje jame pripravite naslednjo mešanico: vzemite 2-3 grama razgaljenega komposta 350 g apna, 80 g superfosfata in pol litrovske pepelnice.

Yoshta je zasajena po naslednjem vrstnem redu:

 1. V jamo napolnite eno tretjino pripravljene mešanice komposta in gnojil.
 2. Nalijte vedro vode.
 3. V foso položite sadike s širjenimi koreninami.
 4. Pokrijte z preostalo mešanico.
 5. Tla rahlo sperite in prelijte.
 6. Pokrijte z debelo plastjo mulčenja.

Neposredno pred sajenjem je treba vsak grm potopiti v mešanico vode in zemlje pred kopanjem, zato je treba doseči tesno prileganje korenin.

Po sajenju morate izrezati stebla, pustiti 2-3 ledvice na vsakem.

Pri nakupu sadik bi morali biti pozorni ne na moč in višino poganjkov, temveč na kakovost koreninskega sistema. Morala bi biti sveža in vlažna. Naprava s suhimi in vremenskimi koreninami je slabša.

Lubje mora biti gladko in sveže. Lahko lomite majhen košček lubja. Če je zeleno tkivo rastline izpostavljeno, je sadik svež in živ. Taka rastlina hitro korenine in dobro sadja.

Related  Nasveti – kako pridelovati koper doma

Če ne morete saditi sadike, ga lahko pokopljete v senci. V izkopani luknji postavite rastlino v nagnjeni obliki, napolnite tla s koreninami in polovico poganjkov. V tej obliki lahko shranite do enega meseca.

Yoshta: nego in gojenje

bujna cvetenja yoshtyJoshta je vlažilni grm, zato, da bi ohranili vlago in hranila, je priporočljivo, da mulčite zemljo v bližini grmovja s kompostom. Norm – 2 žlice pereprevshego komposta za 1 grm.

Naslednji pomemben korak je obrezovanje. Joshta ne potrebuje posebnega obrezovanja za oblikovanje grmovnice: samo posušene ali zamrznjene poganjke. Spomladi se izvaja sanitarno obrezovanje.

Joshta zahteva nenehno hranjenje: poleti dodamo 5 kg organskega gnojila z dodatkom 30 g superfosfata na 1 m2. Jeseni dodajte 20 g kalcijevega sulfida tej mešanici.

V začetku poletja je potrebno vodo raztopiti mullein 1: 5, trto ptic 2: 20 ali uporabiti mineralno gnojilo, na primer Agrolife. Od četrtega leta je treba odmerek gnojila podvojiti. Jeseni napolnite polliteratno kašo raztopine lesa pepela pod vsako grmovje.

Odporen proti škodljivcem in boleznim, ki vplivajo na ribez in kosmulje: antracnozo, praškasto plesen.

Kljub svoji relativni mladosti ji je uspelo privabiti številne ruske vrtnarje. Izredno lep videz, okusne in zdravju jagode, robustnost in trpežnost, da to berry grm privlačna za mnoge ljudi.

Joshta na območju vile – video