kapusta-romanesko-vyrashhivanie-ukhodZelje je relativno nova vrsta zelja, ki je zanimiva za videz in okus. Skrb za zelje romanesko ni zapleteno, in vsakdo lahko želi, da ga raste na svoji parceli.

Zabava romanesko ne tako dolgo nazaj pojavil v Rusiji. To zelenjavo prihaja iz Italije, ga vzrejajo rejci v 90. letih XX stoletja, kot hibrid cvetača in brokolija. Romanesco je znan tudi pod imeni “romanski brokoli” ali “koralni zelje”. Vsakdo, ki je zasadil navadno zelje, ga lahko raste, čeprav tukaj obstajajo nekatere odtenki.

Videz je nenavadna zelenjava: romanesco florets zelje – to uvršča blizu raste med seboj rumeno-zelenih stožci obdani z zelenimi listi. Višina nekaterih rastlin lahko doseže 1 meter in glave pridobijo težo do pol kilograma. Rastlina je letna in je v resnici vrsta cvetače.

Priprava tal za gojenje zelja romanesko

romaneskZa pristanek morate pobrati in pripraviti prostor. Najboljša možnost za sajenje je kraj, kjer so krasili kumare, čebula, paradižnik ali krompir. Ni priporočljivo, da rastlina romanesko na kraju, kjer so rasle druge križnice rastline: rutabaga, repa, zelje, redkev, solata. Preprečevanje pogostih bolezni in škodljivcev. Semena za sadike naj bodo na dobro osvetljeni strani.

Tla morajo biti tudi posebno zelje romanesco ne radi nevtralizacijo ter naalkalili v tleh počuti dobro, da zemlja pred sajenjem sadike boljše proizvestkovat ali jo lesnega pepela na 0,3 – 0,5 kg na 1 kvadratnih. Kompost zelja bo prav tako odgovoril.

Sejanje zelja iz zelja poteka konec aprila. Temperatura zraka v prostoru, kjer bodo sadike postavljene, naj bo pod + 20 stopinj, v mesecu je treba škatle z mladicami postaviti na hladnejšem mestu. Ko rastejo zelje romanesko, morate nadzorovati razsvetljavo, tako da se sadike ne raztezajo, vode rastline kot top sloj zemlje suši.

Related  Seedlings asters – vse subtilnosti procesa

foto cabbage romanesko

40-60 dni po sejanju se sadike prenesejo na stalno mesto na razdalji 60 cm drug od drugega. Razdalja med vrsticami mora biti najmanj 0,5 m. V vnaprej, v skladu s podnebnimi razmerami na območju, morate izračunati čas presaditev, tako da vezanje socvetja sovpadalo z obdobjem poleti, ko se bo temperatura zraka v sredini biti + 17-18 stopinj.

To je zelo pomemben trenutek – romanesko, ki zahteva temperaturni režim med setvijo in zorenjem – neugodne vremenske razmere lahko preprečijo nastanek socvetja.

Ustrezna skrb za romansko zelje

Za zelje romanesko enostaven za nego. Morate:

  • Za vodo obilno, vendar na tak način, da zemljišče nima časa, da se posuši in postane vodo.
  • Preglejte rastlino in odstranite škodljivce, zlasti gosenice, ki prezerejo listje zelja. Napravo lahko razpršite s posebnimi rešitvami iz žuželk, če se že pojavijo škodljivci. Za preprečevanje je priporočljivo, da rastline rastline poleg zelja, ki repel škodljivcev: ognjiči, ognjiči, zelena, meta, česen.
  • Odpusti tla okoli rastlin, plevel, ne dovoli plevel rast.
  • Krmne rastline so tudi del skrbi za zelje romanesco. Za to so primerna organska in mineralna gnojila: mullein, superfosfat, amonijev nitrat, kalijev klorid in drugi. Za vrhunsko obleko je potrebno v obdobju rasti, v enakem razmerju, kot pri oskrbi z drugimi vrstami zelja, ne sme biti več kot trikrat.

Po končnem zorenju glave lahko žetev. Če odstranite poteg, se zelje preglasi in izgubi sok. V zimskem času je bolje hraniti pospravljen pridelek v zamrznjeni obliki, v svežem stanju pa se shranjuje največ za en teden.

“Romanski brokoli” je prehrambeni proizvod bogat z vitamini, vlakninami, mikroelementi, ki vsebujejo nekaj kalorij, hkrati pa izpolnjuje. Karoten, vitamini C in B, cinkove in mineralne soli v romanesku bolj kot v navadnih brokolijah in cvetača. Recepti in fotografije zelja romanesko v pripravljeni obliki najdete v sorti na internetu. Kuhanje je lahko, tako da dodamo običajne jedi namesto cvetača ali brokolija. Za ljudi, ki se morajo držati zdravega načina življenja, bo romanesko odličen dodatek prehrani.

Related  Glavni načini razmnoževanja malin

romanesko na fotografiji

Ob upoštevanju tehnologije gojenja in oskrbe je mogoče doseči dobro zorenje zelje romanesko. Pravilen čas sajenja in zorenje rastlin, hranjenje, zaščito pred škodljivci, zalivanje, razsvetljava ni težko, boste morali sprejeti bližje le na temperaturo zraka in nato nenavadne zelje ne samo milost nobene vrt poleti in pozimi mizo.

Gojenje zelja – video