slika zrele malineO tem, kako maline pasajo, skoraj vsak izkušeni vrtnar ve, kar je ni mogoče reči o vrtnarjenju začetnikov. Za njih bo ta članek resnično odkrit in novi ljubitelji bodo dobili nekaj novega zase.

Do danes obstaja več načinov za širjenje malin. Tu so najpogostejši:

  • Zelena, kot tudi koreninski potaknjenci;
  • Root potomcev;
  • Semena.

Razmnoževanje potaknjencev maline

Ta metoda je najpogostejša med vrtnarji. To ne traja veliko časa in je dokaj enostavno za učenje. Razmnoževanje malin je lahko zeleno, kot tudi koreninski potaknjenci. Metode se nekoliko razlikujejo drug od drugega, tako da vsakemu od njih damo karakterizacijo.

  • Reprodukcija malin z zelenimi potaknjenci. Bistvo metode je, da se razmnoževanje malin zgodi z uporabo korenskega potomca grmovja. Omeniti velja, da se pojavijo (ponavadi v medsebojnem vrstnem redu) po več letih zasaditve. Koreninski sistem nima takih rastlin, zato se ne uporabljajo kot sadike, temveč kot potaknjenci, ki jih lahko kasneje dobijo korenine.

zelene odrezke slikeTorej, če želite začeti to metodo, potrebujete nož ali seketar. Z uporabo teh orodij morate skrbno odrezati zelene veje (po možnosti v bližini korena). Zatem je treba nastali potaknjenci spustiti (15-17 ur) v predhodno pripravljene raztopine, ki vsebuje različne rastne faktorje (IAA, indolilmaslyannuyu kislino, itd) in damo v hladnem prostoru. Temperatura vode mora biti povprečno 18 stopinj. Če ta zahteva ni izpolnjena, se učinkovitost obdelave zmanjša na nič.

Po času se lahko potaknejo pod filmom. Da bi jih naredili dobro, morate nadzorovati vlažnost (mora biti visoka), pod tako imenovanim zavetjem in temperaturnim režimom (22-25 stopinj).

POMEMBNO! Ta metoda se uporablja, če zeleni odrezki že vsebujejo 2 ali 3 tega navodila. Če že opravite to operacijo, obstaja velika verjetnost, da mladi malini ne bodo preživeli.

  • Reprodukcija malin s pomočjo koreninskih potaknjencev. Ta metoda je manj priljubljena, ker ima nekatere pomanjkljivosti. Zlasti pri iskanju korenin (to je predpogoj za razmnoževanje po tej metodi) je pogosto poškodovana malina. Po tem, je bolan že dolgo in v nekaterih primerih lahko umre. Kljub temu ima ta metoda pravico do obstoja, zato bomo o tem podrobneje govorili.

Related  Popravljanje maline – sajenje, gojenje, oskrba

Izkopavanje korenin je v glavnem v prehodih, kar vam omogoča, da zmanjšate škodo pri rastočem grmu. Korenine (ali Reznice) izbere najmočnejši, mora njihova dolžina v območju od 10-15 cm razlikujejo. Best elementov (tiste, ki imajo stranske veje) položeni v ozkih brazdah (globina 5 mm.), Pokrita z zemljo in vsaj sušenje tla, zaliti. Po nekaj časa se bo nova površina maline razširila.

Reprodukcija malin s koreninami

koren potomcevTa metoda je najbolj univerzalna in se pogosto uporablja med izkušenimi vrtnarji. Korenina je bolj zrelo zeleno steblo, ki ima svoj korenski sistem, vendar je odvisno od matične gošče. Jeseni so izkopani in prenesejo na novo mesto. Za bodočo grmičevje dobro uveljavljeno, ga je treba sistematično zaliti in prvič ne dovoliti, da bi listi rastline dobili sončno svetlobo. Če želite to narediti, lahko potegnete krpo nad koreninskim potomcem.

Reprodukcija semen malin

Ta metoda med vrtnarji je skorajda neobičajna, saj zahteva veliko dela in veliko časa. Običajno ta metoda uporabljajo rejci.

Vzemite plodove maline in triturirajte skozi cedilo. Seme skupaj s celulozo damo v kozarec vode in temeljito oprati. Oplena semena niso primerna za sajenje, verjamejo, da so še vedno nerazvite in ne bodo mogli dati potomcev. Preostale vzorce temeljito posušimo. Po končanem ukrepu jih lahko posejate neposredno v škatle, vendar strokovnjaki priporočajo, da ne mudi z njim.

Za boljšo kalitev semena je potrebna posebna obdelava. Inokulum za dan se zlasti dovaja v vodo. Ob koncu časa se tekočina izsuši in semena pomešata z mokrim rečnim peskom. Dobljeni tekstura se razprostira na najlonskih vrečk (če ne obstajajo pri roki, je mogoče uporabiti običajne nogavice) in damo v primerno posodo (njegova vloga lahko izvaja navadne škatle). Potem so vreče s semeni prekrite z mokro mah ali predparjem žagovine. Vse to je treba prednostno odstraniti na hladnem, na primer v podzemnem ali, če to dopušča prostor, v hladilniku.

Related  Da bi povečali donos kumaric v odprtem prostoru, uporabljamo podlage bičev

Zabojniki z vso vsebino morajo stati tri mesece, nato pa se semena skupaj s peskom izkopavajo in posejo v škatle.

POMEMBNO! Za semena malinov se je povečala hitreje, jih morate posejati v žlebovih, katerih globina mora biti približno 5 mm. Na vrhu sadik potresemo plast šote ali peska. Po tem je treba škatlo prekriti s steklom ali polietilenom in postaviti na svetlo mesto, kjer neposredni žarki sonca ne bodo prodirali.

Reprodukcija maline FotoKo so izpolnjeni vsi zgoraj omenjeni ukrepi, morate biti potrpežljivi in ​​počakati. Takoj reci, da semena ne bodo vse vzrejne. Uspešen izid – 50%. Sadike so pripravljeni nosom navzdol (presajene v posameznih plastičnih skodelice), ko bo njihova višina je 10 cm. Posode so prihodnji sadike pred ulici razmeroma toplo vreme. Ko se to zgodi, je treba sadike saditi na odprtem tleh. Priporočljivo je izbrati sončno mesto, zaščiteno pred vetrovi. V dveh letih od sadik rastejo polno vzgojene sadike.

Pozor, prosim! Tudi če želite uporabiti to metodo, ne pozabite, da se sortne lastnosti ne ohranijo.

Pravzaprav danes obstaja še nekaj treh načinov pomnoževanja malin, na primer vrhov. Vendar pa te metode niso prejele posebne pozornosti. Idealna možnost za mnoge vrtnarje ostanejo – potaknjenci.

Video o reprodukciji maline