strupene gobeKaj je najpomembnejše za gobarja, ki gre v gozd za “tiho lov”? Ne, sploh ne s skledo (čeprav bo tudi potrebno), ampak znanje, zlasti glede gob, ki so strupene in jih je mogoče varno položiti v košaro. Brez njih lahko plenilec v gastronomsko dobro počutje nemudoma potuje v bolnišnico, ali še več – se bo spremenil v zadnjo hojo v življenju. Da bi se izognili strašnim posledicam, vam ponujamo kratke informacije o nevarnih gobah, ki jih v nobenem primeru ni mogoče odrezati. Bodite pozorni na fotografije in za vedno spomnite, kako izgledajo. Torej, začnemo.nevarne za zdravje gob

Najbolj nevarna gliva je bledi greben

bledi grebeMed strupenimi gobami je prvo mesto v smislu toksičnosti in pogostosti zastrupitve s smrtnimi posledicami bele barve. Njegov strup je odporen na toplotno obdelavo, poleg tega pa ima zapoznelo simptomatologijo. Po okusu gob, prvi dan se lahko počutite dokaj zdrave osebe, vendar je ta učinek varljiv. Čas, ko gre za reševanje življenj, toksini že opravljajo svoje črno delo, uničujejo jetra in ledvice. Od drugega dne simptomi zastrupitve kažejo glavobol in mišična bolečina, bruhanje, vendar je čas izgubljen in v večini primerov pride do smrtnega izida.

Tudi samo za trenutek, dotika užitne gobe v košari, strup Pečurka takoj absorbira v svoje kape in stebla in obrne neškodljive darove narave v smrtonosno orožje.

Grebe raste v listavcih gozdovih in izgleda (v mladosti) rahlo spominja na gobe ali zelena zelišča, odvisno od barve kapice. Klobuk je lahko raven z rahlim izbočenjem ali v obliki jajčeca z gladkimi robovi in ​​vdrtimi vlakni. Barva se spreminja od bele do zelenkasto-olive, plošče pod pokrovčkom so tudi bele barve. Podolgovata pedicle na bazi se razširi in je »vezan« v ostanke torbice, ki skriva mlado glivo pod njim in ima na vrhu beli prstan.

V toadstoolu na prelomni točki belo meso ne zatemne in ohranja svoje barve.

Taki različni agariki

Tudi otroci poznajo nevarne lastnosti letačnega agarja, v vseh zgodbah je opisana kot smrtonosna sestavina za pripravo strupenega napitka. Izkazalo se je, da vse ni tako preprosto: rdečih gob v belih pikah, kot so vsi videli v ilustracijah v knjigah, sploh ni ena kopija. Poleg njega je še vedno nekaj sort letačnega agarja, ki se popolnoma razlikujejo drug od drugega. Omeniti velja, da so nekateri med njimi zelo užitni, na primer cezarjeva gliva, jajčasta in rdeča amanita. Seveda je večina vrst še vedno neužitnih, nekateri pa so preprosto nevarni za življenje in jih vključujejo v prehrano, je strogo prepovedana.

Ime “fly agaric” je sestavljeno iz dveh besed: “muhe” in “morale”, to je smrt. In brez pojasnila je jasno, da gliva ubije muhe, in sicer njen sok, ki se po kopičenju s sladkorjem sprosti iz pokrovčka.

Smrtonosno-strupenim vrstam agaric, ki predstavljajo največjo nevarnost za človeka, so (v oklepajih pod imenom drugo ime):

 1. Strupeno (rdeče). Raste v gozdovih pod brezami in jeleni. Klobučni klobuk je pogosto svetlo rdeč, čeprav so tudi oranžne sorte. Skozi celotno površino je bogato razprševanje velikih rastlin, vendar so šibki in se sperejo po dežju. Gosto belo meso, s komaj zaznavnim okusom gob. Bela noga je visoka, močna in močna, z ostanki klobuka v obliki kosmičev (tudi bela).amanita muskaria
 2. Panther (leopard). Naseljuje se med borovci, ima značilno opazno kapo s rjavo barvo in belimi izrastki. Celuloza je bela, vodena, diši kot sveža redkev. Noga je kremna barva, v spodnjem delu je dvakrat obokana, stene so precej debele, v notranjosti pa imajo votli prostor.letenje agarja
 3. Bela smrdljiva (pogosto imenovana goba picker bela krompirja). Raste med hribe v listavcih iglavcev, odlikuje ga posebna bela obarvanost celotnega telesa gob in oster vonj belila, za katerega je poimenovan. Površina pokrova se najpogosteje sije, včasih pa na njej vidijo tudi velike bele kosmiči. Dolgo steblo je skoraj vedno kriva, z gomoljno podlago.leti agarično beli smrdljivi
 4. Svetlo rumena (limona). Raste predvsem na peščenih tleh. Lastnik rumenega klobuka z gladko kožo, včasih prikazuje redke bele kosme. Lahka noga je čvrsta in krhka, z debelim obročem spodaj.amanita svetlo rumena

Majhna, a smrtonosna raztrgana goba

optična vlaknaIme strupenih gob prejel svojevrstno strukturo: to je pogosto klobuk, katerega površina je prekrita s svilenimi vlakni, okrašena z več in vzdolžnih razpok in robom – raztrgala. V literaturi je gliva bolj znana kot vlakna in ima skromno velikost. Višina stopala je rahlo več kot 1 cm, premer klobuka s štrlečim tuberkulom v sredini pa je največ 8 cm, vendar to ne preprečuje, da bi ostalo eno najnevarnejših.

Koncentracija miškarina v mesu vlaknin presega rdečo agarijo z mrazom, pri čemer je učinek opazen po pol ure in čez dan izginejo vsi simptomi zastrupitve s tem toksinom.

Lepa, a “prekleta gobica”

lažna vetaTo velja, če ime ustreza vsebini. Mushroom false Valuoja ali hren gob sprašujem ljudi, ki so krstili tako umazano besedo – ne le, da je strup, tako tudi meso grenak, in vonj oddaja samo ogabno in ne na gob. Ampak zahvaljujoč svoji “dišavi” ni več mogoče dobiti zaupanja gobarja pod podlogo russule, ki je zelo podobna pihanju.

Znanstveno ime glive zveni kot “gabeloma lepilo”.

False Valuoja raste povsod, najpogosteje pa ga je mogoče videti v poznih poletnih svetlih robov iglastih in listnatih gozdovih, pod hrasta, breze ali Aspen. Klobuk mladih gliv je kremasto bel, konveksen, robovi pa so sesani. S starostjo se njegovo središče zaviha navznoter in temne v rumeno rjavo barvo, robovi ostanejo svetli. Koža na pokrovu je lepa in gladka, vendar lepljiva. Dno kapice je sestavljeno iz sivo-belih plošč, pritrjenih na mlado valo, in umazano rumene barve iz starih primerkov. Ustrezna barva ima gosto grenko meso. Noga lažnega oblazinjenja je precej visoka, približno 9 cm. Na dnu je široka, nadalje navznoter je prevlečena, prekrita z belim premazom, podobno moki.

Značilna lastnost “prekleta gobica” je prisotnost na ploščah s črnimi vključki.

Strupeni dvojček poletja diši: žveplo rumeno hladno

Žveplo rumenoVsakdo ve, da gobe rastejo na štori prijateljskih črede, vendar med njimi obstajajo tako “rodstvennichek”, ki je videti skoraj enaki okusne gobe, vendar povzroči hudo zastrupitev. To je lažni žvepleni rumeni žele. Strupeni kolegi živijo v majhnih skupinah na ostankih drevesnih vrst skoraj povsod, tako v gozdovih kot v jasnih poljih.

Gobe ​​imajo majhne klobuke (največ 7 cm v premeru) sivo-rumene barve, s temnejšim, rdečkastim, središčem. Celuloza je lahka, grenka in slabo diši. Ploščice pod klobukom so gosto pritrjene na nogo, temne so s staro gobo. Lahka noga je dolga, do 10 cm, in celo, sestavljena iz vlaken.

Razlikovanje med “dobrimi” in “slabimi lasnimi pikami” je mogoče zaradi teh razlogov:

 • užitna gliva ima kosmiče na klobuki in nogi, nimajo napačnega preizkusa;
 • “Dobra” goba je oblečena v krilo na nogi, “slabo” pa ne.

Prikrita kot molznica, Satanična goba

satansko goboMasivna noga in gosto meso satanske gobe, da je videti kot bela gliva, vendar je jedo tako lepega človeka polno hudih zastrupitev. Bolt, satan, kot se imenuje ta vrsta, ima precej dobre okuse: ne diši ali značilne grenke gobe.

Nekateri znanstveniki celo razmišljajo o sesanju pogojno užitnih gliv, če je podvržen dolgotrajnemu namakanju in dolgotrajni toplotni obdelavi. Toda natančno rečeno, koliko strupov vsebuje takšne kuhane gobe, nihče ne vzame, zato je bolje, da ne tvegate zdravja.

Zunaj je satanska goba precej lepa: umazano belo meso pokrova, z gobastim dnom rumene barve, ki sčasoma postane rdeče. Oblika noge je podobna pravemu užitnemu furoviku, enako masivnemu, v obliki brazgotine. Pod pokrovom prtljažnika je nanesena rdeča in rumena barva, ostalo pa oranžno rdeče. Meso je zelo gosto, belo, le na sami osnovi stebla je rožnato. Mlade gobe dišijo lepo, toda stare vzorce oddajajo grozljiv vonj poškodovane zelenjave.

Če želite razlikovati satansko tele iz užitnih gob, lahko izrežete meso: ob stiku z zrakom najprej pridobi rdečo barvo in potem postane modra.

Prašiči – gobe, podobne gobam

tanki prašičSpori o užitku prašičev so bili ustavljeni v zgodnjih devetdesetih letih, ko so bile vse vrste teh gliv uradno priznane kot nevarne za človeško življenje in zdravje. Nekateri gobarji, in na ta dan še naprej, da se zbirajo za hrano, vendar to v nobenem primeru ni potrebno, ker se toksini svinushek lahko kopičijo v simptomi telesnih in zastrupitev niso takoj vidna.

Eksterno strupene gobe so podobne gobam: majhne so s čepastimi nogami in mesnate zaobljene glave umazane ali sivo-rjave barve. Središče klobuka je globoko konkavno, robovi so valoviti. Sadno telo v odseku je rumenkasto, a hitro izžareva zrak. Gojijo prašiči v skupinah v gozdovih in nasadih, zlasti kot vetrovi drevesa, ki se nahajajo med njihovimi koreninami.

Obstaja več kot 30 vrst prašičjega ušesa, saj se imenujejo tudi gobe. Vsi vsebujejo lektine in so sposobni povzročiti zastrupitev, vendar je najbolj nevaren priznan kot tanek prašič. Klobuk mladih strupenih gliv je gladek, umazano-oljk, sčasoma postane zarjavel. Kratka noga ima obliko cilindra. Pri lomljenju telesa gob se sliši poseben vonj propadljivega lesa.

Nič manj nevarne in takšne prašičje:

 1. Olkhovaya. Pokrovček je rjavkasto rumen z majhnimi luskami, robovi so rahlo pubescentni, lij je plitvo. Noge kratke, zožene navzdol.alder
 2. Debel. Žametni rjavi klobuk je precej velik in izgleda kot jezik. Noga rahlo kosmat, skoraj vedno pritrjena ne v sredino, ampak bližje robu klobuka. Meso je vodeno, brez vonja.debela prašica
 3. Uho v obliki. Majhna noga se združi s trdo kapo v obliki oboževalca temno rumene barve z rjavo prstjo. Raste na iglavcev in krovih.ušesni prašič

Strupeni dežniki

Ob cestah in cestah, vitke gobe rastejo v visokih tankih nogah s ravnimi, široko odprtimi klobuki, ki so podobni dežniku. Imenujejo se dežniki, ker se klobuk dejansko odpre in postane širši, ko goba raste. Večina sort krovnih gob je užitna in zelo okusna, vendar so med njimi strupeni primerki.

Najbolj nevarne in pogosto nastale strupene gobe so takšni dežniki:

 1. Glavnik. Rdečkasto ravno klobuk za odrasle glive v centru je slabo izboklino, celotna površina je prekrita z redkimi oranžne kosmiči, podobno pokrovače ob robu in je enostavno rob. Noga je votla, tanka, rumenkasta barva, pri mladih gobah je obroča, vendar se obroč hitro raztrga.dežnik kristat
 2. Kostanj. Odlikuje ga temnejša, skoraj rjava barva in veliko število svetlo izraženih lestvic, tudi temne barve. Podobna barva ima dolg nogo z rdečkasto meso.kostanjevi dežnik

Strupeni tujci

Gobe ​​blewits ima veliko sort, med njimi pa so tako užitne in okusne gobe, in odkrito okusa in neužitne vrste, vendar je še vedno zelo nevarne strupene blewits. Nekateri od njih spominjajo na svoje “neškodljive” sorodnike, kot pa preprosto prevarejo neizkušene gobarja. Preden greste v gozd, bi morali iskati svojih tovarišev oseba, ki pozna ins in outs poslovanja gob in ve, kako razlikovati med “slabih” blewits za “dobro”.

Drugo ime sestava nemirov je golovushki.

Med strupenimi govoruške je eden od najnevarnejših, sposoben povzročiti smrtonosni izid, se šteje za takšen ryadovki:

 1. Whitish (tudi brez barve). Vsebnost toksinov je hitrejša od strupenih agarikov, zlasti rdečih. Raste na travnikih. Mlade gobe imajo rahlo konveksno beli pokrov, s časom je izravnan, v starem ryadovoku pa se izkaže v nasprotni smeri. Bela je nizka, tanka noga in vlaknasto meso, ki po rezanju ne zatemne.bele belce
 2. Tiger (ona je tudi leopard). Raste na apnenčastih tleh med iglavci in trdini. Sivi klobuk je upognjen navzdol, na površini je veliko, temnejše lestvice. Tablice pod klobukom so tudi bele in debele. Noga nekoliko lažja, monofonična, brez kosmičev, zožena. Meso je gosto, rahlo rumenkasto in proizvaja vonj moke.tiger
 3. Označena (prav tako je mišje ali ostro). Raste v iglavastih gozdovih, za katere je značilna prisotnost na klobčičastem značilnem ostrem vrhu in sijoči sivi koži. Noga je dolga, bela, “na robu” se pojavi rumena barva (bolj redko – roza). Sadno telo je belo, brez vonja, vendar z zelo ostrim okusom. Ne poskušaj!miško

Bile glive: neužitne ali strupene?

žolčne gliveVečina znanstvenikov meni, da žolčeva gliva ni mogoča, ker tudi gozdni žuželci ne upajo okusiti svojega grenkega mesa. Vendar je druga skupina raziskovalcev prepričana o virulenci te glive. V primeru zaužitja gosto celuloze smrtno žrtev ni prišlo, vendar pa vsebuje velike količine toksinov povzroči ogromno škodo na notranjih organov, predvsem jeter.

Pri ljudeh zaradi posebnega okusa gobe se imenuje grenak.

Meritve nimajo strupena goba majhnega premera rjavkasto oranžna kapa doseže 10 cm, vendar krema rdeče noge zelo debel s temnim vzorcem v mreži na vrhu.

Žolčeva žuželka je podobna bele barve, vendar za razliko od slednjega vedno roza z odmikom.

Krhka dotična marmorja v kuhinji

močvirska galerijaNa mokrišča gozdov, lahko goščavi mah mogoče najti majhne gobe na dolgo tanko steblo – galerina močvirju. Krhki bledo rumene stopal z belim obročem na vrhu je enostavno znižati tudi s tanko vejico, bolj da je gliva strupena in imajo še vedno ne more. Temno rumene barve klobuk v galerina preveč krhko in vodeno, v mladosti je podoben zvonec, nato pa se zravnal, tako da le oster izboklina na sredini.

To ni popoln seznam strupenih gob, poleg tega pa je še vedno veliko lažnih vrst, da bi zmedli, kar je z užitnimi užitkom. Če niste prepričani, kateri gob je pod vašimi nogami – prosimo, pojdite mimo. Bolje je narediti krog v gozdu ali oditi domov s prazno vrečo, kot pa trpeti zaradi hudih zastrupitev. Bodite pozorni, skrbite za svoje zdravje in zdravje bližnjih ljudi!

 Video o najbolj nevarnih za človeške gobe