slika zrelog malinaO tome kako se malina uzgaja, gotovo svako iskusno vrtlar zna, što se ne može reći o početnom vrtlarstvu. Za njih, ovaj članak će biti pravi trag, a novi ljubavnici će dobiti nešto novo za sebe.

Do danas postoji nekoliko načina propagiranja malina. Ovdje su najčešći od njih:

  • Zelena, kao i korijena reznica;
  • Korijenski potomci;
  • Sjemenke.

Umnožavanje reznica malina

Ova metoda je najčešća među vrtlara. Ne treba puno vremena i prilično je lako naučiti. Razmnožavanje malina može biti zeleno, kao i korijenje reznica. Metode se malo razlikuju jedna od druge, pa neka dajemo karakterizaciju svakom od njih.

  • Reprodukcija malina s zelenim reznicama. Bit metode je da reprodukcija malina nastaje uz korištenje korijenskih potomaka grma. Važno je napomenuti da se oni pojavljuju (obično u međurječju) nakon nekoliko godina sadnje. Korijenski sustav nema takve izrasline, stoga se ne koriste kao sadnice, već kao reznice, koje kasnije mogu dati korijene.

slike zelenog rezačaDakle, za početak ove metode trebate nož ili sekat. Koristeći ove alate, morate pažljivo odrezati (po mogućnosti blizu korijena) zelene grane. Nakon toga, dobiveni reznice moraju biti smanjena (15-17 sati) u prethodno pripremljenu otopinu, koja sadrži različite faktore rasta (IAA, indolilmaslyannuyu kiselina, itd) i stavi na hladnom mjestu. Temperatura vode trebala bi biti prosječno 18 stupnjeva. Ako ovaj zahtjev nije zadovoljen, učinkovitost obrade se smanjuje na nulu.

Nakon toga se reznice mogu postaviti pod film. Kako bi ih dobro napravili, morate pratiti vlažnost (trebala bi biti visoka), pod takozvanim skloništem i temperaturni režim (22-25 stupnjeva).

VAŽNO! Ova metoda se koristi kada zelene reznice već imaju 2 ili 3 ove letke. Ako prethodno izvedete ovu operaciju, velika je vjerojatnost da mlade maline neće preživjeti.

  • Reprodukcija malina uz pomoć korijenskih reznica. Ova metoda je manje popularna, jer ima neke nedostatke. Konkretno, kada se iskopaju korijenje (to je preduvjet za reprodukciju ovom metodom), same grmlje često je oštećeno. Nakon toga dugo je bolestan, au nekim slučajevima može umrijeti. Unatoč tome, ova metoda ima pravo postojati, pa ćemo o tome detaljnije govoriti.

Related  Koje sjeme krastavaca najbolje su za otvoreno tlo: tajne uspješnog vrtlarstva

Kopanje korijena je uglavnom u aisles, to vam omogućuje da smanjite štetu u blizini rastuće grm. Korijena (ili korijen reznice) odabire najjače njihova duljina mora varirati u rasponu od 10-15 cm. Najpovoljnije predmete (one koje imaju bočne grane) su položeni u malim brazdama (dubina 5 mm.), Natkrivena zemljom i najmanje sušenje tlo, zalijevano. Nakon nekog vremena novi će se grozdovi malina probiti na površinu.

Reprodukcija malina po korijenju

korijen korijenOva metoda je najopsežnija i najčešće korištena među iskusnim vrtlara. Korijen korijen je zreliji zeleni korijen koji ima svoj korijen, ali ovisi o majčinoj grmi. U jesen su iskopani i preneseni na novo mjesto. Za budućnost bush dobro uspostavljena, ona mora biti sustavno zali i po prvi put ne dopustiti lišće biljke da biste dobili sunčevu svjetlost. Da biste to učinili, možete povući krpu nad potomstvom korijena.

Reprodukcija sjemena maline

Ova metoda među vrtlara gotovo nije uobičajena jer zahtijeva puno rada i puno vremena. Obično se ova metoda koristi od uzgajivača.

Uzmite plodove malina i triturirajte kroz sito. Sjemenke, zajedno s celulozom, stave se u čašu vode i temeljito se isperu. Obloženi sjemenki nisu prikladni za sadnju, vjeruje se da su još uvijek nerazvijeni i neće moći davati potomstvo. Preostali uzorci temeljito su osušeni. Nakon izvršene akcije mogu se posijati izravno u kutije, ali stručnjaci preporučuju da se ne žuri s njom.

Za bolju klijavost sjemena potreban je poseban tretman. Konkretno, inokulum za jedan dan se stavi u vodu. Na kraju vremena, tekućina se isušuje i sjeme se miješa s mokrim riječnim pijeskom. Dobivena tekstura se proširila na najlonskim vrećama (ako nema pri ruci, moguće je koristiti konvencionalne tajice) i staviti u prikladnu posudu (njegova uloga može izvršiti obične kutije). Zatim se vrećice s sjemenjem prekrivaju mokrom mahovinom ili prethodno parnom piljevinom. Sve to treba ukloniti poželjno na hladnom mjestu, na primjer, u podzemnom prostoru ili, ako to prostor dopušta, u hladnjaku.

Related  Vrste tikvica za dugotrajnu pohranu s fotografijom i opisom

Spremnici sa svim sadržajima trebali bi stajati tri mjeseca, zatim se sjemenke uz pijesak izvlače i posijaju u kutije.

VAŽNO! Sjemenke maline su brže rastuće, trebate ih sijati u utorima, čija dubina mora biti oko 5 mm. Na vrhu sadnica posipati sloj treseta ili pijeska. Nakon toga, kutiju treba prekriti staklom ili polietilenom i staviti u svijetlo mjesto gdje izravne zrake sunca neće prodrijeti.

Reprodukcija maline FotografijaKada su sve gore navedene radnje učinjene, morate biti strpljivi i pričekajte. Odmah kažite da sjemenke neće sve nicati. Uspješni ishod – 50%. Sadnice su spremni za nos (presađena na pojedinačne plastične čaše), kada će njihova visina bila 10 cm. Posude su buduće sadnice prije ulicu relativno toplo vrijeme. Kada se to dogodi, sadnice moraju biti postavljene na otvorenom terenu. Preporučljivo je odabrati sunčano mjesto, zaštićeno od vjetrova. U roku od 2 godine od sadnica će narasti sjemena punih rasta.

Pažnja molim te! Čak i ako želite koristiti ovu metodu, imajte na umu da se sorte kvalitete ne čuvaju.

U stvari, danas postoje još tri načina razmnožavanja malina, na primjer, vrhova. Međutim, ove metode nisu primile posebnu pozornost. Idealna opcija za mnoge vrtlare ostaju – reznice.

Video o reprodukciji maline