V vrtni in vrtni dejavnosti so dušična gnojila glavna snov, ki daje rastlini dobro kopičenje korenin, pojav novih listov, rast cvetja in razvoj sadja.

Dišavni pripravek je še posebej pomemben za pridelke sadja in jagodičja. Zagotavlja povečanje rasti sadja in izboljša njihov okus. Dušik se lahko zlahka prebavi v takšnih tleh kot podzoli, šotovi in ​​černozeme.

V organskih spojinah je veliko dušika, vendar ta oblika deluje kot vrsta vabe za mnoge škodljivce. Pod vplivom velikega števila žuželk rastlina ne more preživeti. Zato poletni prebivalci uporabljajo obliko dušikovih gnojil, ki je bolj koristno za vrtnarske pridelke na podlagi mineralov.

Zaradi nezadostnih dušikovih gnojil rastlina raste zelo slabo, rastlinski organi razvijajo počasi, listi ne rastejo veliko, njihov videz je barven rumenkast, in kmalu so prezgodaj pršeni. Ti procesi so škodljivi za rastlino in lahko povzročijo prekinitev cvetenja in zmanjšanje plodov.

Sčasoma in pravilno uvedla dušikova mineralna gnojila, bo spodbujala zdrav razvoj rastline in dosegla želeni rezultat za poletne prebivalce.

Tekoča dušikova gnojila

tekoča gnojilaProizvodnja tekočih gnojil je veliko cenejša od trdnih analogov. Zato je mogoče tekoča gnojila kupiti po nižjih cenah. Učinkovitost takšnih gnojil ni odvisna od njihovega naravnega stanja.

Večina poletnih prebivalcev, ki šele začenjajo dejavnost vrta in zelenjave, zanimajo tekoča dušična gnojila?

Obstajajo tri glavne vrste dušikovih spojin, namenjenih za gnojenje tal:

  • Brezvodni amoniak;
  • Voda iz amonijaka;
  • Amonijak.

Brezvodni amoniak. Precej koncentrirana raztopina, ki je videti kot brezbarvna tekočina. V tovarni nastaja brezvodni amoniak, ki je posledica utekočinjanja amoniaka iz plinastega stanja pod vplivom visokega tlaka. Nastala tekočina vsebuje 82,3% dušika.

Dušikova gnojila v tekočem stanju se shranjujejo v tesno zaprtih posodah. Ne shranjujte v posodah iz bakra, cinka in podobnih zlitin. Priporočljivo je, da uporabite železne posode ali jeklene in litine. Brezvodni amoniak je treba hraniti v zaprtih posodah, saj ima lastnost hitro izhlapevanja.

amonijakAmonijaka voda. Koncentracija dušika v tem gnojilu je najmanj 16,4% in največ 20,5%. Ne povzroča uničevalnega učinka na železne kovine. Voda iz amonijaka ima majhen tlak, ki omogoča shranjevanje v posodi iz ogljikovega jekla. Ta vrsta tekočega dušikovega gnojila, ki se uporablja na dolgih razdaljah, ni koristno in ni praktično, saj ima dušik hitro hitrost izhlapevanja. Gnojilo na osnovi dušika izgubi nekatere svoje prvotne lastnosti med prevozom.

Uvajanje dušikovih gnojil v tla je precej preprosto, lahko pa so tudi izgube dušika zaradi izhlapevanja prostega, brezvodnega amonijaka. Koloidi tal takoj absorbirajo dušik. Majhen delež dušikovih gnojil zaradi reakcije z vlago v tleh se pretvori v amonijev hidroksid.

V tleh, nasičenih s humusom, se učinkovitost dušikovih gnojil narašča. V tem primeru so izgube amoniaka minimalne.

V peščenih ilovicah in peščenih, nestabilnih tleh z najmanjšo nasičenostjo humusa se izgube amoniaka večkrat povečajo, zato se učinkovitost uporabe zmanjša.

Če obstaja velika količina zemlje, ki potrebuje gnojenje z dušikovimi gnojili, obstaja posebna tehnika. S pomočjo je gnojilo na lahkih tleh globoko do 12 cm. To se naredi za zmanjšanje izgub dušika in povečanje učinkovitosti njenega delovanja. Površinski vnos v tla ne bo prinesel nobenega rezultata.

Gnojila, ki vsebujejo dušik, se jeseni uvedejo v zamrznjeno zemljo ali pri gojenju zemlje pred setvijo.

amonijev nitratAmonijak. Proizvodnja amoniaka je posledica mešanja vodnih amoniaka in dušikovih gnojil. Nastali sestavek vsebuje okoli 30-50% dušika. To je v amoniaku v različnih spojinah in razmerjih (nitrat in amidna oblika)

Za pridelke vrtov in vrtov amoniak v tekočem stanju ni slabši od trdnih vrst dušikovih gnojil.

Priprava tal s tekočimi gnojili mora biti v posebni uniformi, da se prepreči, da bi prišla na kožo, v dihalne poti in na sluznice. Za zaščito oči je treba uporabljati očala in maske za zaščito dihal ali respiratorje.

Vrste dušikovih gnojil in metode njihove uporabe

Dušik je eden glavnih sestavin kompleksa mineralnih gnojil za dovajanje rastlin. Njegova glavna naloga v tem kompleksu je povečati plodnost pridelkov sadovnjakov.

V zvezi z odmerki za nanašanje v tla, potem za jagodičja in sadne kulture norm je 9-12 g / 1 m2 tla. Za pridelke, ki imajo kost v notranjosti, so te vrednosti 4-6 g / 1 m2 tal. S preprostim prelivom za vzdrževanje splošnega stanja sadja uporabite do 4 g / 1 m2 območje.

Glavne vrste dušikovih gnojil:

  • amonijev nitratAmonijev nitrat. To je univerzalno gnojilo z visoko hitrostjo. Vsebnost dušika je 35%. Uresničena je v obliki belko-rožnatih granul. Amonijev nitrat se v vznožju vnaša v količini od 25 do 30 g / 1 m2. Solpeter razredčimo z vodo v razmerju 20 g / 10 l. Ima močan negovalni učinek na černozemih;
  • amonijev sulfatAmonijev sulfat. Ima obliko kristalizirane soli. Količina dušika v njem doseže 21%. V tleh lahko naredite spomladi in jeseni. Amonijev sulfat se ne izpira iz tal. Med lastnostmi gnojila lahko opazimo funkcijo majhne zakisljevanja tal. V tleh do 40-50 g / 1 m2 pred sajenjem in hranili 25gr. / 1m2;
  • karbamidKarbamid. Eno glavnih dušikovih gnojil je 46% dušika. Ima obliko kristalne soli. Za poletne prebivalce se to dušikovo gnojilo uporablja predvsem za hranjenje spomladi. Jesenski karbamid se uporablja za težka tla v razmerju od 20 do 25 g / 1 m2. Za nadomeščanje rastlin uporabite do 10 gr / 1m2 območje, se vzrejajo v 10 litrih vode. Za škropljenje uporabljamo bolj koncentrirano raztopino – od 30 do 40 g / 10 l. voda.

Dušikova gnojila imajo pomembno vlogo pri dobrem razvoju sadovnjakov sadovnjakov. Glavna naloga poletnega prebivalstva je pravočasno hranjenje rastline s to vrsto gnojila. O načinu uporabe dušikovih gnojil in v kakšnih razmerjih je podrobno opisano v navodilih na embalaži in v informacijskih virih.

Uporaba dušikovih gnojil za sadna drevesa (video)