Tako kot druge rastline so kosmulje lahko izpostavljene škodljivcem insektov. Obstajajo tudi različne bolezni kosmulje. Zelo pomembno je, da se pravočasno odzovejo na kakršne koli od njihovih manifestacij in preprečijo negativne učinke na rastline.

Pogoj rastline je pomemben za nadzor v celotnem življenju. Če se pojavijo bolezni ali če se pojavijo žuželke, je treba nemudoma sprejeti zdravniške ukrepe. Če ignorirate te negativne dejavnike, lahko izgubite pridelek in pozneje na samem grmovju. Bolezni kosmulja se hitro širijo, ker imajo vsi glivično naravo.

goseniceKar se tiče insektov – ne povzročajo nič manj škode kot glivične bolezni. So večinoma gosenice in majhne uši. Razširjena rastlina je tudi zelo hitro. Ta položaj škodi obratu.

Obstajajo primeri, ko se vpliv žuželk prepletajo s prisotnostjo bolezni. Takoj shranite bush. Najprej je treba določiti bolezen kosmulja in njihovo zdravljenje.

Glavne bolezni kosmulje so:

 • septorozoSeptoria. Za bolezen je značilno hitro širjenje listov rastline v obliki pik. Najbolj nevarno obdobje za okužbo je začetek junija. Na začetku razvoja bolezni so znaki sivih pik z mehko temno rjavo. Z nadaljnjim razvojem na mestih se pojavijo črne pike. Takšen potek bolezni povzroča prezgodnje sušenje in padec listja. Že po padcu glive še naprej živijo v padajočih listih. Ker jih je treba takoj očistiti in spali. Lahko si ogledate fotografijo bolezni gooseberry.
 • SpherotekaSpheroteka (praškasta plesen). To je ena najbolj nevarnih bolezni rastline. Njegova pokvarljivost je v tem, da ne vpliva na posamezne organe, ampak na celotno rastlino. Ugodno obdobje razvoja bolezni je konec pomladi – začetek poletja. Prvi znaki razvoja bolezni se pojavijo z dna pločevine v obliki majhne bele barve. Sčasoma, če se bolezen ne zdravi, raste v bolj zanemarjeno fazo, za katero je značilen videz rjavih grobih tesnil. Ob taki fazi je zelo težko shraniti rastlino. Poleg tega ni priporočljivo, da ga pustite v tej obliki, saj lahko spore enostavno širijo žuželke in veter.
 • rjeRust je stebriček ali piškot. To je bolezen listov rastline. Napredek konec maja – zgodaj junija. Ta bolezen kosmulje se kaže v zunanjih simptomih – videz rumenih spor v obliki nepravilnih oblik. Z razvojem bolezni se mesta okužbe spremenijo v oblike čašnikov na listje. Bolezen lahko vpliva na rast in deformacijo plodov, zaradi česar so še vedno zeleni. Če ne začnete zdravljenja, lahko izgubite celotno posevek.
 • AntracozaAntracoza. Je tudi bolezen, ki se kaže na listih rastline. Poraženje območij listja, bolezen sproži njihovo hitro padanje. Pojavi se v obliki temno rjavih pik. Na poznejših stopnjah bolezni so listi prekriti s suho skorjo rjave barve. Če ne začnete pravočasnega zdravljenja, listje pade, rast rastline se ustavi.

Related  Fotografija in opis različnih vrst redkev

Prisotnost bolezni kosmičev ni edina nevarnost za njihovo rast in razvoj. Obstajajo tudi žuželke – škodljivci kosmulje, ki lahko pokvari celotno žetev. Negativno vplivajo na listje, koreninski sistem in sadje.

Bleščičasto sadje bledoBleščičasto sadje bledo. To so majhne žuželke v obliki zelenih ličink. Odrasli posamezniki dosežejo velikost 6 satimetrov, imajo temno barvo s svetlobnimi pikami. Lahko povzročijo nepopravljivo škodo na napravi. Ličinke žagovine se hitro razvijajo. V enem ali dveh dneh lahko uničijo celo grmovje. Po njihovem škodljivem vplivu iz listja ostane samo sivkasta struktura, celotna površina listja je uničena in rastlina preneha rasti.

Bleščičasto sadje bledoKożica iz koruznice rumene barve. Ličinka ima modrikasto-zeleno barvo. Njeno telo je pokrito z majhnimi bradavicami. Odrasli so rdeče rumene barve. Velika škoda jih storijo, v celoti grizljajo listje. Če najdemo ta škodljivec, je treba sprejeti ukrepe.

Nadziranje škodljivcev kosmulje:

 • Na začetku je treba razpršiti rastlino s tinkturi, ki temeljijo na grenkem pelinju, ranču, tobaku ali makhorki.
 • Tudi učinkovito sredstvo za uničevanje ličin je rešitev z milom in lesnim pepelom. Uporabite ga, potrebujete približno 0,5 kg / grm.
 • Dober učinek je uporaba insekticidov.

V jeseni, po žetvi, morate sprostiti tla okoli grmičevja. Lahko uporabite vilice. Če želite kopati, je potrebno globino najmanj 10 cm. To bo uničilo vse žuželke, ki so se skrile za zimo.

OgnevkaKosmulje. Prvi znak prisotnosti insekta v rastlini je pavlino sadje in ščetke. V cvetju odrasli položijo jajca, iz katerih izlijejo svetlo zeleno gosenico s črno glavo. V tem primeru se plodovi še vedno okužijo v fazi rasti in nastajanja ter niso zreli. Začeli so gnilobe in suhih.

Da bi preprečili te neugodne razmere, je potrebno:

 • Da bi uničili zapredke žuželk, morate skrbno kopati tla v jeseni.
 • Pod grmovjem morate narediti šoto ali kompost (mulčenje).
 • V pozni jeseni je potrebno hruške kositi.
 • Med cvetenjem je potrebno razpršiti kosmulje z infundiranjem makhorke, čebule, tansyja, gorčice, lesa pepela. Isti ukrepi se ponovijo še dvakrat z intervalom 14 dni.
 • Po procesu cvetenja v fazi nastajanja plodov je potrebno kosmulje zdraviti z lepidocidom ali bitoxybacillinom.

Če so znaki pajčevine, morate odstraniti te dele rastline in jih uničiti.

Willow ShieldWillow Shield. Ta škodljiva žuželka se v večini primerov pojavi na območjih z mrzlim podnebjem. Ščiti žuželk so podobne pršenju apnene raztopine. Pod tančico teh oblik so ženske in jajca rdeče-vijolične barve. Za zimo ličinke umrejo, vendar oživijo v času cvetenja kosmulje. Sok iz rastline krmijo skozi dolg probobcis.

Related  Kako rastejo češnje iz kamna

Da se znebite tega parazita, potrebujete:

 • Izrežejo močno poškodovane poganjke z nadaljnjim uničenjem (lahko jih spali).
 • Za prelivanje lubja grmičevja z gašenim apnom zgodaj spomladi.
 • Po času cvetenja kosmulje je treba razpršiti grmičevje s sestavo bakrovega mila.
 • Krtačo je treba uporabiti za čiščenje lubja vej od ličink.

Zagon ušice iz kosmuljeZagon ušice iz kosmulje. Pojavljajo se predvsem na mladih poganjkih. Imajo videz majhnih zelenih, črnih in sivih hroščev, ki obilno pokrivajo vejo in uničujejo rastlino. Ustreli, pod vplivom parazitskih bitij, deformirajo in listi postanejo zvit in dolgočasen.

Glavno sredstvo za boj proti ušesom je rešitev mila za pranje perila, vode in sode. Razmerje je treba hraniti na naslednji način: za 10 litrov vode potrebujete 0,7% natrijevega pepela in približno 40 gramov mila za pranje perila. Raztopino nanesti z zalivanjem ali obsežnim brizganjem rastline.

Najbolj zanesljiva zdravila za škropljenje kosmičev so Iskra, Fitoverm, Karbofos.

Bolezni in škodljivci kosmulja se kažejo predvsem v času aktivne rasti in razvoja kosmulje. V tem obdobju mora biti vrtnar zelo previden (zgodnja pomlad in meja med majem in junijem).

Kako ravnati z boleznijo kosmulje?

Bolezni kosmulja je treba zdraviti hitro, sicer lahko grm je popolnoma izgubljen in vsa prizadevanja za njegovo gojenje bodo zaman. Kako ravnati z boleznijo kosmulje?

Če se odkrijejo prvi znaki bolezni, je treba uporabiti naslednje snovi:
Mangan sulfat

 • Baker in železov klorid ter tekočina Bordeaux. Kot posledica škropljenja kosmulja, simptomi bolezni postanejo dolgočasne in se bolezen umakne.
 • Za boj proti septoriozi je treba uporabiti sulfatni mangan, cink in bor. Te snovi povečujejo odpornost na pojav bolezni.
 • Da bi pozdravili kosmulje iz antracnoze, je treba pri svojih prvih znakih obdelati liste z raztopino bakrovega sulfata. Lahko ga pripravimo iz 10 litrov vode in 40 gramov snovi. Močno prizadete letake je treba bolje odrezati.
 • Porazite pečjo rje lahko Bordeaux tekočine. Pred odpiranjem trebuha je treba listje čiščiti še enkrat, potem pa 8-10 dni.
 • Da bi se znebili praškastih plesni, je treba v tla priti okoli grmovnice bor, cinka, sulfata mangana in bakra.

Related  Obrezovanje kosmulja po žetvi

Bolezni kosmulje v slikah si lahko ogledate v prejšnjem delu članka.

Video: zaščita kosmulje iz listnih uši in currant ognja

Kako pridelati zdrava kosmulja (boj proti uši, praškasta plesen itd.) Video