Pomladno obrezovanje sadnih drevesSajenje vrta je le prvi korak pri pridobivanju žetve. Da bi zagotovili, da je dobro sadju in ni bolan, potrebujemo obrezovanje sadnih dreves. Naredite to spomladi in jeseni. Govorimo o pomladi.

O podjetjuČe cutite rastlino, ga poškodujete. Zato je zelo pomembno, da izberete vrsto in kakovost instrumenta, ki ga uporabljate. Od njih je odvisno, ali bo drevo hitro obnovljeno.

Potrebovali boste:

 • vrtni nož;
 • secateurs;
 • žičnica.

Orodja za obrezovanje sadnih drevesPriporočljivo je, da veje razrežemo z nožem. Secator je lažji, vendar pa še več škode: močno stisne les, nato pa se rana zaceli dlje. Za hitrejše vrtenje vrta mora biti rez enakomeren. Da bi to dosegli, je možno samo z vrtnim nožem.

Pomladno obrezovanje sadnih dreves

Amaterski vrtnarji imajo pogosto vprašanje: kdaj je treba spomladi cutiti sadna drevesa, ali je mogoče po začetku premikanja sokov? Vse je odvisno od stanja vašega vrta. Prtljažnik je bil razcepljen, razkosane veje pod težo snega? Seveda je obrezovanje neizogibno. Ko ni nič takega, ni vredno travmatizacije dreves. Navsezadnje obrezovanje ni sam po sebi konec. Če oblikujete drevesa po pravilih, potrebujete le minimalen korekcijski postopek, brez katerega ga sploh lahko storite.

Pomladno obrezovanje sadnih drevesObrezovanje sadnih dreves je pomemben dejavnik za zdrav in saden vrt. In to morate storiti spretno. Najprej morate odstraniti poganjke:

 • ki odstopajo od debla z ostrim kotom;
 • usmerjeno na središče krošnje;
 • ki ne nosijo sadja (volkovi).

Obstaja več pravil, ki jih vrtnarji vedno upoštevajo:

 1. Obrezovanje je treba začeti nemudoma, takoj ko spijo veliki zmrzali (najpogosteje je to konec januarja, začetek marca). Tako se rane ne zamrznejo, in ko se začne sapni tok, se hitro zacelijo. Profili morajo biti gladki in gladki. Morajo biti podmazane z vrtnim dima.
 2. Izrezki morajo nad očmi, ki rastejo navzven od krošnje. Rezanje od znotraj navzven.
 3. Podružnice, ki so nadaljevanje prtljažnika, morajo biti daljše od drugih.
 4. Na šibka drevesa naredite kratko obrezovanje. Trim nad drugim tretjim očem.
 5. Z močno rastjo je povprečno obrezovanje. Podružnice so odrezale peto oko.
 6. Za živahna drevesa preživijo dolgotrajno obrezovanje, pri čemer osem ali več oči.

 

Formacija krone

Tehnika oblikovanja kroneOblika kroni mladega drevesa se lahko začne v drugem letu svojega življenja in se nadaljuje že več let. Sadje na jabolkah, hruške se pojavljajo na večletnih poganjkih in slive, češnje sledijo sadjem naslednje leto po sajenju. Poznavanje tega, se lahko spomladanska obrezovanje sadnih dreves brez ogromne škode za prihodnjo žetev. Razširjen je nefazni in redki sistem za oblikovanje krone. Slednje je idealno za češnje, slive, češnje. Osnova takšne krone je deblo in do dvanajst stranskih vej, ki rastejo iz debla z dolgimi črtami na razdalji do dvajset centimetrov drug od drugega.

Splošna načela obrezovanja sadnih drevesIn kako, kako pravilno spustiti sadna drevesa spomladi in tvorijo krono? Nadaljujte na naslednji način:

 1. Prevodnik je osrednji streljaj, ki je odrezan približno 80 cm od tal. Glavna stvar: na vodniku naj ostane do dvanajstih ledvic. Od njih bodo odšli novi poganjki, stranske veje. To je prva raven.
 2. Naslednje leto odstranite poškodovane veje za zimo, izberite tri ali štiri močne. Odstranitev ostalo. To je druga raven.
 3. Zato je načelo oblikovanja tretje stopnje že v četrtem letu.
 4. Drevo je doseglo višino štirih metrov (nizko rastoče sadno drevje – največje), odstranite prevodnik nad zgornjo vejo. Tako ustavi rast, v celoti oblikuje krošnjo drevesa.

Redno posevke: enkrat na leto ali spomladi in jeseni. Kadarkoli po potrebi izdelajo sanitarno ali korektivno obrezovanje.

Obrezovanje sadnih dreves spomladi svojega časa – konec zime ali zgodnje pomladi. To je še posebej pomembno za marelico, češnjo, breskev, češšo slivico. Poletno obrezovanje je samo za odstranitev vrhov, vej, ki prispevajo k nepotrebni gostoti krone.Oblikovanje in obrezovanje dreves

Opis: a – krajši poganjki v prvem letu; b, c – oblikovanje obrezovanja krone vzdolž dane konture; d – sanitarno obrezovanje (odstranjevanje suhih vej); d – obrezovanje in redčenje, da se izboljša prezračevanje (pred in po); e – pomlajevanje starih dreves.

Obrezovanje odraslih sadnih dreves

Vaš vrt že nosi sadje. Toda on, kot tudi mlada drevesa, potrebuje skrb in odstranitev izsušenih ali obolelih vej. Kako pridelovati sadno drevje spomladi?

Pomladno obrezovanje mladega drevesaZgoščeno krošnjo sadnega drevja je treba redčiti. Po petih letih odstranite vodnik. To bo omejilo rast navzgor. V celoti ali delno odstranite podružnico. Delna odstranitev bo prispevala k rasti podružnice, ki se nahaja drug ob drugem. Morate cut in bolan, posušene veje – izboljša osvetlitev krošnje, plodovi se enakomerno porazdelijo.

Obrezovanje je najbolje narediti, ko drevo počiva, dokler se ne začne sok.

Če piramidni krona (hruška – veje odrasti), morate nižje veje rastejo nazaj: pusti tiste, ki so padli, in tistimi, ki so se, rez. V drugih vejah sadnega drevja poslanih navzdol – so morali dvigniti: odstraniti navzdol.

Za pomladitev drevesa boste morali izrezati zgornji del trupa in razredčiti krono. Če želite to narediti, odstranite stare veje, ki pridejo v krpo, ki so prepletene. Zelo gosto krono, da ne bi resno poškodovali rastline, se čez noč ne sme redčiti, podaljšati operacijo za dve ali tri leta.

Sheme za obrezovanje hrušk, češnje, jabolka

Obrezovanje sadnih dreves v vzmetni shemi za hruško:

 1. V zimskem času se pojavijo podlage za zamrzovanje in predenje. Popolnoma se odstranijo ali razrežejo.
 2. Če se bo resno odtrgalo, bo oslabilo drevo, plodovi se bodo pojavili veliko kasneje, kot pričakujete. Bolje je zmerno obrezovanje.
 3. Letne rastline dreves je koristno, da se nekoliko skrajša. To jih bo le okrepilo.

Za češnje, češnje:

 1. V mladih drevesih ostane pet do sedem močnih vej, ki “iščejo” v različnih smereh. Razdalja med njima je do 10 centimetrov.
 2. Vse šibke veje se odstranijo.
 3. Prevodnik mora biti 20 cm daljši od ostalih.
 4. Češnje in češnje so posekane le spomladi.

Za jablane:

 1. Preden začnete obrezovanje, morate očistiti prtljažnik, glavne veje iz poganjkov.
 2. Pomladiti starih rastlin, povečati donos odstranitve tretjine vej in vej – glavna stvar je, da ne pretiravamo.
 3. Izkoristite obrezovanje že več let.

Nekaj ​​nasvetov za izkušene vrtnarje

Delo v vašem vrtu, razmislite o izkušnjah drugih vrtnarjev in ne pozabite:

 1. Odstranite veje, ne pustite konoplje, odrežite na samem trupu.
 2. Pravilno narežemo rezino sledi lepo obrasel “prstan”.
 3. Odstranite debele veje, najprej naredite zarezo od spodaj, nato pa od zgoraj. Tako lubje ostane nespremenjeno, če podružnica pade.
 4. Izgubili so nepravilno odstranitev strele, poškodovali – lupino, obdelajte rez z var.
 5. Z obrezanimi podmerzšimi drevesi je bolje počakati do naslednje pomladi.
 6. Za zapečatenje votlin, za izvrtanje drenažnih odprtin je nemogoče.
 7. Če obstaja nevarnost razbitja vej pod težo plodov, ne postavljajte podpor. Bolje je odrezati nekaj sadja. V nasprotnem primeru se bo rastlina navadila in ne bo mogla držati vej samostojno.

Kako pravilno izrezati rastlino in ne poškodovati, se učite tako, da gledate video na koncu članka.

Nasveti izkušenih vrtnarjev

 1. Pri obrezovanju mora biti pruner omejen na podružnico.
 2. Želite oblikovati bujno krono mladega drevesa, skrajšajte vodnik za ¼.
 3. Vodnik mora biti samo eden. Obstajajo tekmovalci – likvidirajo.

Eno leto po zasaditvi rastline skrajša steblo za 20 centimetrov in se razveže do 7 centimetrov. Opomba: veje na dnu bi morale biti daljše.

Pomladno obrezovanje sadnega drevja video