uzgoj graha na otvorenom terenuGrah – neophodna kultura povrća u prehrani bilo koje osobe, kao prehrambenog proizvoda, te za puni nadomjestak proteina i energije za ljude koji se bave sportom ili napornim radom. Da bi se dobila dobra žetva, važno je znati kada saditi grah u otvorenom terenu.

Pripremni rad

žetvu graha u otvorenom terenuGrah je nepretenciozan za kvalitetu tla, ali je potrebno obratiti pažnju na neke suptilnosti uzgoja ovog usjeva, od pripreme do sadnje i završetka s mogućim bolestima mahunarki. Ako unaprijed znate nijanse uzgoja i razdoblje kada je ispravno zrno grabljivice na otvorenom terenu, tada će žetva sa svojim bogatstvom zadovoljiti i novake.

Počevši od pripremnog rada, trebali biste odrediti kako će se zrno grabljiviti u tlu. Sadnja je moguća na dva načina: sjemenkama ili prethodno uzgojenim sadnicama.

Prije sjetve sjemenja na bilo koji način, treba ih pripremiti:

  1. Izbor “zdravih” grah i uklanjanje oštećenih.
  2. Potopiti prije sadnje barem 12 sati u vodi na sobnoj temperaturi;
  3. Neposredno prije sadnje u zemlju, obradite svaki grah otopinom borne kiseline. Pripremite ga u omjeru od 2 grama kiseline po 10 litara vode.

Sadnja graha u otvorenu zemlju sa sjemenkama zahtijeva njihovo prethodno namakanje. To je učinjeno na sljedeći način: broj sjemena neophodan za sadnju je zamotan u bilo koju prirodnu tkaninu, po mogućnosti ako je pamuk. Zatim grah, zamotan u platno, položi se u zdjelu i obilno navlaži vodom. Važno je osigurati da sjeme uvijek bude vlažno.

Nekoliko dana bit će malo klica. Takvo sjeme je već pogodno za slijetanje u zemlju. Već kada se grah zasadi na otvorenom terenu, ostaje samo čekati žetvu pravilnom brigom.

žetvene grahAko pričekate da se dojke dugo vremena ne uključuju u planove, možete ubrzati njihov izgled sadnjom graha s sadnicama. Da bi se to dobilo, prethodno proklijane grahove posađene su u malim loncima ili posudama. Tu će biti prije pojave. 2-3 tjedna nakon pojave, sadnice su spremne za sadnju u tlu.

Related  Tajne rastućih sadnica celera

Slično tome, zrno šparoga zasađeno je na otvorenom terenu.

Zahtjevi za tlo

sadnju graha u otvorenom tluNajbolja žetva graha bit će na labavom tlu. U idealnom slučaju, ako je to crna zemlja. Uzgoj graha na otvorenom terenu u Sibiru također je moguć, ali treba imati na umu da je prinos usjeva koji raste u gline i vodenim tlima mnogo gori.

Poznata je sposobnost graha da obogaćuju tlo kisikom. Često je posađeno za tu svrhu. Stručnjaci savjetuju da odaberete web mjesto za sadnju, na temelju onoga što je ranije bilo. Idealni predvodnici graha u odabranom području su:

  • rajčice;
  • krumpira;
  • krastavci;
  • bijeli kupus.

Također je važno pripremiti tlo prije sadnje.

Prije nego što ispustite sjeme, tlo treba obogatiti kisikom. U tu svrhu je mjesto kopanje gore, velike opločenje zemlje popustiti. U tom stanju ostaje najviše 3 dana, nakon čega se zasadaju mahunarke.

Kovaste sorte mogu se postaviti uz ograde i ograde. Prvo, štedi prostor, a drugo olakšava brigu o kulturi.

Zrna grah i njegu na otvorenom terenu

zrna od mrviceAko je grah grah je nešto novo, nemojte brinuti o tome. Ova nepretenciozna kultura, koja zahtjeva minimalnu brigu. Potrebno je uzeti u obzir nekoliko jednostavnih nijansi slijetanja i dodatne njege kulture, tako da tijekom cijele zime možete uživati ​​u jelima od graha.

Suptilnosti iskrcavanja

Grah je prilično termofilni usjev, pa se preporučuje da ga posadite na otvorenom terenu kada je već dovoljno topla. Na primjer, zrna graba u otvorenom terenu u predgrađu moguće je krajem svibnja ili početkom lipnja. U ovom trenutku, rizik od mraza na gornjim slojevima tla je već minimalan i ima dovoljno sunčeve svjetlosti.

Stručnjaci preporučuju da prilikom sadnje kulture slijedite sljedeću shemu:

  • promatrajte udaljenost između redaka unutar 40-50 cm;
  • između rupa sjemenom treba biti udaljenost od najmanje 20 centimetara;
  • što je gusto tlo, to manje mora biti dubina sadnje i ne smije prelaziti 5 centimetara.

Related  Soba Begonia – njegu i uzgoj

Prije nego što smanjite sjeme u rupu, tlo treba dobro navlažiti.

Grah će rasti brže ako stvorite neku vrstu staklenika za to. Da biste to učinili, jednostavno prekriti krevete polietilenom ili drugim materijalom koji će proći sunčevu svjetlost i zadržati toplinu.

Briga o usjevima

briga za grah na otvorenom terenuNije potrebna posebna skrb za grah graha, ali ako postoji želja da dobijemo dobru žetvu, bit će potrebno uložiti napore. Važno je pravovremeno navodnjavanje, uklanjanje korova i otpuštanje kreveta. Važno je osigurati zračni pristup korijenima postrojenja. Da bi to postigao, tlo bi trebalo redovito otpuštati i ne dopustiti stvaranje suhe kore na površini zemlje.

zrna graškaPostoje slučajevi kad se bolesti pojavljuju na listovima biljke. Kako bi se spriječilo njihovo širenje u ranoj fazi, preporučljivo je povremeno pregledavati lišće. Identifikacija bolesti i štetnika u ranoj fazi zalaganja za učinkovitu kontrolu.

Iskusni uzgajivači znaju jedan mali trik koji privlači veliki broj insekata na cvjetove graha tijekom razdoblja cvatnje. Da biste to učinili, one raspršuju biljke slatkom vodom ili stavljaju duž grmlja spremnika sa šećernim sirupom ili medom. Takav jednostavan postupak pomaže povećanju prinosa usjeva nekoliko puta.

Pravilno zalijevanje

briga za šparoge grahZa grah, pravilno zalijevanje je vrlo važno. Ali ne biste trebali pretjerati. Dovoljno je organizirati zalijevanje jednom tjedno. Prije nego što se cvjetovi pojavljuju na grmlju, izračun količine vode provodi se brzinom od 6 litara po kvadratnom metru.

U razdoblju cvjetanja i stvaranja mahuna, količina vode treba povećati najmanje dva puta. Ako zalijevanje nije dovoljno, to može dovesti do smrti cvjetova i jajnika. Također, nedostatak zalijevanja osjetit će se u okusu graha.

Nepotrebna i viška vlage. To dovodi do aktivnog rasta lišća na grmljem i usporava rast i formiranje mahuna što zauzvrat utječe na prinos.

Dugo su zasadili grah u otvorenom prostoru u Ukrajini, Rusiji i drugim zemljama, a svake se godine poboljšavaju i poboljšavaju metode sadnje i uzgoja. To pomaže u postizanju dobre žetve ovog korisnog usjeva, od kojih možete pripremiti mnogo korisnih i prehrambenih jela.

Related  Zašto krumpir?

Video o sadnji graha