Dvije vrste voća na jednom stabluInokulacija stabala voća – presađivanje na jednu biljku reznica drugog. Postupak će vam omogućiti ažuriranje starog stabla s padom plodnosti, kao i dobivanje pojedinačnog obroka od nekoliko sorti. Jedan od ciljeva događaja je povećati otpornost na mraz. U tom se slučaju uzima kao baza (podloga) raznolikost prilagođenu lokalnim uvjetima, a kao graft, pojavljuje se južnija, čije se uzgoj planira na ovom mjestu. Cijepljeni stabljici će početi plodati nakon 2-4 godine, dok će se kvaliteta voća znatno poboljšati. Cijepljenje voćaka za povećanje prinosa koristi se iu velikim rasadnicima i privatnim ljetnikovcima. Operaciju može izvesti bilo koji amaterski vrtlar.

Metode cijepljenja

Prebacivanje graftova na zalihu izvodi se na različite načine. Njihov odabir ovisi o vrsti i veličini stabla, klimatskim uvjetima, sezoni.

Postoji nekoliko tehnika za obavljanje operacije:

  • pupi;
  • inokulacija po korteksu;
  • kopulirovka;
  • inokulirati u incision;
  • inokulacija u cijepanje;
  • ablaktirovka.

Prema uvjetima cijepljenja dostupni su proljeće, ljeto i zima. U proljetnim graftovima reznice rastu zajedno i razvijaju se tijekom ljeta. Ako se operacija provodi ljeti, razvoj će se dogoditi iduće godine.

Bolje je obavljati posao u mutnom, ali suhom vremenu. Ako toplina traje nekoliko dana, biljke se zalijevaju obilno prije inokulacije.

Za obavljanje postupka zimi, sadnice su iskopane, au proljeće su posađene. Njihov razvoj će se dogoditi u tekućoj sezoni. Zimska cijepljenja osiguravaju spoj blizu 100%.

Razmotrimo detaljno najbolje metode za inokulaciju voćaka.

Presađivanje voćkog stabla

Priprema reznica za brujanjePrema ovoj tehnologiji, umrtvljeni bubreg je cijepljen (ocellus). Ovulacija je glavna metoda uzgoja divljeg jata, koja se koristi u rasadnicima. Brže je u izvršenju i ekonomičniji: od jednog reza moguće je 4-5 bubrega inokulirati odgovarajući broj podloga.

Rad se izvodi tijekom aktivnog pokreta sokova. Očigledno je ovo kraj srpnja – početak kolovoza, ali točni termini ovise o regionalnim klimatskim uvjetima. Kriterij za njihovu određenost je lako zatamnjenje korteksa.

Za sjetvu, prikladne su sadnice s debljinom grane do 1 cm. Prije sadnje voćnih stabala izvodi se priprema baze. Od dna debla sve su grane odrezane, ostavljajući 5-7 kosturnih grana u različitim smjerovima u kruni.

Kao privoy koristiti godišnji izbojci u fazi rasta s jače drvo i oblikovani pupoljci. Dužina reznica od 10-15 cm dobiva se iz njihovog srednjeg dijela.

Rezanje detalja i umetanje štitova kada se pupiZatim izvadite škare – oči s drvenom DNA oko 3 cm i prenesite ih u zalihu. Da bi se to postiglo, na mjestu uboda napravljen je T-oblika kore. Štit se rana iza kore i vezan.

Prije operacije prtljažnik podloge treba prati vlažnom krpom.

Nakon 1,5-2 tjedana trebali biste se pobrinuti da je pjevanje voćaka uspješno i da je biljka ukorijenjena. Inače, operacija se može ponoviti, ako to dopuštaju rokovi, a korteks se još uvijek ljuštiCijevi očnih očiju1

Inokulacija stabala voća preko kore

Reznice se inokuliraju iza kore s značajnom razlikom u debljini stoke i graftova. Često, koristi se za sadnice preplitanja nakon neuspjelog ocularizacije ili za perevprivivki.

Vrijeme inokulacije voćaka – od početka soka do njegove aktivne faze.

Temelj je skraćena goveda ispod panja. Za izbojke, izbojci se uzimaju u pozornici odmora ili buđenja. Oni su izrezani na 2-3 pupoljke.

Na kljunu na mjestu cijepljenja, rezanje kore je 2,5-3 cm, donji dio škrga je odrezan ispod kose i zalijepljen iza kore. Nakon toga, mjesto spajanja je vezano i pokriveno zidnim kitom.

Inokulacija po korahuKako bi se unaprijedio kontakt, ponekad je horizontalno, pored uzdužnog rezanja, izvedeno tzv. Sedlo, pomoću kojega stabljika sjedi na kljunu.

Na jednoj osnovi mogu se zasaditi 2-3 izbojka.

Kopanje stabala voća

Metoda kopiranja se primjenjuje na podloge malog promjera, kada je presađivanje na kore nemoguće. Prednost tehnologije je to da vam omogućuje da kultiviramo divlju igru ​​u najranijim fazama, bez čekanja dok se stablo ne pojačava.

Copulation se razlikuje od prethodnih metoda od vremena operacije. Biljke trebaju biti na miru. Potrebno je ne propustiti vrijeme inokulacije voćaka u proljeće i provoditi rad prije početka sapnog toka i, ako je moguće, izvesti ih zimi.

Tehnika cijepljenja je kako slijedi: dionica i graftovi su odrezani koso, međusobno povezani, omotani i prekriveni. Ako se njihovi promjeri gotovo podudaraju, onda je poželjno nanositi vrh-of-the-line, ako je debljina zaliha puno deblja, tada se stražnjica izvodi sa strane. U ovom slučaju, 2-3 reznice mogu se postaviti na jednu bazu.

Kopanje stabala voćaZa bolji međusobni razvoj, ne izvode se glatke, već kovrčave sekcije s jezicima i sedla.

Urezivanje mora biti napravljeno u jednom prolazu noža.

Graftovi su izrezani u 2-3 bubrega.

Kopiranje i presađivanje u jednostavnoj stražnjici s sedlaZimsko presađivanje voćaka izvodi se u zatvorenom prostoru. Da bi to učinili, zaliha je iskopana u jesen, pohranjena u podrumu zimi, a posađena u proljeće s presačenim presavlukom.

Inokulacija voćaka u bočnom rezu

Tehnologija, malo korištena u rasadnicima, ali od interesa za amaterske vrtlare. Cijepljenje se provodi u zalihi bilo koje debljine i daje dobru adheziju. Operacija se najčešće provodi za poboljšanje prinosa već plodnog vrta, zamjenjujući vrh starog drveta.

Inokulacija u kosom bočnom rezu i u zasunuVrijeme rada – zima, proljeća i ljeta.

Na prtljažniku stabla, rez izrezati sa strane, sužavajući dolje. Privovo s 2 pupoljke izrezan je s dvije strane pod kutom s formiranjem akutnog ruba i zakačen u rez. Zatim se vezanje i odijevanje s vrtom može obaviti.

Inokulacija voćaka u cijepanju

U prošlosti je tehnologija široko rasprostranjena, poznata kao mamac za uši. Koristi se u slučajevima kada zalihe imaju grubu koru ili su oštećeni neuspješnim pokušajima presađivanja na druge načine. U pravilu se već koriste zrelih stabala s razvijenim korjenastim sustavom, što pruža dobru zaštitu od mraza. Za kuglice se pripremaju velike reznice koje imaju do 5 bubrega u usporedbi s drugim metodama.

Operacija mora biti izvedena prije početka sapnog protoka. Cijepljenje voćaka u proljeće osigurava dobar razvoj biljaka tijekom ljeta. Kameni voće posadi se od sredine ožujka, a pivo od početka travnja.

Zaliha se rezati na visini od 10-12 cm od tla i očistiti vrtnim nožem. Zatim je razmak izrezan u sjekire i privremeno namješten. Graftovi su izrezani s dvije strane ispod krakova za oko 4 cm i ulazi u prazninu, nakon čega se klin ukloni. Ispada pouzdanu stezaljku koja praktički ne zahtijeva remenje. No, čišćenje kitova svih rezanih i obrezanih dijelova s ​​ovom metodom cijepljenja voćaka je obavezno.

Inokulacija u potpunosti i pola skeniranjaAko promjer dionica dopušta, tada se preporuča postaviti 2 reznice s različitih strana.

Ablactivation of fruit trees

Inokulacija s konvergencijom u jednostavnom kvakuAbliranje ili inokulacija konvergencijom načinjena je metodom spajanja grana biljaka kroz sekcije kora ili drva. Ova tehnologija je pronašla aplikacije u obliku vrtlarstva. Omogućuje ažuriranje krune, zamjenu oštećenih površina i ispunjavanje praznina, kao i oblikovanje oblika stalka (oblikovanja).

Inokulacija s konvergencijom u stražnjici s jezikomAblactivation vam omogućuje da stabla stabla u ograničenim prostorima, na primjer, u blizini zidova kuće, gdje su najkorisniji pomoću vertikalnog područja, ne samo da daju dobru žetvu, nego također obavljaju i ukrasnu funkciju. Tehnika se također koristi za spašavanje pacijenata ili životinja koje jedu životinje, pružajući kruni iz drugog korijena.

Operacija se može provesti tijekom vegetacijske sezone, ali najbolje vrijeme se smatra proljeće.

Inokulacija s blizinomKad se promjeri zaliha i podudaranja s graftom, izrezati čeljust, rezati 5 cm duž grana. Postavite omotni omot i poklopac. Za bolje spajanje mogu se načiniti kuke jezika.

Ako je zalihe deblji, na njemu se rezu samo kora i umetnuti presadnicu u utor.

Zaključno, predlažemo da gledate videozapis o metodama cijepljenja voćaka u proljeće.

Video o proljetnom inokuliranju stabala jabuka