Mrkva odrasla na krevetu

Mrkva je skladište vitamina i mikronutrijenata. Svaki vrtlar pokušava ga posaditi. Dobivanje dobre žetve nije tako teško. Najvažnije je promatrati uvjete sjetve i znati neke nijanse. O njima, sada razgovaramo.

Datumi sadnje mrkve

Mrkva na mjestuZa početak, valja reći da se mrkvi međusobno razlikuju u smislu sazrijevanja. Postoje rane, srednje i kasne sorte. Ovisno o tome, razdoblje će se promijeniti kada je moguće zasijati mrkve na otvorenom terenu.

  • Rane sorte mrkve mogu se posijati nakon što su vanjske temperature relativno pozitivne (oko +3 stupnja). Obično ovo razdoblje pada krajem travnja početkom svibnja. Sadrži mrkva na taj način sazrijeva u ljeto.
  • Srednje i kasne sorte mrkvi se sadi otprilike u istom razdoblju – od 1. do 20. svibnja. Ponekad je ovo razdoblje produženo do početka lipnja. Ovaj mrkva prikladan je za dugotrajno skladištenje.

Neki iskusni vrtlari prakticiraju sadnju mrkve u kasnu jesen. To vam omogućuje da žetve mnogo ranije – oko dva tjedna. Optimalno vrijeme za sadnju u ovom slučaju je kraj listopada početkom studenog. Glavna stvar je da ne postoje povratne pozitivne temperature. Inače, sjeme može klijati. Dodajte, ova metoda ima jedan veliki nedostatak. Ako je zima vrlo teška, velika je vjerojatnost da će sjeme postati zamrznuto i neće se dizati u proljeće.

Proces pripreme za sjetvu mrkve

Priprema tla

Priprema tla

Prije nego počnete s biljnim mrvicama, morate se pobrinuti za pripremu tla. Ovaj usjev slabo raste na teškom plitkom tlu. Zato je bolje uzeti mrkvu na krevet laganim tlom (dobro je ako se tlo pomiješa s malom količinom pijeska).

Ne možete donijeti svježi gnoj pod vrtom s mrkvom. To će nepovoljno utjecati na razvoj ovog usjeva – korijen će vjerojatno rasti slabo i bit će vrlo slabo pohranjen.

Priprema sjemena

Priprema sjemenki mrkvePočeli vrtlari obično ne pridaju veliku važnost ovoj stavci, ali uzalud. Zbog ispravne prerade sjemena, biljka se mnogo bolje razvija i donosi bogatu žetvu. Postoji mnogo načina obrade sjemena. Možda je najučinkovitija njihova nalijevanje sjemena u manganu (slabo rješenje). Ova metoda omogućuje zaštitu budućih korijena od štetnika i svih vrsta bolesti.

Related  Upute za uporabu pripreme insekticida Borey

Neki kamionet poljoprivrednika za ranu žetvu potopiti sjemena u raznim stimulans rasta. U ovom slučaju, pitanje kako sijati mrkve kako bi se brzo izbila, sama nestaje.

Priprema kreveta

Priprema krevetaOptimalna veličina kreveta: širina 1 metar i duljina 5. Naravno, to su samo približni parametri. Konačna verzija ovisi o postavkama vrtlarova. Prije sadnje mrkve u proljeće, koristeći, primjerice, lopaticu lopatice, morate napraviti brazde. U njima je sijalo sjeme.

Širina ovog utora iznosi cca 6 cm, a udaljenost između njih je 20 cm. Prije početka sadnje mrkve žljebovi se pažljivo propuštaju otopinom kalijevog permanganata. To je učinjeno kako bi se ublažili korijenski usjevi.

Sadnja mrkve

Sjetvu mrkveSjemenke mrkve posijano je u pripremljenim žljebovima na udaljenosti od 1-1,5 cm. Uzgojima se vrši treset (možete dodati pijesak). Čini se, zašto? Odgovor je prilično jednostavan: ako je tlo gusto, tada sjeme vrlo kliše, a ako se naprotiv može računati na prijateljske izbojke. Nakon što se sjeme sadi, ostaje samo proliti dobro (koristiti hladnu vodu) kreveta.

Ubrzanje klijanja sjemena

Ubrzamo klijanje sjemenaNaravno, svaki vrtlar uvijek želi da se štapići pojave što je prije moguće. Postoji mnogo načina da se ubrza ovaj proces. Mi ćemo govoriti o metodi koja se temelji na korištenju uobičajenog polietilena. Vrlo je jednostavno. Potrebno je uzeti film i pokriti ga s krevetom tako da se između polietilenske prevlake i tla nalazi zračni sloj od oko 12 cm, nakon čega treba vremena da se sjeme prokliše. Kada koristite ovu metodu, dovoljno je obično tjedan dana. Kada se pojave izbojci, polietilen se uklanja. Ako to nije učinjeno, klice koje još nisu stekle snagu mogu umrijeti.

Izbor “susjeda” za mrkve

Luk i mrkva na jednom mjestuKao što smo već rekli, da biste dobili dobar obrok mrkve, morate znati o nekim nijansama. Jedan od njih je pravi izbor “susjeda” (onih biljaka s kojima ovaj poljoprivredni kultura raste). Zapravo, mrkve se vrlo lako mogu povezati s mnogim biljkama. Popis najuspješnijih “susjeda” uključuje: luk, češnjak, rajčicu, rotkvicu, salatu i grašak.

Related  Karbamid – gnojivo dušika za tlo

I još jedan mali trik: da biste izbjegli sadnju mrkve, iskusni vrtlari preporučuju da ih okružuju duhanom, ružmarinom ili kadulom. Za biljke koje nepovoljno utječu na razvoj mrkve, uključuju kopar i anis.

Krevet s cvjetovima od mrkveU ovom smo članku odgovorili na mnoga pitanja. Nakon što ga pročita, postaje jasno kada sadimo mrkve na otvorenom terenu, kako sijati ovu kulturu i kako ubrzati stopu klijanja sjemena. Koristeći gore navedene preporuke, možete lako rasti na svom dvorištu, zavidjeti susjedima i uživati ​​u sebi, bogatog usjeva mrkve. Glavna stvar je imati strpljenje i sve će ispasti.

Posijati mrkve i ne tanki, vrlo jednostavan – video