mladicaUzgoj begonije sa sjemenkama je vrlo uznemirujuće poslovanje, zahtijevaju stalnu, opreznu strogu kontrolu, ali sa svim osnovnim nijansama poljoprivredne tehnologije, rezultati će zasigurno ugoditi.

Najčešće iz sjemena nastaju zimzelene i dekorativne listopadne vrste begonija, ali i gomolja begonija mogu se dobiti i sjemenjem, iako treba napomenuti da taj proces nije brz, pa morate biti strpljivi.

Najuspješniji period za uzgoj begonije sjemena je kraj veljače – prvih deset dana u ožujku, kada dan laganja počinje brzo rasti, povećava se aktivnost sunca i potreban je temperaturni režim mnogo lakše.

Kako rastu begonije od sjemena?

sjemePrije svega, prije nego što počnete sjetiti sjemena begonija, vrijedi vam pokupiti kvalitetno i prikladno sjeme za vas. U specijaliziranim trgovinama, uzgajivači cvijeća i vrtlari mogu se ponuditi dvije vrste sjemenki: granulirane i obične, neobrađene.

Sjemenke s dreniranim (granuliranim) sjemenjem lakše je sijati jer, zahvaljujući posebnom premazu hranjivih tvari, dobivaju veću veličinu i izvrsnu su za uočavanje u tresetnim tabletama. Takva metoda sjetve će vam omogućiti prolazak toliko traumatskih za krhke mlade biljke kao štuka.

Prije sadnje begonije sjemena u treset tablete same tablete treba staviti na paleti ispravno potopiti u vodu, a zatim površinu svakog od njih stavio zrnati sjeme, navlažite ga vodom na sobnoj temperaturi (bolje je koristiti sprej) i pokriti gornji plastičnu vrećicu ili plastičnu jednokratnu upotrebu čaša, kako bi se održala željena razina vlage. Zalijevanje tableta sa zasijanim sjemenkama proizvodi se kroz paletu, zbog svoje vlage potrebno je pažljivo pratiti, inače novo oblikovani pupolj će se jednostavno sušiti.

izbojci begonijeOvisno o temperaturi 22-23 ° C, prve mladice početi prikazivati ​​nakon 14 dana, a zatim, nakon formiranja trećeg lista, tablete s sadnice zasađene u pojedinačne posude sadnica u potpunosti spava masovnih treseta tlo i dobro pokrivača izlijevanja vode na sobnoj temperaturi.

Related  Zalogajni korijander na prozorskoj stakli vašoj dači

Sjetva begonije sa sjemenkama od uobičajene vrste, koja nije prekrivena ljuskom, najprikladnija je u sadnicama. Za sadnju je najbolje odabrati lagani trošni tlo mix s puno treseta u svom sastavu, glavni uvjet za zdrav razvoj sadnica begonija nije voda stajaćica i dobro prozračivanje, tako da bi trebao voditi brigu o pravilnom uređaja odvodnje.

Važan nijansa u pitanju, kao sjeme biljaka begonija je ispravan sijanje tehnika: sjeme se stavlja na navlažen površini, dobra voda prolije iz sprej, nakon čega su kutije pokrivene usjeva polietilenski film ili stakla. To je neophodno kako bi se održala razina vlažnosti potrebna za klijanje sjemena.

Zalijevanje treba obaviti vrlo pažljivo, paziti da je tlo vlažno, ali ne stvara stagnaciju vode, što može dovesti do razvoja gljivične mikroflore, koja utječe na slabe, nježne tanke korijene sadnica.

Kutije moraju biti smješteni u sobi s dobrim osvjetljenjem, ali u isto vrijeme kako bi se zaštitili od prodora agresivnih izravnoj sunčevoj svjetlosti, što može samo izgorjeti pojaviti klice, što je i za očekivati ​​nakon 10 – 12 dana nakon sjetve, u sadržaju od 21 – 22 ° C

mladi naraštajPostupno, potrebno je početi otvrdnjavati sadnice, za koje je film lagano otvoren i ostavlja kutije s izbojcima u tom položaju 10 do 15 minuta. Zatim se povećava vrijeme prozračivanja (temperiranje) i stupanj otvora filmova, postupno navikavanje sadnica na uobičajeni medij.

Ova metoda također omogućuje da se izbjegne razvoj gljivičnih mikroorganizama na površini tla, što se može dogoditi na trajno vlažnim tlima ako se ne podesi temperaturni režim, ili kada je nepravilno, prekomjerno navodnjavanje.

Nakon pojave trećeg stvarnog lista, sadnica se treba staviti u zasebne posude za sadnice. Ovaj proces je prilično naporan, zahtijeva puno vremena, truda, strpljenja i točnosti.

Related  Petunia Typhoon – glavna obilježja biljke

Biljke su transplantirane jedna po jedna u posudu ispunjenu laganim, mrvljivim, rastresitim sastavom tla, prolivene i ugrađene na dobro osvijetljenom mjestu, temperatura se postupno smanjuje na 20 ° C.

Kako saditi sjeme Begonia gomolja

Ako ste se zapitali kako uzgajati begonije od sjemena, ako je riječ o vrstama gomolja, onda je odgovor na ovo pitanje vrlo kratak.

Agrotehnika za uzgoj begonije s gomoljastim sjemenkama ima niz nijansi:

  • Temperatura sadržaja sadnica treba biti 22 – 27 ° C;
  • Nakon pojave temperature se postupno smanjuje do 19 ° C;
  • Nakon što se formira treći list, sadnice su uronjene;
  • Drugi odabir se provodi 4-5 tjedana nakon prvog.

Treba napomenuti da je stvaranje čvora kada raste begonija iz sjemena traje dosta dugo, pa ako ste posadili početkom ožujka, potpuno formirana gomolja će se dobiti samo početkom iduće zime.

Naravno, uzgoj begonija iz sjemena je mukotrpna aktivnost, ali je vrlo fascinantna i zahvalna. Ako se brine o svojoj djeci zelene, pružiti im izvrsnu njegu, dati im svoje vrijeme, biti zaštićene od stresa i nepovoljnim uvjetima, cvijeće će vam zahvaliti nasilno upadljiv ljeto živopisan, luda i dugotrajno cvjetanje, jarke zdrav lišće i lijepo oblikovano grmlje.

Video: uzgoj begonije iz sjemena